PARTNER SERWISU
szxzgchz
1 2 3 4

JEDYNKA (Catalyst)

zgred
5
Wpisów: 1 225
Wysłane: 22 października 2013 10:23:44
ZM Herman złożył wniosek o upadłość Jedynka SA
www.stockwatch.pl/wiadomosci/z...

robertokot25
0
Wpisów: 1 241
Wysłane: 22 października 2013 11:03:04
dzięki za info :)

robertokot25
0
Wysłane: 22 października 2013 13:20:49
ufff udało się pozbyć kartofla po rozsądnej cenie, lepiej nie kusić losu....

Dawid123
0
Wpisów: 112
Wysłane: 19 grudnia 2013 15:08:06
Miałem obligi Jedynki ale sprzedałem ze stratą, byłem w kilku sklepach i rzeczywiście półki są puste,sprzedawczynie jakieś dziwne, to chyba nie potrwa długo. Niestety wpakowałem sie też w inne bagna takie jak Milmex, Rodan, Orzeł. Mam już dośc tego dziadostwa na catalyst.
Dawid

Tomasz Nawrocki
PREMIUM
7
Wpisów: 739
Wysłane: 21 grudnia 2013 16:47:40
Analiza wypłacalności Spółki JEDYNKA S.A. (JSA) na podstawie danych finansowych z raportu za 1 półrocze 2013r

Na dzień analizy na rynku Catalyst notowana jest nadal singlowa seria obligacji Emitenta oznaczona symbolem JED0415. Cechuje się ona nominałem o wartości 1.000 zł, zmiennym kuponem odsetkowym opartym na stawce WIBOR6M, który jest powiększony o marżę – odpowiednio 5,75% oraz zabezpieczeniem na nieruchomości gruntowej.

Jawna sprawozdawczość finansowa analizowanego podmiotu jest ograniczona jedynie do raportów rocznych i półrocznych, publikowanych sporo po upływie wskazanych okresów. Sprawia to, że poszczególne analizy dotyczą raczej jego sytuacji historycznej niż względnie bieżącej. Ponadto, na co zwracał już wcześniej uwagę „Anty Teresa”, niektóre informacje finansowe prezentowane w sprawozdaniach „Jedynki” są delikatnie mówiąc niejasne – głównie chodzi tu o wydatki finansowe związane z obsługą długu oprocentowanego w przepływach finansowych (odsetki są zerowe bądź to nie ma ich w ogóle wyszczególnionych, podczas gdy w rachunku zysków i strat są wykazywane; z kolei największą wykazywaną pozycją w CFf są inne wydatki finansowe, które nie są wyjaśnione i tak naprawdę nie wiadomo czego dotyczą). Z tego też względu do obliczeń w zakresie wskaźników obsługi długu przyjęto wartości płaconych odsetek z rachunku zysków i strat.

Na problemy z obiektywnym przedstawieniem sytuacji finansowej analizowanego Emitenta wpływa również kwestia nieruchomości przeznaczonych do sprzedaży, które opiewają obecnie w bilansie na kwotę 11 mln zł i wykazywane są w inwestycjach krótkoterminowych. Taki sposób ich prezentacji wymiernie poprawia obraz sytuacji finansowej „Jedynki”, w tym zwłaszcza w zakresie kapitału obrotowego netto. Problem w tym, że minął już ponad rok od kiedy te aktywa pojawiły się w tym miejscu bilansu i jak na razie specjalnie nie ma widoków na ich sprzedaż. W związku z tym w tabeli z danymi oraz poszczególnymi wskaźnikami finansowymi podałem również alternatywne ujęcie tych nieruchomości w ramach aktywów trwałych (inwestycje długoterminowe), aby pokazać różnicę jaką to robi w kontekście analizy kapitału obrotowego netto oraz płynności finansowej w ujęciu statycznym (wariant ten przedstawiono w kolumnie oznaczonej 30.06.2013*).

Abstrahując od wskazanych wyżej kwestii dotyczących wartości inwestycji krótkoterminowych w bilansie „Jedynki”, na koniec czerwca 2013r można stwierdzić utrzymanie przewagi w aktywach po stronie składników obrotowych (w zależności od ujęcia aktywów przeznaczonych na sprzedaż mamy 75-25 lub 55-45), a w pasywach po stronie zobowiązań (65-35), przy czym rośnie stopniowo przewaga zadłużenia krótkoterminowego nad długoterminowym (54-46 wobec 52-48 na koniec 2012r). Jednocześnie należy odnotować, że zobowiązania Spółki mają głównie wymiar oprocentowany – uwzględniając jako takie również wykazywane w bilansie „inne zobowiązania finansowe” daje to na koniec czerwca 2013r udział w zobowiązaniach ogółem na poziomie 76%.

W kontekście zmian pozycji bilansowych JSA w rozpatrywanym okresie można zauważyć blisko 5-proc. wzrost sumy bilansowej względem stanu na koniec grudnia 2012r. Po stronie aktywów wiązało się to ze zmniejszeniem wartości aktywów trwałych o 3% (głównie w zakresie wartości niematerialnych i środków trwałych) oraz wzrostem wartości aktywów obrotowych o 8% (wzrost dotyczył generalnie wszystkich pozycji). Z kolei po stronie pasywów odnotowano 12-proc. wzrost kapitału własnego i 2-proc. zadłużenia, w tym zadłużenie krótkoterminowe uległo zwiększeniu o 6% (głównie z uwagi na wzrost zobowiązań handlowych), a długoterminowe spadkowi o 2%.

Przedstawione wyżej zmiany podstawowych wielkości bilansowych nie wpłynęły zasadniczo na sytuację w zakresie struktury kapitałowo-majątkowej „Jedynki”, gdzie cały czas odnotować można pełne pokrycie aktywów trwałych kapitałem stałym (nawet w przypadku alternatywnego wariantu ujęcia nieruchomości przeznaczonych na sprzedaż).

Z punktu widzenia tendencji wynikowych sytuacja Jedynki uległa istotnej poprawie w ujęciu r/r – przychody wzrosły o 17%, szacowany zysk brutto na sprzedaży o 47%, zysk operacyjny o 63%, zysk brutto o 212%, a na poziomie netto o 200%. Jednocześnie należy odnotować, że prezentowane wyniki w niewielkim stopniu są obciążone wynikami zdarzeń jednorazowych co pozytywnie świadczy o ich jakości.

Wartości podstawowych wielkości finansowych wykorzystanych w toku analizy oraz wyniki poszczególnych wskaźników płynności i zadłużenia przedstawiono w tabeli poniżej.

kliknij, aby powiększyć

Opracowanie własne na podstawie raportów okresowych Emitenta.

Biorąc pod uwagę analizę danych finansowych na koniec czerwca 2013 roku, sytuacja finansowa Jedynki uległa niewielkiej poprawie, choć generalnie można tu wskazać na szereg mankamentów.

W obszarze płynności finansowej ocena sytuacji JSA zależy w dużym stopniu od tego jak potraktujemy wspomnianą już wcześniej nieruchomość, którą Spółka zamierza od dłuższego czasu sprzedać i którą wykazuje w inwestycjach krótkoterminowych. Biorąc pod uwagę stan bilansowy prezentowany w sprawozdaniu można powiedzieć, że pod względem płynności finansowej sytuacja Emitenta jest niezagrożona – nadwyżka kapitału obrotowego netto nad zapotrzebowaniem (dodatnie saldo płynności) oraz nadwyżkowe pokrycie zobowiązań krótkoterminowych aktywami obrotowymi (wskaźnik bieżący) i to nawet po odjęciu zapasów (wskaźnik szybki). Sytuacja jednak diametralnie się zmienia w momencie, gdy potraktujemy nieruchomość przeznaczoną do sprzedaży jako aktywo trwałe, a więc trudnozbywalne. W tym przypadku widzimy, że Spółka ma generalnie kłopot w zakresie kapitału obrotowego netto (jest go za mało o blisko połowę w stosunku do bieżących potrzeb, co wymaga zaangażowania krótkoterminowych środków oprocentowanych), a pokrycie zobowiązań krótkoterminowych obrotowymi składnikami aktywów również nie jest już tak korzystne (wskaźnik bieżący jest co prawda na bezpiecznym poziomie, ale szybki już wyraźnie poniżej). Również w zakresie płynności gotówkowej i dochodowej (opartej o przepływy operacyjne) sytuacja Spółki nie jest zbyt korzystna – mamy tu pokrycie zobowiązań krótkoterminowych jedynie na poziomie ok. 10%.

W przypadku oceny poziomu zadłużenia analizowanego Emitenta sytuacja prezentuje się dość niekorzystnie. Po pierwsze podstawowe wskaźniki zadłużenia – wskaźnik ogólnego zadłużenia oraz zadłużenia kapitału własnego – utrzymują się na wysokich poziomach (odpowiednio – 0,65 i 1,87). Po drugie stopniowo pogarsza się struktura zadłużenia Spółki – coraz większą przewagę zdobywają zobowiązania krótkoterminowe – i raczej należy oczekiwać kontynuacji tej tendencji. Wreszcie po trzecie należy zauważyć, że zdecydowana większość zadłużenia JSA (blisko 80%) ma charakter oprocentowany, a więc wiąże się z ponoszeniem kosztów odsetkowych.

Pod względem oceny zdolności do obsługi zadłużenia JSA również prezentuje się dość słabo. Jedyne pozytywy w tym obszarze to pełne pokrycie odsetek oraz łącznych odsetek i rat kapitałowych nadwyżką finansową netto. W przypadku wskaźników okresu spłaty długu netto (ogółem i oprocentowanego) wynikami EBIT i EBITDA mamy już poziomy znacznie powyżej granicznych (które wynoszą 4-5 lat), natomiast w odniesieniu do pokrycia rat kapitałowych i odsetek innymi kategoriami wynikowymi można stwierdzić pewne braki. Tak więc generalnie, mimo iż w następstwie lepszych wyników finansowych Spółki w ujęciu r/r, sytuacja w zakresie zdolności obsługi długu uległa wyraźnej poprawie w stosunku do okresów poprzednich to i tak nie wskazuje jeszcze na odpowiednio wysoki poziom bezpieczeństwa dla wierzycieli Emitenta.

Obliczany w serwisie Z”-Score Altmana różni się w przypadku „Jedynki” w zależności od tego jak potraktuje się wspomniane już kilkukrotnie aktywo trwałe przeznaczone do sprzedaży. Jeśli przyjmiemy punkt widzenia Emitenta to rating, głównie za sprawą korzystnej sytuacji w obszarze kapitału obrotowego netto, wypada na dość wysokim poziomie A. Z kolei jeśli przyjmiemy bardziej pesymistyczny obraz sytuacji bilansowej Spółki rating spada do poziomu BB+, który jest jeszcze względnie bezpieczny.

Podstawową kwestią dla poprawy obrazu ogólnej sytuacji finansowej analizowanego podmiotu (a docelowo również terminowej spłaty poszczególnych zobowiązań oprocentowanych) jest utrzymanie obecnych korzystnych tendencji wynikowych oraz finalizacja sprzedaży wspomnianych nieruchomości.

Na zakończenie link do kalkulatora rentowności obligacji Jedynka S.A., notowanych na rynku Catalyst: www.stockwatch.pl/obligacje/em...
Powyższa treść przez 60 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

Dawid123
0
Wysłane: 2 stycznia 2014 14:20:00
Nie wierzę w wykup tych obligacji i tyle.
Dawid

Bercik40
0
Wpisów: 494
Wysłane: 10 stycznia 2014 18:46:37
Materiał ze strony Obligacje.pl

2013-10-01 Raportem półrocznym właściciel sklepów spożywczych udowadnia, że wakacyjny spadek ceny obligacji do 96-97 proc. nominału był nieuzasadniony. Cena wróciła w okolice 100 proc.

W I półroczu przychody wyniosły 32 mln zł i były o 16,7 proc. wyższe niż przed rokiem. Ponieważ Jedynka prowadzi sieć sklepów, wyższe przychody wiązały się oczywiście z wyższymi kosztami, które łącznie wzrosły o 19,6 proc., w tym koszty zakupionych towarów o 13,3 proc. - zatem marża handlowa wzrosła, ale koszty wynagrodzeń (Jedynka otwiera kolejne sklepy, w tym w Rzeszowie, Warszawie i Zakopanem) i ubezpieczeń nieco te korzyści zmniejszyły.

Ostatecznie jednak Jedynka wykazała 3,15 mln zł zysku operacyjnego (wzrost o 63 proc. w porównaniu z ubiegłym rokiem), co przy niewiele wyższych kosztach odsetkowych zaowocowało 2 mln zł zysku netto (wzrost o 200 proc. z 0,66 mln zł).

Od strony bilansu i płynności pozycja Jedynki także prezentuje się bardzo dobrze. Przy 18,35 mln zł krótkoterminowych zobowiązań aktywa obrotowe podliczono na 40,7 mln zł (wskaźnik płynności na poziomie (2,21). Całość zobowiązań podliczono natomiast na 35,5 mln zł (aktywa obrotowe pokrywają je z nawiązką) przy 19 mln zł kapitału własnego. Wskaźnik zadłużenia finansowego wyniósł 1,34, a więc kształtował się na niskim poziomie. Jedyny minus to niewielka pozycja gotówkowa na koniec kwartału - 1,5 mln zł. Ale przy specyfice działalności, gotówka zatrudniana jest na sklepowych półkach. Przy rotacji całości zapasów w ciągu trzech miesięcy utrzymywanie przesadnie dużej pozycji gotówkowej nie byłoby wskazane.

Jednak już raz niskie zapasy gotówki zemściły się na Jedynce. W kwietniu spółka nie wypłaciła w terminie odsetek, ponieważ zawiódł ją nowy system zarządzania płynnością, a gdy zorientowano się, że przelew nie wyszedł w terminie, kasa była pusta (bieżąca gotówka rozesłała została do sklepów). Inny incydent z udziałem Jedynki to opóźnienie w publikacji raportu rocznego. Być może te dwa fakty zadecydowały o tym, że inwestorzy zaczęli traktować obligacje Jedynki podejrzliwie, w wakacje zdarzały się transakcje z wyceną na poziomie 96-97 proc. nominału.

Obecnie jednak seria warta 9 mln zł, zapadająca w kwietniu 2015 r. ponownie wyceniana jest w pobliżu nominału. Papiery oprocentowane są na 5,75 pkt proc. ponad WIBOR6M, a wypłata odsetek przypada na 4 października.

Dodano 2013-10-01 | Autor: ems

Bercik40
0
Wysłane: 10 stycznia 2014 18:48:46
Jedynka (JED0415) – Serwis Stockwatch podał, że do sądu trafił wniosek o ogłoszenie upadłości spółki złożony przez jednego z dostawców, a DM BPS w październikowym raporcie ocenił obligacje Jedynki jako inwestycję podwyższonego ryzyka. Taka koincydencja sprawiła, że papiery potaniały do 92 proc. (14,7 proc. rentowności). Na obronę jest jednak niezły bilans (aktywa obrotowe – to głównie towary w sklepach spożywczych – przewyższają całość zobowiązań), a spółka jest rentowna.

Bercik40
0
Wysłane: 10 stycznia 2014 18:52:20
Biznes wydaje się być rentowny, obligacje są zabezpieczone nieruchomością, więc za dużo się nie straci przy założeniu upadłości, która jest mało prawdopodobna. Obligacje można kupić po 90,99 nominału wiec dodatkowe 10% na starcie. Ja wchodzę kapitałem mniej więcej 10 tyś. zł. dla mnie to okazja.

orekki
1
Wpisów: 357
Wysłane: 10 stycznia 2014 19:15:28
A cio to ?
Wpisy "sponsorowane" ? Think

robertokot25
0
Wysłane: 10 stycznia 2014 20:52:37
sztuczny popyt heh...

sasky
PREMIUM
49
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 2 767
Wysłane: 11 stycznia 2014 17:23:36
@Bercik40 o co chodzi? to jakieś wspominki, czy jak? Artykuł jest dokładnie sprzed roku!

Cytat:
Materiał ze strony Obligacje.pl

2013-10-01 Raportem półrocznym właściciel sklepów spożywczych udowadnia, że wakacyjny spadek ceny obligacji do 96-97 proc. nominału był nieuzasadniony. Cena wróciła w okolice 100 proc.

Dodano 2013-10-01 | Autor: ems

Świeżą analizę sytuacji finansowej masz dwa posty wyżej - polecam. W tym wypadku warto zainwestować w abonament.

btw. odsyłam do regulaminu forum - pisanie o zamiarach inwestycyjnych jest wykluczone
Liczby nie kłamią (...) ale kłamcy liczą
Edytowany: 11 stycznia 2014 17:27

Bercik40
0
Wysłane: 11 stycznia 2014 19:33:21
saksy czy jak tam ci analiza o której piszesz dwa posty wyżej jest za ten sam okres co wklejona wyżej czyli 1 półrocze 2013. sprawozdania rocznego za cały rok 2013 jeszcze nie ma !!!!
Analiza wypłacalności Spółki JEDYNKA S.A. (JSA) na podstawie danych finansowych z raportu za 1 półrocze 2013r

orekki
1
Wpisów: 357
Wysłane: 11 stycznia 2014 22:00:41
becik, berecik czy jak ci tam
1 - skoro wchodzisz promilami (a ile wypiłeś ? ) w same problemy, to chociaż nie naganiaj
2 - a jeśli jesteś tak "nadziany", że zaczynasz już straszyć zasponsorowaniem paru stów, to lepiej znajdź jakiś charytatywny cel i zostaw obligacje w spokoju, bo jeszcze zawału dostaniesz jak stracisz te promile

sasky
PREMIUM
49
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 2 767
Wysłane: 11 stycznia 2014 22:24:47
Racja, mój błąd - źle spojrzałem na date
Liczby nie kłamią (...) ale kłamcy liczą

robertokot25
0
Wysłane: 16 lutego 2014 01:04:12

Dawid123
0
Wysłane: 16 lutego 2014 12:55:09
Kiedyś miałem Obligi jedynki, ale zajrzałem do kilku sklepów, przeczytałem na forach opinie klientów i zrozumiałem że kłopoty są bliskie. To nie znaczy że Obligatariusze stracą bo jest przecież zabezpieczenie, ale moim zdaniem trzeba uważać.
Dawid

Kazimierz 475
0
Wpisów: 14
Wysłane: 21 lutego 2014 12:38:05
Wyniki chyba nie mają znaczenia,bo nikt nie chce kupić obligacji nawet za pół ceny,Czy ktoś wie co się stało?

p321
0
Wpisów: 87
Wysłane: 22 lutego 2014 09:50:49
Jest wniosek o upadlosc ukladowa.

Link

bpytloch
0
Wpisów: 7
Wysłane: 23 lutego 2014 10:57:55
Teoretycznie obligacje są zabezpieczone hipoteką na I miejscu. Niemniej jednak historia Catalyst pokazuje, że owe zabezpieczenia w ostatecznym rozrachunku są niewiele warte. Czy ktoś orientuje się, jaka jest procedura dochodzenia wierzytelności na tym etapie postępowania?

Zgodnie z prospektem emisyjnym złożenie wniosku o upadłość jest przesłanką do żądania wykupu obligacji w trybie natychmiastowym. Jeśli tego nie uczynią administrator hipoteki powinien ją zająć i spieniężyć.

Szukałem informacji do kogo i gdzie się zwrócić oraz, jakie są potrzebne dokumenty, i nic specjalnego nie udało mi się wygooglać. Czy ktoś może zajmował się tym tematem i miał więcej szczęścia?

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3 4

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,438 sek.

hsiirium
vcmqxmmb
cvxbwohq
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
bxdtnekp
cptqargc
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat