PARTNER SERWISU
uwokmqqc
4 5 6 7 8

SMSKREDYT []

cad_man
0
Wpisów: 1 159
Wysłane: 13 sierpnia 2012 19:50:03 przy kursie: 3,16 zł
nawet przy moich najbardziej optymistycznych wyliczeń (na podstawie poprzednich kwartałów) wychodził mi zysk w wysokości max 0,8 mln zł. Wyniki mnie pozytywnie zaskoczyły - biorąc pod uwagę wspomniane koszty jednorazowe (Kasiu - czy podane w sprawozdaniu koszty są tym razem jednorazowe? love4 ) zysk netto byłby na poziomie 1,7-1,8 mln zł...Whistle
Pożyczki długoterminowe to już 4,9 mln zł - o tyle to ważne, że to jest "czysty" zysk dla spółki - prowizje dla handlowców są wypłacane chyba przy udzieleniu pożyczki..love4
Nie wiem co to będzie jak ruszą z Ultimo i na poważnie z Profeskasą! 3some
Oczywiście proszę SW o omówienie wyników!
Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku...
Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj

bankrucik
141
Wpisów: 4 899
Wysłane: 13 sierpnia 2012 23:20:06 przy kursie: 3,16 zł
@cad-man
chyba jednak te pożyczki długoterminowe w kwocie 4,9 to nie jest czysty zysk, tam jest jeszcze kapitał .. czyli jakieś 50% całej wartości + ewentualne do windykacji ale i tak lekko licząc maja już ponad 2 mln zysku zachomikowane na następne kwartały

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com
Edytowany: 13 sierpnia 2012 23:20

cad_man
0
Wysłane: 14 sierpnia 2012 16:32:14 przy kursie: 3,07 zł
bankrucik napisał(a):
chyba jednak te pożyczki długoterminowe w kwocie 4,9 to nie jest czysty zysk

nie o to chodziło - chodziło raczej mi raczej o to, że przychody jako spłata pożyczki nie będą generować kosztów związanych z zapłatą prowizji dla przedstawicieli (chyba Think ), ale oczywiście koszty są - chocby odsetki z obligacji czy kredytów w Alior...

Chciałbym tutaj - bo to jedyne chyba forum na którym mozna rozwikłać tą sprawę - poruszyć temat "przychodów finansowych", które spółka wykazała w raporcie za 2Q.
Najłatwiej by było to wytłumaczyć przeszacowaniem którejś ze spółek grupy - ale przecież konsolidują i wg mnie nie powinno tak być - chyba, że jest to możliwe i "normalne"?
Po drugie chodzi mi po głowie sprzedaż przeterminowanych pożyczek do funduszu sekurytyzacyjnego - takiej sprzedaży nie uwzględnia się w przychodach tylko jako przychód finansowy, tylko tutaj też nie do końca pasuje, bo różnica między kapitałem pożyczki a sprzedażą do sekury spowodowałaby dopisanie tej kwoty jako kosztu uzyskania, więc podatek w smskredyt SKA nie powinien być wysoki albo nie powinno go być w ogóle! A jest i nie jest niski - sama spółka "chwali" się, że kosztuje ją "38%"...
Co innego jak sprzedali przeterminowane pożyczki wraz z "odsetkami" - wówczas wydaje mi się, że podatek mógłby być zapłacony od różnicy między kapitałem kredytu a "wirtualną" wartością pożyczki z odsetkami - ale tutaj nie jestem pewien bo indywidualne interpetacje US są nie do zrozumienia dla mnie.
W grę wchodzą jeszcze certyfikaty inwestycyjne funduszu sekurytyzacyjnego, które mogły być przeszacowane w tej pozycji - ale wynikałoby z tego, że fundusz musiałby mieć jakieś pożyczki, które co więcej musiałby w 2Q już ściągnąć....
Mnie osobiście wydaje się, że przychody finansowe wyniknęły z certyfikatów funduszu sekurytyzacyjnyego - brak przepływów to potwierdza i po to była stworzona cała grupa holdingowo-podatkowa, żeby to zyski (nieopodatkowane) były w certyfikatach (ich wzroście) a jednocześnie kasy (fizycznej) z tego nie będzie (brak w przepływach) a z drugiej strony tej kasy w obrocie funduszu będzie przybywać - jedynie w kapitale własnym ujawni się wzrost wartości tych certyfikatów...
Trochę to skomplikowane i chyba nie do przejścia przez większość inwestorów dlatego kurs zachowuje się jak się zachowuje....
Więc moje pytanie do biegłych w dochodzeniu prawdy: skąd Waszym zdaniem wzięły się te przychody finansowe (ich źródło)???
Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku...
Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj
Edytowany: 14 sierpnia 2012 16:56

Kasia Stefanska
4
Wpisów: 1 251
Wysłane: 17 sierpnia 2012 14:50:12
Analiza wyników spółki SMS KREDYT za 2 kwartał 2012 roku

Historia finansowa działalności całej grupy jest dość krótka. Na poniższym wykresie zaprezentowałam dane finansowe ze wszystkich dotychczasowych raportów:

kliknij, aby powiększyć

Nie będę porównywać 2q2011 do 2q2012, gdyż sama spółka mówi, że byłoby to mylące. Rok temu skład grupy kapitałowej był zupełnie inny.

W każdym razie w 2q2012 udzielano nie tylko pożyczek jednoratalnych. Oznacza to po pierwsze, że część spłat będzie realizowana w kolejnych kwartałach. Dodatkowo zasady rozliczania przychodów są takie, że przychody z pożyczki rozkłada się w czasie jej spłacania. Czyli udzielone pożyczki nie zawsze zostaną zwrócone i zaliczone do przychodów tego samego kwartału.

Taka sytuacja jest właśnie w tym kwartale, kiedy z kwoty udzielonych w 2q2012 pożyczek o łącznej wartości 6,3 mln PLN „tylko” 2,8 mln PLN zostało zaksięgowane w przychodach. Pozostała kwota zostanie w przychodach rozpoznana później.

Wyraźnie napisane jest, że kwota pożyczek długoterminowych 4,9 mln PLN będzie stanowiła przychody nadchodzących kwartałów. Z pewnością nie jest to „czysty zysk”. Z resztą taka kategoria w księgowości nie istnieje i wiele osób się już na tym przejechało (vide CD RED z poprzednich kwartałów, który także koszty już niby zaksięgował a wyszło jak zwykle). Zasady księgowe są proste i mówią, że koszty i przychody księguje się w tym samym momencie. Czyli jak pojawi się kwota 4,9 mln PLN w przychodach (najprawdopodobniej rozłożona na kilka kwartałów), to odpowiednio do niej pojawią się także koszty. Dotyczy to także kosztów prowizji dla przedstawicieli, która rozliczana jest na cały okres pożyczki.

Nie za bardzo zrozumiałam także pytanie o koszty jednorazowe z forum. Jedyne koszty jednorazowe, o jakich wspomina sama spółka, dotyczą rozwoju spółek i optymalizacji struktury podatkowej. Nie przywiązywałabym się jednak do stwierdzenia „jednorazowe”. Przepisy się cały czas zmieniają, więc dostosowania i rozwój są procesem ciągłym. Pewne rodzaje kosztów związane z udzielaniem pożyczek na pewno są jednorazowe ale nie wszystkie. Jeśli potrzebne są dalsze wyjaśnienia w tym zakresie, to proszę o info na forum lub na priv.

Padło jeszcze pytanie o przychody finansowe i o to, czy mogą pochodzić ze sprzedaży niektórych pożyczek do funduszu. Jeśli chodzi o fundusz SMS Invest Fundusz Inwestycyjny Zamknięty Aktywów Niepublicznych, to jest to spółka podlegająca pełnej konsolidacji. Oznacza to, że rozliczenia i przepływy pomiędzy spółkami grupy kapitałowej nie są widoczne w skonsolidowanym sprawozdaniu finansowym. Niestety nie wiem, z czego wzięły się przychody finansowe w takim razie.

Póki co cały czas wartość kapitału własnego jest niższa od kapitału akcyjnego (w raporcie określanego jako kapitał podstawowy). Oznacza to, że od początku swojego istnienia spółka jeszcze nie dała rady pokryć wypracowanych wcześniej strat. Mówiąc dosadnie wartości księgowej dla akcjonariuszy jeszcze nie ma.

Ponieważ spółka korzysta z finansowania dłużnego, przypomniał mi się case spółek Magellan i MWTrade. Chodziło mi o ich porównanie – jedna była częścią finansowej grupy, dzięki czemu miała dostęp do tańszego niż konkurent finansowania. W prosty modelu biznesowym oznacza to po prostu większą rentowność. SMS-owi też by się to w dłuższym okresie przydało. W jakiś sposób SMS Kredyt powiela tamten model biznesowy, więc ograniczanie kosztów finansowania jest nieuniknione.

Co do dalszego rozwoju i istnienia grupy SMS KREDYT widzę obecnie jedno ale dość poważne ryzyko polityczne. Wydaje mi się mianowicie, że upadek Amber Gold może wpłynąć negatywnie na postrzeganie tej części sektora usług finansowych oraz możliwe są zmiany w obowiązującym prawie.

Pierwsza sprawa jest dość oczywista – po nagonce medialnej klienci takich spółek będą dużo uważniej czytać umowy (co jest pozytywne), mniej chętnie je jednak podpisywać. Skłonność do korzystania z para-banków spadnie. Nawet jeżeli ten trend będzie krótkoterminowy, to może w przeciągu najbliższych kwartałów negatywnie odbić się na liczbie udzielanych pożyczek.

Drugi aspekt jest zdecydowanie bardziej poważny i może nieść konsekwencje długoterminowe. Obecnie pojawiają się w mediach głosy polityków, aby zakazać działalności para bankowej. Wydaje mi się, że tak radykalne posunięcia nie zostaną zrealizowane. Kompromisem mogą być zapisy zaostrzające działalność, redukujące możliwości lewarowania, ryzykownego inwestowania lub pożyczania pieniędzy na „lichwiarski” procent. To może stanowić ograniczenie dla możliwości dalszych wzrostów w tej spółce.

Z drugiej strony każde ryzyko niesie za sobą szansę. Jeśli SMS KREDYT pokona te przeciwności, to większa regulacja rynku będzie stanowiła dobrą barierę wejścia dla potencjalnych konkurentów. Wtedy rynek stanie się jeszcze bardziej atrakcyjny.

Ciekawa jestem co myślicie o wskazanym przeze mnie ryzyku. Ogólnie rzecz biorąc zgadzam się z Waszą oceną sytuacji finansowej ale otoczenie może okazać się nieprzychylne.

>> Więcej analiz najnowszych
raportów finansowych jest tutaj

Powyższa treść przez 60 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.
Edytowany: 17 sierpnia 2012 15:02

buzek
0
Wpisów: 18
Wysłane: 18 sierpnia 2012 11:36:06
ja może z troche innej beczki...a mianowicie jak pewnie wiecie MF szykuje się do wprowadznia zmian w opodatkowaniu SKA(SMS Kredyt SKA, Zakupy Ratalne SKA)i mówiąc krótko skończy sie możliwość niepłącenia CITu przez SKA, a tym samym zmaleje zysk. Po drugie przestańcie sie podniecać nad podpisaną umowa z Ultimo, kiedyś to było coś bowiem prezes pracował w banku i kiedy od niego odszedł to Ultimo własnie z tego banku dostawał duuuużo zleceń, potem od innych banków ( bo koledzy prezesa). Nastepnie czasy się zmieniły, pojawili sie o wiele więksi gracze na rynku( Kruk, Kredyt Inkaso i inni)a i prezes z Ultimo odszedł.Ostatnio jak poczytacie to sie Ultimo sprzedac chciało( ciekawe dlaczego?)ale nikt tego kupic nie chciał.Ultimo ma tylko windykowac kwoty kredytu lub je kupować ( wiadomo dlaczego właśnie Ultimo), nic więcej, przy czym nawet i ono nie chce brać od SMS "drobnicy"poniżej 3 tys.( koszta windykacji za duże)
Po trzecie- udzielenie kredytu to jedno, otrzymanie go z powrotem wraz z % i kosztami to drugie. SMS działa w najtrudniejszej branży na tym rynku czyli "chwilówki" i udziela kredytów tzw."fizolom". Mówiąc krótko najbardziej ryzykowny obszar rynku. Ci ludzie "odbili" sie z różnych powodów od banków i trafiają do SMS. Oczywiście wierzytelność, która sie nie śćiągnie można sprzedać, tylko pytanie za ile?ano za 10-20%,pytanie ile sie na tym straci pozostawiam Wam do obliczenia.
Po czwarte założenie kolejnego Funduszu to w dzisiejszych czasach raczej SKA, i w tym miejscu odsyłam do początku mojej wypowiedzi.
dziekuje za uwagę i pozdrawiam serdecznie

cad_man
0
Wysłane: 18 sierpnia 2012 15:40:02
buzek dobrze to wszystko opisałeś, ale mam jeszcze pytania:
1. Po utworzeniu całek grupy od czego ma płacić podatek SMS Kredyt SKA i Zakupy Ratalne SKA? Bo z całokształtów komunikatów mnie się wydaje, że wszystkie pożyczki "na pniu" będą sprzedawane do funduszu sekury... Więc tak jak napisałem wczesniej wycena certyfikatów tego funduszu będzie rosła czyli będzie rósł zysk i nie będzie on opodatkowany...
2. Ultimo, hmm skąd masz informacje, że był na sprzedaż i nikt nie złożył oferty nabycia? Tak dla przypomnienia: Ultimo ma związek z Advent International Corporation - oni chcieli sprzedać? Podaj link jeśli możesz.
3. Tutaj też masz racje - chwilówki to bardzo niepewny interes, dlatego stąd takie oprocentowanie, które ma pokryć nie spłacających... Naiwnościa byłoby twierdzenie, że wszystkie pozyczki zostaja spłacone. Te nie spłacone trafiają do sekury - za ile spółka je sprzedaje do własnego funduszu? Nie mam pojęcia - ale zależy to od tego kto jeszcze (jaki kapitał) nabył te certyfikaty...
4. Od kilku kwartałów (o ile nie kilkunastu) notuje się wzrost pożyczek udzielanych przez "parabanki" a spadek kredytów bankowych. Lobby bankowe może być w tym zakresie przekonywujące dla ustawodawcy i byc może zaczną regulować ten rynek - ale sposób w jaki to by mogli zrobić nie będzie bardzo szkodliwy dla średnuch i większych "parabanków", a słuchając ostatniego wywiadu członka zarządu w tvn cnbc miałem wrażenie, że do takich regulacji są bardziej pozytywnie nastawieni niż negatywnie...

Reasumując: buzek napisz w jaki sposób przy całej grupie sms dodatkowy podatek CIT od ska wpłynie na osiągane wyniki? Czyzby podatek CIT dla ska zniweczył wysiłki związane z utworzeniem całej grupy, które miało zoptymalizować podatki?
p.s.
żeby zapłacić podatek trzeba wykazać ku temu podstawy - zysk brutto, a tutaj ska chyba tego nie będzie - zysk w certach sekury...
p.s. nr 2
sprawa sprzedazy Ultimo z przed roku:www.parkiet.com/artykul/108090...
ponoć zainteresowany kruk. Brak rozwoju?No to po roku (artykuł z sierpnia 2011) jest m.in. w związku z umową z smskredyt i kupnem na pniu wysoko oprocentowanych pozyczek na wyższe kwoty (do 10 tyś) i dłuższym terminem spłaty...
Edytowany: 18 sierpnia 2012 15:58

buzek
0
Wpisów: 18
Wysłane: 19 sierpnia 2012 19:45:21
Kredyt Inkaso ich nie wziął www.parkiet.com/artykul/112650... pokop w necie to znajdziesz wiecej info, wiesz mółbym dużo pisac o rynku windykacji ale to nie to forum, ja widzisz po datach, to Kredyt Inkaso gadał z Advend po Kruku, czyli ani jeden ani drugi kupić Ultimo nie chcieli, pytanie jest oczywiście dlaczego?cena za duża?firma ma kiepski portfel?tego nie wiem..
co do SKA, to jak pokopiesz w necie to znajdziesz mnóstwo art. na temat zmian planowanych przez MF, wniosek z nich jeden wypływa-funkcjonowanie SKA traci jakikolwiek sens, podatkowy oczywiście, i nie wiem jak sobie poradzi SMS z tym, ale nie jest tak,że SKA ma ciągle stratę i guzik ją obchodzi CIT i inne podatki, bo jakby tak było to by sobie spokojnie powołali SA, lub sp. z o.o., a nie bawili sie w SKA, a jednak się bawili....
jakby co to jestem do dyspozycji pozdrawiam

bankrucik
141
Wysłane: 20 sierpnia 2012 00:13:26
sytuacja w ULTIMO nie ma większego znaczenia dla SMS KREDYT, oceniam to przez pryzmat roli jaką będzie w biznesie SMS KREDYT pełniła ta firma,

co do Twoich obaw o spłacałalność udzielonych pożyczek to każda firma udzielająca takich pożyczek zakłada jakąś 30 % niespłacalność.... i jest to właśnie rekompensowane oprocentowaniem, które przekracza 100 % rocznie..Boo hoo!

a że ten biznes się super rozwija i przynosi ogromne zyski to wystarczy zobaczyć wyniki PROVIDENTA ( ich właściciel jest notowany w LOndynie).

więc spokojnie, jeśli będą spokojnie realizować zapowiedzi to będzie dobrze, a mają jeszcze kilka innych 3some pomysłów na rozwój

bankrucik
141
Wysłane: 21 sierpnia 2012 16:54:44 przy kursie: 2,95 zł
Niestety nie służy nam chyba ogólna atmosfera panująca ostatnio wokół instytucji parabankowych. Szczególnie dzisiejsza publikacja na wp.pl o zgłoszeniu przez KNF zawiadomienia do prokuratury w sprawie kilkunastu parabanków. I chociaż SMSKREDYT nie przyjmuje depozytów od klientów ( finansuje się obligacjami i kredytami) i nie figuruje na tej liście, to niektórzy wrzucają go do jednego worka. Ciekawe kiedy temat ucichnie, bo odkąd banki zorientowały się, że tracą sporo klientów, to mamy codziennie medialną nagonkę. Nie wierzę w to, że ma to cokolwiek wspólnego z dbaniem o interesy zwykłych obywateli. No cóż, zostaje czekać na kolejne raporty i informacje o rekordach. Kurs prędzej czy później powinien pójść w górę.

bardzo dobrze ktoś zaanalizował obecną sytuację wokół SMSKREDYT

a tutaj dla odmiany o łupieżczych bankach

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosc...

cad_man
0
Wysłane: 21 sierpnia 2012 17:38:27 przy kursie: 2,95 zł
chyba coś jednak jest na rzeczy, pętla zaczyna się zaciskać:

W ramach nowelizacji ustawy antymonopolowej mają zajść dwie poważne zmiany. Pierwsza dotyczy kar nakładanych przez Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Mają one mieć rygor natychmiastowej wykonalności. Teraz, gdy UOKIK nakłada na kogoś kary za stosowanie nieuczciwych zapisów w umowach, albo naciąganie klientów, to ukarana instytucja może się odwołać, a rozprawy w sądach trwają latami. Po zmianach nieuczciwa firma będzie musiała od razu zapłacić karę i wycofać się z nielegalnego działania, zakazanych klauzul i dopiero potem będzie mogła się odwoływać w nieskończoność. Nowe regulacje będą dotyczyły parabanków - zwłaszcza tych, które pożyczają pieniądze na bardzo wysoki procent, często omijając ustawę antylichwiarską.

www.rmf24.pl/fakty/polska/news...

osobiście mam wrażenie, że otoczenie prawne mające wpływ np na smskredyt (choć nie tylko) nie będzie przyspażać dodatkowych zysków, chocby jak wspomniane wczesniej przez buzka podatki CIT dla ska...

bankrucik
141
Wysłane: 22 sierpnia 2012 00:18:51 przy kursie: 2,95 zł
wyborcza.biz/biznes/1,100896,1...

a ja widzę to tylko jako polityczny szum,który bankowcy próbują rozegrać dla siebie ( chodzi o zmniejszenie limitów z rekomendacji T), zresztą lepiej dla tych ludzi co pożyczają żeby mogli pożycząc od takich firm jak sms kredyt niż od "ludzi z miasta"

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 22 sierpnia 2012 12:02:39 przy kursie: 2,80 zł
No właśnie, za sprawą amber gold zrobił się teraz szum wokół parabanków i lobby bankowe próbuje wykorzystać to zamieszanie dla własnych korzyści.
Jak można obejmować nadzorem coś, co według prawa jest nielegalne (parabanki typu amber gold). Moim zdaniem KNF wywiązała się tutaj z zadania wpisując te firmy na listę ostrzeżeń oraz wysyłając zawiadomienie w sprawie Amber do prokuratury już w 2009 roku. Nie spisał się wymiar sprawiedliwości, a klientów zawiodła ostrożność.
Druga sprawa to rekomendacja T nad która wylewają łzy bankowcy. Tylko czy to takie dziwne i straszne, że bank, który pożycza pieniądze należące do swoich klientów powinien szczególnie skrupulatnie badać ich zdolność kredytową? Czy limit wielkości raty w wysokości 50% dochodu netto (65% dla zamożniejszych) jest czymś nadzwyczajnym? Czy to dziwne, że bank musi uwzględniać ewentualne inne kredyty i zobowiązania potencjalnego klienta? Moim zdaniem nie bo bank udziela pożyczek głównie zasilając się kapitałem obcym, a przede wszystkim depozytami ludności. Dlatego też powinien na te pieniądze uważać. A to że taki np. Provident, Sms kredyt czy Marka udzielają kredytów ludziom dla których prawdopodobieństwo nie spłacenia pożyczki jest wysokie to już ich sprawa. Ryzykują pieniędzmi inwestorów czy też właścicieli, którzy w pełni zaakceptowali to ryzyko czy to obejmując udział w kapitale czy to obejmując obligacje.

thomasw
0
Wpisów: 59
Wysłane: 29 sierpnia 2012 16:55:55 przy kursie: 2,60 zł
Cytat:
Spółka wyemitowała nie więcej niż 2.500 obligacji serii G o wartości nominalnej 1.000 PLN każda, o łącznej wartości nominalnej nie większej niż 2.500.000 PLN.

Tym razem rekordowa emisja obligacji na 2,5 mln. Coś mam wrażenie, że za szybko się rozwijamy...
"Read back the minutes of the last meeting:
-we gave each other stock options,
-discussed ways to ignore the needs of others,
-Hamilton had a racial joke."

bankrucik
141
Wysłane: 7 września 2012 16:51:07 przy kursie: 2,51 zł
Zarząd SMS Kredyt Holding S.A. ("Emitent") informuje, iż spółka zależna SMS Invest Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością SMS Kredyt S.K.A. (dawniej: SMS Kredyt Sp. z o.o.) ("SMS Kredyt") w sierpniu 2012 r. utrzymała rekordową wartość udzielonych pożyczek na łączną kwotę przekraczającą 2,8 mln PLN. Sprzedaż względem lipca 2012 roku nie uległa istotnej zmianie.
W opinii Zarządu utrzymanie poziomu sprzedaży w sierpniu, który z obserwacji Emitenta jest trudnym miesiącem dla dystrybucji produktów finansowych, jest bardzo dobrym wynikiem. Ponadto w porównaniu do sierpnia 2011 r. wzrost sprzedaży wyniósł 86%.
Zarząd Emitenta spodziewa się dalszych wzrostów sprzedaży w najbliższych miesiącach

kolejne 2,8 mln udzielonych pożyczek, w słabym miesiącu a wrzesień jest zwykle bardzo dobry w tej branzy o czym wspominał mi kolega

Wirtualny
2
Wpisów: 291
Wysłane: 20 września 2012 14:12:29 przy kursie: 2,39 zł
Wolumen spadł, kurs też, wycena smskredyt zrobiła się trochę atrakcyjniejsza, a o wrześniu jako o miesiącu dobrym w branży też słyszałem, chodzi zapewne o kasę na wyprawki do szkoły.
Zobaczymy czy pokażą nowy rekord sprzedaży.

bankrucik
141
Wysłane: 25 września 2012 00:10:19 przy kursie: 2,42 zł
nikt jakoś nie zauważył pozytywnego dla SMS KREDYT efektu AMBER GOLD... wiele tych firm, które media nazwały parabankami i piramidami w rzeczywistości prowadziły działalność jako firmy pożyczkowe... zbierały lokaty na 12-20 % i potem z tych pieniędzy udzielały pożyczek- chwilówek...

teraz to źródło kapitału wyschło... wiec te firmy pożyczkowe zaczynają mieć problem.... i ograniczają działalność, i tu się otwiera pole do popisu dla tych firm jak SMS KREDYT które są wiarygodne i zbierają kasę z rynku finansowego ( linie kredytowe czy obligacje)

cad_man
0
Wysłane: 25 września 2012 19:11:16 przy kursie: 2,66 zł
Chyba od nowego roku będzie trudniej takim firmom jak smskredyt czy marka:

Nowa rekomendacja T będzie gotowa w najbliższych dniach.

Wirtualny
2
Wpisów: 291
Wysłane: 25 września 2012 20:41:13 przy kursie: 2,66 zł
Niekoniecznie,

" Ze zmian łagodzących zalecenia nadzoru będą mogły jednak skorzystać tylko niektóre banki"

cad_man
0
Wysłane: 25 września 2012 21:22:44 przy kursie: 2,66 zł
Czyli będzie łatwiej? Nie ma takich cudów, żeby takie coś nie wpłynęło na takie spółki. Pozytywnie raczej nie wpłynie Shame on you , więc wpłynie negatywnie. Ważne jak bardzo się to odbije na wynikach spółki - na pewno część osób biorących większe kredyty (powyżej 3tyś zł) raczej wybierze banki - choć będą to "niektóre", oprocentowanie tam będzie zdecydowanie niższe, a są to chyba najlepsi kliencie dla "chwilówek".
Oczywiście to są gdybania - ale trzeba poczekać do czasu ogłoszenia projektu rekomendacji i publikowanych opinii przez bankowców wave

bankrucik
141
Wysłane: 25 września 2012 22:03:38 przy kursie: 2,66 zł
cad_man napisał(a):
Chyba od nowego roku będzie trudniej takim firmom jak smskredyt czy marka:

Nowa rekomendacja T będzie gotowa w najbliższych dniach.

myślę,że przeceniasz wpływ.. ja dość dobrze poznałem historie działalności providenta i tam w ich przychodach nie widać jakiegokolwiek wpływu rekomendacji bankowych i konkurencji banków... to zupełnie inna klientela...
w providencie widać tylko koniunkturę gospodarczą a w zasadzie to czy jest dużo pracy na tzw" umowy śmieciowe" albo dorywczej albo wręcz na czarno...
na przestrzeni lat rekomendacje i konkurencja banków nie miała praktycznie znaczenia dla działalności PROVIDEnta więc dlaczego ma mieć na SMS kREDYT?

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

4 5 6 7 8

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,192 sek.

lzpiphzl
gdknwjnx
circqaly
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
oratrgwq
iyixxbbf
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat