PARTNER SERWISU
pfqgkvzk
1 2 3 4 5

RODAN SYSTEMS [Catalyst]

slavo77
0
Wpisów: 171
Wysłane: 17 sierpnia 2012 20:19:59
jasne że oddałem... próbowałem już miesiąc temu... ale za wysoko chciałem... to teraz sprzedałem jeszcze niżej... :(

intelekt
0
Wpisów: 232
Wysłane: 20 sierpnia 2012 11:29:09
Heh robi się psychoza strachu większa niż w przypadku Scopaka :)

med
med
0
Wpisów: 2
Wysłane: 20 sierpnia 2012 11:35:44
w raporcie zarząd tłumaczy wyniki obsługą kosztów finansowania długoterminowych projektów, których część zakończy się w 3 kwartale i wtedy pojawią się cyferki po stronie zysków ;-) Naturalnie otwartą kwestią jest ile w tym prawdy, a ile mydlenia oczu.
Ja póki co podchodzę do tej "paniki" z dystansem -intelekt jakie jest Twoje zdanie

pzdr

intelekt
0
Wysłane: 20 sierpnia 2012 11:43:42
Moje zdanie jest takie że sprzedawanie tego po 95% tylko dlatego że nie wpłynęły jeszcze wszystkie należności to kompletna głupota.

robertokot25
0
Wpisów: 1 241
Wysłane: 20 sierpnia 2012 12:24:30
po 94,90 chętnych brak..

yayurek
0
Wpisów: 879
Wysłane: 20 sierpnia 2012 12:27:49
pozbyłem się trochę, no może ciut więcej niż trochę wyżej, jednak z pewną stratą.... panika nie jest zła, oczywiście dopóki jest się jednym z pierwszych panikujących, jak przy akcjach, trzeba ustanowić sobie poziom akceptacji strat... a co do paniki to w palącym się kinie zwykle mają rację ci, którzy pierwsi rzucają się do drzwi ewakuacyjnych, z twardzieli zostaje kupka węgla.... ogólnie jak już pisałem przynajmniej pół roku wcześniej, to zyski z CATALYST, po uwzględnieniu ucieczek i kosztów związanych z utratą własnych nerwów są wątpliwe... sądząc po tym jak uwiądł wątek dotyczący konstrukcji portfela emerytalnego związanego z papierami korporacyjnymi, to zdanie to, podziela coraz więcej osób... a ucieczka nie jest zła, ew. strata całości obligopseudoinwestycji powoduje niepowetowane straty w portfelu i psychice

intelekt
0
Wysłane: 20 sierpnia 2012 12:42:53
Swoją drogą na tym papierze najlepiej widać jak wielką rolę inwestorzy przywiązują do ratingu wystawianego przez SW. Kiedy było AAA papier chodził po 102 i nikomu to nie przeszkadzało, wystarczyło żeby z powodu zalegających należności rating spadł do CCC+ i w ciągu 1 dnia zrobiła się panika większa niż w przypadku spółek które ogłosiły bankructwo :)

A "sępy" już krążą po 82-85 i szukają frajerów :)
Edytowany: 20 sierpnia 2012 12:46

firemann
0
Wpisów: 74
Wysłane: 20 sierpnia 2012 13:02:16
Zgadzam się z tym co pisze yayurek, panika (ta dobra) nie jest zła. Ale w przypadku Rodanu nie panikuję i trzymam swoje obligacje na rachunku, czekam na rozwój wydarzeń. Obym nie był skończył jak kupka węgla w kinie ;)
Ciężko nie zgodzić się również z tym co pisze intelekt, rating SW jest chyba dla co poniektórych wyrocznią czy wchodzić czy nie.

intelekt
0
Wysłane: 20 sierpnia 2012 13:09:27
yayurek napisał(a):
ogólnie jak już pisałem przynajmniej pół roku wcześniej, to zyski z CATALYST, po uwzględnieniu ucieczek i kosztów związanych z utratą własnych nerwów są wątpliwe...

To trochę dyskusja na inny temat ale faktycznie z ciekawości kilka dni temu policzyłem sobie rentowność mocno zdywersyfikowanego portfela obligacji w którym inwestor "przypuszczalnie brał udział w panice sprzedając niektóre papiery" vs portfel o takiej samej wartości oparty na zwykłych lokatach bankowych (nie mylić z Amber Gold). Wniosek był dość przykry - oba portfele osiągnęły podobną rentowność. Jeśli więc ktoś ma zamiar inwestować w obligacje korporacyjne i osiągnąć te 3% netto więcej niż na lokacie to:

- albo musi być takim "twardzielem" który w panice udziału nie bierze i czeka spokojnie do wykupu
- albo rezygnuje z dywersyfikacji i "strzela" w 1-2 papiery które "na szczęście" nie wpadają w "okres paniki".
Edytowany: 20 sierpnia 2012 13:13

kristofc
0
Wpisów: 36
Wysłane: 20 sierpnia 2012 13:44:23
Tu mogą być niedługo ceny jak za OSHEE.
Oddałem swoje papierki rano, odkupić zawsze zdążę ...,
albo kupię inne dostarczające mniej emocji wave

slavo77
0
Wpisów: 171
Wysłane: 20 sierpnia 2012 14:14:33
już po 90.... się zastanawiam czy nie kupić?! :) poczekamy jeszcze trochę...

yayurek
0
Wysłane: 20 sierpnia 2012 14:37:14
to może lepszy jest wrześniowy RUBICON, przynajmniej na wyrok nie trzeba długo czekać

mkamola
0
Wpisów: 98
Wysłane: 20 sierpnia 2012 14:44:43
Witam,

Nie do końca rozumiem panikę.
Wszystko wydaje się układać w całość w raporcie i nie wzbudza mojego niepokoju.
Oczywiście wolałbym zysk 1 mln i same zobowiązanie długoterminowe najlepiej po terminie wykupu obligacji ;))))))

Aktywa ponad 30 mln, a ok 12 to obrotowe czyli nalezności ale i zapasy.

Zobowiązanie z tytułu należności dla dostawców stabilne.

Przekwalifikowanie zobowiązań z długo na krótkoterm ok - w raporcie rocznym są opisane niektóre kredyty pod konkretne pzedsięwzięcia i jeden z nich chyba jest na 1,75 wymagalny na 30 czerwca 2013 Reszta zapewne z kolejnych pod inne umowy

Zabowiązanie ogółem na bezpiecznym poziomie.

Patrzę na to spokojnie. Jak spółka sprzeda nieruchomość, bo chyba pod to jest to NWZA to złapie oddech :)

Załóżmy 5 mln należności, 7 mln zapasy, towary.

W tym kwartale zobowiązanie rosną o 1,1 a obrotowe o 1 mln - reszta to ta strata. Może zakup licencji, sprzętu pod konkretny projekt.

Skoro bank udziela np. 1,75 mln kredytu pod konkretny projekt to chyba jest jakiś harmonogram spłaty i jak projekt jest rozliczony to część nalezności idzie na konto banku.

Podsumowując, wygląda na to, że spólka jest w tarkcie realizacji wielu kontraktów, które będą w większości rozliczone w ciągu najbliższych 12 mscy - wzrost zobowiązań którkoterminowych ale i wzrotst aktywów obrotowych (zapasy)

Spółka chyba fatycznie rozlicza etapami prace na zasadzie - wykonaliśmy etap X - fv 1 mln i to dopiero są zależności - poczytajcie raport za I kw :((( to trochę inaczej niż Betacom czy inne co znam

Długoterminowe to obligi

Jedyne co mnie martwi to brak kolejnych dużych kontraktów jak w 2011 r :((((

Pzdr

mindek
0
Wpisów: 1 107
Wysłane: 20 sierpnia 2012 15:31:38
problem polega na tym, że w bilansie zazwyczaj zobowiązania są realne ale aktywa już niekoniecznie.

Kupić i zapisać łatwo, gorzej spieniężyć te aktywa po cenie tej z bilansu.

wapkil
0
Wpisów: 1 472
Wysłane: 20 sierpnia 2012 15:36:20
@mkamola

To chyba nie do końca tak ładnie wygląda. Rodan to spółka software'owa i na zapasach kapitalizują sobie koszty produkcji, prawda? W razie problemów, takie zapasy do niczego się raczej nie przydadzą.

O nieruchomość pytałem już wcześniej - chodzi o te grunty, które nabyli w zeszłym roku? Nie wiadomo (przynajmniej mi), po co je wtedy nabyli. Tym bardziej ciekawe, jeżeli teraz mieliby je sprzedać. Nagle postanowili zająć się handlem ziemią? Poza tym w bilansie na koniec 2011 grunty były warte 1,7M, więc chyba sytuacji spółki mocno nie zmienią.

O zobowiązaniach ogółem też już wcześniej pisałem - na koniec 2011 połowa aktywów (15M) to były akcje w jednostkach powiązanych. Pytanie ile te akcje będą w razie problemów warte.

Spółka od dawna obiecuje, że niedługo pojawią się jakieś rezultaty realizowanych kontraktów. Czas płynie, sytuacja finansowa się pogarsza, zbliża się wykup obligacji, a z obietnic na razie niewiele wynika. Nic dziwnego, że rynek reaguje na to przeceną. Nie sądzę, żeby sprawcą przecen były rating SW - po prostu i rynek i rating reagują na te same zdarzenia.

Jak wcześniej w którymś wątku pisałem, nie widzę na Catalyst przesadnych objawów paniki. Znacząco spadają ceny obligacji emitentów o niepewnej zdolności do wywiązania się ze zobowiązań. Inne jakoś nie chcą się trwale przecenić. Możliwe oczywiście, że rynek niektóre obligacje wycenia zbyt nisko, a inne zbyt wysoko. Na pewno będzie to wiadomo niestety dopiero w momencie wykupu. Nie widzę natomiast, żeby rynek był przesadnie nieracjonalny. Jak inni wcześniej wspominali, przy braku dodatkowej wiedzy cięcie strat często jest całkiem niezłym pomysłem.
Edytowany: 20 sierpnia 2012 15:38

mindek
0
Wpisów: 1 107
Wysłane: 20 sierpnia 2012 16:06:45
pytanie kto stoi za spółką zależną rodanu, która swego czasu nabywała pakiety akcji rodanu poza rynkiem(kilka mln wydali). Oby nie było to wyciąganie kasy. np. rodan pożycza swojej(o ile to jego) z o.o. kasę, ta za to kupuje akcje od prezesa do którego kieszeni wpada ładna kasa a on władzy nie traci. dlatego pytanie kto stoi za z o.o.?

mkamola
0
Wysłane: 20 sierpnia 2012 16:42:23
Ja nie patrze na bilans poprzez aktywa trwałe, bo 14,77 mln to udziały w spólkach zależnych - wartość tylko księgowo duża, odpada.
Działka 1,7 mln i NWZA, więc chyba plan sprzedaży? leasingu? co może dać spółce załóżmy 1,5 mln gotówki

Patrze tylko i wyłącznie na aktywa obrotowe kontra wszystkie zobowiązania. I tutaj nie widzę tej tragedii :)

jw napisałem daje to, w porównaniu do bilansu rocznego, gdzie to wszystko jest dość dokładnie opisane jakieś 12 mln aktywów obrotowych, skoro 5 mln to nalezności to 7 zapasy i wszystko rozgrywa się o to, czy to tylko sposób księgowania czy faktycznie niedobory w kasie

Ja raczej optymistycznie to widze, kończą się projekty duże (umowy z 2010 i 2011 r) a tam są naprawdę sensowne kwoty - jeden chyba na 8,5 mln coś dla służby zdrowia.

Jak pracowałem w X firmie to wiem, że taki kontrahent państwowy płaci i nie widzę tutaj zagrożenia dla nalezności - większość to państwowe podmioty, ale płaci np. w terminie 60 dni :(((

Więc jak mamy 12 mln - nalezności + zapasy kontra 13,5 mln zobowiązań z czego 10 krótkoterminowych to wg mnie tragedii nie ma, jeśli np. w zapasach są poniesione koszty prac, towary (sprzęt licencje) np. na 1 mln a zaraz będzie fv na 1,5 mln :) - w raporcie za II kw jest info, ze tak będzie w III kw

Jak popatrzymy na raport roczny, poprzedni rok raporty + I kw 2012 to te poziomy - aktywa obrotowe, zob. krótkie i długie były naprawde na różnych poziomach a spółka funkcjonowała bez żadnych problemów (nic nie słyszałem o niej negatywnego :)

Oczywiście nie wiemy wszystkiego, ale bilans nie jest zły w tej spółce.

W najgorszym wypadku emisja 3 mln akcji po 1 zł i po sprawie :))) - bilans będzie jak marzenie - żartuję :)

Pzdr

plota
3
Wysłane: 20 sierpnia 2012 17:34:49
Pozwólcie że i ja kamyczek do tego ogródka wrzucę. Moim zdaniem ceny obligacji Rodana spadły wskutek obniżki ratingu SW bo w raporcie kwartalnym nic takiego się nie stało żeby uzasadnić taką przecenę.
Pozwolę sobie także nie zgodzić się z yayurkiem i stwierdzić że inwestowanie w obligacje korporacyjne pozwala osiągnąć zysk większy od lokaty o te 2,5 pp do 3 pp netto i mam nadzieje że nie zmienię tego zdania wraz z nabywanym doświadczeniem;)

intelekt
0
Wysłane: 20 sierpnia 2012 17:50:49
Cytat:
Pozwolę sobie także nie zgodzić się z yayurkiem i stwierdzić że inwestowanie w obligacje korporacyjne pozwala osiągnąć zysk większy od lokaty o te 2,5 pp do 3 pp netto i mam nadzieje że nie zmienię tego zdania wraz z nabywanym doświadczeniem;)

Pod warunkiem że trzymasz papiery do samego końca a na samym końcu spółka szczęśliwie dokonuje wykupu.

Jeśli masz zamiar "szybko reagować" w przypadku spadków ratingu, kursu itp. to godząc się na "cięcie strat jako całkiem niezły pomysł" ta rentowność zdywersyfikowanego portfela spada drastycznie do takiej jakie oferują lokaty :)

yayurek
0
Wysłane: 20 sierpnia 2012 18:52:09
no niestety ja tylko dałem ideę, żaś Inteleket dokonał przewrotu iście kopernikańskiego, wszystko porachował (zapewne fundusze pragną go spalić na stosie niczym Giordano Bruno) i wyszło jak wyszło... wszystko jest dobrze dopóki z morza nie wyjdzie ryba (kto pamięta ten film? kiepski, przyznam)... kiedyś dałem linka na niemiecki artykuł zaatytułowany "Obligacjie korporacyjne - nieliczni stają się bogatszymu, większość biednymi"... mają chyba germańce rację

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3 4 5

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,440 sek.

nxyacpjt
feisriov
rqenehdx
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
egyebyly
jxljcpeo
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat