PARTNER SERWISU
cylflbbd
2 3 4 5 6
walmich
0
Wpisów: 66
Wysłane: 18 czerwca 2009 21:54:48 przy kursie: 28,15 zł
Ależ oczywiście ma Pan rację, że jest w paliwach źle nawet bardzo Lotos ma jeszcze większe zadłużenie 100% do WK, ale na tyle co go znam od środka to firma sie rozwija i inwestuje - więc robi dobrze - problem, że w złym czasie - właśnie finansowym - złe banki na takie pożyczki. Orlen zrobił strategiczny zakup za co ma ostrą czkawkę - ale mówiąc przewrotnie to zakup Orleny bardziej służy dla Lotosu bo właśnie ta bałtycka rafineria pierwsza byłaby zagrożona ekspansją Ruskich. Tak więc obie firmy robią chyba dobrze i powinny raczej wyjść na prostą i to z górką. Polska nawet jak na świecie będzie zapaść będzie się rozwijać my nie będziemy już kupować moskwiczów, wołg, uazów i innego szrotu co pojedzie na każde paliwo. Więc modernizacja i inwestycje to dobry krok i napewno inwestorzy to docenią znacznie prędzej niż pokażą to wyniki - na tym polega to ryzyko.
Co do moskwiczów itp to miałem okazję tankować też ruski samochód w białorusi Ładę Niwę jak mnie przebadała ichna policja analizatorem to norma była przekroczona wiele razy a tankowałem ich pierwyj sort! Różnica straszna więc i na litwie modernizacja to punkt N`1

Swierszczu
0
Wpisów: 299
Wysłane: 20 czerwca 2009 19:02:36 przy kursie: 28,88 zł
Ja sadze ze sytuacja obecnie nie jest zla. Jak wiadomo PKN ma duzy udzial w WIG'u 20 i moim zdaniem ostatni spadek byl spowodowany tym zeby zdolowac wlasnie WIG20 aby otworzyc sobie czerwcowe konkrakty na lepszym poziomie cenowym. Ja zakupilem go ze srednia 27.80 mysle ze dalej nie spadnie lecz sporo wzrosnie tym bardziej ze "spodzielnia" juz publikuje pozytywne infa w mediach na jego temat. A plotka glosi ze ma byc II kw ma byc na plusie. Pozdrawiam

Domi
0
Wpisów: 27
Wysłane: 20 czerwca 2009 22:24:34 przy kursie: 28,88 zł
20.06. Warszawa (PAP) - Orlen zacznie, wspólnie z Polskim Górnictwem Naftowym i Gazownictwem, wydobywać ropę z jednego z krajowych złóż - pisze "Parkiet". Chodzi najprawdopodobniej o zagospodarowanie należącej do PGNiG koncesji na zachodzie Polski.

Projekt nie jest duży, ale za to praktycznie gotowy do realizacji. - Oszacowano już nawet zasoby złoża, które ma być eksploatowane - powiedziała "Parkietowi" anonimowo osoba związana z jednym z koncernów.

Nie będzie to pierwsze tego typu porozumienie. Kilka lat temu czterostronną umowę dotyczącą współdziałania przy wydobyciu podpisywali ówcześni szefowie obu firm oraz prezesi Lotosu i Nafty Polskiej. Potem były także porozumienia dwustronne. Na razie nie przyniosły żadnych konkretnych efektów. Dlatego też analitycy sceptycznie podchodzą do kolejnego, które mają teraz zawrzeć Orlen i PGNiG. (PAP)

opennetpr
0
Wpisów: 688
Wysłane: 20 czerwca 2009 22:51:42 przy kursie: 28,88 zł
Dobrze jest napisać, że jednak coś własnego będziemy wydobywali, może przez zaprzyjaźnioną prasę ? Zwłaszcza na koniec kwartału ? Ciekawi mnie jak tam wpiszą szacunki wartości ropy z rezerw, pewnie wzrosły bo cena ropy wzrosła i czy z tego zysk wyjdzie, dzięki czemu zasili się inwestorów dywidendą oczywiście na którą trzeba będzie wziąć kredyt by ją wypłacić ?
Mnóstwo pytań wiele nie wiadomych. Dla mnie ci zarządzający to nawet przyzwoicie symulować nie potrafią. Lepiej w perspektywie paru lat kupić akcje mola zwłaszcza gdy Rosjanie się tam dobrze usadowią, pewniejszy biznes. Spekulacyjnie zaś teraz cen nie śledzę, więc kto wie może coś tam wzrośnie, ale zbyt daleko jestem od giełdy na tę chwilę by spekulacyjnie to śledzić. A za anonimy to powinni wieszać na latarniach, wtedy była by pełna transparentność, hihihi.

morfeusz
0
Wpisów: 936
Wysłane: 22 czerwca 2009 10:33:01 przy kursie: 26,50 zł
To co dzisiaj dzieje się na kontraktach na PKN to rzecz niesłychana... Na moje oko jakiś byk zdziera z rynku ile może i puszcza sobie spokojnie akcje... Wysrczy grać arbitraż bo jak mamy różnicę 0,5 zł między akcjami a kontraktem to innej opcji nie widzę...

Virus69
0
Wpisów: 39
Wysłane: 22 czerwca 2009 13:56:18 przy kursie: 26,50 zł
jakies rekomendacje? kupowac?

nocnygracz
0
Wpisów: 2 104
Wysłane: 22 czerwca 2009 14:01:58 przy kursie: 26,50 zł
dzis kupic, dzis sprzedac?

Cheed
0
Wpisów: 136
Wysłane: 22 czerwca 2009 16:08:34 przy kursie: 26,50 zł
Po co łapać spadające noże?
Inwestycje Giełdowe - blog o skutecznym pomnażaniu pieniędzy

Crazy
0
Wpisów: 105
Wysłane: 22 czerwca 2009 18:08:22 przy kursie: 26,50 zł
"Przebieg poniedziałkowej sesji na warszawskiej giełdzie mógł zaskoczyć nawet największych pesymistów. Spadki na rynkach surowcowych oraz najnowsze prognozy Banku Światowego dotyczące globalnej gospodarki wyraźnie zaszkodziły giełdom akcji."

A tydzien wczesniej czytalem ze rynki surowcow sa na najbizszy czas najlepsza inwestycja. Coraz bardziej utwierdzam sie w tym ze te infa i sugestie to belkot podduszonych zbyt ciasno zacisnietym krawatem sciemniaczy analnych... Moj blad w tej spolce byl taki ze zamiast robic jak zawsze tzn kupic na poczatku i sprzedac na koncu sesji z 4-5% zyskiem zostawilem na nastepny dzien. pewnie te spadki zostana odrobione ale szkoda tych zamrozonych pieniedzy....

Edytowany: 22 czerwca 2009 18:16

walmich
0
Wpisów: 66
Wysłane: 23 czerwca 2009 09:38:34 przy kursie: 25,61 zł
Sytuacja jest no powiedzmy smutna - ale mi się chce śmiać. godz. 9:30 Lotos z -5% juz jest na 0% Takim ludziom STOCKWOTCH - wybacz dawcom kapitału dla ich dobra powinno się zabronić transakcji przez pół roku. I dla dobra rynku! ? Ale czy na pewno jak by nie było tych co kupują niewspółmiernie drogo i tych co sprzedają niewspółmiernie tanio - jakiżby ten parkiet był nudny! Ponadto zauważyłem że to jest siłą napędową rynku - więc niech już zostaną na nim:-)
Słownik:
niewspółmiernie - przenośnia chodzi po prostu o wielką głupotę
9:36 Lotos +1,8% 36 min 7% różnicy i pewnie na tym się nie skończy
PKN Orlen podobnie ale w mniejszych proporcjach

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 23 czerwca 2009 09:47:38 przy kursie: 25,61 zł
Głupota nie głupota - każdy ma prawo trejdować. Tak samo jak i prowadzić samochód, chociaz przepraszam, do trejdowania nie trzeba badań. d'oh!
A jak ludzie jeżdżą to sami wiemy. Gwarantuje, że tak trejdują jak i jeżdżą.
A że drogi u nas marne... to insza inszość.

Crazy
0
Wysłane: 23 czerwca 2009 09:58:59 przy kursie: 25,61 zł
Zwieracze mam mocne, papiera nie wywalilem. Poczekam na te 34 z rekomendacji....
Ciekawe czy pan W. Białek ma racje... moze akurat rozluznil krawat? :)

"5 proc. spadek WIG-u 20, do którego doszło podczas poniedziałkowej sesji (...)ale wydaje się, że jest to jeden z bardziej znaczących w ostatnim okresie sygnałów kupna.

wojciechbialek.blox.pl/2009/06...
Edytowany: 23 czerwca 2009 10:03

doncarlos
0
Wpisów: 1 244
Wysłane: 23 czerwca 2009 10:12:12 przy kursie: 25,61 zł
Crazy napisał(a):
"Przebieg poniedziałkowej sesji na warszawskiej giełdzie mógł zaskoczyć nawet największych pesymistów. Spadki na rynkach surowcowych oraz najnowsze prognozy Banku Światowego dotyczące globalnej gospodarki wyraźnie zaszkodziły giełdom akcji."

A tydzien wczesniej czytalem ze rynki surowcow sa na najbizszy czas najlepsza inwestycja. Coraz bardziej utwierdzam sie w tym ze te infa i sugestie to belkot podduszonych zbyt ciasno zacisnietym krawatem sciemniaczy analnych... Moj blad w tej spolce byl taki ze zamiast robic jak zawsze tzn kupic na poczatku i sprzedac na koncu sesji z 4-5% zyskiem zostawilem na nastepny dzien. pewnie te spadki zostana odrobione ale szkoda tych zamrozonych pieniedzy....

Znam to środowisko i niestety muszę potwierdzić, że wielu z tych "analityków" zachowuje się jak flaga.. ich rekomendacje są bezużyteczne, gdyż odpowiadają konkretnej chwili, którą każdy zna..

Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej"..
Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii..
„All animals are equal but some animals are more equal than others“

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 23 czerwca 2009 10:21:26 przy kursie: 25,61 zł
Przynajmniej taka "prognoza pogody na wczoraj" wychodzi im lepiej niż "na jutro".

A serio, zbędna lektura. Ani nie informuje, ani nie porządkuje informacji. Pisanie dla pisania, na tej samej zasadzie, na jakiej gwiazdy upijają się ew. biją policjantów: żeby się dostać do mediów.
Edytowany: 23 czerwca 2009 10:21

Crazy
0
Wysłane: 23 czerwca 2009 22:33:39 przy kursie: 25,61 zł
Ktos mi moze powiedziec jak bedzie wygladal jutrzejszy dzien na orlenie? Jak dla mnie dzisiejsza sesja byla proba odwrocenia spadkow a aktualna wycena jest chyba zachecajaca do zakupow. Czy strach przed spadkami cen ropy pchnie kurs jeszcze nizej??? a co pokazuja wykresy? na jakimpoziomie jest opor??? Eh?

Domi
0
Wpisów: 27
Wysłane: 24 czerwca 2009 11:41:09 przy kursie: 25,81 zł
Mam nieodparte wrazenie, ze robia jakas nagonke na Orlen, bardzo duzo ostatnio roznych spekulacji. Jak rosnie to wrzucaja pozytywne informacje, jak maleje do negatywny i tak w kolko. Jaki ktos ma w tym interes ? Do konca to ciezko okreslic sytuacje Orlenu. O spreazy aktywow mowia jzu od lat, kiedy byly dobre wyceny to nie sprzeali, teraz kiedy jest troszke gorzej to chca sprzedawac ale tez opozniaja, chyba tylko po to zeby jak najdluzej przy korycie koledzy zostali.

Crazy
0
Wysłane: 24 czerwca 2009 17:24:24 przy kursie: 25,81 zł
Crazy napisał(a):
Ciekawe czy pan W. Białek ma racje... moze akurat rozluznil krawat? :)

"5 proc. spadek WIG-u 20, do którego doszło podczas poniedziałkowej sesji (...)ale wydaje się, że jest to jeden z bardziej znaczących w ostatnim okresie sygnałów kupna.

wojciechbialek.blox.pl/2009/06...

Czy to mozliwe??? mial racje??? jutro kolejne wzrosty??? Eh?

opennetpr
0
Wysłane: 24 czerwca 2009 17:32:58 przy kursie: 25,81 zł
Ja wolałem wpis dapiego w komentarzach, jakby mi z ust wyjął słowa, ale z giełdą to jest tak, że nigdy nie ma się pewności puki się nie stanie.

pawul0n
0
Wpisów: 207
Wysłane: 24 czerwca 2009 19:04:22 przy kursie: 25,81 zł
Crazy napisał(a):
Ktos mi moze powiedziec jak bedzie wygladal jutrzejszy dzien na orlenie? Jak dla mnie dzisiejsza sesja byla proba odwrocenia spadkow a aktualna wycena jest chyba zachecajaca do zakupow. Czy strach przed spadkami cen ropy pchnie kurs jeszcze nizej??? a co pokazuja wykresy? na jakimpoziomie jest opor??? Eh?

ziomuś, ropa bedzie drożała do jesieni, Lotos już odbija, orlen jutro wystartuje, dobra okazja do zajecia miejsca w pociagu, tylko jutro moze byc juz za pozno ;)

opennetpr
0
Wysłane: 24 czerwca 2009 19:29:11 przy kursie: 25,81 zł
Może będzie może nie będzie, tego nikt nie wie, niestety nie jestem obiektywny bo tąpnięcia od dwóch miesięcy się spodziewam, więc moje wpisy można wziąć w nawias jako zatwardziałego pesymisty, chwilowo spekulacyjnie nie gram więc nic nie mogę powiedzieć na ten temat. Fundamentalnie ropa jest bardzo przewartościowana. Tyle, że fundamenty działają w bardzo długim okresie i po cichu, to znaczy długo, długo, długo nic się nie dzieje i w pewnym momencie ...... pierdut. I naprawdę długo to może być zanim się osunie, tego ci nikt nie powie, nawet nie dlatego, że nie chciał by, po prostu się nie da. Cena obecna ropy wynika ze spekulacji finansowych, bo fundamentalnie są olbrzymie nie zużyte zapasy surowca, ciut mniejsze tylko niż ze szczytów cen ropy i nie schodzą te zapasy, ale cena rosła. Papierowa ropa Goldman Sachs & Co. Polskie spółki rafineryjne nie są w najlepszej kondycji, choć ich kurs może wyznaczy nie znana cena ropy. Jakby ktoś na 100% wiedział jak by wyglądał jutrzejszy dzień na Orlenie to by tu nie pisał tylko zapakował się po same uszy albo po same uszy wyzbył wszystkiego. To już samemu trzeba ocenić czy warto wejść w akcje danej spółki i na jak długi termin, dzień, tydzień, miesiąc czy rok. Na spółkach z wig20 gra też zagranica sporym kapitałem więc też trzeba brać poprawkę co oni zrobią, ale też bez przesady nie byli w stanie przewidzieć upadku Lehmana więc nie są tacy cwani za jakich się podają. Pociąg ma mnóstwo stacji i nigdzie nie ucieknie, wsiadać zawsze można. Dziś jutro, czy w innych terminach. binky Jeśli zacząłeś przygodę z giełdą to ostrożnie.
Edit.
A pan Białek kto wie, może ma rację, tylko trza pamiętać, że nie da się wejść dwa razy do tej samej rzeki, za każdym razem sytuacja na giełdzie wygląda inaczej.
Edytowany: 24 czerwca 2009 19:32

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE pknorlen

2 3 4 5 6

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,459 sek.

mzcoixks
pgvcwenu
xkwgqsmu
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
qoxjohrc
ilbjkizc
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat