PARTNER SERWISU
bijvfxfo
1 2 3
radikal
1
Wpisów: 15
Wysłane: 27 lipca 2012 19:25:56 przy kursie: 1,10 zł
Jedyną spólką byłaby Agora, ale to jednak inna półka. Zgadzam się z tym co napisałeś, giełda to fakty, plotki, życzenia. Ja podejmuję ryzyko licząc, że dywersyfikacja przychodów spółki w kierunku reklamy (nano) i rynku filmowego przyniesie skutek. Kto nie ryzykuje... A jeszcze wtrącę, że spólka zakupiła prawa do filmu Garrone "Reality" (Srebrna Palma w Cannes) i to jeszcze przed werdyktem. A co do benchmarków - po to wykupiłem abonament ;)

rybeusz
23
Wpisów: 243
Wysłane: 27 lipca 2012 23:53:24 przy kursie: 1,10 zł
2mek99 napisał(a):

Kolega chyba dawno (bardzo dawno) nie czytał Wprost skoro porównuje go do Uważam Rze. Szacuję opóźnienie na 2-3 lata.

Nie tyle porównuje oba tytuły, co stawia tezę, że w kierunku "Uważam że" odpłynął czytelnik konserwatywny, który kiedyś dosyć regularnie kupował "Wprost".

2mek99 napisał(a):

W międzyczasie Wprost był kierowany przez Lisa i zupełnie zmienił profil czytelnika.

Tylko pytanie na jaki ów profil się zminił? Bardziej hmmn.. Newsweekowo-lifestylowy? Samo zatrudnienie Lisa i zmiany jakie wprowadził w redakcji (osobowe, doboru tematów, stylu pracy itd) odbyło się równie głośno, co jego (i częsci redakcji) późniejsze odejście. Ja dalej nie bardzo rozumiem w jakim kierunku podąża ten tytuł?

2mek99 napisał(a):

Sprzedaż poszła ostro w górę jak również zyski. Po rozstaniu z Lisem sprzedaż spadła ale podejrzewam, że wyniki nie są tragiczne.

Oki może rzeczywiście łatwiej będzie na liczbach - w 2006 / 2007 roku Wprost był liderem tygodników ze sprzedażą na poziomie ok 150-170 tyś (wyniki Newsweeka, Polityki i Wprostu były wtedy bardzo zbliżone i tytuły prawie co miesiąc wymieniały się na "pudle"). W zeszłym roku było to już 84 tyś, w tym odpowiednio - 72 tyś (dane ZKDP za maj). Newsweek i Polityka sprzedały w maju br. odpowiednio 124 i 121 tyś. Co ciekawe, nakłady tych trzech tygodników dalej są na zbliżonym poziomie (170-200 tyś). Jak mawiają Amerykanie: do the math Whistle
Być może spółka ma jakąś strategię, (której ja nie dostrzegam, a ona nią konsekwentnie podąża) ale moim zdaniem muszą tam jeszcze dużo popracować, żeby to się trzymało kupy.

Edytowany: 27 lipca 2012 23:58

koszyk
0
Wpisów: 1 099
Wysłane: 28 lipca 2012 07:17:37 przy kursie: 1,10 zł
Szanowni Koledzy deliberują o jakości prasy i profilu wiodącego w grupie tygodnika, ale nie tu zagrzebano psa. Mało świeże zwłoki wyglądają np.tak :

www.stockwatch.pl/komunikaty-s...

Nic dziwnego, ze rynek skopał do nieprzytomności spółkę, w której zarządzanie wygląda tak, a nie inaczej.
Edytowany: 28 lipca 2012 07:25

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 28 lipca 2012 08:37:37 przy kursie: 1,10 zł
Jakość ma znaczenie, bo bez niej trudno o trwałe udziały w rynku i o premię cenową.
Tu jest jednak większe pytanie, o to czy media są jeszcze biznesem.
Padła nazwa Agora - czy to inna półka? Dla czytelnika ta sama półka - kioskowa. I niestety coraz mniej ludzi korzysta z tej drogi przekazywania informacji. Ekran laptopa, tabletu czy komórki okazuje się szybszy i wygodniejszy niż papier.
Media przeżywają boom, ale trudno na nim zarobić. Media tradycyjne są w odwrocie, zaś w internetowej chmurze krąży więcej informacji, niż ktokolwiek jest w stanie przyswoić. Do tego za darmo.
Piszę tutaj oczywistości, bardziej żeby uporządkować sobie myślenie. Stary model już nie działa, a nowy nie daje zarobić. Czy media znikną? W obecnej formie na pewno nie przetrwają, ale ludzie nie przestaną się komunikować: plotkować, podglądać, przechwalać, edukować i informować. Tylko po co pośrednik, któremu trzeba płacić, jeśli są setki rozwiązań bezpośrednich?

Nie bez przyczyny inwestorzy giełdowi nie wchodzą w spółki mediowe. To jest przyczyna, a skutek, że tych spółek na giełdzie już prawie nie ma. Nawet oferta w całości internetowego O2 nie poszła, bo darmowe treści + model reklamowy nie daje wystarczająco szybkiego wzrostu, nawet jeśli rentowność jest dobra.
Wspomniana Agora wyceniana jest na 0,33 gr za 1 zł majątku netto. Ze swoimi zasobami gotówki, zdywersyfikowaną działalnością i znaczną skalą, jest pod tym kątem jeszcze tańsza niż Point Group.
Podobnie pokazuje EV/EBITDA, przy czym tutaj rozjazd jest znacznie większy.

koszyk
0
Wysłane: 28 lipca 2012 09:28:08 przy kursie: 1,10 zł
WD, wszedłeś na temat, który interesuje mnie żywotnie - hobbystycznie, filozoficznie...Angel
"to be or not to be" oto pytanie, czy cokolwiek drukowanego na papierze przetrwa?
Ja myślę, ze tak. Choćby z prozaicznej przyczyny, że w toalecie na ogół nie ma dostępnych gniazdek z "prądem"
Per analogia - koniec kina ogłaszano już kilka razy - przy okazji pojawiania się coraz to nowych wynalazków możliwości domowej absorbcji sztuki filmowej. Ano jakoś kino żyje.
Prostaczenie społeczeństw jest faktem, ale takie rzeczy w historii miały już miejsce.
Na dzisiaj,położenie tableta na stoliku, w Starbuksie,w centrum handlowym, jest szczytem sznytu, ale nie założyłbym się o poważne pieniądze, że za 15 lat, nie będzie to szczytem "obciachu".
Elity i mody były zawsze. Mam nadzieję, że "gadżetem" elit pozostanie np. Polityka, Newsweek, Kultura, a nawet Wprost.
Szkoda, że tego nie zweryfikuję już pewnie, ale myślę, że cień szansy na realizację scenariusza jest.

PS. Mocno pomaga mi powszechny, wszechobecny pogląd, wieszczący śmierć klasycznych mediów.
Jak często to bywa - większość się myli.

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 28 lipca 2012 14:56:34 przy kursie: 1,10 zł
Nie narzucam swego zdania. Śmierć - na pewno nie, ale zmiany - o, tak.
Zajrzyj może w wyniki finansowe średnich i dużych koncernów. Nie tylko prasowych, także z kategorii kultura i rozrywka. Przykład pierwszy z brzegu - amerykański Newsweek ma w tym roku utopić 22 mln dolarów
www.bloomberg.com/news/2012-07...

2mek99
0
Wpisów: 398
Wysłane: 29 lipca 2012 07:54:38 przy kursie: 1,10 zł
rybeusz napisał(a):

Tylko pytanie na jaki ów profil się zminił? Bardziej hmmn.. Newsweekowo-lifestylowy? Samo zatrudnienie Lisa i zmiany jakie wprowadził w redakcji (osobowe, doboru tematów, stylu pracy itd) odbyło się równie głośno, co jego (i częsci redakcji) późniejsze odejście. Ja dalej nie bardzo rozumiem w jakim kierunku podąża ten tytuł?

2mek99 napisał(a):

Sprzedaż poszła ostro w górę jak również zyski. Po rozstaniu z Lisem sprzedaż spadła ale podejrzewam, że wyniki nie są tragiczne.

Oki może rzeczywiście łatwiej będzie na liczbach - w 2006 / 2007 roku Wprost był liderem tygodników ze sprzedażą na poziomie ok 150-170 tyś (wyniki Newsweeka, Polityki i Wprostu były wtedy bardzo zbliżone i tytuły prawie co miesiąc wymieniały się na "pudle"). W zeszłym roku było to już 84 tyś, w tym odpowiednio - 72 tyś (dane ZKDP za maj). Newsweek i Polityka sprzedały w maju br. odpowiednio 124 i 121 tyś. Co ciekawe, nakłady tych trzech tygodników dalej są na zbliżonym poziomie (170-200 tyś). Jak mawiają Amerykanie: do the math Whistle
Być może spółka ma jakąś strategię, (której ja nie dostrzegam, a ona nią konsekwentnie podąża) ale moim zdaniem muszą tam jeszcze dużo popracować, żeby to się trzymało kupy.

Lis zmienił profil czytelnika na młodszego i bardziej liberalnego. Bardzo mocno wzrosła sprzedaż, przychody i zyski.
Wprost może i był liderem sprzedaży w 2007 czy 2007 ale nic nie zarabiał. Pod kierownictwem Lisa zaczął dobrze zarabiać. Ten sam problem co poprzednia wersja Wprost (przed Lisem) ma teraz Uważam, że. Może i sprzedaje (a raczej rozdaje - cena na poziomie 60% innych tygodników) najwięcej w Polsce ale ma bardzo niskie wpływy z reklam bo reklamodawcy boją się jego radykalnie prawicowego profilu.

Poza tym 2006 i 2007 to szczytowy poziom czytelnictwa w Polsce ze wg na zamieszanie w Polityce. Teraz czytelnictwo spada ze wg na spadek populacji (emigracja), wzrost znaczenia mediów elektronicznych oraz brak nawyku czytania wśród młodych. Te tendencje pewne będą narastać.

W sieci można sobie poplotkować (czaty, fora, portale społecznościowe) ale jakość informacji jest bardzo niska. Więc ciągle jest popyt na dobre źródła informacji.

Ciekawe jak uda się planowane na jesień wprowadzenie opłat za dostęp do części artykułów kilku wydawców prasy.

2mek99
0
Wpisów: 398
Wysłane: 29 lipca 2012 08:02:39 przy kursie: 1,10 zł
koszyk napisał(a):

"to be or not to be" oto pytanie, czy cokolwiek drukowanego na papierze przetrwa?
Ja myślę, ze tak. Choćby z prozaicznej przyczyny, że w toalecie na ogół nie ma dostępnych gniazdek z "prądem"

No co Ty? To tableta czy nawet laptopa nie można zabrać do toalety? Na bateriach można działać kilka godzin a chyba nikt tam tak długo nie siedzi.

Założę się, że niedługo będą dostępne (pewnie już są) jakieś półki pod tablety czy laptopy montowane do muszli.

radikal
1
Wpisów: 15
Wysłane: 15 sierpnia 2012 21:16:21 przy kursie: 1,50 zł
Obroty na całej GPW kuleją strasznie, PGM z obrotami od 50k-200k i tak plasuje się gdzieś przeważnie w połowie stawki.

Wczoraj ciekawe komunikaty spółka dała.

Kod:
mod: usunięto treści dotyczące stanu posiadania akcji.
"ciekawe" - prosimy i linki i cytaty
Edytowany: 15 sierpnia 2012 21:21

koszyk
0
Wysłane: 16 sierpnia 2012 09:16:28 przy kursie: 1,40 zł
To np. info jest "ciekawe"?

www.gpwinfostrefa.pl/GPWIS2/pl...

Cytat:
Zarząd spółki pod firmą Platforma Mediowa Point Group S.A. z siedzibą w Warszawie (dalej jako Emitent) informuje, że w dniu 14 sierpnia 2012 roku Emitent, na podstawie upoważnienia udzielonego uchwałą nr 3 Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia Emitenta z dnia 6 grudnia 2010 r., nabył 130.000 (słownie: sto trzydzieści tysięcy) sztuk akcji własnych. Nabycie akcji własnych przez Emitenta nastąpiło na podstawie umowy cywilnoprawnej w transakcji zawartej poza rynkiem regulowanym. Średnia jednostkowa cena nabycia akcji własnych wyniosła 1 zł (słownie: jeden złoty), łączna cena nabycia akcji wyniosła 130.000 zł (słownie: sto trzydzieści tysięcy złotych). Emitent dokonał zapłaty za akcje własne w drodze potrącenia z przysługującą Emitentowi wierzytelnością.

No ciekawe. Skupowanie akcji po złotówce, poza rynkiem, kiedy można je kupić po 15 groszy...
No ktoś się kiedyś wk...
Pomimo uchwały, pachnie działaniem na szkodę.

Kod:
mod: dodawaj cytaty do linków

Edytowany: 16 sierpnia 2012 09:23

maobab
0
Wpisów: 221
Wysłane: 8 lipca 2014 23:45:45 przy kursie: 3,70 zł
Cytat:
Komisja Nadzoru Finansowego nałożyła na Platformę Mediową Point Group karę w wysokości 500 tys. zł za naruszenia MSR w skonsolidowanych sprawozdaniach finansowych za 2009 i 2010 rok i w śródrocznych sprawozdaniach finansowych za 2010 rok - podała KNF w komunikacie. Prezes spółki Michał Lisiecki nazywa decyzję "skandaliczną" i zapowiada złożenie odwołania.
Źródło: PAP Makro

Jak zwykle to tylko zbieg okoliczności, że spółka teraz właśnie została ukarana. Nie ma to nic wspólnego z aferą taśmową, a KNF jest niezależne.

pitusg
0
Wpisów: 41
Wysłane: 8 listopada 2014 13:28:45 przy kursie: 2,80 zł
Co będzie, jeśli w momencie scalania akcji na rachunku będę miał liczbę akcji niepodzielną przez 10? Zabiorą mi kilka czy może kilka dorzucą?

Ne_tron_menya
0
Wpisów: 17
Wysłane: 8 listopada 2014 14:54:04 przy kursie: 2,80 zł
Dorzucą.

pies_lancuchowy
0
Wpisów: 136
Wysłane: 19 marca 2016 15:23:01 przy kursie: 2,20 zł
Tak po zainteresowaniu na forum, jak i po wartości obrotów, widać że spółka jest mocno zapomniana. Nic dziwnego, bo przytłaczająca większość inwestorów wolałaby nie pamiętać tej inwestycji.

Odkurzam temat, bo raport za 4 kwartał mnie np. nastawia mocno optymistycznie co do perspektyw Point Group na przynajmniej kolejne kilka kwartałów, a w szczególności na kwartał bieżący, który to dopiero ma szansę już w całości pokazać w jakiej skali Point Group korzysta na 'Dobrej Zmianie'.

Oczywiście spółka spekulacyjna i o potężnie obniżonej wiarygodności z uwagi na stosowane tu uprzednio wielokrotnie i bez skrupułów zagrywki Władz emitenta.

Na co można tu liczyć? Na to, że tytuły Point Groupa, będące ideologicznym wsparciem obozu rządzącego, co prawda nie 'totalnego' (choćby ostatnio prezes Lisiecki bronił 'Bolka' ;) , ale jednak barrdzo wyraźnego, będą spijały chociażby cząstkę tych pieniędzy, które do tej pory płynęły różnymi kanałami np. na ulicę Czerską.

W sprawozdanie specjalnie się nie wczytałem, bo i tak w nic im bym nie uwierzył Dancing - ale na papierze cyfry za 4 kwartał wyglądają po prostu imponująco.

Mile widziany jakiś głos krytyczny który ukróci mój entuzjazm
.

pies_lancuchowy
0
Wysłane: 25 marca 2016 09:14:11 przy kursie: 2,20 zł
Prezes Lisiecki na Twitterze zapowiada inwestorskie 'road show' PMPG.

Będzie to pewnie organizowane przy współpracy ze Stowarzyszeniem Inwestorów Indywidualnych, które zaraz po ostatnich wynikach kupiło akcje PMPG do prowadzonego przez siebie 'portfela' (a ponadto, jeżeli się nie mylę, to PMPG razem z SII odpaliło niedawno platformę 'inwestorzy.tv').

Taka nagonka może kursowi przynieść więcej dobrego niż złego, zważywszy że
1) ofensywy medialne tego typu spółki szykują wtedy, kiedy mają się czym pochwalić - jak nie mają, to raczej siedzą cicho,
2) trudno zakładać, żeby te niedobitki inwestorów które mają akcje Point Group, teraz nagle dowiedziały się czegoś nowego, zniechęcającego.

Jeżeli faktycznie będą jakieś spotkania z inwestorami, to wg mnie znacznie większa szansa że komuś kto nie ma akcji spółka się spodoba, niż że komuś kto ma akcje spółka przestanie się podobać.

Weterani rynku na pewno mają swoją wiedzę na temat statystycznego efektu 'road show' spółek które miały problemy, a teraz chcą się pochwalić że to już za nimi.

Tutaj mamy - wg mnie - dość mocne 'turn-around story' (przynajmniej w perspektywie kilku kwartałów..) - zresztą dlatego właśnie też tu jestem Dancing

niedźwiedź
70
Wpisów: 637
Wysłane: 12 kwietnia 2016 16:30:48 przy kursie: 2,48 zł
faktycznie zestawienie kwartałów 1-3 z kwartałem4 2015 wygląda obiecująco
muszę przysiąść do tej spółki
może coś z tego będzie

pies_lancuchowy
0
Wysłane: 23 kwietnia 2016 13:46:51 przy kursie: 3,44 zł
przed nami ;

-spotkania z inwestorami, szczegółów nie znam, ale miały być w kwietniu. Jak dotąd PRezes nie powiedział o nich ani słowa, a jako że jest ostatnio ponadprzeciętnie aktywny (i Spółka i Prezes) w 'mediach społecznościowych', to zakładam że jeszcze ich nie było.

- podanie oficjalnej prognozy wyników finansowych na bieżący rok. Z różnych optymistycznych wypowiedzi Prezesa wynika wg mojej oceny że wynik 4 x czwarty kwartał 2015 to będzie wersja minimum.

Miejmy tylko nadzieję że jak najmniej będzie nowych 'pomysłów' naszego CEO- 'seryjnego przedsiębiorcy' . Jak ktoś nie wie, to już mamy w grupie Gretix , Bluetooth , Flaming Ad, WatchOut Door - a wszystko to 'w likwidacji'. Inne spółki , na razie nie pozamykane ,też równie dobrze mogłyby być zlikwidowane. Z żadnego z tych pomysłów nic nie wyjdzie - gwarantuje to track record Prezesa.

niedźwiedź
70
Wpisów: 637
Wysłane: 23 kwietnia 2016 21:46:30 przy kursie: 3,44 zł
reklamy ze spółek państwowych jako zapłata za aferę taśmową
tylko to się liczy
choć te orły wprost też pewnie nagonią im trochę kasy
sam portal wprost też nieźle wyglada

pies_lancuchowy
0
Wysłane: 24 kwietnia 2016 10:05:00 przy kursie: 3,44 zł
Te reklamy były we Wprost przez lata przed aferą taśmową (śmigłowcową, stadionową, i wieloma innymi kolejno opisywanymi przez Wprost), i po prostu do Wprost WRACAJĄ. Nie jest to więc 'zapłata' za coś.

Edytowany: 24 kwietnia 2016 10:06

slawek_wr
10
Wpisów: 175
Wysłane: 25 kwietnia 2016 07:25:39 przy kursie: 3,44 zł
Rządziło PO to były złote czasy dla Agory.
Można powiedzieć upadł król , niech żyje król.
PIS w ramach wdzięczności (afera taśmowa we Wprost PMPG podcięła finansowe skrzydła w 2014 r.,ale przyczyniła się walnie by władzę objął PIS)wręcz musi się zrewanżować. Reklamy będą płynąć nie strumieniem , ale rzeką do Wprost i "Do rzeczy". Chyba nikogo to nie dziwi.
Po wynikach za I kw będzie już tylko pewność. Kilka dni później prezes powinien podać oficjalne prognozy na 2016 r. (moim zdaniem ok. 14-15 mln zł).

Co przełożyć się powinno na ok. 1,5 zł zysku na akcję.

A obecna cena to 3 zł z haczykiem.

kliknij, aby powiększyć

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,309 sek.

bjpujfte
dlvzkphx
gvharitc
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
bphwjhpo
niczbjry
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat