Witam,
Nie odzywałem się, bo i nie mam żadnych nowych informacji. GANT nie raczył zareagować w żaden sposób na ostateczne przedsądowe wezwanie do wykupu serii czerwcowej, które im dostarczyłem, a która ma być spłacona dzisiaj (w co już chyba nawet najbardziej naiwni nie wierzą).
KNF nie zareagowała na żadne z doniesień o nieprawidłowościach, które zgłaszałem.
Z oczywistych (opisywanych tu przez inne osoby) powodów do sądu nie występowałem.
Podsumowując - wyleczyłem się ze złudzeń co do jakości naszego rynku, a przede wszystkim instytucji go nadzorującej.
Ale ja w zasadzie z konkretnym pytaniem - tak się składa, że obligacje GNT0613 są zabezpieczone i z tego co się orientowałem, nie jest to ściema - wartość działki spokojnie zabezpiecza całą kwotę, na którą obligacje wyemitowano.
W Nocie Informacyjnej jest zapis:
Cytat:"Hipoteka została ustanowiona na zabezpieczenie roszczeń Obligatariuszy reprezentowanych przez Administratora hipoteki na podstawie umowy o ustanowienie administratora hipoteki z dnia 20 czerwca 2012 r., z tytułu wyemitowanych przez Emitenta obligacji na okaziciela serii AX."
Skoro już ustaliliśmy, że GANT nie dotrzymuje zobowiązań i obietnic to nie widzę powodu, aby już w dniu jutrzejszym (gdy okaże się, że obligacje nie zostały spłacone) nie rozpocząć procesu odzyskiwania środków przez próbę sprzedaży zabezpieczenia.
Czy taki proces rozpoczyna się automatycznie, czy trzeba o niego zawnioskować?
Pozdrawiam,
MRaf