PARTNER SERWISU
anwxdccr
1 2 3 4

Organika [Catalyst]

bryndzal
0
Wpisów: 58
Wysłane: 8 lutego 2014 13:45:19
oferta godna rozważenia skoro depozyty bankowe oprocentowane na max 3,5 proc., w przypadku PTI taka oferta obligów ładnie wyszła zobaczymy jak tu, ale faktycznie warto skorzystać z opcji czat i pomęczyć zarządDancing Na wstępie wygląda w każdym razie oki...
Edytowany: 8 lutego 2014 19:52

Kalashnikov
0
Wpisów: 537
Wysłane: 9 lutego 2014 18:20:20
Witam Panów i Panie

Przeglądałem Memorandum - i powiem szczerze - Średnio mi się ta oferta podoba. Oprocentowanie jak dla mnie nie jest adekwatne do poziomu ryzyka.
Str 109
- marża zysku netto - wskaźnik ujemny (mimo marży zysku brutto ze sprzedaży)- Czyli coś zżera coraz więcej zysków, mimo większej marży
Rentowność kapitału własnego - wskaźnik ujemny. Kapitał własny nie zarabia? Jakaś abstrakcja
Wskaźnik płynności bieżącej omsknął się o ponad 6% w ciągu pół roku. Ciekaw jestem ile teraz wynosi blackeye
Str 86
prawie 6 mln złotych w pożyczkach. Komu tyle kasy i na co? Nie znalazłem odpowiedzi (może nie dokładnie przejrzałem)

Chciałem jeszcze poszukać czego na temat kosztów zarządu - ale przewertowanie 250 stron troche więcej czasu wymaga

Jak dla mnie spółka drepcze w miejscu, rentowność jest znikoma, konkurencja duża. 8,25% to za mało jak dla mnie za tak duże ryzyko.

Pozdrawiam

Kamil Gemra
0
Wpisów: 3 001
Wysłane: 10 lutego 2014 10:35:28
Dosyć istotne jest to, że spółka w marcu ma wykupić obligacje za 35 mln zł nominalnie. Zadałem pytanie w wywiadzie skąd będzie pochodzić finansowanie na ten wykup. Dla mnie to jedna z istotniejszych kwestii. Co do rentowności to słuszne spostrzeżenie, pytanie jak marże zachowują się w dłuższym okresie.

wasilewski
0
Wpisów: 324
Wysłane: 10 lutego 2014 14:38:18
Panie Kamilu, o to samo chciałem zapytać na tym czacie (jakiś termin?), czyli skąd kasa na 35 mln zapadających w marcu (jako obligatariusz tej serii jestem tym żywo zainteresowany Whistle )? Może pan zdradzić odpowiedź zarządu już teraz? Kiedy wywiad będzie opublikowany?

Tak kombinowałem, że ta nowa seria miałaby zrolować starą, ale nominał za niski...

Cytat:
Str 109
- marża zysku netto - wskaźnik ujemny (mimo marży zysku brutto ze sprzedaży)- Czyli coś zżera coraz więcej zysków, mimo większej marży
Rentowność kapitału własnego - wskaźnik ujemny. Kapitał własny nie zarabia? Jakaś abstrakcja
Wskaźnik płynności bieżącej omsknął się o ponad 6% w ciągu pół roku. Ciekaw jestem ile teraz wynosi blackeye

Może ten raport bieżący rzuci trochę światła na Twoje wątpliwości.
Zapraszam do mojego blogbook'a który jest tutaj
"Unfortunately the English weather is harder to manipulate than Libor." (Anonim)
"Gdy sprzedaje się marzenia, cena/zysk jest bez znaczenia" (R. Beleson)
"Nikt nie zarabia co miesiąc 1 procent. To niemożliwe." (M. Covel)
Edytowany: 10 lutego 2014 14:41

Kamil Gemra
0
Wysłane: 10 lutego 2014 14:54:59
Czat prawdopodobnie w piątek, wywiad mam nadzieję, że jak najszybciej (czekam na odpowiedzi)salute

Kalashnikov
0
Wpisów: 537
Wysłane: 10 lutego 2014 15:23:16
To i ja w takim razie pomogę king

Organika rusza z publiczną emisją

Cytat:
Niewykluczone więc, że spółka spróbuje przeprowadzić także drugą emisję, tym razem prywatną. Inaczej mówiąc, środki z emisji publicznej nie rozstrzygają całkowicie o najbliższej przyszłości producenta pianek. Według naszych informacji, emisja prywatna prowadzona jest równolegle do emisji publicznej.

kajet
0
Wpisów: 145
Wysłane: 11 lutego 2014 11:12:30
Pozwólcie, że ponarzekam - poniższe obserwacje pochodzą ode mnie i od innych osób wypowiadających się w wątku. Wybaczcie brak precyzji.

1.Podczas gdy wg memorandum:

Cytat:
Celem Emisji Obligacji jest finansowanie bieżącej działalności operacyjnej zgodnie z przyjętą przez Spółkę strategią działalności.

to wszyscy widzą, że to jest rolka jak sto pięćdziesiąt.

2. Kwestia hipoteki dla BRE - być może pominięcie tej informacji w MI jest zgodne z prawem, ale czy to jest dobra praktyka? Moim skromnym zdaniem absolutnie fatalna. Gdzie w długaśnym rozdziale o ryzykach jest wzmianka o możliwości niewykreślenia hipoteki dla BRE?

3. Spółka przypomina fundusz nieruchomościowy. Duży majątek (duży wg rzeczoznawców majątkowych), małe przepływy pieniężne.

4. Spółka ma kilkadziesiąt mln zapadających zobowiązań krótkoterminowych.

5. Spółka oferuje kupon w okolicach 8%.

6. Obligacje zapadające w marcu mają rentowność w okolicach 20%. OK, niska płynność, ale jakie są podstawy do oferowania teraz niższego kuponu niż WIBOR 6M + 7,50% na ORK0314? Że kupon jest stały? O ile zatem stopy procentowe mają spaść z obecnego poziomu 2,5%, żeby to się opłaciło?

No cóż - każdy pakuje się na własną odpowiedzialność, ale sygnałów ostrzegawczych jest tyle, że współczucia potem nie będzie.

Może za dużo wymagam, ale wydaje mi się, że na rynku są sensowne propozycje.

Kamil Gemra
0
Wysłane: 11 lutego 2014 18:07:10
Czat odbędzie się w czwartek o 12:00. Myślę, że będzie sporo ciekawych pytań do spółki.

Zapraszam: www.stockwatch.pl/chat/Details...
Edytowany: 12 lutego 2014 07:54

Kamil Gemra
0
Wysłane: 12 lutego 2014 15:43:51
Przeprowadziliśmy wywiad z prezesem:

Cytat:
StockWatch.pl: Jesteście już Państwo znanym emitentem na rynku Catalyst. Aktualnie notowane obligacje Organiki mają wysokie oprocentowanie 10,23 proc. i swego czasu były notowane znacznie powyżej nominału. W nowej emisji zaproponowaliście Państwo już tylko 8,25 proc. Co zmieniło się przez ten czas w spółce, iż możliwe stało się tak znaczne obniżenie kosztu długu, przynajmniej na etapie oferty?

Dariusz Kwieciński: Od momentu poprzedniej emisji obligacji, poczyniliśmy znaczne kroki w kierunku obniżenia kosztów działalności oraz poprawy rentowności naszego biznesu. Prowadzona restrukturyzacja prowadzi nas do zwiększenia zysków. Aktualne notowania obligacji potwierdzają zaufanie jakim darzą nas obligatariusze. Uważam, że przy obecnych stopach procentowych oraz lepszej sytuacji naszej Spółki, oprocentowanie jest bardzo atrakcyjne.

Całość: www.stockwatch.pl/wiadomosci/p...

obs
obs
0
Wpisów: 490
Wysłane: 12 lutego 2014 16:37:47
Na szybko to widać dużą wartość zobowiązań krótkoterminowych (188 mln zł) i brak pokrycia w aktywach obrotowych (127 mln zł). Jak chcą tym zarządzać (spłata -z czego?- czy rolki) i poprawić płynność?

Na stronie 35 w punkcie dt. źródeł spłaty obligacji wskazują nieruchomości do sprzedaży. Ile środków i w jakich terminach planują uzyskać ze sprzedaży tych nieruchomości? Ogólne 100 mln niewiele wyjaśnia.

Czy posiadają zobowiązania przeterminowane i jaka to jest kwota?

Co w przypadku jak emisja się nie powiedzie?

Obawiam się, że jak odpowiedzi będą tak ogólne jak to powyżej to niewiele się dowiemy.
Może w czasie czatu będzie więcej konkretów.

I jeszcze jedno pytanie: Czy prywatna emisja obligacji będzie wyżej oprocentowana?
Edytowany: 12 lutego 2014 16:46

kajet
0
Wpisów: 145
Wysłane: 13 lutego 2014 10:00:15
ezwróćcie uwagę na stanowczo-ostrożne sformułowania:

Cytat:
W ramach optymalizacji zdecydowaliśmy się również na sprzedaż majątku trwałego niezwiązanego z bezpośrednią działalnością Grupy. Kwota, która powinna być uzyskana ze sprzedaży wartych ponad 100 mln zł nieruchomości, z nawiązką pokrywa zobowiązania Spółki.

Bardzo ładnie. Nigdzie nie jest powiedziane, że:

- cokolwiek sprzedali,
- podpisali umowę przedwstępną sprzedaży,
- skontaktowali się z agencją nieruchomościową,
- mają chętnego,
- ktokolwiek pytał o te nieruchomości.

Zanim te nieruchomości sprzedadzą, spółka może stracić płynność. Ja wierzę, że postarają się sprzedać i może im się uda. Sęk w tym, że prezes podawania jakichkolwiek szczegółów tudzież wyrażania swojej opinii na temat łatwości lub trudności upłynnienia tych nieruchów unika jak ognia. Druga sprawa jest taka, że emisja prywatna przeprowadzona w celu rolowania długu może się udać albo nie. Pytanie też, jak duże będzie zainteresowanie emisją prywatną, skoro spółka zamierza sprzedać nieruchomości (a co za tym idzie, jak rozumiem, przedterminowo spłacić papiery z emisji prywatnej).

Na ile wyceny rzeczoznawców odpowiadają kwocie możliwej faktycznie do uzyskania, też trudno powiedzieć.

Szefostwo już kolejnej spółki omija trudne/kontrowersyjne tematy szerokim łukiem, udając, że ich nie ma. Wydaje mi się, że emisji pomogłaby bardziej otwarta polityka informacyjna emitenta.
Edytowany: 13 lutego 2014 10:03

Kamil Gemra
0
Wysłane: 13 lutego 2014 11:51:36
Rusza czat, zapraszam: www.stockwatch.pl/czat-inwesto...

wasilewski
0
Wysłane: 13 lutego 2014 13:52:39
kajet napisał(a):

6. Obligacje zapadające w marcu mają rentowność w okolicach 20%. OK, niska płynność, ale jakie są podstawy do oferowania teraz niższego kuponu niż WIBOR 6M + 7,50% na ORK0314? Że kupon jest stały? O ile zatem stopy procentowe mają spaść z obecnego poziomu 2,5%, żeby to się opłaciło?

Rentowność YTM (obecnie 22% brutto) w przypadku emisji, które są do wykupu za miesiąc nie ma najmniejszego sensu - YTM zakłada reinwestycję stopy zwrotu po tej samej rentowności. Dlatego jeżeli wartość nominalna obligacji spada nieznacznie nawet poniżej 100%, YTM jest windowane nierealistycznie wysoko. Policz sobie rentowność YTM przy założeniu, że emisja będzie wykupiona za rok - wtedy będziesz miał wiarygodny poziom rentowności, jakiej oczekuje rynek.

Co do zamiany WIBOR 6M + 7,5% na 8,25% to rzeczywiście zgoda - interes życia to to nie jest, szczególnie że stopy prędzej czy później pójdą w górę.
"Unfortunately the English weather is harder to manipulate than Libor." (Anonim)

Marek Butelka
0
Wpisów: 171
Wysłane: 16 lutego 2014 11:04:02
Kolejna spółeczka szukająca, jak duszący się pod lodem karp, oddechu. Mnie też nagabują. Nie są to co prawda kompletnie bezwstydne golasy, ale z dokumentów jasno wynika, że nie będa mieli tego czym spłacić. No chyba, że następnym rolowaniem, na jeszcze wyższy procent... czemu nie pójdą z tym do banku? No właśnie... myślę, że odpowiedniejszym miejscem byłby Provident. Osobiście dałbym im pieniądze tylko na 20% z opcją konwersji na akcje w stosunku 5%-95% w przypadku braku zapłaty w terminie. No ale do tego musieliby być dodatkowo spółką publiczną, a nie są.
Edytowany: 16 lutego 2014 11:07

Marek Butelka
0
Wpisów: 171
Wysłane: 16 lutego 2014 11:32:08
Podsumowując - ryzyko jest tylko po mojej stronie, a nie po to idzie się kupować obligacje, żeby grać jak w totolotka. Zarząd Organiki jest niepoważny. Pieniędzy nie będzie.

wasilewski
0
Wysłane: 18 lutego 2014 09:40:01
Marek Butelka napisał(a):
z dokumentów jasno wynika, że nie będa mieli tego czym spłacić. No chyba, że następnym rolowaniem, na jeszcze wyższy procent...

Właśnie planują zrolować WIBOR 6M + 7,5% na 8,25%. Jakbym nie liczył, to nie wychodzi mi, że to jest "rolowanie na jeszcze wyższy procent".

Od kiedy to rolowanie obligacji to zbrodnia? Dla co najmniej 50% emitentów z Catalyst rolka jest koniecznością. Chcesz mieć zysk "bez ryzyka" to powodzenia na lokatach Whistle

Kamil Gemra
0
Wysłane: 18 lutego 2014 14:23:01
Zgadzam się z Wasilewskim, że rolowanie to nic złego. Wiele biznesów opiera się na długu i bez niego by sobie nie poradziło, bo trudno jest wyjąc kilka-kilkanaście milionów gotówki z biznesu w jeden dzień.

A tak btw. to dzisiaj ostatni dzień zapisów. Zobaczymy jak zakończy się ta emisja.

zgred
5
Wpisów: 1 225
Wysłane: 18 lutego 2014 17:55:50
Zmiana terminu przyjmowania zapisów na obligacje serii D
www.gpwcatalyst.pl/raporty_ebi...

mindek
0
Wpisów: 1 107
Wysłane: 18 lutego 2014 18:47:51
oczywiście, że rolka to nic złego. tylko trudno postawić się w sytuacji tego, który jako ostatni daje kapitał wiedząc, że kasa idzie do poprzednich.

na lokacie masz 3% i pewne, tutaj masz 8.25%, czy adekwatne do ryzyka niech każdy odpowie sobie sam. Bo mi wychodzi na to, że te oprocentowania są za niskie.

no i rentowność biznesu bardziej wynika z "walki o rynek" niż stabilnej pozycji rynkowej.

mapi41
0
Wpisów: 21
Wysłane: 20 lutego 2014 10:30:09
zgred napisał(a):
Zmiana terminu przyjmowania zapisów na obligacje serii D
www.gpwcatalyst.pl/raporty_ebi...

Zły omen, skoro nie domykają oferty publicznej na 10mln, to daleko im do wykupu marcowych 35mln.

Wpis na drugim miejscu w KW... Shame on you

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3 4

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,406 sek.

rpvqrmmg
yoppzjfj
gevyklri
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ithwyart
xtvwusrw
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat