PARTNER SERWISU
kwbrfhsg
6 7 8 9 10
nocnygracz
0
Wpisów: 2 104
Wysłane: 28 czerwca 2009 23:08:21 przy kursie: 20,50 zł
Cytat:
Olechnowicz: jest szansa na nowy program wydobywczy
wnp.pl (Piotr Apanowicz) - 26-06-2009 12:57

Konsolidacja udziałów spółki wydobywczej Petrobaltic da możliwość zdefiniowania nowego, bardziej konkretnego programu rozwoju sektora wydobywczego Grupy Lotos - mówi prezes gdańskiego koncernu Paweł Olechnowicz.
Czy widać już jakieś symptomy końca kryzysu w przypadku Grupy Lotos?

Jeśli sytuacja będzie się poprawiać w takim stopniu jak mamy nadzieję, jesienią tego roku będziemy już mogli mówić o przygotowywaniu nowych projektów rozwojowych.
Chodzi o projekty z zakresu wydobycia ropy?

Wniesienie do Grupy Lotos pozostałych akcji spółki Petrobaltic już da możliwość zdefiniowania ciekawego programu rozwojowego w sektorze wydobywczym. Główne kierunki to nadal Bałtyk i basen Morza Norweskiego, ale można będzie określić coś bardziej konkretnie. Planujemy zupełnie inne niż do tej pory podejście w sprawie rozwoju złóż na Bałtyku. Na przykład w sprawie struktury B-23 będziemy prowadzili rozmowy z partnerami zewnętrznymi, choćby z Polskim Górnictwem Naftowym i Gazownictwem, ale także z podmiotami zagranicznymi.

W grę wchodzi podzielenie się udziałami w tym złożu i tym samym zmniejszenie skali ryzyka?

Na obecną chwilę możliwe jest zarówno pozyskanie partnera ze sprzętem i doświadczeniem niezbędnym do wierceń na złożu B-23, jak i realizacja wierceń przez zewnętrzny podmiot na zasadzie płatnej usługi.

Która z tych dwóch opcji byłaby dla Lotosu korzystniejsza?

Na skorzystanie z usługi zewnętrznej firmy niezbędne są spore środki, pamiętajmy, że wywiercenie trzech otworów na B-23 to koszt ponad 200 mln zł. Tymczasem na razie wciąż nie mamy nawet pewności, że w tej strukturze rzeczywiście znajduje się ropa. Na zakończenie prac sejsmicznych i innych analiz potrzebujemy jeszcze około dwóch miesięcy.

Zrodlo: nafta.wnp.pl/olechnowicz-jest-...

nocnygracz
0
Wysłane: 2 lipca 2009 20:39:40 przy kursie: 19,91 zł
Olechnowicz potwierdza, że już po drugim kwartale Lotos odrobi straty z pierwszego:

Cytat:
Grupa Lotos prawdopodobnie zakończy pierwsze półrocze zyskiem
PAP - 30-06-2009 19:36

Grupa Lotos prawdopodobnie zakończy pierwsze półrocze tego roku zyskiem netto, a w całym 2009 roku skonsolidowany zysk netto spółki będzie dodatni - poinformował prezes GL Paweł Olechnowicz.
"Wszystko wskazuje na to, że pierwsze półrocze tego roku Grupa Lotos zakończy zyskiem" - powiedział podczas wtorkowej konferencji prasowej Olechnowicz.

"W 2009 r. skonsolidowany zysk netto spółki na pewno będzie dodatni" - dodał.
W pierwszym kwartale tego roku spółka miała 659 mln zł straty netto. Ubiegły rok GL także zakończyła stratą w wysokości 450 mln zł.

Prezes Olechnowicz poinformował, że w czwartek Lotos podpisze list intencyjny ze spółką State Oil Co. (znaną jako Socar) z Azerbejdżanu. Dokument ma dotyczyć wspólnych działań w zakresie wydobycia i przerobu ropy naftowej.

"Na dziś ten list nic nie oznacza, jest to wydarzenie, które zbliża do czegoś, co w przyszłości może ujawnić się w charakterze działań produkcyjnych" - powiedział Olechnowicz.

Walne Zgromadzenie Grupy Lotos SA zgodziło się we wtorek w Gdańsku na podwyższenie kapitału zakładowego Grupy Lotos SA poprzez wniesienie aportem akcji spółek Petrobaltic SA, Lotos Jasło SA i Lotos Czechowice SA, należących do Skarbu Państwa.

Olechnowicz powiedział podczas konferencji prasowej, że objęcie przez GL pozostałych akcji spółki Petrobaltic (GL od 2005 r. posiadała ok. 69 proc. akcji tej spółki, obecnie ponad 98 proc., pozostałe prawie 2 proc. mają pracownicy Petrobalticu - PAP) daje grupie możliwość określenia kierunku rozwoju w sektorze wydobywczym.

"Na pewno postawimy na dynamiczny rozwój Petrobalticu, większy niż dotychczas" - dodał. Poinformował, że GL planuje zupełnie inne niż do tej pory podejście w sprawie rozwoju złóż na Bałtyku. Zapewnił, że główne kierunki rozwoju w sektorze wydobywczym GL to nadal Bałtyk i basen norweskiego szelfu kontynentalnego.

Przedsiębiorstwo Poszukiwań i Eksploatacji złóż ropy i gazu Petrobaltic SA ma wyłączną koncesję na poszukiwania i eksploatację złóż ropy naftowej na polskim obszarze morskim.

ZWZ zatwierdziło także jednostkowe i skonsolidowane sprawozdania finansowe grupy za 2008 r. ZWZ udzieliło również absolutorium członkom zarządu i rady nadzorczej spółki.

GL tworzy kilkanaście spółek. Skonsolidowane przychody ze sprzedaży w 2008 r. przekroczyły 16 mld zł i były wyższe o 24 proc. niż w 2007 r. Udział koncernu w rynku paliw wzrósł w I kw. 2009 r. do 28,3 proc. To o 3,8 proc. więcej w porównaniu z analogicznym okresem poprzedniego roku.

Źródło: nafta.wnp.pl/grupa-lotos-prawd...

Czy ktoś jeszcze interesuje się tą spółką?

_____________________________________________________________________________________

Giełda jest piękna jednak. Spółki z WIG20 tracą lub zyskują po kilkanaście lub kilkadziesiąt procent w parę dni. I to bez żadnej większej przyczyny. Ma to w sobie dużo z absurdu. Gdyby ktoś indywidualnie wyceniał dowolną firmę stosując identyczne "widzimisię" jak giełda, większość z nas uznałaby go za niespełna rozumu.
Ech, znaleźć tak klucz do tego giełdowego szaleńca.
______________________________________________________________________________________

A w Lotosie widać, że dzieje się dobrze. Ktoś jeszcze to widzi, czy przedstawiam myślenie życzeniowe?
Najtańsza spółka z WIG20 z jednym z lepszych zarządów (wśród spółek "państwowych" prawdopodobnie z najlepszym). I to w dodatku z prezesem stosunkowo niedrogim w utrzymaniu.
Idzie do przodu i robi swoje, a wokół karuzela.

nocnygracz
0
Wysłane: 2 lipca 2009 20:41:11 przy kursie: 19,91 zł
Jeszcze jedno, na razie niezbyt istotne info:

Cytat:
Azerska ropa popłynie do Polski
PAP - 02-07-2009 13:27

Prezydent Lech Kaczyński rozpoczął w czwartek dwudniową wizytę w Azerbejdżanie. W jego obecności przedstawiciele firmy Lotos i miejscowej spółki naftowej SOCAR podpiszą w Baku list intencyjny mówiący o wspólnych działaniach dotyczących wydobycia i przerobu ropy naftowej.
"To jest krok, który wykonują nasze przedsiębiorstwa energetyczne, żeby zagwarantować sobie dostawy ropy z tamtego rejonu" - mówił PAP przed wizytą minister w Kancelarii Prezydenta Mariusz Handzlik.

Ropa z Azerbejdżanu mogłaby być tłoczona do Polski rurociągiem Odessa-Brody. Od kilku lat Polska i Ukraina rozmawiają o projekcie przedłużenia go do Płocka, by następnie przesyłać surowiec do Gdańska. Obecnie rurociąg przetacza rosyjską ropę naftową w kierunku Morza Czarnego.
Uruchomienie rurociągu Brody-Płock do transportu kaspijskiej ropy pozwoliłoby zdywersyfikować dostawy tego surowca do Polski i częściowo uniezależnić nasz kraj, a także Ukrainę od dostaw z Rosji. Podczas szczytów energetycznych, które odbywały się w ostatnich latach z udziałem m.in. władz polskich i azerbejdżańskich, powołano spółkę Nowa Sarmatia i zostało zamówione studium wykonalności całości projektu. W Nowej Sarmatii wśród firm z kilku krajów uczestniczy właśnie SOCAR z Azerbejdżanu.

Handzlik zaznaczył, że podpisanie listu intencyjnego jest kolejnym już krokiem, który przybliża nas do momentu, w którym kaspijska ropa popłynie rurociągiem Odessa-Brody do Polski. Zanim jednak stanie się to faktem - zaznaczył prezydencki minister - przedsiębiorstwa w obu krajach muszą wypracować formę współpracy.

"Mamy nadzieję, że ta wizyta pozwoli nam na realizację wspólnych projektów w obszarze energetycznym, ale również w szerszym kontekście gospodarczym i kulturalnym" - oświadczył Handzlik.

Szef Grupy Lotos Paweł Olechnowicz podkreślał na konferencji prasowej we wtorek w Gdańsku, że dokument, który podpisze, "na dziś" nic nie oznacza. "Jest to wydarzenie, które zbliża do czegoś, co w przyszłości może ujawnić się w charakterze działań produkcyjnych" - mówił.

Poza Olechnowiczem do Azerbejdżanu z prezydentem przyjechali też m.in. prezes PKN Orlen Jacek Krawiec, a także przedstawiciele zarządów PGNiG, Mennicy Polskiej i Polskiej Wytwórni Papierów Wartościowych. Przedsiębiorcy będą na miejscu prowadzić rozmowy biznesowe.

W czasie wizyty prezydenci Polski i Azerbejdżanu powołają stały komitet doradczy. W jego skład wejdą przedstawiciele prezydentów i członkowie rządów obu krajów. Jak podkreślił Handzlik, komitet jest organem, który pozwala na dyskusję i refleksję dotyczącą spraw związanych ze współpracą Polski i Azerbejdżanu. Podobne komitety Polska ma z Ukrainą, Rumunią, Litwą czy Turcją.

Lech Kaczyński poza swoim odpowiednikiem Ilhamem Alijewem spotka się w Baku z premierem Azerbejdżanu Arturem Rasi-Zade i przewodniczącym parlamentu Ogtajem Asadowem.

Prezydent odbierze też tytuł doktora honoris causa, który przyznał mu Bakiński Uniwersytet Słowiański. "To uznanie dla naszego prezydenta nie tylko jako dla przywódcy, ale naukowca" - powiedział Handzlik.

To już czwarta wizyta Lecha Kaczyńskiego w Azerbejdżanie, ostatnio był tam w listopadzie 2008 roku podczas szczytu energetycznego. "Te stosunki, które oceniamy jako bliskie, pokazują, że Azerbejdżan jest dla nas ważnym partnerem w dziedzinach gospodarczo-energetycznych" - podkreślił Handzlik.

Źródło: nafta.wnp.pl/azerska-ropa-popl...

majama
1
Wpisów: 1 182
Wysłane: 2 lipca 2009 21:08:12 przy kursie: 19,91 zł
Nocnygraczu, ja proponuje żebys mniej wklejal tu obszernych cytatów które kazdy zainteresowany i tak juz widzial w prasie, a więcej zapodawaj swoich wnioskow i przemysleń. Odstraszasz ludzi od dyskusji tymi plakatami powtórki z rozrywki.

Lotos jest uwaznie obserwowany przez bardzo wielu inwestorów, jednak są zdania że jest obecnie w trendzie niekorzystnym, zwiększenie udziału państwa to tez nie jest chyba zachęcający argument, widzimy co rzad robi ze spółkami.
Osobiście uważam że jest bardziej przyszłościowy niż Orlen, bardziej dynamiczny, mniej upolityczniony i bardziej zyskowny, ale trudno powiedziec kiedy warto przystąpić do zakupów.
To jest gra. Zabawa na pieniądze.

Crazy
0
Wpisów: 105
Wysłane: 2 lipca 2009 21:15:17 przy kursie: 19,91 zł
"Giełda jest piękna jednak. Spółki z WIG20 tracą lub zyskują po kilkanaście lub kilkadziesiąt procent w parę dni. I to bez żadnej większej przyczyny. Ma to w sobie dużo z absurdu. Gdyby ktoś indywidualnie wyceniał dowolną firmę stosując identyczne "widzimisię" jak giełda, większość z nas uznałaby go za niespełna rozumu.
Ech, znaleźć tak klucz do tego giełdowego szaleńca.
______________________________________________________________________________________

A w Lotosie widać, że dzieje się dobrze. Ktoś jeszcze to widzi, czy przedstawiam myślenie życzeniowe?
Najtańsza spółka z WIG20 z jednym z lepszych zarządów (wśród spółek "państwowych" prawdopodobnie z najlepszym). I to w dodatku z prezesem stosunkowo niedrogim w utrzymaniu.
Idzie do przodu i robi swoje, a wokół karuzela."

Mnie tez to zastanawia, Duda potrafi na glupiej plotce urosnac 20% a lotos po seri inf o kozystnych zmianach, inwestycjach mozliwych zyskach doluje Eh? dlaczego??? wydaje mnie sie ze to raczej jakas chora sklonnosc do inwestowania w wysoce ryzykowne spolki, a te zdrowe... niech czekaja inwestujac w nie nie ma drwszczyku emocji. Nie wiem jak do tego podejsc, mysle ze przy dlugoterminowym inwestowaniu stres i irytacja jest mniejsza.
Edytowany: 2 lipca 2009 21:16

Redwatch
0
Wpisów: 47
Wysłane: 2 lipca 2009 21:19:40 przy kursie: 19,91 zł
majama napisał(a):
Nocnygraczu, ja proponuje żebys mniej wklejal tu obszernych cytatów które kazdy zainteresowany i tak juz widzial w prasie, a więcej zapodawaj swoich wnioskow i przemysleń. Odstraszasz ludzi od dyskusji tymi plakatami powtórki z rozrywki.

Lotos jest uwaznie obserwowany przez bardzo wielu inwestorów, jednak są zdania że jest obecnie w trendzie niekorzystnym, zwiększenie udziału państwa to tez nie jest chyba zachęcający argument, widzimy co rzad robi ze spółkami.
Osobiście uważam że jest bardziej przyszłościowy niż Orlen, bardziej dynamiczny, mniej upolityczniony i bardziej zyskowny, ale trudno powiedziec kiedy warto przystąpić do zakupów.

A co z Petrobalticiem a dokładnie z platformą? Kiedyś trzeba będzie wydać kasę na nową, bo nie ma co udawać obecna już jest trochę przestarzała. Jest to koszt gigantyczny a póki co to nawet o zamówieniu na tak owy obiekt ani widu ani słychu. Żeby się nie okazało,że jest to problem zamiatany pod dywan, i wyleci kiedyś taki trup z szafy, który pociągnie za sobą kurs.

nocnygracz
0
Wysłane: 2 lipca 2009 21:29:23 przy kursie: 19,91 zł
Crazy napisał(a):
[mysle ze przy dlugoterminowym inwestowaniu stres i irytacja jest mniejsza.

Jestem tu długoterminowo i potwierdzam właściwie brak stresu (najwyżej sobie odbiję w 2011 :) ). Podobnie stresu nie miałem gdy kupowałem po 11, 10, 9 a Lotos dalej spadał (czekałem na te sławetne zero aby dobrać brakującą mi resztkę Lotosu, ale się niestety nie doczekałem).
Wiem, że nie jest to kolos na glinianych nogach. Znam parę osób w Lotosie pracujących i one też w swoją firmę inwestują :). A program 10 plus to nie przelewki.

Stresu u mnie brak (to coś długotrwałego), ale irytacja to co innego. Tę oczywiście zdarza mi się odczuwać. Czasami jest połączona jest ze zdziwieniem pod tytułem "no co się tu teraz dzieje?"
Edytowany: 2 lipca 2009 21:30

Crazy
0
Wpisów: 105
Wysłane: 2 lipca 2009 21:31:15 przy kursie: 19,91 zł
moze jeszcze byc mniej? no tak do min z 12.08 (9zeta) jest co zbijac...

Phenomen79
0
Wpisów: 166
Wysłane: 2 lipca 2009 21:31:55 przy kursie: 19,91 zł
Tak polska sfera lotos orlen oraz sfera rosyjska jest zblizona :) jednak nie mozna az tak generalizowac. Koszta jakie lotos ponosi wydaja byc sie nizsze niz orlenowskie. to ze panstwo proboje wyciagnac kase ze swoich spolek to jest minus. Ale jakos mozna bardizej zaufac panstwu niz innym spolkom naprzyklad bioton teraz pozwala na wydruk akcji dla krauze bez prawaq poboru dla pozostalych akcjonariuszy. To dla mnei dopiero jest oszustwo w bialy dzien. Dzisiaj rano obserwujac ostatnie wydarzenia w orlenie mimo ze orlen ma rezerwe na swoja przegrana sprawe mysle ze kurs bedzie zachowywal sie gorzej w przyszlosci niz lotosu. Ta spolka jest mniejsza i bardziej dynamiczna i widac jakies moim zdaniem pozytywne dzialanie jej. Kierunki rozwoju ktore obiera wydaja sie perspektywiczne w zwiazku z tym dla mnie progiem wyejscia byly okolice 20 zl co tez dzisiaj poczynilem rezygnujac z polowy akcji orlenu jakie posiadalem na rzecz akcji lotosu (zrezygnowalem z orlenu przy 26.50 by troszke pozniej wejsc w lotos za 20.60 oraz potem zrezygnowalem z prochnika i ecardu rowniez na rzecz lotosu. ale juz przy cenie 20.07

Phenomen79
0
Wysłane: 2 lipca 2009 21:35:59 przy kursie: 19,91 zł
Crazy napisał(a):

Mnie tez to zastanawia, Duda potrafi na glupiej plotce urosnac 20% a lotos po seri inf o kozystnych zmianach, inwestycjach mozliwych zyskach doluje Eh? dlaczego??? wydaje mnie sie ze to raczej jakas chora sklonnosc do inwestowania w wysoce ryzykowne spolki, a te zdrowe... niech czekaja inwestujac w nie nie ma drwszczyku emocji. Nie wiem jak do tego podejsc, mysle ze przy dlugoterminowym inwestowaniu stres i irytacja jest mniejsza.

latwiej spekulowac na spolkach z mniejszym obrotem.
na duzych spolkach spekuluja potentaci jak JP Morgan i cale kraje :)

nocnygracz
0
Wysłane: 2 lipca 2009 22:04:01 przy kursie: 19,91 zł
Phenomen79 witaj na pokładzie.
Wydaje mi się, że ładny moment wybrałeś na przeskoczenie z Orlenu na Lotos.

nocnygracz
0
Wysłane: 2 lipca 2009 23:50:51 przy kursie: 19,91 zł
Czy ktos moglby wkleic jakis link (jakies linki) z porownaniem wskaznikow (przede wszystkim C/WK mnie interesuje) spolek z branzy przetworstwa ropy naftowej na swiecie?
Nie moge sie chwilowo poswiecic czasochlonnemu guglowaniu, jest ktos w stanie podrzucic mi jakiegos gotowca?

Sa jakies niezagrozone spolki tansze od Lotosu? Jesli tak - z czego ich taniosc wynika?
Edytowany: 2 lipca 2009 23:53

przemek_f
0
Wysłane: 3 lipca 2009 09:38:37 przy kursie: 20,00 zł
majama napisał(a):

Wklejaj, nocny graczu, wklejaj.
Właśnie wróciłem z dwutygodniowego urlopu i ten 'przegląd prasy' jest dla mnie przydatny.

nocnygracz
0
Wysłane: 3 lipca 2009 11:11:16 przy kursie: 20,00 zł
przemek_f napisał(a):
majama napisał(a):

Wklejaj, nocny graczu, wklejaj.
Właśnie wróciłem z dwutygodniowego urlopu i ten 'przegląd prasy' jest dla mnie przydatny.

1:1

Moge wklejac, moge nie wklejac. Chcialbym, aby uzytkownicy forum mieli z moich dzialan jakis pozytek. Tylko nie wiem teraz, czy pozytek dla uzytkownikow bedzie wtedy, gdy bede wklejal tu artykuly czy moze lepiej bedzie ich tu nie cytowac (bo to np. kogos irytuje).
Czy ktos jeszcze moze sie wypowiedziec, czy mu to pomaga czy wadzi?

maxibox
0
Wpisów: 43
Wysłane: 3 lipca 2009 11:20:36 przy kursie: 20,00 zł
Owszem, pomaga... Ale te same rezultaty osiągniesz zamieszczając linkithumbright

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 3 lipca 2009 12:01:06 przy kursie: 20,00 zł
Jeśli linki to koniecznie z cytatami, żeby na ślepo nie klikać, jeśli cytat wskazuje na przykład na to, co już znamy.\

Forum wytrzyma wklejki, tekst wiele nie waży. Jeśli się to robi rozsądnie, powstaje fajny kondensat wiadomości.
Edytowany: 3 lipca 2009 12:01

lb85
7
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 224
Wysłane: 3 lipca 2009 14:15:55 przy kursie: 20,00 zł
nocnygraczu mi to pomaga i dzięki za robotę jaką wykonujesz king mam nadzieję, iż kiedyś się odwdzięczę wave

majama
1
Wpisów: 1 182
Wysłane: 3 lipca 2009 14:19:44 przy kursie: 20,00 zł
Nocny graczu jak chesz to wklejaj, mi to zwisa i wiekszosc z tych newsów widze wczesniej w raportach ze spółek, wiec dla mnie to taki sztuczny ruch jesli czytam drugi raz to samo, ale moze ludziom to potrzebne :)

Tak poza tym mam wrażenie że lotos własnie maca lokalne dno i chyba sie wkrótce odbije, dzisiaj przez dlugi czas byl na malym plusiku i nie dawal sie trendowi calego indeksu
edit: a moze jednak to jeszcze nie odbicie, cos niemrawo to idzie
To jest gra. Zabawa na pieniądze.
Edytowany: 3 lipca 2009 14:39

SlawekW
0
Wpisów: 878
Wysłane: 3 lipca 2009 15:21:26 przy kursie: 20,00 zł
majama napisał(a):
Nocny graczu jak chesz to wklejaj, mi to zwisa i wiekszosc z tych newsów widze wczesniej w raportach ze spółek, wiec dla mnie to taki sztuczny ruch jesli czytam drugi raz to samo, ale moze ludziom to potrzebne :)

To ja krotko technicznie zabiore glos: zbieranie wszystkich informacji w jednym miejscu jest przydatne. Ja mam zwyczaj czytania watku od dechy do dechy zanim wejde w jakas nowa dla mnie spolke. Z drugiej strony "blacha tekstu" bywa meczaca, szczegolnie jesli niewiele z niej wynika. Zatem to co osobiscie preferuje, to link i co bardziej "miesiste" cytaty. Ale nie obrazam sie za ekstrema... Angel

Konkludujac: jesli sledzi sie na biezaco jakas spolke, zbyt wiele info moze nudzic, przeszkadzac, nawet irytowac. Ale jesli robi sie research na temat nowego pomyslu: bezcenne!
Mnie tez dopadł kryzys.. jem spleśniały ser, pije stare wino i jeżdżę autem bez dachu....

nocnygracz
0
Wysłane: 5 lipca 2009 23:30:52 przy kursie: 20,00 zł
Skłonność do żartów naszej branży nie opuszcza:

Cytat:
Spekulant w ciągu godziny podkręcił kurs ropy o 2,5 dolara
Rzeczpospolita - 04-07-2009 16:43

W Londynie ujawniono w piątek, że za gwałtownym wzrostem cen ropy do ponad 73 dol. za baryłkę w ostatni wtorek stał londyński diler PVM Oil Futures - Steve Perkins - czytamy w "Rzeczpospolitej".
W ciągu godziny poprzedzającej oficjalne otwarcie handlu w Londynie, bez powiadamiania swoich zwierzchników, diler kupił i sprzedał 16 mln baryłek ropy naftowej, dwukrotnie więcej, niż wynosi obecnie dzienna produkcja Arabii Saudyjskiej.

Perkinsowi udało się podnieść cenę surowca o 2,5 dolara, wskutek czego stała się najwyższa od ośmiu miesięcy. Potem jednak ceny zaczęły szybko spadać - PMV pospiesznie wycofało się z transakcji. Straty wyniosły jednak 10 mln dol. Gdyby ceny utrzymały się przez jeden dzień - kosztowałoby to importerów na całym świecie 175 mln dol.
Więcej na zielonych stronach "Rzeczpospolitej".

Źródło: nafta.wnp.pl/spekulant-w-ciagu...

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

6 7 8 9 10

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,603 sek.

gxuzkejk
aorzpikh
wmjbiczv
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
pahtrfbe
ebedjllv
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat