PARTNER SERWISU
tbhhvejs
449 450 451 452 453
del-20160301
0
Wpisów: 1 491
Wysłane: 10 sierpnia 2012 17:44:04 przy kursie: 14,20 zł
Szutnik napisał(a):
@ Onochi:

Wymien jeden nowy ladowy odwiert po 1950 roku wykonany w Brunei. Jego nazwe i lokalizacje. Wszystkie podane na rysunku wapkila sa offshore

Ależ Wapkil już to zrobił. Gdybyś się trochę solidniej przyłożył do przeczytania i analizy tego, co zostało tu już wcześniej napisane i powiedziane, nie musialbys się ustawiać w tej samej pozycji, w której przed chwilą znalazł się p. Jakub Korczak.
A tak..."Houston, mamy problem!"Angel :

Rasau is dominated by the Rasau Field which is one of the two onshore oil fields in Brunei. The field is operated by Brunei Shell Petroleum and was discovered in 1979, although production from the field did not start until 1983. Most of the wells are located between the highway linking the Rasau Bridge to Sungai Tujoh in the Rasau area. However, some of the Rasau wells are on the east side of the Belait River in Kampong Sungai Duhon and Kampong Pandan.

EDIT:
Oczywiście należy podać źródło tekstu, co niniejszym czynię:
http://en.wikipedia.org/wiki/Rasau

Ok a to pochodzi ze strony shella z linka ktory podalem strone wczesniej
Cytat:

Producing fields in the Western Offshore:
Seria (with Rasau, Tali and Enggang)
Southwest Ampa
Fairley Baram
Fairley
Gannet
Egret

I komu mam wierzyc? Nie upieram sie ale jedynie stwierdzam fakt.

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 10 sierpnia 2012 18:00:26 przy kursie: 14,20 zł
Niestety nie znam realiów kanadyjskich, ale w polskich za sporządzenie raportu odpowiedzialny jest zarząd spółki, albo choćby dyrektor finansowy.
Ktoś ten papier podpisuje z imienia i nazwiska. Kto to jest w przypadku spółki?

W przypadku KOV dyrektorem finansowym jest Paul H.Rose. Jeśli to ten Pan podpisywał się pod raportem rocznym spółki, w którym nota 2c brzemi:

Cytat:
Posiadane przez Spółkę środki pieniężne, środki pieniężne o ograniczonej możliwości dysponowania oraz istniejące umowy farm-out prawdopodobnie nie są wystarczające do sfinansowania programu poszukiwań i zagospodarowania w okresie kolejnych dwunastu miesięcy, co powoduje istotną niepewność odnośnie możliwości kontynuowania działalności przez Spółkę.

to czy do jego opinii tak samo lekko podchodzi się jak w przypadki audytora?
Czy przy analizowaniu projektów inwestycyjnych jego zdanie jest
Cytat:

standardowa formuła, która znajduje się w każdym dokumencie spółki
?

wapkil
0
Wpisów: 1 472
Wysłane: 10 sierpnia 2012 19:13:34 przy kursie: 14,20 zł
Redface napisał(a):
Sprecyzuję, że pisząc o odwiertach na terytorium lądowym Brunei po roku 1950 odwoływaliśmy się do odwiertów tego samego typu, jakie były wykonywane w Bloku L i M w latach 2009-2010, czyli poszukiwawczych. Poszukiwawczych (ang. exploration), czyli mających na celu odkrycie nowych akumulacji, a nie 'ocennych' (appraisal), które jedynie miały na celu pełną eksploatację odkrytych wcześniej akumulacji. A takie właśnie były wszystkie odwierty lądowe, które pokazuje Shell/BSP w przywoływanej prezentacji.

To nadal interesujące, ponieważ tytuł ilustracji, którą zamieściłem brzmi właśnie "Exploration drilling". Na stronach Shella znaleźć można zresztą trochę dokładniejszą rozpiskę (niestety słabej jakości) z wyraźnym podziałem na exploration i appraisal drilling:

kliknij, aby powiększyć

Na tej ilustracji również nie widać, żeby exploration zatrzymało się w 1950, a takie pola w exploration, jak na przykład Jerudong (żeby podać przykład już nawet z Block L), z racji samej lokalizacji są raczej lądowe. Zresztą nawet sam KOV w swojej ulotce pisze o "discovery of the Jerudong Field in 1956".

Szczerze mówiąc, nie chce mi się na potrzeby samej tej dyskusji uczyć historii wydobycia w Brunei. Może SW mógłby zapytać swoich ekspertów o opinię? Co prawda p. Korczak pisze:

Cytat:
Stanowczo uważamy, że cytowanie wypowiedzi anonimowych ekspertów może wprowadzać czytelników w błąd. Nie wiemy, czy cytowani eksperci mają doświadczenie w pracy z najnowocześniejszymi technologiami, takimi jak sejsmika 3D, czy znają historię poszukiwań i geologię basenów w Azji Południowo-Wschodniej.

Ale ja jakoś nie zauważyłem, żeby w którejś z cytowanych ich wypowiedzi pojawiły się przekłamania. Zresztą KOV chyba też tego nie zauważył, bo niczego w swoim piśmie nie sprostował.

wapkil
0
Wysłane: 10 sierpnia 2012 19:19:10 przy kursie: 14,20 zł
onochi napisał(a):
Ok a to pochodzi ze strony shella z linka ktory podalem strone wczesniej
Cytat:

Producing fields in the Western Offshore:
Seria (with Rasau, Tali and Enggang)
Southwest Ampa
Fairley Baram
Fairley
Gannet
Egret

I komu mam wierzyc? Nie upieram sie ale jedynie stwierdzam fakt.

Przypuszczam, że nie ma tu sprzeczności. W tym samym dokumencie, który cytujesz Shell pisze także:
"Onshore, the Seria field was Brunei Darussalam’s major producer until the 1970s. (...) The other onshore field is Rasau, west of the Belait River."

Seria i Rasau leżą przy brzegu, więc pewnie można z nich wydobywać również offshore. Dla dyskusji istotne było, że Rasau ma także część onshore, która została odkryta w 1979, a więc po 1950.

kz110
0
Wpisów: 148
Wysłane: 10 sierpnia 2012 22:15:06 przy kursie: 14,20 zł
KULCZYK OIL VENTURES INC.: Decyzja o konwersji Skryptów Dłużnych na akcje

www.stockwatch.pl/komunikaty-s...
Edytowany: 10 sierpnia 2012 22:19

Bruce
0
Wpisów: 38
Wysłane: 10 sierpnia 2012 22:24:31 przy kursie: 14,20 zł
Watek OML 42 i ciekawy artykuł:

Edytowany: 10 sierpnia 2012 22:29

0
Wpisów: 39
Wysłane: 14 sierpnia 2012 07:51:23 przy kursie: 14,10 zł
No to czarno na białym :

Cytat:
W związku z konwersją zadłużenia z tytułu Skryptów Dłużnych, KOV wyemituje łącznie 60.499.029 akcji zwykłych dla KI i Radwan.

Cytat:
W wyniku konwersji i emisji Akcji Premiowych, KI będzie posiadać 240.807.193 akcji, stanowiących łącznie około 49,99 proc. wszystkich wyemitowanych akcji zwykłych KOV, a Radwan będzie posiadać 26.628.360 akcji, stanowiących łącznie około 5,53 proc. wszystkich wyemitowanych akcji zwykłych KOV. Tym samym KI i Radwan nie przekroczą odpowiednio progu 66% i 33% głosów na WZA KOV i zgodnie z postanowieniami dotyczącymi konwersji przedmiotowych Skryptów Dłużnych oraz emisji Akcji Premiowych, nie zajdzie konieczność ograniczenia liczby akcji emitowanych w ramach ww. emisji.
Zobowiązania z tytułu Skryptów Dłużnych wymieniane są na Akcje Zwykłe KOV po cenie zamiany 0,43 USD za akcję (co wg średniego kursu wymiany NBP na dzień 10 sierpnia br. odpowiada kwocie 1,40 zł za jedną akcję). O dokonaniu ww. emisji Spółka poinformuje niezwłocznie w oddzielnym raporcie bieżącym.

Raport bieżący nr 38 / 2012
Edytowany: 14 sierpnia 2012 09:06

0
Wpisów: 39
Wysłane: 14 sierpnia 2012 11:19:44 przy kursie: 14,10 zł
7 nowych spółek po wakacyjnej rewizji portfela AmerBrokers

Cytat:
Również kolejny raz do portfela trafił KOV. Tu o ponownym wyborze zdecydowały pozytywne informacje o charakterze operacyjnym oraz stabilna i poprawiająca się sytuacja bilansowa.

wapkil
0
Wysłane: 14 sierpnia 2012 20:04:28 przy kursie: 14,10 zł
ORT napisał(a):
No to czarno na białym :

Cytat:
W związku z konwersją zadłużenia z tytułu Skryptów Dłużnych, KOV wyemituje łącznie 60.499.029 akcji zwykłych dla KI i Radwan.

Pomyślałem, że z ciekawości przeczytam i miałem rację. Prześliczny jest ten raport :) Wiemy, ile akcji wyemitowali (i okazuje się, że jednak około 60M), ale poza tym nic się w nim nie zgadza.

Wersja anglojęzyczna jest, o ile pamiętam, obowiązująca, a polskie gubią informacje, weźmy więc wersję anglojęzyczną:

Cytat:
Debentures are convertible at a price of USD 0.43 per Common Share, (equivalent to PLN 1.40 per Common Share at the mid-exchange rate of the National Bank of Poland on August 10, 2012).

Innymi słowy według KOV kurs USD/PLN 10.08.2012 wynosił około 1,4/0,43 ~= 3,2558 zł/USD. Ciekawe, prawda?

Ale skoro tak twierdzą, patrzmy dalej:
Cytat:
In connection with the conversion of the Debentures, KOV will issue an aggregate of 60,499,029 Common Shares to KI and Radwan. This total includes the Common Shares issuable upon the conversion of all amounts attributable to the principal and accrued but unpaid interest payable pursuant to the terms of the Debentures, as well as 2,838,010 Kicker Shares.

Co interesujące, wersja polska nie wspomina o odsetkach naliczonych, ale nie zapłaconych, po polsku są tylko odsetki. Czyli wcześniej zapłacili już jakieś odsetki?

Wiemy, ile pieniędzy pożyczono ($23,5M), ile akcji wyemitowano i po jakiej cenie ($0,43/akcję), można więc policzyć, ile w tej chwili wypłacono odsetek (nie wiadomo, czy jakieś spłacono wcześniej). Przy takich założeniach, wychodzi, że całość wypłaconych zwykłych odsetek to 10,70%, w tym 5,51% odsetek i 5,19% kicker shares. Czymkolwiek te kicker shares, tłumaczone jako akcje premiowe, są i skąd się biorą.

Jeżeli policzyć po normalnym kursie USD/PLN z 10.08.2012 (3,3195 zł/USD) otrzyma się oczywiście zupełnie inne wyniki. Całość wypłaconych ostatnio odsetek to wtedy 8,58% w tym 5,09% zwykłych odsetek i 3,49% kicker shares.

Biorąc pod uwagę, że zgodnie z wcześniejszymi komunikatami oprocentowanie mogło wynieść albo 8%, albo 7,16% albo 20%, albo "subject to certain conditions" prawdopodobnie cokolwiek innego, właściwie nie ma się chyba czemu dziwić.

Przy okazji chyba zrozumiałem, dlaczego w komunikacie podawali, że oprocentowanie wynosi 8% (lub "subject to certain conditions" więcej), a w raporcie rocznym stoi, że 7,16% (plus dodatkowo 12,84%). Zgodnie z komunikatem, to 8% miało być z kapitalizacją półroczną. 8% z kapitalizacją półroczną to 8,16% rocznie. Co prawda 8,16% to nie 7,16%, ale co to za różnica, i tak nic się w tym wszystkim nie zgadza...

Szczerze mówiąc, ja już chyba wolę te wiercenia lądowe, które w Brunei miały zakończyć się w 1950r. W oświadczeniu p. Korczaka przeczytałem ostatnio, że ,,spółka koncentruje się na edukowaniu rynku'', ale dlaczego chce edukować akurat w tabliczce mnożenia i rozwiązywaniu łamigłówek?
Edytowany: 14 sierpnia 2012 20:09

kz110
0
Wpisów: 148
Wysłane: 14 sierpnia 2012 20:41:51 przy kursie: 14,10 zł
Edytowany: 14 sierpnia 2012 20:45

wapkil
0
Wysłane: 14 sierpnia 2012 20:57:03 przy kursie: 14,10 zł
Mam wątpliwości, czy takie raporty w ogóle warto czytać. Chyba że czasem dla rozrywki, albo jeżeli ktoś musi ;)

Swoją drogą, jeżeli kalafior, o którym WD pisałeś to zły numer, który nadali wcześniejszemu raportowi, to z kolei mi nie udało się tego zauważyć. Specjalnie powtórnie go czytałem, gdy o tym wspomniałeś, ale tego nie znalazłem.

Tak na marginesie, zanim ktoś znów zarzuci mi złą wolę, nie dopatruję się w tym wszystkim jakichś skomplikowanych knowań po stronie KOV. Wygląda po prostu na to, że im zupełnie nie zależy, żeby rynek o czymkolwiek dokładniej informować. Jedna ze spółek p. Kulczyka, którą kieruje p. Mioduski, pożyczyła pieniądze, a potem je z oprocentowaniem zwróciła, innej spółce p. Kulczyka, którą kieruje p. Mioduski oraz fundacji dzieci p. Mioduskiego. Jedna z tych spółek jest publiczna, tak nie całkiem p. Kulczyka i musieli coś napisać. Uznali więc, że coś napiszą. Cokolwiek.

Black horse
0
Wpisów: 130
Wysłane: 14 sierpnia 2012 20:58:19 przy kursie: 14,10 zł
wapkil napisał(a):
[quote=ORT]No to czarno na białym :

[quote]Debentures are convertible at a price of USD 0.43 per Common Share, (equivalent to PLN 1.40 per Common Share at the mid-exchange rate of the National Bank of Poland on August 10, 2012).

Innymi słowy według KOV kurs USD/PLN 10.08.2012 wynosił około 1,4/0,43 ~= 3,2558 zł/USD. Ciekawe, prawda?

Tabela kursów walut z dnia 10-08-2012

rss.nbp.pl/kursy/TabRss.aspx?n...

wapkil
0
Wysłane: 14 sierpnia 2012 21:08:45 przy kursie: 14,10 zł
Black horse napisał(a):
Tabela kursów walut z dnia 10-08-2012

rss.nbp.pl/kursy/TabRss.aspx?n...

W komunikacie piszą o mid-exchange rate, więc myślałem raczej o tej tabeli (lub którejś podobnej). Zresztą jak widać w tabeli podanej przez Ciebie, wtedy nawet kurs kupna NBP był wyższy niż przyjęty przez nich (3,2790 zamiast 3,2558).

Nie wiem, czy to może mieć jakieś większe znaczenie. Kurs akcji liczyli w złotówkach (bo tak są notowane), a chyba nie zaniżyli sobie zadłużenia KOV poprzez tak dziwne zaniżenie kursu dolara. Jak pisałem, nie podejrzewam tu manipulacji, raczej niechęć do udzielania informacji i bałagan. Możliwe, że gdyby się bardzo uprzeć, da się znaleźć uzasadnienie akurat takiego kursu. Choć byłoby to chyba trudne. To po prostu tylko jedna z licznych niejasnych dla mnie rzeczy związanych z tymi komunikatami, o których wspominałem.
Edytowany: 14 sierpnia 2012 21:13

WatchDog
50
Wpisów: 8 588
Wysłane: 14 sierpnia 2012 21:17:18 przy kursie: 14,10 zł
Moim zdaniem jest przejęzyczenie, bo podstawą ustalenia ceny konwersji miało być co innego

Cytat:
KOV i Radwan będą mogli wymienić nieuregulowane zobowiązania KOV z tytułu odpowiedniego Skryptu Dłużnego na akcje KOV po ważonej wolumenem cenie równej średniemu kursowi akcji KOV na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie w okresie pięciu dni sesyjnych przed Terminem Spłaty (nie wliczając tego dnia).

Cena wyliczona wg tego schematu jest prawidłowa.
Czy gdzieś we wcześniejszych komunikatach widziałeś schemat z wczorajszego raportu - wersja polska dla nieobywateli

Cytat:
Zobowiązania z tytułu Skryptów Dłużnych wymieniane są na Akcje Zwykłe KOV po cenie zamiany 0,43 USD za akcję (co wg średniego kursu wymiany NBP na dzień 10 sierpnia br. odpowiada kwocie 1,40 zł za jedną akcję).

yodyod
24
Wpisów: 480
Wysłane: 14 sierpnia 2012 21:29:26 przy kursie: 14,10 zł
wrócmy do macierzy

"Zobowiązania z tytułu Skryptów Dłużnych zostaną wymienione na Akcje Zwykłe KOV po cenie ("Cena Zamiany"), która stanowić będzie ważoną wolumenem cenę równą średniemu kursowi Akcji Zwykłych KOV na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie w okresie pięciu dni sesyjnych przed Terminem Spłaty (nie wliczając tego dnia)."

ten
kurs wyniósł 1,40 a przeliczenia na USD są dokonywane tylko i wyłącznie z uwagi na księgi które są prowadzone w USD

WatchDog
50
Wysłane: 14 sierpnia 2012 21:47:44 przy kursie: 14,10 zł
wapkil napisał(a):
Swoją drogą, jeżeli kalafior, o którym WD pisałeś to zły numer, który nadali wcześniejszemu raportowi, to z kolei mi nie udało się tego zauważyć. Specjalnie powtórnie go czytałem, gdy o tym wspomniałeś, ale tego nie znalazłem.

Nie, nie chodzi o numer. Aby uciąć spekulacje, poniżej opis sytuacji.

Zgodnie z treścią komunikatu o skryptach dłużnych, KOV nie powinien emitować akcji tylko wypłacić pożyczkodawcom gotówkę. Powód - treść poniższej klauzuli:

Cytat:
Jednakże KOV nie wyemituje żadnych akcji dla KI lub Radwan, jeżeli (w drodze zamiany zadłużenia z tytułu Skryptu Dłużnego lub emisji Akcji Premiowych):
(a) KI lub Radwan będzie uprawniony do wykonywania mniej niż 33% głosów na walnym zgromadzeniu KOV (Głosy), chyba że wyniku nabycia nowych akcji KI lub Radwan byłby uprawniony do wykonywania ponad 33% Głosów; lub
(b) KI lub Radwan będzie uprawniony do wykonywania 33% lub więcej Głosów, lecz mnie niż 66% Głosów, chyba że wyniku nabycia nowych akcji KI lub Radwan byłby uprawniony do wykonywania 66% lub więcej Głosów.

Jeżeli KOV nie będzie mógł wyemitować Akcji Premiowych z uwagi na powyższe okoliczności, zobowiązanie KOV do emisji Akcji Premiowych zostanie zamienione na zobowiązanie do zapłaty KI lub Radwan ekwiwalentu pieniężnego.

Jeśli się wczytać w powyższą treść, to warunek (b) został spełniony.

Potwierdziłem jednak, iż jest to usterka w tłumaczeniu, która zmieniła wymowę oryginalnego, angielskiego tekstu. Akcje zostaną wyemitowane, a odpowiednie sprostowanie w/w zostanie wypuszczone przy najbliższej okazji.

wapkil
0
Wysłane: 14 sierpnia 2012 21:49:51 przy kursie: 14,10 zł
Cena konwersji zapewne jest prawidłowa (nie sprawdzałem). Cena dolara z komunikatu prawidłowa chyba nie jest. Możliwe, że błędnie ją skopiowali z któregoś wcześniejszego raportu, ale to dosyć mocno wpływa na przeliczenie akcji wycenianych w złotówkach na zadłużenia w dolarach.

Ale to nie ma większego znaczenia. Jak wcześniej pisałem, zgodnie z różnymi raportami KOV, skrypty dłużne mogły być oprocentowane na 7,16% albo 8% albo 8,16%, albo 10,70%, albo 20%, albo inną wartość wynikającą z nieznanych zapisów skryptów. Przynajmniej część tych raportów jest myląca, bo są niespójne. Chyba, że uznać, że to i tak nie ma znaczenia, skoro wszystko i tak się "subject to certain conditions" zgodzi. Tylko w takim razie na co komu takie raporty?

Wyniki na pewno są istotne, ale raczej nie będę ich oglądał, żeby przypadkiem i tam się czegoś nie dopatrzeć ;)

EDIT:
WatchDog napisał(a):
Zgodnie z treścią komunikatu o skryptach dłużnych, KOV nie powinien emitować akcji tylko wypłacić pożyczkodawcom gotówkę. Powód - treść poniższej klauzuli:
(...)
Potwierdziłem jednak, iż jest to usterka w tłumaczeniu, która zmieniła wymowę oryginalnego, angielskiego tekstu.

O matko, czyli jeszcze takie coś. Nie jestem pewien, czy to rzeczywiście drobna usterka, ale doskonale pasuje do całej reszty. Już nawet nie będę sprawdzał, jak zapisali po angielsku. Przecież to wszystko to jakiś kabaret... Powtórzę tylko wniosek z góry - na co komu takie raporty?
Edytowany: 14 sierpnia 2012 21:56

WatchDog
50
Wysłane: 14 sierpnia 2012 22:11:22 przy kursie: 14,10 zł
W serwisie są już przeliczone dane z nowego raportu:
www.stockwatch.pl/gpw/kov,wykr...

Najważniejszy wskaźnik EV/EBITDA poprawił się i jest bardzo blisko średniej sektora i szerokiego rynku.

Spółka złapała już rentowność operacyjną, ale jeszcze nie ma rentowności netto w ujęciu 12-miesięcznym.

Niestety, raport nie obejmuje efektu konwersji długu na akcje. To trzeba zasymulować ręcznie.
Szczegółowe omówienie biznesowo-finansowe obiecał na jutro Anty_Teresa.
Edytowany: 14 sierpnia 2012 22:20

onyx
0
Wpisów: 35
Wysłane: 15 sierpnia 2012 13:36:53 przy kursie: 14,10 zł
Redface poproszę o:
1. komentarz wyników za 2 kwartał oraz o bliższe objaśnienie debiutu kov na AIM do końca 2012r.
2. ile kapitału zamierza pozyskać KOV na AIM?
3. czy KI przeniesie część lub całość swoich akcji na AIM? jeśli tak to w jakiej części? Czy KI planuje odsprzedać nowemu inwestorowi znaczną część swoich akcji np 20% chcąc zejść do stanu posiadania dobrze widzianego na AIM powiedzmy do 30%?
4. jaką Pan przewiduje (KOV przewiduje) cenę debiutu akcji KOV na AIM? Poniżej jakiej ceny KOV nie zgodzi się na debiut?
5. w którym miesiącu 2012 r. ruszy pierwszy nowy odwiert w Brunei?
6. czy są jeszcze jakieś niezbędne warunki do spełnienia, by rząd Brunei przedłużył ważność koncesji poszukiwawczej (bloku w którym ta koncesja właśnie wygasa)na kolejne lata? Jeśli tak, to jakie są to warunki? jakie trudności powstały przy przedłużeniu ważności koncesji? Czy przedłużenie to nastąpi po pozyskaniu nowego inwestora?
7. co do Ukrainy to jakie są dokładnie plany w stosunku do jakich odwiertów już istniejących - remonty,szczelinowania, czy planowane jest wydobycie z dwóch horyzontów? jakie są przewidywane efekty tych prac?;
8. Czy coś wiadomo na temat roszczeń KOV z tytułu ubezpieczenia odwiertu w którym nastąpiła usterka w Brunei?

dziękuję i pozdrawiam, Onyx

anty_teresa
PREMIUM
522
Wpisów: 11 191
Wysłane: 15 sierpnia 2012 20:10:57 przy kursie: 14,10 zł
Omówienie skonsolidowanego sprawozdania finansowego Kulczyk Oil Ventures za II kwartał 2012 r. i sytuacji finansowej spółki po raporcie.
Jedną rzecz z pewnością trzeba przyznać. Ukraińska spółka KOVu rozwija się w dużym tempie i pokazuje coraz lepsze wyniki, a dzięki niej także spółka dominująca. Dotychczasowe wszystkie odwierty na Ukrainie dokonane podczas sprawowania kontroli KOVu nad KUB-Gasem skończyły się sukcesem, czyli komercjalizacją.
W poniższym omówieniu skupiam się na całości działań spółki i czynnikach kształtujących wartość wewnętrzną akcji, które kupując inwestor nabywa prawa związane z całością organizacji oraz bierze na siebie szereg ryzyk.

Wydobycie na Ukrainie rośnie w postępie geometrycznym, co oczywiście nie mogło pozostać bez wpływu na raportowane przychody. W drugim kwartale średnie wydobycie wyniosło 24Mcf/d w porównaniu do 6Mcf/d przed rokiem. To prawdopodobnie nie koniec zwiększania skali, bo już po okresie objętym raportem półrocznym uruchomiono kolejny odwiert, orurowano jeszcze inny, a dla przyśpieszenia praca wydzierżawiono drugą wiertnię.

kliknij, aby powiększyć

Oczywiście wzrost produkcji nie byłby możliwy bez nakładów inwestycyjnych. Wydatki na poszukiwanie gromadzone są w bilansie, a po oddaniu złoża/odwiertu do komercyjnego użytkowania amortyzowane. Przez ostatni rok na aktywach trwałych skapitalizowano ponad 32 miliony $ kosztów, prawdopodobnie dla samej Ukrainy, bo pozostałe aktywa i nakłady na nie prezentowane są w aktywach poszukiwawczych. Niestety nie mamy do dyspozycji sprawozdania KUB-Gazu, aby zobaczyć jak inwestycje przełożyły się na wynik operacyjny. Można ewentualnie podjąć próby szacunku z rachunku segmentowego. Przy omówieniu poprzedniego raportu WatchDog zaalokował do Ukrainy wszystkie koszty korporacyjne. To podejście bardzo konserwatywne. Ja proponowałbym wziąć tylko koszty zarządu, czyli mniej więcej połowę. W takiej estymacji mamy 8 MLN USD kwartalnego EBIT dla KUB-Gazu. Oznacza to, ze dla pozostałych aktywów grupy mamy 1,8 MLN USD straty na poziomie operacyjnym. Najważniejsze jednak, że poniesione nakłady inwestycyjne na Ukrainie zwracają się już po roku przy założeniu nie zmiennego otoczenia makroekonomicznego, czyli kursów UAH/USD oraz kursu gazu. Ukraina to naprawdę był strzał w dziesiątkę, przynajmniej do tej pory. Czy to stan powtarzalny i trwały niestety nie jesteśmy w stanie przewidzieć, bo działalność na Ukrainie to stąpanie po politycznym polu minowym. Dzięki lepszym wynikom na Ukrainie oczywiście coraz lepiej wygląda rachunek wyników na poziomie grupy:

kliknij, aby powiększyć

Nieco zastanawiający jest spadek rentowności brutto na sprzedaży względem poprzedniego kwartału, ale nie jest on na tyle duży, żeby podnosić larum.

Niestety na poziomie zysku netto dla akcjonariuszy KOV permanentnie jest strata:

kliknij, aby powiększyć

Na poziomie grupy wynik jeszcze jest dodatni i to drugi kwartał z rządu, ale to efekt konsolidacji pełnej spółki KUB-gas, która polega na tym, że traktuje się ją jakby cały majątek i udziały należały do spółki dominującej, a tak przecież nie jest, bo KOV ma jedynie 70%. W poprzednim kwartale fajnie to pokazano w sprawozdaniu zarządu, niestety ta praktyka została obecnie zaniechana. Warto się jednak pochylić i zastanowić co to dokładnie oznacza. Skoro inny właściciel ma 30% i zysk netto na poziomie 2 milionów, to znaczy, że KUB-gas prawie nie ma zadłużenia i można szacować jego wynik na około 6M USD. Skoro akcjonariusze KOV mają stratę w wysokości ponad 800k, to znaczy, że inne spółki i działalności poza Kub-Gasem dały w tym kwartale około 5 milionów dolarów straty. Przy czym nie należy tej straty mylić z wydatkami na inwestycje, bo tych w rachunku wyników nie widać. One się kapitalizują na aktywach poszukiwawczych. Innymi słowy finansowanie i zarządzanie innymi spółkami zabiera z wyniku około 5 milionów USD.
KOV zaczął także pokazywać dodatnie i to niemałe przepływy operacyjne. Działalność na Ukrainie prawdopodobnie finansuje się już sama.

Ukraina to jednak tylko połowa majątku spółki. Pozostałą część stanowią skapitalizowane wydatki na poszukiwanie w Brunei. Syria została w całości spisana w IV kwartale, co objawiło się mocnym spadkiem rentowności EBIT. Nie ma żadnej pewności, że aktywa w Brunei nie podzielą kiedyś losu Syrii. Proszę zauważyć, że to prawie 70% kapitału własnego spółki! Niepowodzenie na obydwu koncesjach to potencjalnie spadek kapitału własnego do 57 milionów USD. To jest istotne ryzyko.
Aby rozpocząć wydobycie trzeba nakładów inwestycyjnych, które nie wiadomo czy się kiedyś zwrócą. Trzeba być świadomym ryzyka inwestycji w spółki poszukiwawczo-wydobywcze. Tutaj warto dodać uwagę, że jeśli takie wydobycie się rozpocznie, albo będzie prawdopodobne, to w wyniku czeka pewna niespodzianka. Spółka w wyniku porozumienia obiecała spłatę 3,5 MLN USD tytułem porozumienia w sprawie kwestionowania praw do koncesji. Pierwszy okres po ewentualnym rozpoczęciu eksploatacji będzie miał w takim razie niższą rentowność. Rezerwy na to zdarzenie nie założono, bo nie ma wydobycia, co należy rozumieć, że zarząd spółki także nie ma takiej pewności. Gdyby miał, to trzeba taką rezerwę zawiązać od razu.

Finansowanie działalności to odrębny temat. O komercyjnych kredytach na w tak ryzykownym biznesie nie ma raczej mowy. Raz, że spółka nie wie, czy takowy będzie w stanie kiedyś spłacić, ale przede wszystkim bank nie ma takiej pewności, ani przedmiotu zabezpieczenia.
Pozostaje finansowanie przez dotychczasowych udziałowców, albo publiczna emisja akcji, do czego z resztą KOV zmierza. (Kredyt z EBOiR nie jest normalnym kredytem komercyjnym). Rozwiązaniem problemów ma być wejście na rynek alternatywny AIM. Pomimo zaprzeczeń, można odnieść wrażenie, że jednak są pewne problemy z uplasowaniem emisji. Zarząd, a właściwie odpowiednik zwany radą dyrektorów twierdzi, że czeka na lepsze warunku rynkowe. Faktem jest, że nastroje są nienajlepsze, ale i kurs walutowy i kurs ropy naftowej są na stosunkowo wysokich poziomach. W związku z tym projekcje CF w metodzie DCF powinny być uważane za korzystne. Jeśli próbowalibyśmy wyceniać spółkę na bazie mnożników rezerw i zasobów, to nie ma mowy o wpływie niesprzyjającego otoczenia makro. Z wyżej wymienionych powodów tłumaczenie opóźnienia wejścia na AIM czekaniem na korzystniejsze otoczenie wydaje się lekko naciągane.

Na obecną chwilę w spółce jest prawie 32 miliony dolarów, co jest dość sporym kawałkiem cashu i teoretycznie powinno wystarczyć na parę kwartałów. Niestety prawdopodobnie większość tej gotówki znajduje się w KUB-Gasie, przez co KOV ma ograniczone pole do dysponowania. (Zakładam, że środki ze skryptów i pożyczki poszły na sfinansowanie prac w Brunei). Być może trzeba będzie pomyśleć o jakiejś formie finansowania wewnętrznymi obligacjami. W tym roku można zaciągnąć z EBOiRu transzę na 17M o oprocentowaniu 9%, czyli znacznie niżej niż pożyczka udzielona przez KH. W zapasie jest także finansowanie pożyczką (7M). Przy odpowiednim pociągnięciu pożyczki z KUB-Gasu jest do wykorzystania lekko licząc ponad 50 milionów. Niestety nie potrafię powiedzieć na jaki czas i zakres prac to wystarczy. Roczny CFI wynosi około 40M, więc jeśli na podstawie tego szacować zasoby gotówkowe, to mamy rok.
Struktura bilansu, o której już co nieco napomknąłem wygląda raczej mało korzystnie. Na dzień bilansowy kapitał obrotowy był ujemny, co rodzi potencjalne problemy z płynnością. Tym większe, że część aktywów byłaby trudna do upłynnienia. Rating osunął się z tego powodu do BB-.

Już po dniu bilansowym spółka podała komunikat dotyczący zamian zadłużenia wynikającego ze skryptów dłużnych na akcję. To znacząco poprawi sytuację. Kapitał obrotowy będzie dodatni, a Rating utrzyma swoje BB+.
Automat dość surowo wycenia spółkę: www.stockwatch.pl/gpw/kov,wykr... ale bierze pod uwagę wartości historyczne.

My za to jesteśmy w stanie zaproponować jakieś prognozy. Jeśli spółka utrzyma wydobycie, a prawdopodobnie je zwiększy przez następne trzy kwartały, to dostaniemy około 26M zysku operacyjnego, około 50M EBITDA i w końcu 5 milionów $ zysku netto.
Na podstawie średnich sektora (20,58 xEBIT, 7,09 xEBITDA) dostaniemy Enterprise Value na poziomie 345 i 530M USD. Odejmując od tego dług netto (zero po konwersji skryptów) i udziały mniejszości (27,8M) oraz mnożąc przez kurs walutowy i dzieląc przez nową liczbę akcji (481756729) otrzymamy odpowiednio wycenę 3,44 oraz 2,17 na akcję w złotówkach.
Z renty wieczystej przy założeniu stopy dyskontowej na poziomie 12% otrzymamy jednak ledwie 0,30 PLN na akcję. Tutaj pojawia się problem wysokiego podatku, który osiąga w ostatnich dwóch kwartałach horrendalne wartości 57% i 59%. Możliwe, że to efekt naliczenia podatku na Ukrainie, którego nie można odliczyć w Kanadzie, ale taką wersję należy potwierdzić u przedstawiciela spółki.

Z przedstawionych wycen można wyciągnąć średnią w wysokości 1,97 zł na akcję, na podstawie prognoz. Średnia jest sporo wyższa niż kurs, więc trzeba skonstatować, że rynek najwyraźniej czegoś się boi. Może to kwestia ryzyka politycznego (Tymoszenko), może aktywów poszukiwawczych, płynności, a może po prostu akcje są niedowartościowane. W końcu cały rynek jest w dołku i wiele akcji jest przecenionych z powodu negatywnego sentymentu do rynku.

Powyższa treść przez 60 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.
Edytowany: 15 sierpnia 2012 20:12

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE SERINUS

449 450 451 452 453

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,347 sek.

rqmogkdb
benlxwcg
dkbrbuqn
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
nvocahfa
wlpbgsht
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat