PARTNER SERWISU
kohqegnh
540 541 542 543 544

Kiedy szczyt hossy?

majama
1
Wpisów: 1 182
Wysłane: 18 marca 2013 16:05:06
Ten podatek ma byc od wartości akcji tez czy tylko od gotówki na rachunkach? Swoja droga wyjątkowe złodziejstwo, trzeba pamiętac aby usuwac wszystko z banków gdy tylko u nas zaczna sie problemy z budżetem, bo może bedzie to samo.
To jest gra. Zabawa na pieniądze.

mikh
0
Wpisów: 50
Wysłane: 19 marca 2013 08:37:53
Cytat:
Swoja droga wyjątkowe złodziejstwo, trzeba pamiętac aby usuwac wszystko z banków gdy tylko u nas zaczna sie problemy z budżetem, bo może bedzie to samo.

Cypryjczycy zrzekli się swojej waluty, więc nie mogli dodrukować.
Nasi przeprowadzą to w białych rękawiczkach: puszczą w ruch prasy drukarskie i wyjdzie na to samo.

SirHoe
0
Wpisów: 708
Wysłane: 19 marca 2013 08:52:48
troszkę do jednego wora wszystko wrzucacie. cypr ma problem z sektorem bankowym, przez duże depozyty ( raj podatkowy), które zostały utopione mi.in w greckie obligacje. banki są niewypłacalne. ich budżet w stosunku do sektora bankowego jest za mały, żeby samodzielnie rozwiązać problem. sytuacja nie wziela sie z ksiezyca tylko zostala sprowokowana przez samych cypryjczykow. dlaczego unijny podatnik ma sie dokladac do ruskich depozytow?

Zielarz
0
Wpisów: 457
Wysłane: 20 marca 2013 11:32:44
W temacie Cypr blah5 - czy Wam tez nie dziala strona http://www.leggmason.pl ? Ktos wie czemu ?

edit: widze ze to forum jest czytane przez szersze grono niz myslalem. samo zadanie tego pytania pomoglo Dancing A nie dzialala mi od wczoraj z roznych miejsc.
Oby nigdy więcej drzewa nie przysłoniły mi lasu ...
It’s just money. It’s made up.
Edytowany: 20 marca 2013 11:52

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 21 marca 2013 10:00:56
Szutnik napisał(a):
Szutnik napisał(a):

W tej sytuacji wspomniane wyżej przeze mnie istotne daty czasowe (14-15.03 lub 19-20.03), które mi "wyskakują" na wielu różnych rynkach mają szanse być szczytami, a nie dołkami, jak oczekiwałem to 2 dni temu.[...]
Także i na WIG20 istotne daty w marcu to 14-15.03 i 19-20.03.

A jednak 15.03! Sam już zwątpiłem w to, że 14-15.03 cokolwiek innego zobaczę poza nieistotnym dołkiem i oczekiwałem, że właściwy szczyt to raczej 19-20.03, a tu poranne kontrakty na USA i Europę tak się wysypały w godzinach azjatyckiego handluAngel

Cytat:
Po prostu za mało strachu w powietrzu

Zmiana sentymentu na rynkach jest ewidentna, luki poweekendowe na kontraktach spore i na 90% trzeba w tej chwili przyjąć, że ten 15.03, a na części rynków jeszcze 14.03 to był dość istotny średnioterminowo szczyt. W tej sytuacji 19-20.03 (a ściślej 19-21.03 z tendencją na 20-21) to powinien być raczej wtórny, trochę niższy szczyt, który technicy nazywają "testem ekstremum", od strony przyczynowej wywołany "podciąganiem pod FED". Możliwe, że dobry nastrój poFEDowy przeniesie się jeszcze na 21.03, ale na wiele bym tu nie liczył.

Dzisiejsze zamieszanie, przypisywane Cyprowi, zapewne szybko ustąpi i chyba jeszcze dziś, najdalej jutro w godzinach rannych, zobaczymy dno tej pierwszej fali spadków, ale sentyment rynkowy wyraźnie się odwrócił i zrobił to w istotnym czasowo punkcie.

Wygląda na to, że zaczęliśmy korektę, która tym prędzej się skończy, im szybciej usłyszymy w Polsce teksty typu "wzrosty się skończyły, wracamy do bessy - tylko krótkie na WIG20!", a za granicą, że szczyty z lat 2000 i 2007 w USA i Niemczech kolejny raz zatrzymały i zakończyły wzrosty. Czas na dawkę strachu na rynkach. Im szybciej ten strach się pojawi, tym krótsza korekta.

No i dokonało się. Dzisiejszy poranny DAX i CAC40 potwierdzają prawidłowość tej wizji. Spadamy w poważniejszej korekcie. Do tego wszystkiego trzeba pamiętać o rekordowo dobrych do niedawna nastrojach w USA i Europie Zach. To wróży dłuższy czas dochodzenia do stanu strachu. Korekta na Zachodzie nie skończy się po tygodniu, albo dwóch. No chyba, że będzie to ostra, paniczna jazda, wtedy strach przyjdzie szybkoAngel ale raczej nie spodziewam się, (czego nie należy mylić z "nie będzie").
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 21 marca 2013 11:42:56
Motley Fool:
Cytat:
(..) we are entering a phase in the economy we haven't known for five years: optimism. Stocks are back at all-time highs. Money managers are bullish. Last week, actress Mila Kunis announced she was getting into stocks, signaling a contrarian's dream. Former Fed chairman Alan Greenspan gave his blessing, too. "It's still got a ways to go as far as I can see," the maestro said of the stock rally, reminding us that track records have no effect on humility.

Shiiiit! :)

rafsty
PREMIUM
38
Wysłane: 21 marca 2013 12:11:30
SirHoe napisał(a):
dlaczego unijny podatnik ma sie dokladac do ruskich depozytow?

Troszkę inaczej: dlaczego unijny podatnik ma się ponownie dokładać do cypryjskich pensji?

Przecież ci ludzie nie protestowali, że płynie do nich kasa uciekająca z innych krajów przed opodatkowaniem. Nie przypominam sobie demonstracji pod hasłem "nie chemy być rajem podatkowym, oddajmy kasę tam, skąd przyszła".
Szli sobie codziennie do pracy. Administrowali firmami-szufladami i teczkami, obsługiwali je prawnie i finansowo, brali pensję i szli spokojnie spać snem sprawiedliwego.

Smaku dodaje fakt, że Cypr to nie jest jedyny raj w Europie. Pomijam Lichtenstein, bo tam mają CHF. Ale są Holandia i Luksemburg. A to twarde jądro Wspólnoty, a nie rozmemłane peryferie. I jakoś na razie Silenced się nie sypie. Sęk w tym, że Cypr to Grecy. A że to Grecy, to rozdali forsę innym Grekom z grona rodziny i znajomych. Każde pieniądze, jakie wpadną do tej studni, znikają.
W Grecji gołym okiem nie da się uświadczyć śladu pomocy unijnej, a kasa płynie od początku lat osiemdziesiątych. Pierwszy raz w Grecji byłem w okolicach 2000-2002. Byłem tylko na urlopie, a mimo to już wtedy stwierdziłem, że nie zainwestowałbym tam nawet grosza, bo od razu poszedłby w diabły do znajomków królika.

Teraz mamy się dokładać po raz drugi? Drugi, bo raz już zrezygnowaliśmy ze ściągania podatków w ramach umów międzynarodowych. Tak, bo tłum oczywiście krzyczy: "nie chcemy uczestniczyć w tym kryzysie, to nie nasz kryzys".

Ja też nie chcę, bo mój kryzys to tym bardziej nie jest. Speak to the hand

rafsty
PREMIUM
38
Wysłane: 21 marca 2013 12:27:36
mikh napisał(a):
Cytat:
Swoja droga wyjątkowe złodziejstwo, trzeba pamiętac aby usuwac wszystko z banków gdy tylko u nas zaczna sie problemy z budżetem, bo może bedzie to samo.

Cypryjczycy zrzekli się swojej waluty, więc nie mogli dodrukować.
Nasi przeprowadzą to w białych rękawiczkach: puszczą w ruch prasy drukarskie i wyjdzie na to samo.

No właśnie nie jest to "wyjątkowe" złodziejstwo. "Jeśli kraść, to chyba lepiej par excellence jako złodziej" (Vabank). Wyjątkowym złodziejstwem jest nomen, omen udawanie Greka i napędzanie inflacji. Tu masz czysta sytuację. Inflacja zeżre za Twoimi plecami nie 6, czy 10, ale 50% (bo nie zatrzyma się z dnia na dzień). Dewaluacja też.

wapkil
0
Wpisów: 1 472
Wysłane: 21 marca 2013 12:49:59
rafsty napisał(a):
Motley Fool:
Cytat:
(..) we are entering a phase in the economy we haven't known for five years: optimism. Stocks are back at all-time highs. Money managers are bullish. Last week, actress Mila Kunis announced she was getting into stocks, signaling a contrarian's dream. Former Fed chairman Alan Greenspan gave his blessing, too. "It's still got a ways to go as far as I can see," the maestro said of the stock rally, reminding us that track records have no effect on humility.

Shiiiit! :)

Heh, to chyba jeszcze nie widziałeś na przykład Rachel Fox (on Stocks). Choć oczywiście nie sądzę, żeby dziewczyna była gorszym wskaźnikiem niż Greenspan ;)

lajkonik
0
Wpisów: 1 308
Wysłane: 22 marca 2013 01:08:30
Problem Cypryjski jest nadal nierowiązany. Bedzie "straszył" cały piątek. OK, nie straszył, ale wszyscy, gdzieś to będą mieli z tyłu głowy. Czyli jutro spadki i trdycyjnie, po weekendzie, wypoczęci, odstresowani w poniedziałek zobaczymy wzrosty.
Jak dla mnie wejście Mili Kunis to dopiero początek. Bo przecież to wejście plebsu ma decydować o odwrócenie trendu. Co do Greenspana to on rzeczywiście na antywskaxnik się nadaje. Ale zauważmy, że z reguły początki miał dobre tzn wypwoiedź miała odniesienie w faktach.
QE3 trwa w najlepsze. Stopy będa zerowe dłużej niż potrwa QE3. Bezrobocie się zmniejsza i będzie miało nadal taką tendencję - co najmniej do IX-X. 2013. To dlaczego giełda w USA miałaby przestać bić rekordy. Wartość akcji, ze względu na inflację,jest ciągle niższa niż była przed armagedonem 2008/2009. A na dodatek jeszcze trochę tej inflacji wyjdzie. Czyli w Stanach luz.
Gorzej u nas. Ale wg mnie dopiero teraz doszliśmu=y do ważnego momentu. Mój ulubiony WIG20USD, trochę jednak nie adekwatny do samego siebie sprzed chocby roku czy dwóch doszedł do ważnego wsparcia. Wg mnie doszedł do ewentualnego przełamania średniej 200 sesyjnej na tygodniówce. Dopiero teraz. Jeżeli nie przełamie tego wsparcia jutro z przytupem to w poniedziałek bedzie otrzeżwienie i powrót do wzrostów. Czyli sytuaja podobna do tej z listopada 2012. Wtedy byliśmy jednak na niżsym poziomie.
Wg mnie, po odbiciu powinniśmy pójść w górę do poziomu 930-950 na tym indeksie, co zależnie od kursu $/pln dałoby atak na 2800-2900-3000 na WIG 20 w perspektywie 4 miesięcy i powrót nad średnio 200 sesyjną za około 6 miesięcy i wtedy uż dalsze spadki.

Co wy na ten, krótko perspektywiczny optymizm - mimo danych z polskiej gospodarki - starego przewodnika stada niedźwiedzi ?
Jeżeli mam rację to w przyszłym tygodniu należałoby zajmować pozycje prowzrostowe.
Edytowany: 22 marca 2013 01:13

lajkonik
0
Wysłane: 22 marca 2013 09:46:22
Chodziło mi o dzienny. Na tygodniówce już jesteśmy pod od kilku tygodni. Źle spojrzałem na monitory. Późna pora blackeye . Tym samym wywód na temat wzrostowy proszę uznać za niebyły Shhh

Co jednak nie oznacza, że przebicie ewentualnie dziś i potwierdzone w poniedziałek nie ma znaczenia. Po prostu będą spadki ...
Edytowany: 22 marca 2013 09:49

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 22 marca 2013 10:46:47
Z jednego z moich banków przyszła mi taka informacja (Reiffeisen/Polbank)

Cytat:

informujemy, że Bank Centralny Cypru podjął dziś decyzję o wstrzymaniu do odwołania możliwości dokonywania płatności na rzecz Klientów posiadających rachunki w bankach cypryjskich.
Oznacza to techniczny brak możliwości realizacji takich przelewów. W związku z tym, do czasu zmiany decyzji Banku Centralnego Cypru, zlecenia płatnicze kierowane na Cypr będą każdorazowo anulowane.

Za niedogodności przepraszamy.

... Boże, Ci ludzie nawet nie rozumieją co to oznacza - jak taki drobny kryzys może miec potworne konsekwencje w upadku zaufania do systemu bankowo-płatniczego..

jestem przerażony niefrasobliwością Niemiec, Unii i wszystkich wielkich "rozgrywających". cała nasza gospodarka opiera się na kolosalnym lewarze bankowym. Cały nasz świat ekonomii opiera się na tym, takie zachowanie jest skrajnie nieodpowiedzialne bo oznacza załamanie zaufania do lewarowanego systemu.

kiedyś oczekiwałem z nadzieją oczyszczenia i ogromnej reformy systemu... cóż... trzeba uważać czego się chce bo może się zdarzyć naprawdę...
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 22 marca 2013 11:01

Salak
2
Wpisów: 565
Wysłane: 22 marca 2013 16:08:50
@rafsty
Cytat:
Smaku dodaje fakt, że Cypr to nie jest jedyny raj w Europie. Pomijam Lichtenstein, bo tam mają CHF. Ale są Holandia i Luksemburg

no i jeszcze by trzeba dodac 2 heavyweight'ow w tej branzy: The City of London (i siec zaleznych jurysdykcji jak np Jersey), oraz Szwajcarie....

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 22 marca 2013 18:05:57
Scarry napisał(a):
Z jednego z moich banków przyszła mi taka informacja (Reiffeisen/Polbank)

Cytat:

informujemy, że Bank Centralny Cypru podjął dziś decyzję o wstrzymaniu do odwołania możliwości dokonywania płatności na rzecz Klientów posiadających rachunki w bankach cypryjskich.
Oznacza to techniczny brak możliwości realizacji takich przelewów. W związku z tym, do czasu zmiany decyzji Banku Centralnego Cypru, zlecenia płatnicze kierowane na Cypr będą każdorazowo anulowane.

Za niedogodności przepraszamy.

... Boże, Ci ludzie nawet nie rozumieją co to oznacza - jak taki drobny kryzys może miec potworne konsekwencje w upadku zaufania do systemu bankowo-płatniczego..

jestem przerażony niefrasobliwością Niemiec, Unii i wszystkich wielkich "rozgrywających". cała nasza gospodarka opiera się na kolosalnym lewarze bankowym. Cały nasz świat ekonomii opiera się na tym, takie zachowanie jest skrajnie nieodpowiedzialne bo oznacza załamanie zaufania do lewarowanego systemu.

kiedyś oczekiwałem z nadzieją oczyszczenia i ogromnej reformy systemu... cóż... trzeba uważać czego się chce bo może się zdarzyć naprawdę...

Cała ta zabawa została zorganizowana w jednym, konkretnym celu - wymuszeniu współuczestnictwa Rosji w konsorcjum ratunkowym dla Cypru.
Wymigujących się (zapewne już od jakiegoś czasu, tylko raczej za kulisami)Rosjan postawiono pod ścianą i powiedziano: dołóżcie się, albo nie. I tak i tak coś stracicie, a w końcu gra idzie przede wszystkim o wasze pieniądze.
Z opresji trochę wybawiła ich uchwała parlamentu cypryjskiego, ale to niczego nie rozwiązuje, gdyż piłka jest teraz po rosyjskiej stronie boiska.

Moim zdaniem skończy się udziałem Rosji w konsorcjum w zamian za uczynienie z Cypru bazy morskiej dla Rosji. Niekoniecznie lub nie do końca wojskowej (tu na pewno Turcja i USA postawią weto), ale handlowej jak najbardziej.
Zresztą ten proces już trwał - niejaki Dymitrij Rybołowlew, lekarz z zawoduAngel ma już 9,9% akcji Bank of Cyprus a do niedawna zgłaszał ochotę na dużo więcej, mozę mu ta ochota mimo obecnych problemów tak całkiem nie przeszła?
Paru innych malczików też jest mocno zaangażowanych na Cyprze, więc nie można powiedzieć, że to będzie początek procesu.
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
Edytowany: 22 marca 2013 18:07

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 22 marca 2013 18:44:50
lajkonik napisał(a):
Chodziło mi o dzienny. Na tygodniówce już jesteśmy pod od kilku tygodni. Źle spojrzałem na monitory. Późna pora blackeye . Tym samym wywód na temat wzrostowy proszę uznać za niebyły Shhh

Co jednak nie oznacza, że przebicie ewentualnie dziś i potwierdzone w poniedziałek nie ma znaczenia. Po prostu będą spadki ...

Lajkoniku WIG20USD wszedł w niebezpieczne rejony SMA200, ale zauważ jaką ładną szpulkę wymalował, że o urokliwej (żyjącej co prawda jeszcze) świeczce objęcia bessy na USDPLN nie wspomnę.

Wbrew tym cypryjskim wirom, jeszcze tli sie nadzieja, że i na nasz banan powrócą wzrosty.

Inwestory się wyśpią przez łikend, to im się oświeci, że ten Cypr to zbyt maleńki jednak, by mógł na dłużej zaprzątać im spekulacyjne czachy.

Edytowany: 22 marca 2013 18:56

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 23 marca 2013 12:36:49
Szutnik napisał(a):
[quote=Scarry]Z jednego z moich banków przyszła mi taka informacja (Reiffeisen/Polbank)
.....

Cała ta zabawa została zorganizowana w jednym, konkretnym celu - wymuszeniu współuczestnictwa Rosji w konsorcjum ratunkowym dla Cypru.
Wymigujących się (zapewne już od jakiegoś czasu, tylko raczej za kulisami)Rosjan postawiono pod ścianą i powiedziano: dołóżcie się, albo nie. I tak i tak coś stracicie, a w końcu gra idzie przede wszystkim o wasze pieniądze.
Z opresji trochę wybawiła ich uchwała parlamentu cypryjskiego, ale to niczego nie rozwiązuje, gdyż piłka jest teraz po rosyjskiej stronie boiska.

Moim zdaniem skończy się udziałem Rosji w konsorcjum w zamian za uczynienie z Cypru bazy morskiej dla Rosji. Niekoniecznie lub nie do końca wojskowej (tu na pewno Turcja i USA postawią weto), ale handlowej jak najbardziej.
Zresztą ten proces już trwał - niejaki Dymitrij Rybołowlew, lekarz z zawoduAngel ma już 9,9% akcji Bank of Cyprus a do niedawna zgłaszał ochotę na dużo więcej, mozę mu ta ochota mimo obecnych problemów tak całkiem nie przeszła?
Paru innych malczików też jest mocno zaangażowanych na Cyprze, więc nie można powiedzieć, że to będzie początek procesu.

Wg mnie racjonalizujesz rzeczy nie do racjonalizowania. Wiesz jak zachowywały się giełdy przed I wojną światową? Jeszcze parę dni po jej wybuchu ? ROSŁY. Ludzie byli przekonani że to tylko światowa gra między mocarstwami na której wielki biznes zyska, tylko trzeba wiedzieć który. Racjonalizowali wydarzenia, które wymykają się całkowicie spod kontroli. Giełdy całkowicie nie zrozumiały skali zagrożenia jaką będzie globalny konflikt.

Teraz drobna iskra może spowodować całkowicie nieracjonalny poziom reakcji ekonomii całego świata tak jak wtedy drobna iskra w postaci zamordowania jednej, wcale nie pierwszoplanowej osoby światowej polityki, wywołała wojnę światową.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 23 marca 2013 12:37

lesgs
38
Wpisów: 907
Wysłane: 23 marca 2013 15:11:42
Przykład I Wojny Światowej wymaga uważnego użycia do porównywania. Po pierwsze, sytuacja międzynarodowa była i tak bardzo napięta, więc dowolny czynnik mógł ją wywołać, a zapewne wybuchłaby i bez tego zamachu. Po drugie, w ogóle panował olbrzymi patriotyczny entuzjazm, po obu stronach konfliktu. Ochotnicy zaciągali się do wojsk tysiącami, odbywały się patriotyczne demonstracje. Panowało powszechne przekonanie, że konflikt potrwa tylko kilka tygodni i, że "my zwyciężymy" (po obu stronach). Znakomity satyryczny opis zaciągania się Szwejka do wojska jest tylko potwierdzeniem tego faktu. Ten ogólny optymizm musiał przenieść się na giełdy.

Powracając do sprawy Cypru. Uważam, że w sprawie Rosji bardzo zbliżamy się do teorii spiskowych. Tak, jakby UE chciała "załatwić" Rosję. Sprawa jest chyba bardziej prosta. Negocjatorzy mogli być tak bardzo oderwani od rzeczywistości, że nie dopatrzyli sprawy właściwego naświetlenia podjętej decyzji w komunikatach wydanych po negocjacjach. Rozumiem, że pieniędzy ludziom nie zabierano jako takich. Były zamrażane i w zamian mieli dostać akcje ratowanych banków. Nie wiem, jakie miałyby być parametry tej operacji, i czy Cypryjczycy odzyskaliby całość z objętych sekwestracją środków. W komunikatach naświetlono tylko kwestię zabrania pieniędzy. I to było najgłupsze, bo operacja tego typu zaprzeczyłaby wszystkim zasadom wolności osobistej i gospodarczej zawartym w Traktacie UE. Największa szkodą było właśnie brak dbałości o kontakty publiczne. Na tym polega arogancja i może to jest jeden z tych czynników, który uniemożliwia szybsze rozwiązanie trudności gospodarczych strefy UE.

W CNBC osoby odpowiedzialne za powstanie tej sytuacji nazwano żałosnymi ("pathetic").

Według mnie, to znacząco osłabiło pozycję całej Unii i od razu znalazły się sępy, gotowe rzucić się na padlinę. Rosja - chętnie przejmiemy wasze złoża gazu i zaprosimy Cypr do naszej organizacji państw azjatyckich; Brytyjczycy - my zagwarantujemy naszym obywatelom odszkodowanie za objęte podatkiem pieniądze; USA - za dwa lata podpiszemy umowę o bezcłowej wymianie handlowej z UE (czyli koniec przemysłu artykułów konsumpcyjnych (elektronika, samochody, itp.) w Europie, bo to wszystko jest znacznie tańsze w USA); Chiny - mowa prezydenta ChRL w Moskwie - o potrzebie pokoju, zakończenia konfliktu o granice, przyjaźni i wspólnego rozwoju z Rosją, o łączących nas rurociągach (nb. czy ktoś w Polsce w ogóle zwrócił uwagę na tą wizytę?).

Ze strony negocjatorów na Cyprze brak było szerszej wyobraźni politycznej, brakowało też myślenia o tym, jak zareagują zwykli obywatele. Każdy pomysł, nawet najbardziej niekorzystny można wdrożyć, jeżeli ludzie będą na to przygotowani, uprzedzeni, jeżeli się im to wszystko wyjaśni. A tak, mamy decyzję rodem z okresu Stalinizmu.

lajkonik
0
Wysłane: 24 marca 2013 00:42:24
buldi napisał(a):
lajkonik napisał(a):

Lajkoniku WIG20USD wszedł w niebezpieczne rejony SMA200, ale zauważ jaką ładną szpulkę wymalował, że o urokliwej (żyjącej co prawda jeszcze) świeczce objęcia bessy na USDPLN nie wspomnę.

Wbrew tym cypryjskim wirom, jeszcze tli sie nadzieja, że i na nasz banan powrócą wzrosty.

Inwestory się wyśpią przez łikend, to im się oświeci, że ten Cypr to zbyt maleńki jednak, by mógł na dłużej zaprzątać im spekulacyjne czachy.

Toż o tej nadziei pisałem. Choć moja wizja oparta była o błędne założenia ( ta pro wzrostowa-z niej się wycofałem) to jednak też widzę jeszcze ciągle szansę na zatrzymanie spadków. Szczególnie, że ów WIG20USD jest sporo wyżej niż był podczas ostatniego spotkania z SMA 200. Czyli inwestorzy zagraniczni powinni być spokojniejsi. Tylko, ze to z drugiej strony też zagrożenie, że zaczną realizować zyski... Szczerze mówiąc nie widzę przesłanek, na dziś, do Armagedonu na WiG20 lub gwałtownego osłabienia się złotówki, tak by wywołało to zmianę WIG20USD. Ale ta druga sprawa zależy w dużej mierze od Cypru.
Ta druga sprawa wbrew pozorom może być najważniejsza. Jeżeli prawdą jest, że nie chodzi o zabieranie pieniędzy, a o ich przymusową konwersję na akcje ? obligacje ? banków jak pisze kolega Lesgs to sytuacja wygląda jakby inaczej. Weekend, jak to weekend, na ogół studzi emocje i jeżeli informacja powyższa przebije się do popularnych mediów plus ustaną protesty ulicy - kwoty do €100000 pozostaną bez redukcji to problem będzie zamieciony pod dywan. Tym bardziej złoty się umocni, a WIG20USD ma szansę odbić się od SMA200.

P.S. Owa konwersja, o której pisze Lesgs to też ciekawostka. Bo o ile chodziłoby o konwersję na akcje to ludzie jednak jakieś szanse na odzyskanie kasy by widzieli i o tym głośno by sie mówiło. Jeżeli jednak to konwersja na jakiś rodzaj obligacji to znając bilanse banków owi przymusowi obligotariusze nie widzieli szans na ich spłatę bez gwarancji np banków niemieckich. O takich mowy być nie mogło. Czyli w zasadzie opisywanie przez popularną prasę mechanizmu w całości nie miałoby sensu. Z tego wynika, że banki te zbankrutują i tak, i tak...
Edytowany: 24 marca 2013 00:46

lesgs
38
Wpisów: 907
Wysłane: 24 marca 2013 10:34:17
Ta konwersja była pierwszą propozycją, którą władze Cypru odrzuciły. Nie wiem jaka jest zawartość obecnych propozycji. Głosowanie nad nimi ponoć w niedzielę wieczorem. Teraz może być inaczej. W przypadku obciążenia depozytów BofC 20% sekwestracją (>100.000 EUR) i zamianą na akcje, może dojść dużej zmiany w strukturze akcjonariatu, a to może być niepożądane. Dlatego według mnie bardziej prawdopodobna może być emisja obligacji. Pozostaje czekać.

SirHoe
0
Wpisów: 708
Wysłane: 25 marca 2013 09:23:53
no i co z tym Cyprem ustalili, bo informacja prasowa jakoś mi się wydaje niespójna.

Nowy program zakłada jednak natychmiastową likwidację banku Laiki, której pełne koszty poniosą udziałowcy, posiadacze akcji i właściciele nieubezpieczonych depozytów powyżej 100 tys. euro. Likwidacja Laiki pozwoli rządowi pozyskać 4,2 mld euro.

upadek banku i jego likwidacja, a rząd ma na tym zaoszczędzic?

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

540 541 542 543 544

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,407 sek.

mqhjhclu
gacvviky
bkuieywg
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
jqsqojxf
jnbfeqyv
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat