Pochi napisał(a):Oczywiście zdaje sobie sprawę z możliwych zagrożeń taką inwestycją, przy takich kwotach każdy procent czy odsetki są bardzo duże.
Jeśli jest ktoś na forum albo ma znajomego który jest biegły w takich sprawach proszę o kontakt na priv.
Wydaje mi się że najbezpieczniej byłoby wystąpić o interpretacje do US o przyszłym zdarzeniu.
Tylko jak wytłumaczyć, że pierwotny cel był inny a w ciągu budowy zmienił się na sprzedaż.
Zakładanie firmy mija się z celem ze względu na podatki. Pomysł bezpieczny ale nie zyskowny. Bliźniak nie będzie duży około 120m2 użytkowej.
Buldi słusznie pisze, że jeśli wystąpisz wcześniej o interpretację do US, to potem będzie kłopot z udowodnieniem pierwotnego celu budowy ( czyli budowy na potrzeby własne ). I ma rację, bo masz prawo wybudować z myślą o sobie i powiedzmy dzieciach, a potem się rozmyśleć.
@pochi pisze :
Cytat:Na gołej działce nigdy się nie zarobi tyle co na zabudowanej a i sprzedać też jest łatwiej zabudowaną niż gołą.
@Ann powinnaś wiedzieć o tym najlepiej działając w tej branży
Czy łatwiej jest sprzedać działkę zabudowaną czy nie ? Kwestia ceny...Tania działka sprzeda się w miarę szybko, a i tani bliźniak też.
Co do budowy bliźniaka, zasugerowałam tylko, że warto to przeliczyć, czy nie lepiej sprzedać samą działkę. Oczywiście, budując coś na niej można liczyć na większy zarobek, ale tu dochodzi nakład czasu i gotówki, którą trzeba włożyć. Znam wiele przypadków budowania na sprzedaż, gdzie też były wizje mega zarobku, potem stopniowe zjazdy z pierwotnych cen sprzedaży, by po trzech latach wreszcie sprzedać z zyskiem porównywalnym z lokatą...Nie mówię, że tak będzie w Twoim przypadku, ale wiem, że jednym udaje się na tym zarobić, a innym nie i zdarza się to nawet doświadczonym deweloperom.