Temat:
POLNORD
INWESTORQ napisał(a):Witam
Mamy zapowiedz kolejnej emisji i kurs pikuje
Wcześniej pisano tu ze wycena tej Spolki jest niska z powodu wielkosci długu dewelopera Po emisji dług ten zostanie istotnie zmniejszony oraz poprawi sie zdolnsoc Społki to zaciagania kolejnych zobowaizan oraz mozlwiosci rozwoju
Dlaczego wiec emisja jest az tak negatywnie przyjmowana mimo b niskich wycen obecni akcji tego dewelopera ? Max 7kk sztuk po 5-10 zł dałby może 70 mln zł (ktoś sądzi, że emisja będzie powyżej 10zł?). W jaki sposób miałby to "istotnie zmniejszyć dług"? Kredyty i pożyczki w SSF po 1Q'13 to około 647 mln zł. Chciałbym zwrócić uwagę, że w projektach uchwał ( biznes.pap.pl/NSE/pl/reports/e...) jest też mowa o "sprzedaży niektórych aktywów" w kontekście "istotnego" oddłużenia spółki. Poza tym, w dwóch linijkach piszesz o zmniejszeniu długu i zaciąganiu kolejnych zobowiązań... Zapraszam do mojego blogbook'a link
|
|
Temat:
PGE
Czy ktoś z Was zauważył, że w dniu WZA potężnej spółki, premier kraju będącego członkiem Unii Europejskiej zabiera prezesa tej spółki na wycieczkę do Opola, by ten w świetle kamer, na tle zabudowań elektrowni podpisał list intencyjny pod inwestycję, której sam nie chciał, uważając ją za nieopłacalną. Konferencja miała miejsce około godziny 11, natomiast WZA zaczynało się w centrum Warszawy o godzinie 12. Dodatkowo, komunikat PGE o liście w ESPI pojawił się o godzinie 12:25 , czyli kolejny przypadek ujawnienia informacji poufnej przez urzędnika państwowego. Nie dość, że w trakcie sesji giełdowej, to jeszcze w środku WZA... Zapraszam do mojego blogbook'a link
|
|
Temat:
Segrare
Zwrócenie uwagi na kilka zmian związanych z wprowadzeniem UTP, które były raczej pomijane w dotychczasowych publikowanych podsumowaniach, a są kluczowe dla wszystkich handlujących na rynku kasowym WGPW: link. Zapraszam do mojego blogbook'a link
|
|
Temat:
BIOTON
SebastianSK napisał(a):Ja zerknalem na statystyke zlecen dzisiejszej sesji:
5 najlepszych ofert: 2013-03-14 17:34:56 Wol. K Kurs K Kurs S Wol. S 105 736 897 0,05 0,06 82 379 690 92 005 559 0,04 0,07 223 532 913 34 410 933 0,03 0,08 97 016 328 24 036 455 0,02 0,09 116 570 313 37 987 584 0,01 0,10 103 392 932
Jaki byl sens skladania oferty zakupu 38mln papierow po cenie 1gr przy kursie 5-6gr danego dnia...?
Po to, aby do końca grudnia być na pewno z przodu kolejki po danym limicie, co wbrew pozorom tutaj jest bardzo przydatne. Btw., wie ktoś, czy przy wprowadzeniu UTP będzie czyszczony arkusz? Zapraszam do mojego blogbook'a link
|
|
Temat:
Segrare
Trzy wpisy (w kolejności) o CEDC - komentarz i trochę grafik z przebiegu wczorajszego spadku i dzisiejszego otwarcia. link1 link2 link3Zapraszam do mojego blogbook'a link
|
|
Temat:
CEDC
krewa napisał(a): zewnętrzne zniesienie fibo twierdziło, że spadek do poziomu 1,98 zł nie będzie niczym nadzwyczajnym. nie dałem wiary. jak pokazują notowania za oceanem - niesłusznie.
CEDC.US * USD/PLN = 0,62 USD (zamknięcie) * ok. 3,14 = ok. 1,95 złotego :) Natomiast po ile się otworzy, to jest inna sprawa, choć pewnie w okolicach poziomu 2,00 zł się znajdzie, nie ma siły. (Całkiem mało osób zdaje sobie sprawę z dual listingu.) W after hours stabilnie, utrzymuje się około ceny zamknięcia. Jutro kluczowe będzie otwarcie w Stanach i pre-market wcześniej. Zapraszam do mojego blogbook'a link
|
|
Temat:
POLNORD
INWESTORQ napisał(a):Witam Ale super zdołowali ten kurs spece z ING wychodzac na minimach zmniejszajac zaanagazowanie ponizej 5 % napewno cos odkryli -czyzby trwała nierentownosc firmy lub zagrożenie spłat /rolowania obligacji /? Swoją droga to pieknie zaszmacili  sprawe zamiast wyjść wyzej wyprzedaja sie ponizej 9 zł .... No i wszyscy licza na jeszcze mniejsza cene -czyzby aż tak żle rysowała sie przyszłosc /czuc tu bankructwo - wycena kolo 0,11 WK INWESTORQ, uwielbiam takie komentarze jak Twój, ale doczytaj następnym razem komunikat, bo wprowadzasz w błąd (oraz delikatnie manipulujesz) ludzi, którzy nie mają tendencji do weryfikowania przeczytanych wiadomości. Treść: linkCytat:POLNORD SA ("Spółka", "Polnord") informuje, iż w dniu 19.02.2013 r. otrzymał zawiadomienie z dnia 14.02.2013 r., w trybie art. 69 ust. 1 pkt 2 w związku z art. 87 ust.1 pkt 2 a) Ustawy z dnia 29 lipca 2005 roku o ofercie publicznej…, od ING Towarzystwo Funduszy Inwestycyjnych SA działających w imieniu zarządzanych funduszy inwestycyjnych, iż liczba głosów na walnym zgromadzeniu Polnord, posiadanych łącznie przez wszystkie fundusze ING, spadła poniżej progu 5%.
Przyczyną zmiany udziału w ogólnej liczbie głosów na walnym zgromadzeniu Polnord było zbycie akcji Spółki w dniu 07.02.2013 r.
Przed zmianą udziału fundusze inwestycyjne zarządzane przez ING Towarzystwo Funduszy Inwestycyjnych SA posiadały łącznie 1.258.892 akcje Spółki, co stanowiło 5,03% w kapitale zakładowym i uprawniało do wykonywania 1.258.892 głosów, stanowiących 5,03% w ogólnej liczbie głosów w Spółce. Według danych Spółki, udziały wynosiły 4,91%, zgodnie z informacją o wysokości kapitału zakładowego Polnord i ogólnej liczbie głosów, przekazaną raportem bieżącym nr 48/2012 w dniu 16.11.2012 r.
Według stanu na dzień sporządzenia przez ING Towarzystwo Funduszy Inwestycyjnych SA zawiadomienia tj. na dzień 14.02.2013 r., fundusze inwestycyjne zarządzane przez ING Towarzystwo Funduszy Inwestycyjnych SA posiadają łącznie 1.251.670 akcji Spółki, co stanowi 4,99% w kapitale zakładowym i uprawnia do wykonywania 1.251.670 głosów, stanowiących 4,99% w ogólnej liczbie głosów w Spółce. Według danych Spółki, udziały wynoszą 4,88%, zgodnie z informacją o wysokości kapitału zakładowego Polnord i ogólnej liczbie głosów, przekazaną raportem bieżącym nr 48/2012 w dniu 16.11.2012 r.] Po pierwsze, około 7 tysięcy akcji sprzedanych wtedy to nie jest "wyprzedaż" - zobacz na wolumen z tamtego tygodnia. Po drugie, sprawdź sobie cenę z 7.02.2013 - około 10,30 zł, więc skąd Ci się wzięło poniżej 9 zł? Zastanawia mnie to, czy podałeś nieprawdziwe informacje z premedytacją, zestawiając je ze słowami typu "nierentowność", "bankructwo", czy po po prostu nie potrafiłeś znaleźć poprawnej informacji? Po trzecie, po tym komunikacie nie masz pewności, że to ING TFI "sypie", i się pewnie tego nigdy nie dowiesz. Jeżeli już, to zastanawiające jest, dlaczego komunikat z 14.02.2013 spółka otrzymała 19.02.2013 oraz czemu procentowy udział w kapitale różni się w informacji od ING i w danych spółki. Zapraszam do mojego blogbook'a link
|
|
Temat:
Segrare
Dlaczego w przypadku Telekomunikacji kluczowa jest oczekiwana stopa dywidendy (a przy okazji setny wpis). linkZapraszam do mojego blogbook'a link
|
|
Temat:
Segrare
Tekst o potencjalnym, a właściwie nieuniknionym, obniżeniu ratingu Stanów w najbliższym czasie link, polecam! Zapraszam do mojego blogbook'a link
|
|
Temat:
Segrare
Mój pierwszy komentarz do dzisiejszej informacji dnia o manipulacji link. Od ostatniego wpisu tutaj zamieściłem też teksty np. o Facebooku czy długu Stanów Zjednoczonych, polecam link :) Zapraszam do mojego blogbook'a link
|
|
Temat:
GANT
bankrucik napisał(a):mkaczmarczyk.blox.pl/2012/09/G...Cytat:Gant, publikując najnowszy raport, stał się zatem kolejnym symbolem przeżywającego potężne trudności polskiego sektora budowlanego. Jednak tym razem problem, inaczej niż w wypadku PBG czy Polimeksu Mostostal, dotyczy spółki, której los zależy przede wszystkim od finansowania pozyskiwanego od indywidualnych, a nie publicznych inwestorów. Jeżeli i to źródło finansowania, co twardo pokazują wyniki Ganta, wysycha źle to wróży całej branży. po takim artykule jutro kolejnym puszczą nerwy Bankrucik, coś sugerujesz? O ile pamiętam, ten tekst pokazał się około 15:20 dzisiaj (poniedziałek). Jak komuś maja puścić, to puszczą. Wczoraj, dzisiaj, za miesiąc. I do tego puszczania w moim skromnym odczuciu nie są konieczne takie wpisy na blogach, tylko dokładna lektura raportów bieżących. Zapraszam do mojego blogbook'a link
|
|
Temat:
PBG
Pytanie w tej ankiecie zostało źle postawione. Ciekaw jestem wyników ankiety z pytaniem: "Czy rząd powinien pomagać bankrutującym prywatnym przedsiębiorstwom, nawet jeśli wiązałoby się to ze zwiększeniem potrzeb finansowych państwa poprzez na przykład podwyżkę podatków, zmniejszenie obecnych wydatków (wojsko, badania i rozwój, drogi, służba zdrowia, itd.) lub zwiększenie zadłużenia państwa?". Zapraszam do mojego blogbook'a link
|
|
Temat:
DSS
@mdtrader Wiem, czytam uważnie :) Dowiedziałeś się tego od spółki czy od kogoś ze Złotoryi? Bo gdyby nie wydobywali przez półtora roku, to już by tam nie było załogi, a KSS generowałby same koszty. Wtedy najpewniej ktoś z DSS wpadłby na to genialne rozwiązanie - wycofanie się z umowy i przynajmniej nie generowanie kosztów. A skoro nie wycofano się z umowy, to przypuszczam, że KSS prowadzą działalność, albo DSS miał inne plany co do KSS :) Zapraszam do mojego blogbook'a link
|
|
Temat:
DSS
Takie odświeżenie, gdyż dzisiaj w TVN był prezes DSS w kontekście ustawy o płatnościach dla podwykonawców i dalej nikt nie zadał przedstawicielowi DSS pytania o kopalnie w Złotoryi... A, przypominam DSS przy wykorzystaniu spółki celowej Surowce Skalne Zachód sp. z o.o (SSZ) nabył kopalnię w Złotoryi (KSS) w listopadzie 2010 roku i od 2011 roku ją konsoliduje w swoich sprawozdaniach. Termin zapłaty za KSS był pod koniec 2011 roku, ale zaczęto „przewidywać trudności w sfinansowaniu zakupu i rozpoczęto szukanie strategicznego partnera do sfinansowania zakupu”. DSS nie zapłacił Skarbowi Państwa (SP) za KSS, więc SP pozwał nabywcę w styczniu 2012 roku. Nabywca, czyli SSZ przegrał sprawę, ale wniósł o uchylenie nakazu zapłaty w całości i odroczenie powództwa. Na dzień 4 lipca 2012 roku dalej DSS nie zapłacił więc za KSS. (na podstawie stron 58-60 i 83 ze skonsolidowanego rocznego sprawozdania DSS za 2011 rok) Zapraszam do mojego blogbook'a link
|
|
Ale ja nie atakuje :) tylko zwróciłem uwagę na nazywanie obrotu rzędu 60-70 tysięcy sztuk "gigantycznym" w momencie pisania artykułu, gdy w ciągu ostatniego roku dwa razy wolumen sięgał około miliona sztuk i dziewiętnaście razy przekraczał 200 tysięcy sztuk przy dużo wyższych cenach :) ot tyle Zapraszam do mojego blogbook'a link
|
|
Cytat:O ponad 30 proc. rośnie w poniedziałek kurs ABM Solid po otwarciu handlu, opóźnionym z powodu równoważenia gigantycznego popytu. Inwestorzy rzucili się na akcje licząc, że spółka przetrwa i wyjdzie z problemów, a jednocześnie chcąc wykorzystać jej ogromnę przecenę i tanie ich zdaniem akcje. www.stockwatch.pl/wiadomosci/g...Ja chyba muszę na nowo zdefiniować sobie słowo "gorączka" oraz wyrażenie "gigantyczny popyt". Obroty na ABM o godzinie 10:56 całe gigantyczne 42.780,78 zł. Zapraszam do mojego blogbook'a link
|
|
Temat:
Segrare
Tutaj opublikowałem tekst o ostatnich raportach bieżących IDM link. W weekend zamieściłem też teksty o Grecji oraz PBG, polecam :) Zapraszam do mojego blogbook'a link
|
|
Temat:
IDMSA
Ciekawe, zauważyliście, że w ostatnim raporcie IDM o transakcjach Pana Grzegorza Leszczyńskiego (RB 27/2012) z dnia 27.07.2012 jest informacja o transakcjach przeprowadzonych przez bank w dniach 10.07 oraz 11.07? To jest sporo powyżej ustawowych sześciu dni sesyjnych przy przekraczaniu 10% w akcjonariacie... Więcej o tym w moim blogbook'u, link poniżej :) Zapraszam do mojego blogbook'a link
|
|
Temat:
Segrare
Witam, Zapraszam na mój blog o tematyce giełdowo-ekonomicznej: http://segrare.blogspot.com/. Tematyka wpisów może być zróżnicowana, w zależności od nadarzających się inspiracji. Polecam też przejrzenie wcześniejszych wpisów czy wyszukanie interesujących haseł po etykietach. :) Pozdrawiam, Segrare Zapraszam do mojego blogbook'a link
|
|
Temat:
IDMSA
pretekst? Cytat:Dom maklerski IDM SA zainwestuje w Sky Club sp. z o.o., najbardziej rentownego touroperatora na polskim rynku. Po podniesieniu kapitału Sky Club z 2,5 mln złotych do 11,8 mln złotych większościowy pakiet udziałów w spółce objęli inwestorzy, którzy 31 stycznia podpisali list intencyjny w sprawie dalszego rozwoju Sky Club. Cytat:31 stycznia 2012 roku podpisano list intencyjny, w którym określono dalsze plany wobec spółki Sky Club sp. z o.o. W myśl tego dokumentu, większościowy pakiet udziałów w Sky Club odkupi od inwestorów notowana na alternatywnym parkiecie (New Connect) spółka giełdowa Air Market SA. W zamian zaoferuje im pakiet swoich akcji nowej emisji, umożliwiający stanie się głównymi akcjonariuszami Air Market. Jednym ze znaczących akcjonariuszy spółki stanie się IDM SA. DM IDM SA to niezależny dom maklerski działający na rynku od 1993 roku i pierwszy notowany na GPW w Warszawie. DM IDM SA ma w Polsce czołową pozycję na rynku pierwotnym, należy także do liderów na rynku usług korporacyjnych. źródło: www.sky-club.eu/komunikat306__...Cytat:"Zarząd Sky Club Sp z o.o. z przykrością informuje, że z uwagi na brak środków finansowych na kontynuowanie działalności operacyjnej zmuszony jest złożyć do Sądu Rejonowego dla m.st. Warszawy, X Wydziału Gospodarczego ds. Upadłościowych i Naprawczych wniosek o upadłość Spółki. Złożenie wniosku nastąpi w dniu 4 sierpnia (tak w dokumencie - red.) 2012 r. w godzinach porannych. Tym samym spółka zawiesza działalność touroperatorską i sprzedaż wycieczek, a anulowaniu ulegają wszystkie imprezy turystyczne, które miały rozpocząć się od dnia 4 sierpnia 2012 roku włącznie. Klienci, którzy mieli rozpocząć wyjazdy turystyczne w dniu jutrzejszym, zostaną poinformowani o tym, aby nie stawiali się na lotniskach" - czytamy w oświadczeniu zawieszonym na stronie internetowej biura podróży. źródło: www.rp.pl/artykul/705487,90786...To oświadczenie raz mi się tylko wyświetliło (w formie grafiki na głównej http://www.sky-club.eu/), teraz strona jest chyba przeciążona, ale zapisałem to, oświadczenie poniżej:  kliknij, aby powiększyćChciałbym tylko zauważyć, że w akcjonariacie Air Market są wskazane tylko dwie spółki z o.o. (za Stooq http://stooq.pl/q/h/?s=air), a więc nie ma IDM bezpośrednio. Zapraszam do mojego blogbook'a link
|
|
Jacoben napisał(a):Raczej wniosek o upadłość.
Tylko jeśli tak, to czemu jeszcze w ESPI nic się nie ukazuje? To bardzo brzydkie insajderstwo. Niekoniecznie musi spółka wiedzieć, wystarczy, że ktoś pofatyguje się do właściwego sądu i spróbuje się dowiedzieć czegoś zanim sąd poinformuje spółkę. A spółka i tak ma (niezwłocznie) 24 godziny. Zapraszam do mojego blogbook'a link
|
|
Temat:
PBG
Przypomnę, że DSS też złożył wniosek o upadłość układową: linkCytat:Zarząd Spółki Dolnośląskie Surowce Skalne S.A. z siedzibą w Warszawie (Emitent) informuje, że w dniu 6 kwietnia 2012 roku złożył wniosek o ogłoszenie upadłości Emitenta z możliwością zawarcia układu. Wniosek został złożony do Sądu Rejonowego dla m.st. Warszawy w Warszawie, Wydział X Gospodarczy ds. upadłościowych i naprawczych. Co się stało? linkCytat:Treść raportu: Zarząd Spółki Dolnośląskie Surowce Skalne S.A. (Spółka, Emitent) informuję, iż w dniu 17 kwietnia 2012r. otrzymał informację o ogłoszeniu upadłości Emitenta obejmującej likwidację majątku.Podstawą do ogłoszenia upadłości Emitenta obejmującej likwidację majątku jest postanowienie Sądu Rejonowego dla m. st. Warszawy w Warszawie, Sąd Gospodarczy X Wydział Gospodarczy dla spraw upadłościowych i naprawczych z dnia 17 kwietnia 2012r. Sąd wyznaczył sędziego komisarza w osobie SSR Moniki Gajdzińskiej – Sudomir zaś syndyka w osobie Lechosława Kochańskiego. Postanowienie nie jest prawomocne. Dlaczego? Bo były inne wnioski o upadłość likwidacyjną w sądzie. Nie chciałbym uprawiać czarnowidztwa, przecież do są dwie rożne spółki, różna historia, portfel zamówień, wielkość etc. Analogia jest ewidentna... Zapraszam do mojego blogbook'a link
|
|