PREMIUM
38 Dołączył: 2009-02-19 Wpisów: 2 393
Wysłane:
19 grudnia 2012 12:38:30
przy kursie: 5,70 zł
MaciejRZ napisał(a):Co do podpunktu odnoszącego się do kadr to zatrudnienie Norberta Biedrzyckiego jest pozytywnym sygnałem To ten od Sygnity? Ten, co obiecał wynik, ale go nie zrobił. Przekonał RN, że jednak zrobił. Wziął za to akcje motywacyjne. Powiedział, że z akcjami to jest tak zmotywowany, że hej. A potem zniknął ze spółki?
Edytowany: 19 grudnia 2012 12:39
|
|
0 Dołączył: 2009-09-09 Wpisów: 200
Wysłane:
20 grudnia 2012 19:16:21
przy kursie: 5,76 zł
Nasza perełka zrealizowała kolejne wyjście z inwestycji.  " MCI.TechVentures, fundusz z Grupy MCI (GPW: MCI) inwestujący w spółki technologiczne na etapie wzrostu i ekspansji, sprzedał swoje udziały w Retail Info s.r.o. (Retail Info), porównywarce cenowej i agregatorze ofert handlowych w kanale online. Kupującym jest grupa mediowa Mafra a.s. (Mafra) z siedzibą w Pradze należąca do niemieckiej grupy Rheinisch-Bergische Druckerei und Verlagsgesellschaft GmbH." Nabywali ją w 2006 za około 2,46 mln w księgach wyceniana była na 5,31 mln.Cena wyjścia nie jest podana.
|
|
Wysłane:
27 grudnia 2012 12:51:10
przy kursie: 6,15 zł
wycena bieżąca spółek frag. z wywiadu z Sylwestrem Janikiem nt MCI. TechVentures Cytat: W jaki sposób dokonujecie bieżącej wyceny spółek?
Wycena jest procesem złożonym, tym bardziej że działamy w formule funduszu inwestycyjnego zamkniętego, objętej nadzorem KNF. Co kwartał dokonujemy naszej wewnętrznej wyceny aktywów funduszu. Jest ona oparta na danych finansowych spółek, ich prognozach finansowych, wycenach porównywalnych spółek, transakcjach na rynkach publicznych czy transakcjach zawieranych w danym segmencie rynku. Później następuje bardzo istotny etap, tj. wycena przez audytora – naszym jest Ernst &Young. Po audytorze następuje jeszcze weryfikacja wyceny poprzez bank-depozytariusza funduszu. www.parkiet.com/artykul/10,129...Bardzo ciekawy artykuł,dla fanów MCI No i 6 pękła
Edytowany: 27 grudnia 2012 12:51
|
|
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
27 grudnia 2012 16:30:03
A w sprawozdaniu to czyja jest wycena aktywów? Spółki, audytora, czy może depozytariusza? No chyba, że wszyscy się zgadzają i mają dokładnie taką samą wycenę Ach, jeszcze wypadałoby zapytać gdzie można obejrzeć te wyceny sporządzone przez EAY... O depozytariuszu pisałem już jakiś czas temu. PS: Jak rynek będzie rósł to i kurs będzie rósł, bo MCI pokaże "zyski". Wzrosną wyceny porównawcze, więc spółka przeszacuje swoje aktywa w górę, w szczególności te nienotowane.
Edytowany: 27 grudnia 2012 16:34
|
|
0 Dołączył: 2012-03-13 Wpisów: 121
Wysłane:
27 grudnia 2012 18:10:51
A nie jest tak, że wyceny aktywów funduszu muszą być zatwierdzone przez audytora? Nie mówię tu o sprawozdaniu MCI ale o sprawozdaniach funduszy.
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
27 grudnia 2012 18:48:57
Wedle mojej wiedzy nie jest. Sprawozdania funduszy muszą być klepnięte, ale nie wyceny. TZN, audytor sprawdzi czy wyceny są zgodnie z założeniami i potwierdzone przez depozytariusza. W przypadki MCI to chyba ING. Nad wyceną aktywów pieczę teoretycznie sprawuje Depozytariusz. Ale, ale... Wycena aktywów, w tym spółek nie publicznych opiera się na jakiś założeniach. Jeśli te założenia nie są z kosmosu to Depozytariusz się nie przyczepi. Wystarczy, że zmienia się w granicach przyzwoitości. Taki zestaw w zależności gdzie go umiejscowimy(Betę prognozę wzrostu itd, itp) może dać skrajnie różne wartości a i tak zostanie klepnięty... Zobacz co się stało np z PBG. Tam aktywa były warte tyle i tyle, ale nagle spółka zdecydowała się na przyjęcie wariantu mniej optymistycznego scenariusza w teście na utratę wartości i nagle kapitał runął w dół. Przez lata do wartości tych aktywów nikt się nie czepiał...
|
|
Wysłane:
17 stycznia 2013 13:02:24
przy kursie: 6,70 zł
|
|
140 Dołączył: 2011-03-26 Wpisów: 4 899
Wysłane:
17 stycznia 2013 13:29:21
szczerze mówiąc to na to liczyłem. pewne proceduralne błędy nie były istotne dla całości oceny stanu faktycznego. a SP przedłużając procedurę to tylko coraz większe odsetki będzie płacił  z naszych podatków
Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..
teraz również na twitter.com
Edytowany: 17 stycznia 2013 13:34
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
17 stycznia 2013 13:30:32
fakt, Czesiek się ucieszy, natomiast mniejszościowym pozostaje jak zwykle, napawać, się, że MCI ma dobrze. to tak, jakby pękać z dumy, że prezes firmy kupił wypasioną furę. owszem, bryka fajna, ale to prezes nią będzie jeździć. natomiast apelacja na tym etapie nie jest możliwa, gdyż przysługuje wyłącznie od wyroku sądu pierwszej instancji. możemy mieć do czynienia wyłącznie ze skargą kasacyjną.
|
|
26 Dołączył: 2008-08-30 Wpisów: 1 968
Wysłane:
17 stycznia 2013 20:11:35
krewa napisał(a):Czesiek się ucieszy, natomiast mniejszościowym pozostaje jak zwykle, napawać, się, że MCI ma dobrze. to tak, jakby pękać z dumy, że prezes firmy kupił wypasioną furę. owszem, bryka fajna, ale to prezes nią będzie jeździć. przecież prezio ma tylko 50% akcji.
|
|
|
|
PREMIUM
Wysłane:
17 stycznia 2013 20:42:26
Mrk, racja. ja do czego innego zmierzam. jeszcze w 2006 roku liczba akcji MCI wynosiła jakieś 39 mln. teraz wynosi przeszło 62 mln. co z tego miał inwestor indywidualny? nic. żadnych pp. a Czesiek i w 2006 roku miał prawie 50% i teraz ma tyle samo.
|
|
7 Grupa: SubskrybentP1
Wysłane:
17 stycznia 2013 21:04:14
Liczba akcji od 2006 r. wzrosła o 50%. Ok. Niech będzie po Twojemu, szkoda tylko, że nie zwróciłeś uwagi o ile procentowo wzrosły aktywa pod zarządzaniem MCI od 2006 r.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
17 stycznia 2013 21:16:43
i nie chcę zwracać uwagi, dopóki nie będę miał możliwości oceny stanu faktycznego a nie tego, co mi chcą pokazać. MCI miewa ładne zwroty z inwestycji, nie przeczę. tylko beneficjentem, jak zdążyłeś już się zorientować, nie jest inwestor indywidualny. co mi po NAV, powiedz?
a teraz porozmawiajmy o zwrocie z inwestycji w akcje MCI, co?
|
|
7 Grupa: SubskrybentP1
Wysłane:
18 stycznia 2013 17:28:36
przy kursie: 6,72 zł
Nie wiesz co Ci po NAV? A wiesz co Ci po rosnącej wartości księgowej w spółkach giełdowych? Zaraz mi napiszesz, że w przypadku MCI to często są przeszacowania wartości udziałów itp., ale to jest fundusz więc musi jakoś wyceniać swoje aktywa. Dla mnie kluczem jest stopa zwrotu z inwestycji zakończonych, bo one dają odpowiedź na pytanie czy wyceny prezentowane w raportach były rzetelne czy "z kosmosu" mówiąc kolokwialnie.
A jeśli chcesz rozmawiać o zwrocie z inwestycji w MCI to ja mogę Ci tylko tyle napisać, iż wszystko zależy od momentu wejścia, od momentu wyjścia i horyzontu czasowego. Niektórzy mieli na tych walorach naprawdę pokaźne stopy zwrotu, tuż u schyłku ostatnich szczytów kilka lat temu, cóż a Ci którzy wtedy kupowali pewnie przeklinają spółkę po dziś dzień, jeśli nie zamknęli pozycji w odpowiednim momencie lub grali bez SL. Ale tak jest z każdym walorem, jest hossa jest bessa, tak jest też i tutaj dlatego jakoś nie bardzo mogę zrozumieć Twoją złośliwość co do stopy zwrotu na MCI...
|
|
PREMIUM
Wysłane:
20 stycznia 2013 15:34:19
przy kursie: 6,72 zł
Lb85, nurtuje mnie fenomen akcjonariuszy niektórych spółek giełdowych - takich jak MCI, Veno lub KOV. odnoszę wrażenie, że każda krytyczna uwaga pd adresem spółki jest odbierana przez nich osobiście.
ale przejdźmy do rzeczy. spróbuję Tobie w inny sposób zobrazować jak ja postrzegam MCI. przez pryzmat głównego akcjonariusza. otóż, moim zdaniem MCI ma jedną niepodważalną zaletę - jest nią prezes. nie da się zaprzeczyć, że posiada talent i ma wyczucie rynku. MCI ma też jedną istotną wadę - jest nią, o ironio, prezes. żeby lepiej to zrozumieć - musiałbyś porozmawiać np. z ludźmi, którzy mieli okazję być jego wspólnikami.
teraz Cię przeproszę z góry za to, że napiszę kilka podstawowych rzeczy. mianowicie, chciałbym skupić się na tym, w jaki sposób akcjonariusz spółki giełdowej może na akcjach zarabiać.
niewątpliwie, na wzroście kursu akcji. w przypadku MCI, jak zauważyłeś, były okazję nie tylko do zarobku, ale i do straty. tutaj MCI nie wyróżnia się zbytnio na tle rynku. możemy też zarobić, otrzymując dywidendę ze spółki. spójrzmy na skład indeksu swig80. wykluczmy z niego ZEPAK ze względu na zbyt krótki okres notowań. z 79 spółek, wchodzących w skład indeksu, tylko 28 nie wypłaciło swoim akcjonariuszom dywidendy, w tym MCI. pozostałe czyniły to przynajmniej raz w historii swojej obecności na parkiecie. niektóre zaś wielokrotnie. no, ale jak widzimy, MCI czarną owcą nie jest, istnieje jeszcze 27 innych spółek, które nie są skłonne dzielić się z akcjonariuszami.
z tym 27 spółek usunąłbym jeszcze 6 ze względu na barbarzyńskie pochodzenie (Ukraina), wykluczające umiejętność rozumienia i stosowania wielu pojęć na literę D - takich jak demokracja czy też dywidenda.
pozostaje nam 21 spółek. pozostaje też trzecia, teoretyczna możliwość "zarobienia" na akcjach spółki - utrzymanie swojego procentowego udziału. z tych 21 spółek 12 umożliwiało swoim akcjonariuszom wzięcie udziału w nowej emisji poprzez PP. nie ma wśród nich MCI.
jak widzisz, możesz liczyć jedynie na wzrost kursu akcji. ale rynek, z niezrozumiałych powodów, nie chce już słuchać o NAV i dość wstrzemięźliwie podchodzi do tego waloru.
Edytowany: 20 stycznia 2013 17:38
|
|
Wysłane:
18 lutego 2013 16:09:12
przy kursie: 6,90 zł
Cytat: jak widzisz, możesz liczyć jedynie na wzrost kursu akcji. ale rynek, z niezrozumiałych powodów, nie chce już słuchać o NAV i dość wstrzemięźliwie podchodzi do tego waloru.
www.bloomberg.com/news/2013-02...Kod:mod: usunięto zdanie niemerytoryczne
Edytowany: 18 lutego 2013 17:50
|
|
PREMIUM
Wysłane:
18 lutego 2013 16:30:02
o, wyciągamy nową broń - inwestycję w KupiVIP? to zdaje się ta sama spółka, która po przyjęciu od MCI transzy w wysokości -nastu mln EUR nagle zaczęła płakać i narzekać na uwarunkowania biznesowe w Rosji, godzące w jej przychody?
rzecz w tym, że w 2012 roku w Rosji gwałtownie wzrosła liczba zakupów w internetowych sklepach ulokowanych w Azji. powody są proste - w Rosji zakupy przez sieć poza granicami kraju w wysokości do 1000 EUR nie są obłożone cłem. i w ten sposób Rosjanie mają możliwość nabywania identycznych co w KupiVIP towarów zdecydowanie taniej. sam Hartmann mówi, że ta różnica sięga 50% na jego niekorzyść.
co więcej - ten sam Hartmann zaapelował do władz Rosji o zniesienie opłat celnych na jego asortyment, bo nie może konkurować z azjatyckimi sprzedawcami.
|
|
Wysłane:
18 lutego 2013 16:35:02
Nic nie wyciągamy,masz jakieś uprzedzenia,straciłeś na akcjach,czy nieodwzajemniona miłość? Wstawiłem tylko linka z informacja dla ludzi,których interesuje ta spółka,bo dotyczy to ich inwestycji.Tylko tyle i aż tyle
|
|
PREMIUM
Wysłane:
18 lutego 2013 16:57:16
skoro dotyczy to ich inwestycji, powinni rozważać też ryzyko z nią związane. a w przypadku KupiVIP ono występuje. spółka wygląda niczym solidne radzieckie przedsiębiorstwo - wszystko ma własne - magazyny, kurierów, park maszynowy (do radzieckiego wzorca brakuje tylko własnych szklarni, hodowli świń, stołówek zakładowych i ośrodków wypoczynkowych). i musi to wszystko utrzymywać. natomiast konkurencja wykorzystała lukę w przepisach dotyczących prywatnego importu i zainwestowała jedynie w rosyjskojęzyczne interfejsy. kompletowanie przesyłek leży po stronie Azjatów a logistykę oparła o pocztę rosyjską. i w dobie kryzysu nie będą martwić się o utrzymanie rozrośniętej struktury. to ja też wstawię tutaj linkę dla ludzi, których interesuje ta spółka, bo dotyczy to ich inwestycji Kod:mod: usunięto zdanie niemerytoryczne
Edytowany: 18 lutego 2013 17:49
|
|
PREMIUM
49 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
21 marca 2013 08:35:18
przy kursie: 7,40 zł
Tygrysiątko dostało zadyszki - analiza techniczna MCI w porannym Wykresie dnia.  kliknij, aby powiększyćSzczegółowe omówienie sytuacji w serwisie Wiadomości SW: www.stockwatch.pl/wiadomosci/t...Liczby nie kłamią (...) ale kłamcy liczą
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.