PARTNER SERWISU
dyuakfqf
92 93 94 95 96
Ingvar
0
Wpisów: 223
Wysłane: 15 listopada 2013 10:51:49 przy kursie: 1,54 zł
Patrząc na parametry trudno to nazwać systemem motywacyjnym. Ma bardziej charakter programu lojalnościowego, to bezgotówkowa forma wynagrodzenia dla kluczowych pracowników w sytuacji braku gotówki i tyle.

piotrch
0
Wpisów: 808
Wysłane: 15 listopada 2013 11:34:06 przy kursie: 1,54 zł
Przy pierwotnym pomyśle wprowadzenia PM złgosiłem (za posrednictwem Ingvara) swoją propozycję co do konstrukcji PM. Bez cyferek w środku, bo tu prezesi mają najpełniejszy obraz sytuacji, jaki scenariusz jest optymistyczny a jaki realistyczny. Liczyłem więc, że to ostatnie działanie ze strony mniejszościowych do im do myślenia. Jak widać pomyliłem się. No, chyba, że jest tak źle, że 500k zysku będzie wyczynem.

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 15 listopada 2013 12:47:28 przy kursie: 1,54 zł
piotrch napisał(a):
Przy pierwotnym pomyśle wprowadzenia PM złgosiłem (za posrednictwem Ingvara) swoją propozycję co do konstrukcji PM. Bez cyferek w środku, bo tu prezesi mają najpełniejszy obraz sytuacji, jaki scenariusz jest optymistyczny a jaki realistyczny. Liczyłem więc, że to ostatnie działanie ze strony mniejszościowych do im do myślenia. Jak widać pomyliłem się. No, chyba, że jest tak źle, że 500k zysku będzie wyczynem.

Tu chodzi raczej o inną rzecz. Otóż teoretycznie Wieliczka ma być ukończona w IVQ, ale jak wiesz rozliczenia sprzedaży mogą trwać do ok. 30dni, stąd nie można wykluczyć ewentualności, że zrealizowany projekt zostanie zafakturowany w znaczącej części np.w IQ 2014. Stąd pewnie podana jest bezpieczna kwota 500tys. zysku za ten rok, gdyż widocznie tej kwoty są pewni, co wcale nie przeszkadza w tym, że w praktyce może być więcej, jeśli chociażby udałoby się całą Wieliczkę rozliczyć w bieżącym roku. Zauważ pewien szczegół w przychodach na bieżący rok: z naszych obliczeń na podstawie upublicznionych wartości kontraktów wynika, że powinni mieć co najmniej 11mln przychodów nie licząc drobiazgów, o których nie muszą wspominać, a tymczasem oni podają jako minimalne przychody na ten rok w wys. 10mln. A przecież liczba kontraktów się nie zmniejszyła, więc podanie niższych potencjalnych przychodów wynika z ewentualnej obawy, czy wszystko uda się zafakturować do końca grudnia, czy jednak nie i coś przejdzie na następny kwartał...
Poza tym punkt 2.6-to jest kopia mojej propozycji zamieszczonej tutaj na wątku(choć cyferki co prawda niższe), lock-up'y 18 miesięcy (to kompromis między pierwotną propozycją Spółki 12 miesięcy, a moją propozycją-24 miesiące).
W planach na 2014 jest podane 1,6mln zysku jako punkt odniesienia do objęcia kolejnej puli. Jeśli to ma być plan minimum, który mają zagwarantować, to ja tego źle nie odbieram, jak najbardziej ok.,bo byłby to już nie taki mały progres, choć chciałbym jeszcze więcej oczywiście...

Edytowany: 15 listopada 2013 12:59

topfacet
178
Wpisów: 3 453
Wysłane: 15 listopada 2013 15:02:35 przy kursie: 1,54 zł
Jako jedyny pozytyw przyjmuje tu zalozenie ze beda mieli w przyszlym roku ponad 10 MLN PLN przychodow. Prognozowany zysk 1,6 MLN jest niski.

To ma byc program MOTYWACYJNY, a nie program na przetrwanie. Zysk 0,5 MLN w tym roku wcale nie motywuje, jest to tak naprawde przyznanie sobie dodatkowych akcji za free.

Jak dla mnie znowu trzeba zrobic ruszenie i zablokowac program... Bo to znowu sa akcje za free dla Prezesow...

Gerda
24
Wpisów: 530
Wysłane: 15 listopada 2013 15:32:59 przy kursie: 1,54 zł
pop napisał(a):
A jakie propozycje wysłaliście do firmy, bo tak na szybko nie pamiętam....?Think

pop,
ale o czym piszesz. Spółka robi co chce, wymyśla program motywacyjny proponując darmowe 190000 zł za jakieś śmieszne wyniki finansowe.
Dlaczego akcjonariusze posiadający promile akcje mają wysyłać do zarządu pomysły jak ma wyglądać ICH program motywacyjny.
Robią co chcą i mają w nosie mniejszościowych.Zachwyt spółką już dawno przeminął wraz z zaufaniem do działań zarządu.

bankrucik
140
Wpisów: 4 899
Wysłane: 15 listopada 2013 17:03:40 przy kursie: 1,54 zł
topfacet napisał(a):
Jako jedyny pozytyw przyjmuje tu zalozenie ze beda mieli w przyszlym roku ponad 10 MLN PLN przychodow. Prognozowany zysk 1,6 MLN jest niski.

To ma byc program MOTYWACYJNY, a nie program na przetrwanie. Zysk 0,5 MLN w tym roku wcale nie motywuje, jest to tak naprawde przyznanie sobie dodatkowych akcji za free.

Jak dla mnie znowu trzeba zrobic ruszenie i zablokowac program... Bo to znowu sa akcje za free dla Prezesow...

dokładnie tak uważam....takiemu programowi "motywacyjnemu" mówię NIE, warto byłoby wprowadzić również przedstawicieli akcjonariuszy mniejszościowych do RN... bo tak to mamy "towarzystwo wzajemnej adoracji"

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com

side
0
Wpisów: 59
Wysłane: 17 listopada 2013 13:06:15 przy kursie: 1,54 zł
Taki program motywacyjny to kpina z mniejszościowych.
500k zysku w 2013?

Ktos tutaj chyba komus prezenty robi.
Nie zdziwiłbym się, jakby ta n/w osoba otrzymala spory pakiecik.

Cytat:
.....natomiast od przyszłego miesiąca (listopad) pojawi się w zespole i3D osoba, która pokieruje odpowiednim wdrożeniem tej strategii. Wierzymy, iż działania te znajdą swoje odzwierciedlenie w strukturze przychodów Grupy i3D za 2014 rok.
notowania.pb.pl/akcjainwestor/...

W kasie spolki pustka, zadłużenie rosnie, a „dobremu” specjaliscie wypada dobrze zapłacić.
Przeciez nie odbedzie się to kosztem pensji i wyplat dla prezesow, wiec taki program jest dla nich rozwiazaniem idealnym. Akcje i tak odbierze rynek mamiony informacjami o toczacych sie rozmowach o wielomilionywch kontraktach.

Niezwykly jest tez fakt, ze spolka przed debiutem quazara potafila zarabiac wiecej niż dzisiaj. Przeciez w tym czasie polowa zespolu pracowala nad quazarem, a grupa pozostych potrafila wykazac wyzsza marze nic obecnie! Pomijam juz, ze dzisiaj pracuja na ukonczonej wersji quazara, która to miala jeszcze podkręcić wydajność.

Edytowany: 17 listopada 2013 13:07

GRAF78
93
Wpisów: 1 574
Wysłane: 17 listopada 2013 13:26:42 przy kursie: 1,54 zł
może niech zrobia program motywacyjny analogicznie jak 11Bit, akcje beda obejmowanie po sredniej cenie z IIIQ 2013 + bonifikata 5%

marc1n
0
Wpisów: 37
Wysłane: 17 listopada 2013 13:43:42 przy kursie: 1,54 zł
Trudno motywować ludzi, jeśli chodzi o wyniki tego roku, gdyż rok jest już ukończeniu. Ewidentnie nie chodzi tu o motywację, ale o alternatywny sposób wynagrodzenia (taka zrzutka akcjonariuszy na pracowników spółki). Prawdopodobnie jest duże ciśnienie na wzrost płac, na które spółka nie może sobie teraz pozwolić. W sumie to lepsze rozwiązanie niż pozwolenie pracownikom na odejście z firmy. Ale takie "motywowanie" zarządu to przegięcie.

Program motywacyjny, który miałby rzeczywiście służyć motywacji, musi być ogłoszony przed rozpoczęciem okresu, który będzie mierzony (by pracownik rzeczywiście miał możliwość wpływu na wynik spółki po ogłoszeniu programu), a akcje powinny być obejmowane przez pracowników po cenie rynkowej z istotnym rabatem, ale na pewno nie 90% jak to ma teraz miejsce. Taki rabat skłania jedynie do natychmiastowej sprzedaży akcji po okresie lock-upu - po co czekać dalej na niepewny wzrost kursu akcji, gdy gigantyczny zysk (ze sprzedaży akcji) jest już dostępny od ręki?

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 17 listopada 2013 13:55:38 przy kursie: 1,54 zł
side napisał(a):
Ktos tutaj chyba komus prezenty robi.
Nie zdziwiłbym się, jakby ta n/w osoba otrzymala spory pakiecik.

No jest też alternatywa taka, by wypłacać sporą kasę takiemu specjaliście w gotówce,co obciąży dalej finanse spółki, tak lepiej...? Bo wg mnie spółki na to nie stać, więc takie bonusy dla osób, które są ważne dla spółek technologicznych raz, że są bardzo częstą praktyką, a dwa, że są oszczędnością gotówki,proste...! Ja nie mam najmniejszej wątpliwości, że taka emisja jest niezbędna w sytuacji, gdy spółka potrzebuje cash'u.
Poza tym co w sytuacji, gdy są niektórzy kluczowi pracownicy kuszeni pracą gdzie indziej za sporo wyższe zarobki, co wtedy...? Firma ma dać podwyżki w gotówce, czy nie dać, ale skusić bonusem w postaci akcji, co...?
Jeszcze inna sytuacja: firma realizuje długoterminowy projekt gdzie potrzeba zagwarantowania ciągłości prac przez wysoko wykwalifikowanych programistów, a tymczasem kilku jednak postanawia odejść, bo gdzie indziej zaproponowano im wyższe zarobki, i co wtedy...? Spółka ma problem, bo niezrealizowanie kontraktu na czas grozi karami finansowymi, a z drugiej strony nie danie podwyżek może być pozbyciem się gotówki, która jest potrzebna na finansowanie kolejnych projektów do czasu rozliczenia. Program motywacyjny/lojalnościowy taką ewentualność znacząco wyklucza, poza tym pracownicy mający jakiekolwiek akcje z natury rzeczy mogą już inaczej myśleć o firmie, bo pracują dodatkowo na kasę dla spółki i wzrost notowań swoich akcji.
Niektórzy "płakali", że OBRUM podkupiło Koźlaka (choć tego nie wiemy, czy sam odszedł, czy został zwolniony), to skąd wiecie, czy takie OBRUM czy np. Wasko nie będzie próbować podkupywać innych pracowników, i co wtedy...? W tej branży najlepszych fachowców nie znajduje się z dnia na dzień...!
Kurdę, czy tak trudno to zrozumieć...? Nie sztuka tylko narzekać, czy wysyłać wymiotujące emotikonki, sztuką jest samemu przedstawić coś konstruktywnego...!Speak to the hand
Macie inne zdanie, to trzeba było przedstawić swoje propozycje jak ja, czy kilku innych.Nie chciało się wysłać, to teraz nie narzekajcie, już wystarczające dużo malkontenctwa jest w polityce, więc na forum nie potrzeba więcej.
Co więcej-z prywatnej korenspondencji inwestorów powiem, ze osób, którzy są za tą wersją programu motywacyjnego jest więcej, jedynie napisali mi, że boją się ujawnić, bo "niektórzy ich po prostu obrzygają". Może ich tych postem ośmielę, może nie-to ich sprawa. Ja się nie boję, więc napisałem co myślę, może to ośmieli innych lub nie-to zobaczymy.
W każdym razie w sytuacji, że spółka może mieć problem z podkupywaniem pracowników (a naiwnością jest nie branie tego pod uwagę pod odejściu Koźlaka), to program lojalnościowy jest absolutnie niezbędny i wcale nie boję się tego otwarcie powiedzieć. Inna sprawa, że nowa firma może ludzi po jakimś czasie wywalić (np. po okresie próbnym), więc przejście z jednej firmy do drugiej-to nie jest łatwa decyzja, ale bonus w postaci darmowych akcji zdecydowanie pomaga niezdecydowanym pozostanie w i3D i związanie się z nią dłużej.
p.s. A teraz możecie na mnie wylać wiadro pomyj, bo pewnie tak najprościej...Speak to the hand
Edytowany: 17 listopada 2013 14:02

side
0
Wpisów: 59
Wysłane: 17 listopada 2013 15:56:52 przy kursie: 1,54 zł
@pop
Jesli Zarząd nie potrafi generowac takiej gotowki, aby zatrudnic i utrzymac odpowiednich pracownikow, to dlaczego ich pensje maja pokryc drobni akcjonariusze?
Może jeszcze maja spłacić zobowiązania firmy i pokryc koszty reprezentacyjne prezesow?

Progam motywacyjny jest programem motywacyjnym, a nie lapowka dla uciekającego pracownika. Zerknij sobie jak wyglądał PM w MCI w latach 2004-2006.
Wtedy to, warunkiem otrzymania akcji był zarówno wzrost zysku netto jak i kilkudziesięcioprocentowy wzrost kursu akcji.

O panu Kozlaku może się lepiej nie wypowiadajmy, bo nie znamy faktycznego powodu jego odejścia.

Spolce zostalo przedstawionych kilka schematow programu motywacyjnego i jak sam widzisz olali je szerokim lukiem.
Na jakiej podstawie insynuujesz, ze inni uczestnicy tego forum nie wyslali im swoich opcji?
Skad masz takie informacje?

Edytowany: 17 listopada 2013 15:57

topfacet
178
Wysłane: 17 listopada 2013 16:15:15 przy kursie: 1,54 zł
Pelna zgoda z side, zwacam tylko POP uwage- 1/3 akcji ma isc do prezesow! Czy oni nie sa wystarczajaco zmotywowani pensjami, dotychczas posiadanymi akcjami etc? Proponuje, zeby Prezesi zaczeli oszczedzanie od siebie. CI Games i Tyminski (ktorego sam nie lubie i nie pochwalam wielu jego zagrywek), w sytuacji kryzysowej obcial sobie pensje do 2 tys brutto, takie zachowanie jest na miejscu tez w tym wypadku.

Racjonalne sa argumenty, ze program motywacyjny powinien obejmowac okresy przyszle. Czyli uchwalenie go teraz na okres powiedzmy 2014-2015, postawienie ambitnych celow na poziomie zysku netto - 2 MLN w 2014, 3MLN w 2015, do tego powiedzmy akcje obejmowane po kursie srednim z Q3 2013 minus 5% (podobnie jak ma byc w 11BS, przypomne kurs i3D od odbiutu -60%!, w tym kwartale kurs na minimum historycznym!).

No i absolutnie wylaczenie prezesow z programu. Lock up 24 miesiace po przydziale akcji.

topfacet
178
Wysłane: 17 listopada 2013 16:18:48 przy kursie: 1,54 zł
Czy ktos wybiera sie na walne aby glosowac przeciw i bedzie zbierac pelnomocnictwa?

Gerda
24
Wpisów: 530
Wysłane: 17 listopada 2013 19:28:35 przy kursie: 1,54 zł
Czytając forum mam wrażenie, że cokolwiek by niektóre spółki zrobiły, gro osób i tak będzie uważać, że wszystko jest w jak najlepszym porządku, i że działania zarządów są w danym momencie najlepszą możliwą decyzją którą można było podjąć.3some

Tak do przemyślenia:

Skoro pracownicy są takimi specjalistami, o których zabijają się inne spółki, a obecny pracodawca MUSI posiłkować się programem motywacyjnym żeby ich zachować, to dlaczego spółka szoruje po finansowym dnie?salute

High-Tech
0
Wpisów: 176
Wysłane: 17 listopada 2013 20:14:17 przy kursie: 1,54 zł
Gerda napisał(a):
Czytając forum mam wrażenie, że cokolwiek by niektóre spółki zrobiły, gro osób i tak będzie uważać, że wszystko jest w jak najlepszym porządku, i że działania zarządów są w danym momencie najlepszą możliwą decyzją którą można było podjąć.

No to bzdurne wrażenie, bo każdy bez wyjątku wskazywał tu na różne wady tej spółki.Emisja w obecnej sytuacji jest potrzebna,faktycznie lepiejwyemitowac trochę akcji,niż np.płacić podwyżki kluczowym pracownikom.Warunki są ok,może wys.zysku za ten rok nie jest satysfakcjonująca,ale na przyszły rok już całkiem nieźe.No cóż,jak ktoś oczekiwał,ze zagwarantują 5mln zysku-to odsyłam do przychodni,bo to nierealne.
Edytowany: 17 listopada 2013 20:15

marc1n
0
Wpisów: 37
Wysłane: 17 listopada 2013 21:27:38 przy kursie: 1,54 zł
Dla mnie kluczowe jest pytanie, dlaczego prezesi chcą sobie podarować akcje po 20 groszy? Nie chodzi z pewnością o motywację, bo po pierwsze już za późno na motywację na ten rok, a po drugie wiadomo, że warunek przychodów i zysków z PM na ten rok będzie spełniony. A wiec chodzi o dodatkowy zarobek.

Niestety odbywa się to kosztem pozostałych akcjonariuszy. Nie widać tutaj solidarnej postawy wobec nich. Kurs dołuje, ale prezesi nie chcą w tym uczestniczyć solidarnie z innymi. Wynagradzają to sobie dodatkowymi akcjami. Jedynie całkowita rezygnacja prezesów z uczestnictwa w ogłoszonym PM lub ustalenie dla nich ceny obejmowanych akcji na rynkową, przywróci moje zaufanie do zarządu.

bankrucik
140
Wpisów: 4 899
Wysłane: 17 listopada 2013 22:33:46 przy kursie: 1,54 zł
@pop....
jak sam wiesz.. ja nie jestem przeciwny programom motywacyjnym jako takim , uważam, je za tańszy sposób wynagradzania pracowników nie obciążony ZUS-em...
ale w przypadku i3d moje wypowiedzi odnoszą się do dodatkowego "motywowania" prezesów
I3D stało się dla prezesów maszynką do robienia pieniędzy wszelkimi możliwymi sposobami... niestety tylko dla nich.... chciwość przekracza granice..
dlatego dla emisji "motywującej" prezesów mówię NIE....

co więcej tak naprawdę gdyby prezesi nie byli jednocześnie akcjonariuszami wiodącymi to dotychczasowe "osiągnięcia" zarządu kwalifikują go do wymiany...

może lepiej radziliby sobie wynajęci menadżerowie a nie dotychczasowi menażerowie....

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com

topfacet
178
Wysłane: 19 listopada 2013 13:33:17 przy kursie: 1,31 zł
Ponawiam pytanie czy ktos sie wybiera na NWZA i bedzie zbieral upowaznienia.

Ingvar
0
Wpisów: 223
Wysłane: 20 listopada 2013 09:57:59 przy kursie: 1,32 zł
Zastanówcie się, czy ten program jest aż tak istotny!? Chyba robicie z igły widły.
Ja się wybieram, ale nie zamierzam zbierać upoważnień. Jadę dowiedzieć się, jakie perspektywy są na przyszły rok - to jest ważniejsze. Program motywacyjny ma charakter ekstra premii dla pracowników w celu związania ich ze spółką, ale z uwagi na udział w nim członków zarządu wywołuje kontrowersje, przekłada się negatywnie na ich wizerunek i kurs akcji. Nie ma to jednak wpływu na fundamenty spółki. Zarząd być może tego do końca nie przemyślał, tym bardziej, że akcje, które otrzymają nie zmienią istotnie ich sytuacji majątkowej, co więcej - gdyby nie objęli tych akcji, to wartość posiadanych przez nich dotychczas pakietów byłaby wyższa, więc efekt netto jest dla nich ujemny.
Rok temu wszyscy narzekali, tymczasem mamy rekordowy rok, a przyszły powinien być lepszy pod względem rentowności. Zakładają sprzedać więcej produktów, na których marże będą znacznie wyższe niż na dedykowanych aplikacjach. Jadę dowiedzieć się, jak to może wyglądać. Na program i tak nie mam wpływu, za to wolę rozmawiać o dalszym rozwoju spółki, którego niezbędnym warunkiem jest zatrzymanie kluczowych pracowników.
Edytowany: 20 listopada 2013 09:59

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 20 listopada 2013 10:15:49 przy kursie: 1,32 zł
Ingvar napisał(a):
Zastanówcie się, czy ten program jest aż tak istotny!? Chyba robicie z igły widły.

Moim zdaniem dosyć zabawne jest robienie sobie programu motywacyjnego za rok 2013 kiedy do końca roku zostało niecałe 1,5 miesiąca. Zarząd powinien już z 90% pewnością być w stanie określić wynik za 2013 rok. Czy bez programu motywacyjnego wynik byłby gorszy niż z programem?

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

92 93 94 95 96

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,142 sek.

cznpsula
ugzevkfm
ytapejor
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
pevrdubr
iqzenccb
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat