kilka krótkich uwag ( ci co śledzą moje wpisy wiedzą, że nieruchomości to druga moja noga inwestycyjna), ponad 20 lat doświadczenia w branży pozwala coś (czasami

) więcej widzieć w perspektywie
ryzyko największej przeceny widzę w kawalerkach i innych małych mieszkaniach bo:
rynek najmu krótkoterminowego padł
napływ imigrantów do pracy zmalał,
młodzi ludzie mając problemy z pracą albo z wysokością wynagrodzenia znowu dłużej będą mieszkać z rodzicami,
małe mieszkania średnio się nadają do homeoffice dla więcej niż 1 osoby,
mniejsza skłonności do podróżowania,
co może trochę zaamortyzować spadek cen kawalerek?
-negatywne nastawienie podróżujących do hoteli i wybór kawalerek,
-przeznaczenie części mieszkań na homeoffice i małe biura zamiast biurowców,
relatywnie najmniej turbulencji spodziewam się na rynku domów i działek budowlanych-
-home office wymusi w dłuższej perspektywie powrót tzw gabinetów, czy po prostu dodatkowych pokoi w domu czy mieszkaniu trzymanych w rezerwie,
- izolację lepiej przechodzić w domu niż w mieszkaniu w bloku ( ogródek, brak klatki schodowej itd) zwłaszcza w lato.
natomiast największe szanse na stabilizację cen a może nawet wzrost mają dobrze położone działki budowlane nadające się na domki sezonowe urlopowe ( tutaj już widać zainteresowanie popytu inwestycyjnego i indywidualnego), szczególnie "czuć" to już na mazurach, które dzięki coraz bliższemu komunikacyjnie położeniu w pobliżu Warszawy stają się świetnym miejscem na letni urlop albo na homeofiice
- strach i obawy przez który coraz więcej ludzi planuje urlop w domkach na własnych działkach zamiast wielkiego hotelu na 2000 ludzi,
- domki są tańsze niż hotele dla większych rodzin, a te pewnie jednak będą oszczędzać,
- unikanie większych skupisk ludzkich i wielkich ośrodków turystycznych,
- w przypadku powrotu problemów z wirusem można we własnym domku przebywać w izolacji,
- rozwój home office , nie ma tutaj znaczenia skąd się pracuje, można z domku nad jeziorem
to tak na szybko moje przemyślenia, chętnie poczytam Waszych opinii
Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..
teraz również na twitter.com