140 Dołączył: 2011-03-26 Wpisów: 4 899
Wysłane:
21 listopada 2012 23:04:09
www.parkiet.com/artykul/7,1292...jutro konferencja więc dowiemy się szczegółów oferty
Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..
teraz również na twitter.com
Edytowany: 28 grudnia 2012 11:05
|
|
0 Dołączył: 2010-12-15 Wpisów: 497
Wysłane:
22 listopada 2012 20:18:59
Inwestorzy indywidualni mogą składać zapisy na akcje od 3 grudnia. Spółka zamierza sprzedać 16,3 mln akcji, które będą odpowiadać 25 proc. kapitału spółki. Cena maksymalna akcji została ustalona na 17,2 zł, a koordynatorem oferty jest Dom Maklerski BZ WBK. Czerwona Torebka chce zebrać 281 mln zł potrzebnych na dalszy rozwój sieci. Dodatkowe 100 mln zł ma pochodzić z kredytów bankowych. W ubiegłym roku Czerwona Torebka miała 94,1 mln zł przychodów i 55 mln zł zysku netto. W pierwszym półroczu tego roku spółka zarobiła na czysto 13,2 mln zł. Obecnie 74,96 proc. akcji Czerwonej Torebki jest w posiadaniu jej założyciela Mariusza Świtalskiego (sam nie pojawił się na czwartkowej konferencji). Pozostałe 25,04 proc. akcji należy do amerykańskiego funduszu private equity PineBridge za pośrednictwem spółki celowej Forteam Investments. źródło: wyborcza.biz/Gieldy/1,114507,1...
Edytowany: 22 listopada 2012 20:19
|
|
0 Dołączył: 2009-04-09 Wpisów: 1 143
Wysłane:
22 listopada 2012 20:54:26
Hmm... A może ktoś wie coś więcej? Zaglądałem na ich strony internetowe, ale niewiele można się z nich dowiedzieć. Jeśli dobrze zrozumiałem, biznes opiera się na wynajmie powierzchni handlowych prywatnym firmom detalicznym, czyli cos w rodzaju centrum handlowego. Czym różni się to od tzw. "Galerii Handlowych", dalibóg nie wiem. Zgaduję że wielkością - galerie to molochy a tutaj ma pewnie być bardziej kameralnie. Rodzi się pytanie, czy naprawdę da się na tym zarobić, czy też wyniki są cyzelowane specjalnie pod giełdowy debiut. Bo 94 miliony przychodów i 55 milionów zysku na mój gust wygląda zbyt pięknie, żeby mogło być prawdziwe przez kilka lat z rzędu. Flight Crew - może jakaś analiza? :) Nie, żebym łakomił się na IPO, ale dobrze byłoby dowiedzieć się, czy akcje na debiucie są bardzo drogie, czy tylko drogie. Analizy na tle sektora raczej zrobić się nie da, bo nie ma chyba na GPW firmy o podobnym profilu; Alma i Bomi nie zajmują się franszyzą tylko handlem...
|
|
|
|
0 Dołączył: 2011-06-19 Wpisów: 1 472
Wysłane:
22 listopada 2012 22:06:01
irfy napisał(a):Bo 94 miliony przychodów i 55 milionów zysku na mój gust wygląda zbyt pięknie, żeby mogło być prawdziwe przez kilka lat z rzędu. Marudzisz. Pewnie, że może być prawdziwe. Wystarczy, jeżeli nadal będą wykazywać taki piękny zysk ze zmian wycen nieruchomości :)
|
|
Wysłane:
24 listopada 2012 11:43:48
papier przyjmie każde przeszacowanie
|
|
0 Dołączył: 2009-02-18 Wpisów: 398
Wysłane:
24 listopada 2012 16:14:37
Ta firma powinna być zaliczona do developerów. Budują i wynajmują powierzchnię handlową tam gdzie nie opłaca się budować dużych centrów po kilkadziesiąt tysięcy m2 (mniejsze miejscowości ale również duże miejscowości - dzielnice bez tych dużych centrów). Mija u nas moda na wielkie centra handlowe. Jeżeli w pobliżu domu będzie mniejsze centrum, w którym będzie sklep z żywnością, AGD, apteka, kwiaciarnia, punkty usługowe (bank, fryzjer, itd.) to na pewno odniesie sukces. Jest trend aby kupować blisko domu a nie robić wyprawę na pół dnia.
Wg mnie pomysł jest dobry. Pytanie tylko kto na nim zarobi. Świtalski czy nowi akcjonariusze. A może wszyscy?
|
|
0 Dołączył: 2011-12-18 Wpisów: 180
Wysłane:
24 listopada 2012 17:32:02
Pozwolę sobie dodać swoje trzy grosze do dyskusji . Ponieważ od roku obserwuje spółkę która stanowi bezpośrednią konkurencję dla czerwonej torebki czyli rank progress to mam co nieco wiedzy w temacie . Jeśli wierzyć statystykom publikowanym w fachowych czasopismach to w latach 2012 i 2013 oddanych zostanie ok 530 000 mkw powierzchni handlowej rocznie w Polsce w nowo budowanych obiektach . Od roku 2014 ma to być ok 350 000 mkw rocznie , czyli jak widać następuje nasycenie rynku w dużych miastach a biznes ten przeniesie się do mniejszych ośrodków i tam ma szansę rozwijać się przez kilka ładnych lat . Rank ma już solidnie zaawansowany program inwestycji 80 małych galerii handlowych w małych miejscowościach więc będziemy świadkami niezłego wyścigu na tym polu .? Jak skończą budować nowe to zabiorą się do odświeżania starych i tak bez końca aż wykończy wszystkich handel internetowy ? Jeśli Świtalski zajął się czerwoną torebka a nie np. Gazpromem to moim zdaniem będzie można zarobić ale trzeba być czujnym . Co do wyników to analitycy SW u deweloperów mają alergie na przeszacowania aktywów i słusznie bo tam dzieją się cuda , no ale bez ryzyka nie byłoby zarobku więc spoko .
|
|
0 Dołączył: 2009-08-20 Wpisów: 324
Wysłane:
26 listopada 2012 10:22:48
wapkil napisał(a):irfy napisał(a):Bo 94 miliony przychodów i 55 milionów zysku na mój gust wygląda zbyt pięknie, żeby mogło być prawdziwe przez kilka lat z rzędu. Marudzisz. Pewnie, że może być prawdziwe. Wystarczy, jeżeli nadal będą wykazywać taki piękny zysk ze zmian wycen nieruchomości :) Ano - zysk z przeszacowania nieruchomości to 51 mln zł! Przepływy operacyjne ujemne... Inna sprawa, że bardzo wcześnie wychodzą na giełdę, jak na biznes Świtalskiego. Spółka dopiero zaczyna, faza właściwie "start-upowa". Biorąc pod uwagę ciepłe wypowiedzi instytucjonalnych, mam nadzieję że debiut dopisze - liczę na skromne 5-7% :) Zapraszam do mojego blogbook'a który jest tutaj"Unfortunately the English weather is harder to manipulate than Libor." (Anonim) "Gdy sprzedaje się marzenia, cena/zysk jest bez znaczenia" (R. Beleson) "Nikt nie zarabia co miesiąc 1 procent. To niemożliwe." (M. Covel)
|
|
Wysłane:
28 listopada 2012 11:57:21
pulsinwestora.pb.pl/2884684,64...coś jednak chyba cena za wysoka...
|
|
93 Dołączył: 2010-11-28 Wpisów: 1 574
Wysłane:
28 listopada 2012 12:49:10
@bankrucik dziwisz się nie nikt nie chce kupować? obecnie wynajem lokali użytkowych leży nawet w takim mieście jak Kraków, pełno ogłoszeń wisi, poza tym podejżewam że Spółka wyceniła się o wiele za wysoko ale naszczęście w obecnym okresie inwestorzy podchodzą bardziej ostrożnie do zakupów.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-12-09 Wpisów: 3 001
|
|
Wysłane:
30 listopada 2012 23:30:25
pamiętam wywiady tego prezesa z Wittchena też byli wyjątkowi i prestiżowi
dzisiaj BZWBK w raporcie obniżył prognozy dla tego IPO (Czerwona Torebka: Korekta prognoz)
|
|
Wysłane:
6 grudnia 2012 09:43:42
Ano, Alior pokazał, że jest jeszcze za wcześnie na rozruszanie rynku IPO, ale... Co do Torebki, to wycena nie jest z kosmosu, fundusze marudzą tak, jakby to był start-up, a nie jest. Spółka generuje już poważne przepływy finansowe. Zresztą fundusze muszą marudzić przed zapisami w swojej transzy z powodów oczywistych. Zapraszam do mojego blogbook'a który jest tutaj"Unfortunately the English weather is harder to manipulate than Libor." (Anonim) "Gdy sprzedaje się marzenia, cena/zysk jest bez znaczenia" (R. Beleson) "Nikt nie zarabia co miesiąc 1 procent. To niemożliwe." (M. Covel)
|
|
0 Dołączył: 2010-12-10 Wpisów: 45
Wysłane:
6 grudnia 2012 10:33:26
Znam inwestycje CT, które od roku stoją w miejscu. Znam też inne, wstrzymane. O tym Panowie prezesi pewnie zapomnieli.
Czasem zamiast prospektu, lepiej się przejechać w miejsce inwestycji.
Pozdrawiam desperatów nabywających walory, obym się mylił i życzę powodzenia na debiucie.
Edytowany: 6 grudnia 2012 10:35
|
|
Wysłane:
6 grudnia 2012 13:26:18
W moim rodzinnym mieście działa od kilku miesięcy CzT i wygląda to tak, jakby pasaż dobrze śmigał, wszystkie powierzchnie wynajęte...  innych przykładów nie znam Zapraszam do mojego blogbook'a który jest tutaj"Unfortunately the English weather is harder to manipulate than Libor." (Anonim) "Gdy sprzedaje się marzenia, cena/zysk jest bez znaczenia" (R. Beleson) "Nikt nie zarabia co miesiąc 1 procent. To niemożliwe." (M. Covel)
|
|
Wysłane:
10 grudnia 2012 12:27:43
59% taniej niż w ofercie będą kosztowały akcje. Cena ostateczna akcji Czerwonej Torebki w ofercie publicznej została ustalona na 7 zł
Ostateczna liczba oferowanych akcji nowej emisji została ustalona na 2.689.135 sztuk, z czego 122.715 akcji jest skierowane do inwestorów detalicznych, a 2.566.420 akcji trafi do inwestorów instytucjonalnych. Spółka pierwotnie chciała sprzedać ponad 16 milionów akcji, za maksymalnie 17,2 złotego i pozyskać 281 milionów złotych.
- Podczas spotkań z inwestorami w czasie roadshow spotkaliśmy się z pozytywnym odbiorem naszej koncepcji biznesowej. Proces budowania księgi popytu pokazał również, że jest popyt na akcje Spółki. Jednak możliwa do ustalenia cena emisyjna przy obecnych realiach rynkowych była na tyle niska, że zdecydowaliśmy się w znaczącej mierze zredukować liczbę oferowanych akcji - powiedział cytowany w komunikacie Ireneusz Kazimierczyk, prezes Czerwonej Torebki.
- Dzięki planowanemu wejściu na giełdę, zyskamy grono cenionych przez nas inwestorów, liczymy na długotrwałą współpracę z nimi. Jednocześnie otwiera się przed nami szereg możliwości pozyskania kapitału w przyszłości. Jesteśmy przekonani, że projekt pasaży handlowych odniesie sukces rynkowy, tak więc kierunek strategii Spółki nie zmienia się - dodał prezes.
Od 10 do 13 grudnia trwają zapisy w transzy dla inwestorów instytucjonalnych. Przewiduje się, że przydział akcji nastąpi najpóźniej 14 grudnia.
żródło: parkiet.com
Edytowany: 10 grudnia 2012 12:28
|
|
0 Dołączył: 2012-09-01 Wpisów: 7
Wysłane:
10 grudnia 2012 20:38:19
Czy w związku z powyższym postem myślicie, że debiut raczej będzie słaby? Jeszcze jedno pytanie od niedoswiadczonego gracza, czy w takiej sytuacji można odwołać lub zmienić zlozony zapis ?
|
|
Wysłane:
10 grudnia 2012 21:01:41
pewnie w prospekcie jest napisane że złożony zapis jest nieodwołalny, zawsze tak pisze w prospektach :)
debiut niekoniecznie będzie zły, bardzo duże dyskonto, zależny jakie będą nastroje na rynku w dniu debiutu
|
|
0 Dołączył: 2011-06-19 Wpisów: 1 472
Wysłane:
10 grudnia 2012 21:17:02
19r20 napisał(a):pewnie w prospekcie jest napisane że złożony zapis jest nieodwołalny, zawsze tak pisze w prospektach :) Zapis jest nieodwołalny, ale można uchylić się od jego skutków. Skoro w prospekcie nie podali na przykład ceny, ustawa o ofercie publicznej daje takie prawo (w ciągu dwóch dni od ogłoszenia tej ceny). Ustawa wymaga zresztą, żeby było to napisane w prospekcie, więc taka informacje na pewno też tam jest, wystarczy poszukać.
Edytowany: 10 grudnia 2012 21:18
|
|
Wysłane:
10 grudnia 2012 23:46:50
wapkil nie wiem nie jestem prawnikiem ale gdyby tak było to ludzie mogliby poprawić swoje błędne decyzje jeszcze przed debiutem a o tym nigdy nie słyszałem
na stronie 26 prospektu jest napisane: "Na potrzeby przeprowadzenia procesu budowy Księgi Popytu oraz przyjęcia zapisów w Transzy Detalicznej Emitent, tj. Zarząd Emitenta za zgodą Rady Nadzorczej, na podstawie wspólnej rekomendacji Współoferujących, ustalił Cenę Maksymalną, która wynosi 17,20 zł za jedną Akcję Oferowaną."
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.