yoxnyskf
Advertisement
PARTNER SERWISU
mbjlbdbq
18 19 20 21 22

Nieruchomości...

jbravo
0
Wpisów: 31
Wysłane: 25 lipca 2014 09:22:27
Co do wzrostu plac i spadku bezrobocia to ja akurat jestem sceptyczny (ale kazdy moze miec przeciez rozne zdanie na ten temat). Ekspansja kredytowa wg mnie bedzie sie raczej zmniejszac, szczegolnie w momencie podniesienia stop procentowych (co w blizszej lub dalszej perspektywie jest nieuniknione). W podniesieniu stop wlasnie widze najwieksze ryzyko, szczegolnie dla osob obecnie zakredytowanych, dla ktorych wzrost raty (czesto polaczony z zakonczeniem programu RnS) moze miec spore negatywne konsekwencje. Fundusz mieszkan na wynajem wg mojej oceny tez raczej wplynie negatywnie na ceny (w dluzszej perspektywie, w krotszej moze byc roznie, bo panstwo bedzie kupowac raczej nie patrzac na ceny, co wielu uznaje jako pomoc dla developerow - pod stolem, jak z lotniskami).
Pozdrawiam

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 28 lipca 2014 14:34:32
@JBravo
Pisząc o ekspansji kredytowej, nie miałem na myśli zdolności kredytowej najemców, a politykę banków. Wszak od paru lat mamy generalnie delewarowanie tego sektora. Widać to choćby w analizach banków na forum. Zmiana nastawienia będzie się łączyć z ekspansją kredytową i prawdopodobnie obniżką marż.

Tymczasem mamy nowy raport o rynku biur, tym razem okiem JLL:
echo.stockwatch.pl/raporty-bra...

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 30 lipca 2014 09:12:17

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 20 października 2014 09:33:29
Rynek mieszkaniowy pobił rekordy. Łączna liczba sprzedanych mieszkań za ostatnie 4 kwartały jest wyższa od tej ze szczytu boomu, czyli 2007 roku. Analitycy REAS oczekują także bardzo dobrego kolejnego kwartału, w związku z ostatnią szansą na realizacją zakupu z wkładem własnym na poziomie mniejszym niż 5 proc. 2015 rok powinien być zbliżony wolumenem do obecnego. Nie oczekuje się istotnego wzrostu cen. Całość tutaj:
echo.stockwatch.pl/raporty-bra...

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 20 października 2014 13:18:25

anty_teresa
PREMIUM
522

Mikaelson
0
Wpisów: 8
Wysłane: 29 czerwca 2015 08:53:43
Jest ktoś w stanie przybliżyć jak wyglądałby powyższy wykres dla pierwszych dwóch kwartałów tego roku? Rośniemy czy spadamy?

bankrucik
140
Wpisów: 4 899
Wysłane: 6 maja 2017 01:03:23
ostatnio analizowałem dla kolegi " po znajomości" rynek nowych mieszkań... i znowu sprzedają się mieszkania na etapie "dziury w ziemi" termin oddania koniec 2018 albo początek 2019..Whistle Whistle

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com

lb85
7
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 224
Wysłane: 7 maja 2017 12:00:47
bankrucik

Widać wyraźnie, że rynek nieruchomości przeżywa obecnie silny boom. Wystarczy przeanalizować choćby wyniki sprzedaży giełdowych deweloperów i ich najbliższe plany inwestycyjne, aby zrozumieć, że jest wyraźny wzrost popytu. Odnośnie przysłowiowych "dziur w ziemi" wydaje mi się, iż taka gorączka jaka miała miejsce jeszcze przed kryzysem w 2008 r. nie wróci. Powodów jest kilka. Nie będę się rozwijał teraz na ten temat, a wracając do sedna może się niebawem okazać, iż WIG-NIERUCHOMOŚCI będzie jedną z gwiazd hossy. Niektóre spółki z tego indeksu już dały ładnie zarobić, a niektóre mogą wkrótce zacząć odrabiać zaległości (mój faworyt - TRITON)king
Pozdrawiam.

bankrucik
140
Wysłane: 28 kwietnia 2020 13:21:32
rynek był w mega hossie a ostatni wpis z 2017...
pieniądze lubią ciszęBoo hoo! znowu się sprawdziło?

Edytowany: 28 kwietnia 2020 13:22

bankrucik
140
Wysłane: 28 kwietnia 2020 14:02:27
kilka krótkich uwag ( ci co śledzą moje wpisy wiedzą, że nieruchomości to druga moja noga inwestycyjna), ponad 20 lat doświadczenia w branży pozwala coś (czasamid'oh! ) więcej widzieć w perspektywie

ryzyko największej przeceny widzę w kawalerkach i innych małych mieszkaniach bo:
rynek najmu krótkoterminowego padł
napływ imigrantów do pracy zmalał,
młodzi ludzie mając problemy z pracą albo z wysokością wynagrodzenia znowu dłużej będą mieszkać z rodzicami,
małe mieszkania średnio się nadają do homeoffice dla więcej niż 1 osoby,
mniejsza skłonności do podróżowania,

co może trochę zaamortyzować spadek cen kawalerek?
-negatywne nastawienie podróżujących do hoteli i wybór kawalerek,
-przeznaczenie części mieszkań na homeoffice i małe biura zamiast biurowców,

relatywnie najmniej turbulencji spodziewam się na rynku domów i działek budowlanych-
-home office wymusi w dłuższej perspektywie powrót tzw gabinetów, czy po prostu dodatkowych pokoi w domu czy mieszkaniu trzymanych w rezerwie,
- izolację lepiej przechodzić w domu niż w mieszkaniu w bloku ( ogródek, brak klatki schodowej itd) zwłaszcza w lato.

natomiast największe szanse na stabilizację cen a może nawet wzrost mają dobrze położone działki budowlane nadające się na domki sezonowe urlopowe ( tutaj już widać zainteresowanie popytu inwestycyjnego i indywidualnego), szczególnie "czuć" to już na mazurach, które dzięki coraz bliższemu komunikacyjnie położeniu w pobliżu Warszawy stają się świetnym miejscem na letni urlop albo na homeofiice
- strach i obawy przez który coraz więcej ludzi planuje urlop w domkach na własnych działkach zamiast wielkiego hotelu na 2000 ludzi,
- domki są tańsze niż hotele dla większych rodzin, a te pewnie jednak będą oszczędzać,
- unikanie większych skupisk ludzkich i wielkich ośrodków turystycznych,
- w przypadku powrotu problemów z wirusem można we własnym domku przebywać w izolacji,
- rozwój home office , nie ma tutaj znaczenia skąd się pracuje, można z domku nad jeziorem

to tak na szybko moje przemyślenia, chętnie poczytam Waszych opinii

bankrucik
140
Wysłane: 4 maja 2020 00:09:09
no i nie tylko ja to widzę
forsal.pl/artykuly/1473986,pod...

veve
38
Wpisów: 357
Wysłane: 19 grudnia 2020 08:54:42
Proponuję zwrócić uwagę na niemieckie REITy mieszkaniowe. Po kiego diabła kupować polską kawalerkę na wynajem, użerać się z najemcami, fałszywie sobie policzyć rentowność 10%, realnie zgarniając 3%?
Lepiej kupić niemieckiego REITa. Na przykład Vonovia ma 450 tysięcy mieszkań, głównie w Niemczech, ale także w Szwecji, Holandii, Austrii. Pełna dywersyfikacja, efekt skali, usługi dodatkowe dla wynajmujących (np. telewizja kablowa, hydraulik, pielęgniarka itd.). W sumie dosyć duże bezpieczeństwo inwestycji a rentowność naprawdę 10-12% rocznie. Doskonała płynność (codziennie wielomilionowy obrót na giełdzie we Frankfurcie). Niestety jest ryzyko walutowe.

Część zysku jest wypłacana w formie dywidend. To niestety oznacza zapłacenie niemieckiej stawki podatku 26%. Można to pominąć kupując niemieckie REITy zarejestrowane w Luksemburgu np. Grand City Properties lub Adler Group. Jesli ktoś woli przecenione biura i hotele to AroundTown.

kiba69
10
Wpisów: 77
Wysłane: 19 grudnia 2020 09:39:29
W uproszczeniu dla tego
www.google.com/amp/s/wojciechb...
Kupując regionalne produkty tworzysz miejsca pracy dla siebie i swojej rodziny.

veve
38
Wysłane: 19 grudnia 2020 09:59:22
To tylko prognoza Wojtka Białka. Ubiera je w liczne wykresy i analogie. Niestety sprawdzalność ma żadną tzn. przypadkową czyli część jego prognoz się sprawdza.

Zerknij na stronę Vonovia lub LEG Immoblilien lub Deutsche Wohnen lub Tag Immoblilien lub innych wcześniej wymienionych. Zobacz po ile za metr kwadratowy mają mieszkania i porównaj to do cen polskich.
Otóż przeciętna cena w księgach Vonovia to 10.8k złotych za metr niedużego mieszkania w europejskiej metropolii (takie lokale dominują). Porównaj to do cen w Polsce gdzie zarabia się 4-5 razy mniej.
Gdzie jest bańka? Tam czy u nas?

kiba69
10
Wysłane: 19 grudnia 2020 10:45:40
Akurat Wojciech Białek jest jednym z nielicznych analityków którego cenie i śledzę jego blog od dłuższego czasu. Wielokrotnie mi bardzo pomógł w decyzjach inwestorskich.
Przemawia do mnie argument o długości i wielkości cyklow wzrostów cen nieruchomości z przeszłości. Jedyny minus jaki w tej analizie znajduje to brak porównania powyższych przykładów że stopami procentowymi. Jeżeli przez dłuższy czas pozostaną w ue zerowe to rzeczywiście bańka może urosnąć do ekstremalnych rozmiarów.
Wg mojej strategii dlugoterminowej nie dotykam aktywów po bardzo długim trendzie wzrostowym - w tym przypadku nieruchomości mieszkalnych zarówno w Polsce jak i w UE. Za duży stosunek ryzyka do zysku.

veve
38
Wysłane: 19 grudnia 2020 12:15:26
Czyli nie dotykasz żadnych aktywów, ponieważ w czasach druku pieniędzy wszystkie aktywa są w wieloletnich kursach wzrostowych. Może za wyjątkiem polskich akcji, które i tak spadną na wypadek bessy w USA.

Białka również cenię, ale oczywiście jako prognosta jest bezradny. W tym sporcie nie ma mocnych. Gdyby rzeczywiście potrafił przewidywać to nie rysowałby tych kresek na zlecenie jakiegoś śmiesznego biura maklerskiego tylko zarabiałby miliony na rynku.

Takie czasy:
inwestycje bezpieczne są niebezpieczne i wyraźnie stratne
akcje są drogie
nieruchomości są drogie
metale szlachetne są drogie
co zostaje? NIC

IMHO nieruchomości mieszkaniowe w niemieckich miastach należą obecnie do najciekawszych aktywów właśnie dlatego że są RELATYWNIE niedrogie i całkiem bezpieczne.
OK teraz tanie są biura i hotele. Być może hotele warto kupować bo ich dobre czasy wrócą. Natomiast z biurami to może być słabo na zawsze. Z tym zastrzeżeniem że nie znam REITa na zachodnioeuropejskie hotele. Są mieszkaniowe lub biurowo-hotelowe, a domieszka biur mnie nie interesuje.

Wchodząc w niemiecki REIT mieszkaniowy bardziej interesuje Cię stawka czynszu niż cena nieruchomości. To są powiązane wartości jednak nie do końca. Niemieckie czynsze są regulowane, co w praktyce oznacza powolny stały wzrost. Postrzegam ten walor jako nowe obligacje. Ale oczywiście nie namawiam. Ryzyko jest większe niż przy dawnych obligacjach (których już nie ma i nie będzie).

kiba69
10
Wysłane: 19 grudnia 2020 12:31:33
Polskie akcje małych spółek akumulowalem do połowy 2020r i pomimo wzrostów o 200-300% nadal są relatywnie najtańsze względem innych aktywów i planuje je trzymać przynajmniej rok.
Poza tym inwestuje w fizyczne obiekty komercyjne w Polsce.

veve
38
Wysłane: 19 grudnia 2020 15:47:41
Też jestem zdania że polskie akcje są obecnie najtańszym aktywem. Natomiast to jest wątek nieruchomości.
Wybierając pomiędzy sWIG80 a niemieckimi REITami wybrałbym sWIG80.
Ale wybierając pomiędzy fizycznym obiektem w Polsce a niemieckim REIT brałbym REIT.

Jeśli w Niemczech jest bańka nieruchomościowa tzn. że w Polsce jest dużo większa bańka nieruchomościowa, ponieważ niemieckie mieszkania są tylko nieznacznie droższe od polskich a lokalna siła nabywcza ludności różni się przynajmniej trzykrotnie.
A tak w ogóle to nie ma jeszcze bańki. Spokojnie jest przestrzeń na wzrosty cen nieruchomości do roku 2024 (to też Białek wymyślił ze swoich cykli, ale przedstawił w innym wpisie).

Akcja REIT to są takie same fizyczne mury jak fizyczny lokal w Polsce. Ewentualnie taki sam papier, tam akcja tu wpis w księdze wieczystej.

W portfelu warto mieć różne klasy aktywów: akcje, nieruchomości, złoto.
REIT jest o tyle fajny że w odróżnieniu od dosłownie kupionego lokalu ma niski próg wejścia.

eMPe
7
Wpisów: 128
Wysłane: 27 czerwca 2021 23:45:59
Jak myślicie - ile jeszcze potrwa ten rajd cen nieruchomości i kupowanie wszystkiego na pniu w dużych i turystycznych miastach?

Czy szeroko rozumiane nieruchomosci i produkty finansowe
nimi powiązane znowu mogą być iskrą zapalną i tym razem, czy spodziewacie się czarnego łabędzia zupełnie z innej strony?

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

18 19 20 21 22

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,656 sek.

rpybwfsp
lbieozdv
ssbcfpvb
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
vjedaovm
sgzdnaxk
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat