PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
15 lipca 2012 08:22:37
przy kursie: 35,00 zł
Emisja jest możliwa, ale pytanie brzmi, czy znajdą się chętni na jej objęcie i opłacalność dla samej spółki? Skoro wycena akcji jest jaka jest to nie można oczekiwać, że cena emisyjna nowych akcji będzie wyższa. Inaczej mówiąc emisja po tych cenach rynkowych będzie burzeniem wartości akcji. Zerknij na C/WK. Jak widać rynek już ocenił wartość aktywów PXM. Niby mamy grunty, ale nie ma na nie chętnych, bo oferowane ceny są niższe niż oczekiwania. Może to oznaczać, że w bilansie wiszą one w cenach oderwanych od obecnej rzeczywistości i może się nagle okazać, że w którymś sprawozdaniu będą przeszacowania w dół, co obciąży wynik okresu. Może schowają ten fakt przy rozliczaniu kontraktów drogowych?
|
|
0 Dołączył: 2009-04-09 Wpisów: 1 143
Wysłane:
15 lipca 2012 11:15:49
W przypadku tej firmy nowa emisja nie ma żadnego sensu. Jeżeli nawet zostanie przeforsowana, to nie uda się jej uplasować na rynku. Przede wszystkim konieczna byłaby uchwała WZA o obniżeniu wartości nominalnej akcji, która w tej chwili wynosi 1 PLN. Przy uwzględnieniu obecnego kursu taka obniżka musiałaby być bardzo duża, do jakichś 10 groszy. Nie muszę chyba tłumaczyć co w takim wypadku stałoby się z kursem. A to dopiero początek, gdyż uwzględniając aktualne potrzeby spółki ewentualna emisja musiałaby być gigantyczna. Na rynku czegoś takiego nie sprzedadzą, bo komu potrzebne są akcje o których wiadomo, że będą spadać ze względu na olbrzymia podaż? Właściwie jedyną szansą byłoby znalezienie kogoś (ale nie mam pojecia kogo), kto zgodziłby się dokapitalizować spółkę w zamian za pakiet akcji emitowanych po cenie nominalnej.
|
|
0 Dołączył: 2009-05-15 Wpisów: 1 099
Wysłane:
15 lipca 2012 13:03:27
Dlaczego emisja nie ma sensu?
W wariancie "białego rycerza", obejmując emisję "zaadresowaną" za 100 mln dolarów, po 1 zł, faktycznie, przy tym f.f uzyskuje się kontrolę nad spółką o przychodach (historycznych co prawda) miliard zł kwartalnie. 100 mln dolarów nie załatwia zapewne sprawy zadłużenia Polimexu, ale jeżeli podmiot byłby mocny, zamożny i wiarygodny, to uspokaja banki i stabilizuje kurs. Za pomocą ewentualnych poręczeń odsuwa w czasie konieczność spłaty długów, restrukturyzuje firmę i działa dalej, albo odsprzedaje z zyskiem. Żadne novum - ćwiczono to tysiąckrotnie. Czemu nie mogłoby przydarzyć się to Polimexowi?
|
|
|
|
0 Dołączył: 2008-12-30 Wpisów: 3 427
Wysłane:
15 lipca 2012 14:58:01
irfy napisał(a):W przypadku tej firmy nowa emisja nie ma żadnego sensu. niemal zawsze się zgadzamy,ale teraz w takim razie jest wyjątek.Zauważ,że to brak żywej gotówki i stanowczo za późne rozważania o gotówkę poprzez emisję akcji (a nie kolejne zadłużenie obligacjami) doprowadził do bankructwa PBG.Polimex jest jeszcze w miarę w stabilnej sytuacji,ale jeśli SZYBKO nie dostanie gotówki i zmniejszy potężne długi-to nie ma siły, podzieli losy nieudaczników z PGB... @antyteresa Z tego co pamiętam chyba miałeś liberalne poglądy. Jakie jest Twoje zdanie w sprawie "pomocy" dla PGB: Państwo ma pomóc,czy ma być wolnorynkowa selekcja (jak nie umiesz w porę reagować na warunki rynkowe, to padaj, będą inni)...
Edytowany: 15 lipca 2012 15:00
|
|
0 Dołączył: 2009-04-09 Wpisów: 1 143
Wysłane:
15 lipca 2012 15:52:12
@pop Problem w tym, że ja wcale nie mówię, że emisja akcji w celu ratowania spółki nie byłaby zasadna. Ja tylko twierdzę, ż coś takiego się nie uda, biorąc pod uwagę obecny kurs i skalę potrzeb firmy. W chwili obecnej jest 521 milionów akcji z drobnym haczykiem, przy kursie 70 groszy. Jak pokazała ostatnia sesja, wolumen rzędu 18 milionów akcji jest w stanie zbić kurs o niemal trzynaście procent. Moim zdaniem uzyskanie poważniejszych kwot na drodze kolejnej emisji jest więc zwyczajnie niemożliwe, gdyż nie będzie na nie popytu. Sam powiedz, czy kupowałbyś jakieś akcje, mając świadomość, że emitent ma w zanadrzu jeszcze kilkaset milionów sztuk, które zamierza rzucić na rynek, bo potrzebuje środków? Dlatego uważam, że jedyną możliwością dla emisji byłoby znalezienie kogoś, kto obejmie akcje po cenie nominalnej w zamian za ich pokaźny pakiet. Każdy inny rodzaj emisji z miejsca doprowadzi do zdemolowania kursu i całkowitego zamrożenia płynności.
Edytowany: 15 lipca 2012 15:53
|
|
0 Dołączył: 2008-12-30 Wpisów: 3 427
Wysłane:
15 lipca 2012 16:03:20
Mostostal Zabrze był kiedyś na skraju upadlości, ale zrobili emisję akcji dla...wierzycieli.Firma została znacząco oddłużona,wyniki się poprawiły,a kurs ... poszedł kilkaset procent do gory.Skarb Państwa nie musiał NIC pomagać, wystarczyło odpowiednio ruszyć glową prze zarząd. Dlatego jestem tak przeciwny interwencjonizmowi Państwa i pomocy nieudacznikom, wszystko rozbija się o odpowiednie osoby we władzach spółki, nie sztuka zrzucać odpowiedzialność na innych...
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
15 lipca 2012 20:00:09
pop napisał(a): @antyteresa Z tego co pamiętam chyba miałeś liberalne poglądy. Jakie jest Twoje zdanie w sprawie "pomocy" dla PGB: Państwo ma pomóc,czy ma być wolnorynkowa selekcja (jak nie umiesz w porę reagować na warunki rynkowe, to padaj, będą inni)...
To zależy od sytuacji. Mam za mało danych aby ocenić jak może to wpłynąć na całą gospodarkę. Jeśli wpływ nie byłby duży to niech pada. Jeśli natomiast upadłość likwidacyjna zatrzęsłaby budżetem np przez 100 tyś nowych bezrobotnych i zmniejszenie płynności w bankach to rozważyłbym takową "pomoc". Upaść ktoś powinien dla przykładu, ale upaść tak aby nie zrobić krzywdy wszystkim. Jeśli przy siadającej gospodarce dostalibyśmy 100 tyś bezrobotnych extra, którzy mieli niezłe uposażenia to siądzie konsumpcja(już siada) i nagle okaże się, że pękną progi dług punliczny/pkb mamy na parę lat porządną recesję. Popyt wewnętrzny i inwestycje generowane przez sektor budowlany odpowiadają za spory kawałek PKB. Z drugiej strony za błędy trzeba płacić. Żeby wyrazić się kategorycznie mam za małą wiedzę, ale tutaj sprawa nie jest czarno-biała.
|
|
0 Dołączył: 2012-03-22 Wpisów: 130
Wysłane:
15 lipca 2012 20:14:37
pop napisał(a):Mostostal Zabrze był kiedyś na skraju upadlości, ale zrobili emisję akcji dla...wierzycieli.Firma została znacząco oddłużona,wyniki się poprawiły,a kurs ... poszedł kilkaset procent do gory.Skarb Państwa nie musiał NIC pomagać, wystarczyło odpowiednio ruszyć glową prze zarząd. Dlatego jestem tak przeciwny interwencjonizmowi Państwa i pomocy nieudacznikom, wszystko rozbija się o odpowiednie osoby we władzach spółki, nie sztuka zrzucać odpowiedzialność na innych... To nie jest dobry przykład, w latach 2003-04 walczyli przed sądem o upadłość układową strasząc rynek.Obecnie podążają do wyceny z tamtych lat.
|
|
0 Dołączył: 2009-11-14 Wpisów: 228
Wysłane:
15 lipca 2012 20:17:43
@pop
a nie uważasz że do upadku PBG przyczyniło się również państwo poprzez swoje firmy zależne? Z Twoich wypowiedzi wynika że to tylko PBG jest winne swojego upadku. Zgodziłbym się z tą tezę jeśli byś zarzucał brak reakcji tej spółki w postaci emisji akcji z pp już w lutym/marcu. Natomiast patrząc na całokształt uważam że NCS i GDDKiA przyczyniły się do upadku PBG.
|
|
0 Dołączył: 2009-09-03 Wpisów: 1 107
Wysłane:
16 lipca 2012 16:02:20
przy kursie: 33,00 zł
Problemem według mnie nie są kontrakty na marżach ujemnych, ale przejęcia spółek po wysokich cenach za dług. Na kontraktach popłynęliby ok, ale płynności by nie stracili. Zachciało się budować imperium, dług ich zniszczył.
|
|
|
|
Wysłane:
16 lipca 2012 16:44:09
wyborcza.biz/Gieldy/1,114507,1...Ciekaw jestem, czy propozycja kupienia spółek przez ARP, jest strzałem w ciemno, czy mają "dogadane" ? Skłaniałbym się ku 2 wersji. Wartość proponowanej transakcji 200 mln, spółki w książkach Polimexu sporo niżej. Ciekawe...
|
|
PREMIUM
49 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
18 lipca 2012 08:12:11
przy kursie: 34,50 zł
Nowa nadzieja po teście dna kursu - analiza techniczna Polimeksu w porannym Wykresie dnia.  kliknij, aby powiększyćSzczegółowe omówienie sytuacji w serwisie Wiadomości SW: www.stockwatch.pl/wiadomosci/n...Liczby nie kłamią (...) ale kłamcy liczą
|
|
0 Dołączył: 2012-03-12 Wpisów: 26
Wysłane:
18 lipca 2012 10:18:16
Jeśli jesteśmy blisko AT to mam pytanie. Czy możemy w przypadku PXM mówić o klinie zniżkującym?
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
18 lipca 2012 11:27:40
Vitoo, nie bardzo. klin zniżkujący ma to do siebie, że występuje w trendzie wzrostowym, a tego na wykresie PXM ze świecą szukać. natomiast mieliśmy do czynienia z ładnym zwyżkującym, który na wykresie jest zaznaczony. potwierdzał to malejący wolumen w czasie kształtowania się formacji.
|
|
Wysłane:
18 lipca 2012 11:51:10
Właśnie ten trend mi nie pasuje. Jeśli narysujemy ten klin to wolumen też ma trochę dziwny rozkład i nie do końca maleje przy jego zwężaniu.
|
|
0 Dołączył: 2009-01-31 Wpisów: 757
|
|
6 Grupa: SubskrybentP1
Wysłane:
19 lipca 2012 08:22:33
Czyżby jednak upadłość?: Cytat:Polimex-Mostostal, jedna z największych firm budowlanych w kraju, która od tygodnia negocjuje z wierzycielami zmianę warunków spłaty wierzytelności, ma coraz mniej czasu. W połowie przyszłego tygodnia musi spłacić obligacje wartości 100 mln zł, a kilka dni później 150 mln zł kredytu w Pekao. Rozmowy, które mają uratować spółkę od upadłości, są napięte, a według nieoficjalnych informacji „Pulsu Biznesu”, ich powodzenie jest zagrożone. Warunkiem jest jednomyślność wszystkich wierzycieli, a według naszych informacji, do koalicji wspierającej Polimex nie chce dołączyć BGŻ. Według naszych ustaleń, pod koniec ubiegłego tygodnia zablokował 20-30 mln zł na rachunku bieżącym i z tygodniowym okresem wypowiedział umowy kredytowe.
W przygotowanie planu restrukturyzacji i refinansowania operacyjnie zaangażowani są przedstawiciele departamentów bankowości korporacyjnej PKO BP (kredytuje spółkę na 290 mln zł) i Pekao (160 mln zł), a także ING OFE, największy akcjonariusz Polimeksu.
Wyłamanie się jednego banku oznaczać będzie fiasko planu ratunkowego i z dużym prawdopodobieństwem wymusi na Polimeksie złożenie wniosku o upadłość. Źródło: pulsinwestora.pb.pl/2639189,62...forsal.pl/artykuly/633778,poli...Coś mi się nie chce wierzyć, żeby państwowy w końcu BGŻ ostatecznie wbił w plecy nóż Polimeksowi. Byłoby wiele gadania wszędzie, jak to najpierw obiecują (Pawlak), a potem dobijają. To chyba jednak forma nacisku na bank, żeby się obudził Kod:mod: linki wymagają cytatów - forum to nie wrzutnia... Już dodaję i obiecują poprawę ;)
Edytowany: 19 lipca 2012 08:41
|
|
Wysłane:
19 lipca 2012 08:56:18
BGŻ? Hmm... Za drogo jeszcze?
|
|
Wysłane:
19 lipca 2012 09:49:08
przy kursie: 30,50 zł
@ misza Coś podobnego można było zaobserwować na wykresie. Po początku dzisiejszej sesji nie mam już w ogóle pomysłu gdzie spadki mogą się zatrzymać. Pozostają chyba już tylko "czary" Szutnika.
|
|
Wysłane:
19 lipca 2012 10:39:13
przy kursie: 30,50 zł
Ja stawiam dolary, przeciw orzechom, że BGŻ się zgodzi, przy "odpowiednim" kursie papiera. ( 55- 58 gr? ) Panie Waldku, pan się nie boi...
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.