Analiza wyników spółki SMS KREDYT za 2 kwartał 2012 roku
Historia finansowa działalności całej grupy jest dość krótka. Na poniższym wykresie zaprezentowałam dane finansowe ze wszystkich dotychczasowych raportów:

kliknij, aby powiększyćNie będę porównywać 2q2011 do 2q2012, gdyż sama spółka mówi, że byłoby to mylące. Rok temu skład grupy kapitałowej był zupełnie inny.
W każdym razie w 2q2012 udzielano nie tylko pożyczek jednoratalnych. Oznacza to po pierwsze, że część spłat będzie realizowana w kolejnych kwartałach. Dodatkowo zasady rozliczania przychodów są takie, że przychody z pożyczki rozkłada się w czasie jej spłacania. Czyli udzielone pożyczki nie zawsze zostaną zwrócone i zaliczone do przychodów tego samego kwartału.
Taka sytuacja jest właśnie w tym kwartale, kiedy z kwoty udzielonych w 2q2012 pożyczek o łącznej wartości 6,3 mln PLN „tylko” 2,8 mln PLN zostało zaksięgowane w przychodach. Pozostała kwota zostanie w przychodach rozpoznana później.
Wyraźnie napisane jest, że kwota pożyczek długoterminowych 4,9 mln PLN będzie stanowiła przychody nadchodzących kwartałów. Z pewnością nie jest to „czysty zysk”. Z resztą taka kategoria w księgowości nie istnieje i wiele osób się już na tym przejechało (vide CD RED z poprzednich kwartałów, który także koszty już niby zaksięgował a wyszło jak zwykle). Zasady księgowe są proste i mówią, że koszty i przychody księguje się w tym samym momencie. Czyli jak pojawi się kwota 4,9 mln PLN w przychodach (najprawdopodobniej rozłożona na kilka kwartałów), to odpowiednio do niej pojawią się także koszty. Dotyczy to także kosztów prowizji dla przedstawicieli, która rozliczana jest na cały okres pożyczki.
Nie za bardzo zrozumiałam także pytanie o koszty jednorazowe z forum. Jedyne koszty jednorazowe, o jakich wspomina sama spółka, dotyczą rozwoju spółek i optymalizacji struktury podatkowej. Nie przywiązywałabym się jednak do stwierdzenia „jednorazowe”. Przepisy się cały czas zmieniają, więc dostosowania i rozwój są procesem ciągłym. Pewne rodzaje kosztów związane z udzielaniem pożyczek na pewno są jednorazowe ale nie wszystkie. Jeśli potrzebne są dalsze wyjaśnienia w tym zakresie, to proszę o info na forum lub na priv.
Padło jeszcze pytanie o przychody finansowe i o to, czy mogą pochodzić ze sprzedaży niektórych pożyczek do funduszu. Jeśli chodzi o fundusz SMS Invest Fundusz Inwestycyjny Zamknięty Aktywów Niepublicznych, to jest to spółka podlegająca pełnej konsolidacji. Oznacza to, że rozliczenia i przepływy pomiędzy spółkami grupy kapitałowej nie są widoczne w skonsolidowanym sprawozdaniu finansowym. Niestety nie wiem, z czego wzięły się przychody finansowe w takim razie.
Póki co cały czas wartość kapitału własnego jest niższa od kapitału akcyjnego (w raporcie określanego jako kapitał podstawowy). Oznacza to, że od początku swojego istnienia spółka jeszcze nie dała rady pokryć wypracowanych wcześniej strat. Mówiąc dosadnie wartości księgowej dla akcjonariuszy jeszcze nie ma.
Ponieważ spółka korzysta z finansowania dłużnego, przypomniał mi się case spółek Magellan i MWTrade. Chodziło mi o ich porównanie – jedna była częścią finansowej grupy, dzięki czemu miała dostęp do tańszego niż konkurent finansowania. W prosty modelu biznesowym oznacza to po prostu większą rentowność. SMS-owi też by się to w dłuższym okresie przydało. W jakiś sposób SMS Kredyt powiela tamten model biznesowy, więc ograniczanie kosztów finansowania jest nieuniknione.
Co do dalszego rozwoju i istnienia grupy SMS KREDYT widzę obecnie jedno ale dość poważne ryzyko polityczne. Wydaje mi się mianowicie, że upadek Amber Gold może wpłynąć negatywnie na postrzeganie tej części sektora usług finansowych oraz możliwe są zmiany w obowiązującym prawie.
Pierwsza sprawa jest dość oczywista – po nagonce medialnej klienci takich spółek będą dużo uważniej czytać umowy (co jest pozytywne), mniej chętnie je jednak podpisywać. Skłonność do korzystania z para-banków spadnie. Nawet jeżeli ten trend będzie krótkoterminowy, to może w przeciągu najbliższych kwartałów negatywnie odbić się na liczbie udzielanych pożyczek.
Drugi aspekt jest zdecydowanie bardziej poważny i może nieść konsekwencje długoterminowe. Obecnie pojawiają się w mediach głosy polityków, aby zakazać działalności para bankowej. Wydaje mi się, że tak radykalne posunięcia nie zostaną zrealizowane. Kompromisem mogą być zapisy zaostrzające działalność, redukujące możliwości lewarowania, ryzykownego inwestowania lub pożyczania pieniędzy na „lichwiarski” procent. To może stanowić ograniczenie dla możliwości dalszych wzrostów w tej spółce.
Z drugiej strony każde ryzyko niesie za sobą szansę. Jeśli SMS KREDYT pokona te przeciwności, to większa regulacja rynku będzie stanowiła dobrą barierę wejścia dla potencjalnych konkurentów. Wtedy rynek stanie się jeszcze bardziej atrakcyjny.
Ciekawa jestem co myślicie o wskazanym przeze mnie ryzyku. Ogólnie rzecz biorąc zgadzam się z Waszą oceną sytuacji finansowej ale otoczenie może okazać się nieprzychylne.
>> Więcej analiz najnowszych
raportów finansowych jest tutajPowyższa treść przez 60 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.