PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
29 kwietnia 2014 08:52:16
Scarry napisał(a):Twoim tłumaczeniem krewa można uzasadnić WSZYSTKO - np inwazję Rosji Radzieckiej na Polskę w 1939 roku i wywiezienie miliona ludzi z kresów Chrystus. Zapomniałeś o Chrystusie. Też dałoby się uzasadnić. Scarry, nie dostrzegasz jednej, aczkolwiek niezwykle istotnej rzeczy - ja nie podejmuję prób usprawiedliwienia Rosji i nie odnoszę się do interwencji. Ja pokazuję PRZYCZYNY. Próbuję pokazać, że tego wszystkiego dałoby się uniknąć, gdyby nie chore aspiracje lokalnych kacyków.
|
|
193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
29 kwietnia 2014 08:55:47
@krewaprzecież nie ma znaczenia jak to przebiegło - Rosja dopieła by celu tak czy siak. Po to wcześniej zaczeli maskirovkę i zamieszanie ze strzelaniem do obydwu stron na Majdanie, z ustawianiem rok wcześniej lokalnych oligarchów i mobilizowaniem wojska też rok wcześniej. W Gruzji tak samo doczekali do udanej prowokacji i zrobili swoje. Ukraina nie jest bardziej winna niż Rosja, nie jest nawet winna w stopniu zbliżonym. To Rosja napada niepodległy kraj. w swojej zapiekłej krytyce klanów anty-janukowyczowych doprowadzasz do pomieszania podstawowych pojęć. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 29 kwietnia 2014 08:58
|
|
PREMIUM
Wysłane:
29 kwietnia 2014 09:02:22
Sekundę, Scarry. Popatrzmy od końca. Czego potrzebowała Rosja do interwencji? Zamieszek wewnątrz kraju, prawda? Sugerujesz zatem, że Majdan został zainspirowany przez Rosję? Jeżeli tak, to dlaczego Poroszenko go sponsorował? Kolejna rzecz - jeżeli Majdan był niezbędny Rosji jako źródło zamieszek, to dlaczego wcześniej próbowano wyperswadować ten pomysł Poroszenko i Firtaszowi, nakładając na nich sankcje ekonomiczne? Scarry napisał(a):w swojej zapiekłej krytyce klanów anty-janukowyczowych doprowadzasz do pomieszania podstawowych pojęć Polemizowałbym z drugą częścią Twojego zdania, ale masz rację co do pierwszej. Mam głęboko w poszanowaniu interesy UE, USA, Rosji czy Polski względem Ukrainy. Wolę patrzeć na problem z perspektywy mieszkańców Ukrainy i kierować się przede wszystkim ich interesem.
Edytowany: 29 kwietnia 2014 09:07
|
|
|
|
Wysłane:
29 kwietnia 2014 09:11:54
Majdan został wykorzystany przez Rosję, to była idealna okazja do wywrócenia kraju. Czekali tak samo jak wyczekali prezydenta Gruzji, który stracił cierpliwość i dał się podejść jak dziecko Rosjanom. - doprowadzić do zwiększonej intensywności protestów - doprowadzić do anarchii (jestem pewny że Janukowycz specjalnie uciekł tak żeby zostawić bezkrólewie w którym każda wersja nowej władzy nie ma pełnej legalności, jestem tego w 100% pewny że takie miał polecenie z Moskwy) - rozruszać mniejszość (masowe rozdawanie paszportów rosyjskich i organizowanie sił specjalnych) - wkroczyć pod pretekstem ochrony i nielegalności władz, którą to nielegalność samemu się zorganizowało. Zainspirowany Majdan to był w sensie takim że rosyjskie służby specjalne na 100% wiedziały jakie nastroje wywoła odwołanie proeuropejskiego kursu Ukrainy i reorientacja sojuszy na Rosję. Wiedziały że doprowadzi to do ogromnego niezadowolenia, wybuchu obywatelskiego nieposłuszeństwa i skorzystały natychmiast. Nie można pozwolić żeby było międzynarodowe przyzwolenie na tak dramatycznie drapieżne praktyki międzynarodowe jakie uprawa Rosja. Czekanie tylko na kłopot sąsiada żeby rzucić się na niego. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 29 kwietnia 2014 09:20
|
|
PREMIUM
Wysłane:
29 kwietnia 2014 09:26:10
Scarry napisał(a):jestem pewny że Janukowycz specjalnie uciekł tak żeby zostawić bezkrólewie w którym każda wersja nowej władzy nie ma pełnej legalności, jestem tego w 100% pewny że takie miał polecenie z Moskwy Jak już pisałem wcześniej, konstytucja przewidywała w pełni legalne odsunięcie Janukowycza od władzy, tylko nie mogę pojąć dlaczego nie skorzystano z tej opcji. Cytat:Zainspirowany Majdan to był w sensie takim że rosyjskie służby specjalne na 100% wiedziały jakie nastroje wywoła odwołanie proeuropejskiego kursu Ukrainy i reorientacja sojuszy na Rosję W takim razie nie mogę pojąć kroków Rosji, mających na celu niedopuszczenie do burd na Majdanie - a za takowe uważam te, poczynione przeciwko Poroszenko i Firtaszowi.
|
|
Wysłane:
29 kwietnia 2014 09:43:16
@krewaw żaden sposób nie mogli Rosjanie zatrzymac oligarchów mających zdywersyfikowane portfele w wielu krajach. Mogli ich za to rozdrażnić i spolaryzować opinię publiczną, wiedząc że są dzięki ich własnym działaniom nastawieni maksymalnie anty-moskiewsko i poprą protesty na Majdanie powiększając ich skalę. Tak to właśnie przecież się robi przed inwazją. Tak Rosjanie robili od zawsze. a propo legalności - to co piszesz jest co najmniej wątpliwe i wynika z całego tego Twojego bagażu złych emocji wobec jednej strony, nazwijmy ją umownie "pro-zachodniej". Znam międzynarodowe opinie prawne i od zawsze brzmiały one tak że najwyższą rangę wobec prawa ma zasada konstytucyjnej suwerenności narodu, więc tutaj sprawa jest jasna. Cała wina leży po stronie Rosji atakującej suwerenny kraj. Rosjanie i tak znaleźliby sobie szybko kolejny pretekst, jakby Janukowycz nie wypalił, to tylko była kwestia pieniędzy i pewnych zmian w działaniach sił specjalnych. czytałeś krewa raport Komisji Weneckiej „o sytuacji konstytucyjnej na Ukrainie" z 20 grudnia 2010 ? * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 29 kwietnia 2014 09:58
|
|
PREMIUM
Wysłane:
29 kwietnia 2014 09:57:54
Scarry, nie czytałem raportu komisjo Weneckiej. Czytałem natomiast kilka redakcji konstytucji Ukrainy oraz podstawy prawne funkcjonowania urzędu prezydenta oraz WR. Wynika z nich jednoznacznie, że istniała możliwość legalnego odwołania prezydenta oraz legalnego objęcia władzy po zamieszkach na Majdanie. Nie skorzystano z tej opcji i nikt nie potrafi wskazać dlaczego.
Idąc tropem międzynarodowych opinii prawnych - każdy pucz i zamach stanu można byłoby wybielić, powołując się na zasadę suwerenności narodu?
|
|
Wysłane:
29 kwietnia 2014 10:00:30
@krewa no nie, bo tutaj Rada Najwyższa Ukrainy uznała że de facto prezydent opuścił swoje stanowisko w sytuacji zagrożenia suwerenności kraju i złamał podstawową zasadę konstytucji, więc oni tylko potwierdzili to de iure. Rosjanie kazali mu zwijać manatki i ruszać z chaosem. Ale jakby nie posłuchał to i tak dwa dni przed zwinięciem Janukowycza zarządzono przerzut pierwszych jednostek specjalnych na Krym. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 29 kwietnia 2014 10:02
|
|
0 Dołączył: 2009-07-16 Wpisów: 1 746
Wysłane:
29 kwietnia 2014 10:11:09
@Scarry, a jak sie ma to lamania konstytucji taka sytuacja? Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...
|
|
PREMIUM
Wysłane:
29 kwietnia 2014 10:11:45
Scarry, dawaj uczynimy tak - zapoznaj się z ukraińskimi aktami prawnymi a następnie jeszcze raz wrócimy do tematu. Na całym świecie podkreśla się, że decyzja o odsunięciu Janeka nie była najbardziej fortunnym rozwiązaniem, dającym bowiem możliwość do podważenia legitymności obecnych władz, a Ty nadal brniesz w swoje. Jeżeli potrzebujesz pomocy w postaci linków czy tłumaczeń - służę pomocą.
|
|
|
|
Wysłane:
29 kwietnia 2014 10:24:11
@krewaależ przeczytałem je, i nie potrzebuję tłumaczeń, wiele lat wbijano mi do głowy język rosyjski i chcąc nie chcąc czytam w tym języku ze zrozumieniem. Zresztą polskie tłumaczenie każdej wersji ukraińskiej konstytucji jest również dostępne. Wiem że nie ma wprost w Konstytucji sytuacji jaka wydarzyła się na Ukrainie, czyli co robić w sytuacji w której prezydent ucieka do kraju agresora unikając złożenia podpisów nad wchodzące w trybie natychmiastowym przepisy prawa (dziwne że tego nie przewidzieli, co ?) . Ukraińcy improwizowali zachowując imponderabilia konstytucyjności i suwerenności kraju, a nie bezpośrednią literę prawa. Wyszło im tak jak wyszło, międzynarodowe opinie prawne są przychylne takiemu rozwiązaniu, aczkolwiek faktycznie podkreśla się ich niedookreśloność prawną, ale i tak stawia się je wyżej jako zgodne z prawem nad zachowanie prezydenta. I to w żaden sposób nie usprawiedliwia Rosji jak próbujesz wciąż wciskać czytelnikom. Oni operację zajmowania Krymu już zaczęli przed tym, to i tak się toczyło swoim rytmem. Pretekst był potrzebny dowolny, coś jak w Polsce Gliwice w 1939... nie miał znaczenia, to tylko pretekst. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 29 kwietnia 2014 10:37
|
|
PREMIUM
Wysłane:
29 kwietnia 2014 10:38:52
Scarry napisał(a):I to w żaden sposób nie usprawiedliwia Rosji jak próbujesz wciąż wciskać czytelnikom. Na tego typu bezczelne insynuacje mogę powiedzieć tylko jedno - turlaj dropsa, Scarry. Widzę, że sprawia Tobie olbrzymi problem przyjęcie do wiadomości i zaakceptowanie, że ja w żadnym wypadku nie usprawiedliwiam Rosji. Mógłbym napisać to dużymi literami, tylko obawiam się, że i tak nie odniesie to pożądanego efektu. Niniejszym żegnam.
|
|
Wysłane:
29 kwietnia 2014 11:08:38
to turlaj z tą propagandą Cytat:Natomiast ja próbuję po raz kolejny pokazać, że obecna sytuacja jest pochodną Majdanu i w pierwszej kolejności za taki stan należy winić władze Ukrainy a dopiero później Putina sprawa jest dla mnie jednoznaczna co takim stwierdzeniem próbujesz komu wcisnąć. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 29 kwietnia 2014 11:11
|
|
0 Dołączył: 2010-10-15 Wpisów: 62
Wysłane:
29 kwietnia 2014 11:39:09
krewa napisał(a):Próbuję pokazać, że tego wszystkiego dałoby się uniknąć, gdyby nie chore aspiracje lokalnych kacyków. Masakra, człowieku za jakich ty masz idiotów czytelników tego wątku ! Czy są tu w ogóle inne osoby czuwające nad forum ? Byliście wy w ogóle na lekcjach historii w szkole ? O czym się u was w domach mówiło, jak wychowywało, przecież 50 lat radzieckiego zaboru to nie jest żadna prehistoria żeby aż takim sianem we łbie epatować ! Czerwonym propagandystom jak krewa trzeba wprost na każdym kroku przypominać, że "tego wszystkiego dałoby się uniknąć, gdyby nie chore aspiracje" PUTINA czy też jakiejkolwiek innej radzieckiej hołoty ! To jest wprost militarna agresja na NIEPODLEGŁE państwo związana WYŁĄCZNIE z jej wewnętrznymi konfliktami, a nie jakimś wydumanym zagrożeniem wielkiej czerwonej Federacji ! Czy tak samo akceptowalne byłyby brednie w stylu; II wojny światowej dałoby się uniknąć gdyby nie chore aspiracje II RP, która nie pozwoliła sąsiadowi puścić przez swoje ziemie hajłeja ?! Czy też; II wojny światowej dałoby się uniknąć gdyby żydzi zmienili swoje zachowanie, charaktery albo chociaż pejsy podgolili ?! A jak niezadowolenie wobec Tuska sięgnie poziomów nieakceptowalnych przez "ulicę" i poniesiona przez powiedzmy PiS doprowadzi do upadku tej władzy to czyje NAJECHANIE Polski będzie przez takich krewów uzasadnione; zielonych ludzików czy może Bundeswehry ?!
|
|
0 Dołączył: 2010-02-11 Wpisów: 252
Wysłane:
29 kwietnia 2014 11:56:25
Robberto-BRAWO...! Mnie szokuje jeszcze jedna rzecz: ogromne poparcie dla putina.W Rosji ZAWSZE był i jest ciemnogród,ale żeby nawet w obliczu agresji na inne państwo popierać kogoś takiego to można odniesc wrażenie, że Rosjanie to zwykli głupcy (to oczywiscie dotyczy tych, co popierają zbrodnie wodza)...
|
|
0 Dołączył: 2010-03-23 Wpisów: 111
Wysłane:
29 kwietnia 2014 14:09:28
Scarry napisał(a):Majdan został wykorzystany przez Rosję, to była idealna okazja do wywrócenia kraju. Uff, wreszcie jakiś rozsądny głos w dyskusji.
|
|
0 Dołączył: 2009-10-06 Wpisów: 1 335
Wysłane:
29 kwietnia 2014 15:15:02
@Krewa, jak piszesz, jesteś biegły w prawie ukraińskim i zagadnieniach politycznych. Może rozwiąż mi zagadkę. Jakby było, gdyby Rada Najwyższa Ukrainy postąpiła inaczej? Janukowycz ucieka w piątek. Sobota, niedziela, poniedziałek Ukraina nie ma Prezydenta, Premiera, ministrów, Prokuratora Generalnego. Wszyscy wyjechali, czyt. uciekli. Co wtedy?
Podpowiem co by się działo. Kilka dni na Ukrainie nie ma żadnych przywódców państwa, chociaż formalnie są na urzędzie. Wojsko w koszarach, bez rozkazów. Na wschodzie Ukrainy, na Krymie giną turyści rosyjscy lub mniejszość rosyjska. Putin ogłasza, że w związku z zagrożeniem mniejszości rosyjskiej, zagrożeniem granic, muszą wprowadzić wojska na Ukrainę i zaprowadzić pokój. Opowiada w TV, że na Ukrainie panuje bezhołowie, nie ma władz krajowych, anarchia etc. Wojsko ukraińskie jest w koszarach bez rozkazów, nie wiedza co robić, gdy wjeżdżają rosyjskie czołgi. Rozkazów by strzelać, nie dano. Putin dojeżdża do Kijowa, bez jednego wystrzału. Może taki był plan? Myślisz, że Janukowycz i wszyscy inni wyjechali sami z siebie? Nie sądzę. Myślę, że był to jeden z etapów założonego wcześniej planu.
|
|
0 Dołączył: 2010-10-18 Wpisów: 434
Wysłane:
29 kwietnia 2014 15:18:39
Taki jest rezultat rozmawiania o wszystkim w jednym wątku, w dodatku ma to mały związek z tytułem. Mamy zasadnicze kwestie: konflikt Rosji z Ukrainą oraz sytuacja wewnętrzna Ukrainy. Gdyby były 2 wątki, dyskusja toczyłaby się spokojniej. A tak, jedną oś dyskusji nakłada się na drugą, a nawet sami dyskutanci mieszają je. Przez to powstaje wrażenie, że ktoś kto np. krytykuje nowe wewnętrzne porządki pomajdanowe stoi po stronie Rosji w sporze z Ukrainą…
|
|
153 Dołączył: 2011-10-30 Wpisów: 1 886
Wysłane:
29 kwietnia 2014 15:41:28
siekoo napisał(a):@Scarry, a jak sie ma to lamania konstytucji taka sytuacja? Siekoo- napisałeś to dla jaj, prawda? Bo jeśli na poważnie, to ja już nie wiem, co mam mysleć o Twoich poglądach.... Obce mocarstwo prowadzi operację w mieście, skierowaną przeciw jedności terytorialnej kraju, a Ty zadajesz pytanie, jak ma się blokada dojazdu do tego miasta przez legalne wojska zaatakowanego kraju i sprawdzanie zawartości aut do swobód konstytucyjnych... Nie wiem, jak mam Ci to jeszcze prościej wyjaśnić - swobody konstytucyjne ZAWSZE, napiszę jeszcze większymi literami ZAWSZE są ograniczane w sytuacji zagrożenia jedności terytorialnej kraju przez agresję obcych. Nie znam na tyle konstytucji Ukrainy, ale mogę w ciemno założyć, że istnieją tam odpowiednie zapisy na tego typu przypadek. Dlatego, że w praktycznie każdej konstytucji, dowolnego państwa takie czy inne zapisy odnośnie zawieszenia części swobód konstytucyjnych w sytuacji zewnętrznego zagrożenia są. W polskiej również. A może z równym oburzeniem zapytasz, jak się ma do łamania praw konstytucyjnych wprowadzenie posterunków granicznych w Gagauzji (autonomiczna republika w Mołdawii) pl.wikipedia.org/wiki/Gagauzja... z rosyjskiego podpuszczenia przez zbuntowane władze tej prowincji i żądanie od przekraczających "granicę" wiz gagauskich? Toż to dopiero jest naruszenie swobód obywatelskich. Oczywiście Russia Today TV nie jest tym faktem absolutnie oburzona... A właśnie, odnośnie RT. Deklarowałeś się tu jako człowiek wyjątkowo nie ufający mediom, ze to niby propaganda itd. Jednak jak tak obserwuję to, co linkujesz, zauważam, że nie wszystkim mediom jednakowo nie ufasz. Bardzo chętnie linkujesz materiały wyjątkowo kłamliwej i bezczelnej Russia Today, anglojęzycznej tuby propagandowej Kremla, w której prawdziwe i nie manipulowane informacje to tylko godzina i pogoda Możesz mi wyjaśnić tę osobliwą dozę zaufania, jaką u Ciebie, osoby podobno nieufnej wobec mediów, cieszy się to jedno medium? A odnośnie Mołdawii. To następne w kolejce państwo, czekające na rosyjską agresję. Oto tweet Dimitrija Rogozina: pl.wikipedia.org/wiki/Dmitrij_...Cytat:Dmitry Rogozin @DRogozin 28 kwi 'Association with the EU' will end up in destruction for Moldovans, and devastation for Moldova. (cont) http://tl.gd/n_1s1ia9m Jeśli to nie jest ledwo zawoalowana rosyjska groźba wobec niepodległej Mołdawii, to ja nie wiem co to jest.... Ktoś taki jak Rogozin nie mówi takich słów bez powodu, a pretekstem jest fakt, że kilka godzin wcześniej EU przyznała bezwizowy wjazd na obszar Unii Mołdawianom. "Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
|
|
0 Dołączył: 2009-07-16 Wpisów: 1 746
Wysłane:
29 kwietnia 2014 19:34:29
Szutniku, alez ja nie o ograniczeniach swobod  ja o legitymowaniu cywila przez zolnierza. stanu wyjatkowego nie wprowadzono, wiec na jakiej podstawie? drzecie szaty, ze ktos robi cos niezgodnie z konstytucja, przepisami, wiec pomyslalem, ze zapytam czy to zgodne z ukrainskim prawem? bo w razie zagrozenia jednosci terytorialne pierwsze co sie robi, to wprowadza sie stan wyjatkowy, nieprawdaz wiesz Szutniku, linkuje to, co uwazam za interesujace - raz jest to RT (tak, wiem, wyjatkowo klamliwa - dziwnym trafem wiekszosc artykulow i filmow na polskich portalach odnosnie Ukrainy to przedruki z RT, tyle, ze z poldniowym opoznieniem  ), raz FAZ, raz Die Zeit, a czasem polskie portale. nie linkuje za to akurat pasujacych mi blogow czy twittow (ten ostatni...  ). i Szutniku, jestem tak samo sceptyczny wobec wszelkich mediow (ok, niemieckie uwazam za rzetelniejsze), nie pisze 'patrzcie, oni maja racje' tylko 'niech kazdy sam oceni'. kazdy ma swoj rozum, a ja linkuje rozne artykuly z roznych portali. jesli nie znasz niemieckiego i dlatego tylko anglojezyczne linki RT przyswoiles - po prostu powiedz, naprawde chetnie streszcze artykul, lub przetlumacze komentarze, bo naprawde warto. ciezko, by Amerykanie wielbili Rosje, ale Niemcy juz patrza na Rosje trzezwiejszym okiem. dla Ciebie 80% tych Niemcow byloby V kolumna Putina, bo, cholera, maja czelnosc zadawac pytania, zamiast grzecznie lykac medialna papke. ja Tobie nie zarzucam, ze jestes proamerykanski - moze by tak na zasadzie wzajemnosci przestalbys mi zarzucac prorosyjskosc? Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...
|
|