PARTNER SERWISU
ddvxtfus
17 18 19 20 21
kasztan
0
Wpisów: 205
Wysłane: 30 czerwca 2014 13:13:05 przy kursie: 6,68 zł
A to, że rynek jest płynny i że głównie kupują zagraniczni gracze, to ja wiem. Zresztą tak jest od dobrych kilku lat, z kolei udział polskiego kapitału w tego rodzaju transakcjach jest marginalny. Ja pytałem konkretnie o USA, gdzie ich udział nie jest aż tak znowu duży. Amerykanie to tylko z tego co pamiętam 10-11% ogółu transakcji. Stąd pytałem, jak postrzegają ten region pod katem inwestycji, a nie tylko ładnych politycznie słów. Doceniają nas bowiem nie ci, co pięknie mówią o polskim "skoku cywilizacyjnym" a raczej Europejczycy - tak jak piszesz Niemcy, UK czy Szwedzi.
A ostatnie dane pokazują, że cała Europa Środkowo – Wschodnia jest pod względem transakcji atrakcyjna, a Polska najbardziej transparentnym rynkiem nieruchomości w tym regionie Europy. renews.pl/index.php?mact=News,...

RMAT-79
0
Wpisów: 61
Wysłane: 2 lipca 2014 08:37:40 przy kursie: 6,55 zł
Sołowow chce sprzedać 45% akcji Echo, warte do 1,5 mld zł - prasa
ISBnews - Biznes
2 Lip 2014, 8:23

Warszawa, 02.07.2014 (ISBnews) - Michał Sołowow zamierza sprzedać pakiet 45% udziałów w Echo Investment, warty 1,2-1,5 mld zł, dowiedział się "Puls Biznesu".

"Dziś jeden z najbogatszych Polaków kontroluje 45% jego akcji i głosów, które według obecnej kapitalizacji są warte sporo ponad 1,2 mld zł, a według najświeższych wycen analityków nawet 1,5 mld zł. Dowiedzieliśmy się w kilku źródłach, że pakiet Echa został wystawiony na sprzedaż. Gdyby do niej doszło, mogłaby to być największa transakcja giełdowa w tym roku" - czytamy w materiale "PB".

Osoba z rynku inwestycyjnego poinformowała gazetę, że zlecenie przygotowania sprzedaży pakietu akcji Echo dostał londyński Citibank. Na rynku jest on oferowany od około dwóch miesięcy. "Spółka uruchomiła nawet data room z bardzo ogólnymi informacjami" - podało źródło.

Echo Investment to jedna z największych w Europie firm inwestycyjno-deweloperskich z polskim kapitałem. Spółka realizuje inwestycje w czterech głównych sektorach rynku nieruchomości: budownictwie mieszkaniowym, centrach handlowych, budownictwie biurowym oraz hotelowym. Od 1996 roku spółka notowana jest na GPW.

http://stooq.pl/n/?f=899660

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 2 lipca 2014 09:17:54 przy kursie: 6,50 zł
Na mojego czuja drożej by wyszło sprzedać poszczególne projekty funduszom, wypłacić dywidendę lub skupić akcje, a potem sprzedać wehikuł albo do czegoś użyć. Sprzedaż w pakiecie będzie musiała się wiązać z dyskontem do wartości portfela nieruchomości - pytanie jak dużym, rynek już od dawna zdejmuje 15-20% do wartości księgowej.

RMAT-79
0
Wysłane: 2 lipca 2014 09:31:21 przy kursie: 6,50 zł
Ciekawe jak przyjmie to rynek.
Jak dla mnie info na spory minus....

RMAT-79
0
Wysłane: 4 lipca 2014 06:55:41 przy kursie: 6,45 zł
Może stockwatch z racji tego, że tak prężnie zamieszcza informacje o Echo, wywiady, czaty itd....... zainteresuje się sprawą Pana Sołowowa i jego pakietem akcji?

WatchDog
50
Wysłane: 4 lipca 2014 08:04:13 przy kursie: 6,45 zł
Zajmujemy się tym dokładnie od środy rano, kiedy informacja wypłynęła na świat.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wpisów: 11 191
Wysłane: 4 lipca 2014 17:25:43 przy kursie: 6,61 zł
Echo kupiło za ca 170 mln zł teren o wielkości 4,4 hektara po dawnych Browarach Warszawskich. Planuje wybudować tam kompleks biurowo-mieszkaniowy o powierzchni 100 tys. mkw. PUM:

Cytat:
Echo Investment na nabytej nieruchomości planuje realizację, w okresie 5-7 lat, projektów deweloperskich o szacunkowej łącznej powierzchni 100 000 mkw. Zgodnie z obowiązującym dla tego terenu Miejscowym Planem Zagospodarowania Przestrzennego spółka wybuduje tam zespół biurowy uzupełniony funkcją mieszkaniową. Wstępny, szacunkowy koszt związany z realizacją ww. inwestycji wynosi ok. 1 mld PLN.

echo.stockwatch.pl/aktualnosci...

kliknij, aby powiększyć

To nie pierwsza warszawska inwestycja kieleckiego dewelopera. Echo aktualnie realizuje w ścisłym centrum stolicy wieżowiec Q22 w miejscu dawnego hotelu Mercure(cena nabycia 137 mln zł) i drugie etap Parku Rozwoju przy ul. Konstruktorskiej. Projekt znajduje się na działce o powierzchni 7,3 hektara nabytej za kwotę 63 mln. Na tym terenie prowadzona jest także inwestycja mieszkaniowa.

W tym roku powinny być także uruchomione jeszcze dwie inwestycje. Pierwsza przy ul. Taśmowej. Pod koniec 2012 roku spółka za 60 mln zł nabyła teren ponad 3 hektarów od ARP. Druga działka o podobnej wielkości przy ulicy Bethovena została nabyta za 70 mln zł w końcówce 2010 r.

W 2013 Echo kupiło działkę pod biurowiec we Wrocławiu, obok Aquariusa na Suchej, a także pod
mieszkania działkę w Poznaniu i 3 działki w Krakowie.
Edytowany: 4 lipca 2014 17:48

WatchDog
50
Wysłane: 7 lipca 2014 21:40:53 przy kursie: 6,60 zł
Okolicę darzę potrójnym sentymentem.
W Browarach miałem praktyki robotnicze!! W 1988 roku. Nie przyznaję się do tego publicznie, ale zaliczyłem 2 lata studów Technologii Żywności na SGGW. Oj nie był to czas stracony ;)
Parę lat później tuż obok miałem biuro/redakcję i to przez lat kilka.
A jeszcze parę lat później zamieszkałem nieopodal i urodziło mi się tam pierwsze dziecko.
Nie piszę tego żeby się wyspowiadać albo polansować, tylko dlatego że świetnie czuję jak zmieniała się okolica. Z totalnego pustkowia, gdzie nie dawało się nawet dotrzeć komunikacją, zrobił się Manhattan. Są wysokościowce, śliczne nowe budowle, świetne apartamentowce, jest Hilton z wielkim basenem, coraz więcej restauracji, a jak we wrześniu otworzą tuż obok stację drugiej linii metra, będziemy mieli warszawskie Docklands czy nowojorskie Chelsea. Świetne miejsce. Choć z drugiej strony trzeba zauważyć że w zasięgu wzroku buduje się lekko licząc dobre kilka tysięcy mieszkań...

darektomczyk
4
Wpisów: 88
Wysłane: 9 lipca 2014 10:39:41 przy kursie: 6,55 zł
Na skyscrapercity piszą, że w miejscu Browarów według miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego można wybudować na działce 3 biurowce o wysokości nawet do 140 m.

Cytat:
Mają być trzy wieżowce:
- ten niemal w narożniku Grzybowskiej i Wroniej ma mieć 120 m. Niestety narożnik nie będzie zabudowany co jest kuriozum, obecnie jest tam sralniko-parking ze ścieżką wydeptaną na skos i plan utrwali taki sposób "zagospodarowania" terenu;
-ten w głębi ma mieć 140 m. Będzie tam taki plac jak jest między Hiltonem i Platinum Towers; jest to całkiem fajna koncepcja przestrzenna (symetrycznie po obu stronach). Ten istniejący plac żyje, a jak zabudują wieżowcami wokół tego planowanego to będzie jeszcze lepiej. Niestety oba place będą _niemal_ symetrycznie ulokowane względem siebie, a wszystko przez pozostawienie sralnika, o którym powyżej. Gdyby przesunęli wieżowiec całkiem do narożnika Grzybowskiej i Wroniej, byłyby dwa fajne symetryczne place, każdy otoczony wieżowcami, a tak pozostaje niedosyt że coś jednak spartolono;
- trzeci wieżowiec - ten po wschodniej stronie planowanego placu przy Grzybowskiej ma mieć 120 m.

Jest jeszcze 140 m dalej na wschód, ale to juz Liberty Tower i inna działka.

Tereny 8A i 8C to też miejszkaniówka i usługi do 30 m, czyli odpowiadające skali nowej zabudowy skrzyżowania Wroniej i Chłodnej.

www.skyscrapercity.com/showthr...

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 10 lipca 2014 23:31:50 przy kursie: 6,56 zł
Bushido, taipan, ucofb pisałem już na tym wątku, że:
anty_teresa napisał(a):

StockWatch jest jednym z partnerów GPW jeśli chodzi wspieranie relacji inwestorskich:
http://www.gpw.pl/ri_partner
W ramach współpracy z partnerami wspieramy komunikację wielu spółek z inwestorami indywidualnymi. Stąd w serwisie są czaty, wywiady i strony korporacyjne spółek oraz inne działania przybliżające działalność poszczególnych firm.
www.stockwatch.pl/wiadomosci/u...
i stąd także moja aktywność w wątku Echo. Wiele spółek korzysta z możliwości dotarcia do dużej liczby inwestorów za naszym pośrednictwem. Są to Energa, Kruk, Neuca, PCC Rokita, PKP Cargo, Echo i wiele innych. Myślę, że rozpowszechnianie informacji o branży i spółce może tylko poprawić jakość podejmowanych decyzji inwestycyjnych.

Z punktu widzenia SW najważniejsi są nasi użytkownicy i to ich głos jest decydujący. Wątek został posprzątany, a wpisy o postępach prac ukażą się na stronie korporacyjnej.
Edytowany: 11 lipca 2014 00:16

ucofb
1
Wpisów: 1 207
Wysłane: 10 lipca 2014 23:44:57 przy kursie: 6,56 zł
Uważam, ze tego typu wpisy są na stronie korporacyjnej echo jak najbardziej na tak, na forum echo nie. Takie jest moje zdanie :)
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett

rafklopo
0
Wpisów: 63
Wysłane: 11 lipca 2014 08:44:29 przy kursie: 6,56 zł
to i ja coś wrzucę na tego bloga"

Zwiększająca się podaż wpłynie na obniżkę czynszów
"Nawet właściciele najlepszych obiektów biurowych muszą coraz dłużej czekać na najemców.

Do niedawna najlepsze biurowce w najdroższym miejscu w Polsce, czyli w ścisłym centrum Warszawy, cieszyły się dużym zainteresowaniem i zwykle w 100 proc. były wynajęte jeszcze przed zakończeniem ich budowy. Jednak ta sytuacja zmienia się od pewnego czasu na niekorzyść właścicieli nieruchomości.

– Wraz z budową nowych obiektów i rewitalizacją starszych, podaż biurowców znacznie się zwiększyła w ostatnich dwóch latach. Proces komercjalizacji wydłuża się i niewykluczone, że nowoczesne biurowce będą się wypełniały w całości dopiero po oddaniu do użytkowania – opowiada Tomasz Subocz, dyrektor działu reprezentacji najemcy w firmie Savills.

Do warszawskich biurowców, które będą gotowe w tym roku i jednocześnie oferują najwyższe czynsze, można zaliczyć: Małachowski Square, który na razie jest wynajęty w 30 proc., Warsaw Spire B (ok. 75 proc.), Jasna 26, wynajęty już w ponad 90 proc.

Warszawskie różnice

W stolicy najwyższe stawki ofertowe sięgają 28 euro za mkw. miesięcznie. Takie ceny obowiązują w butikowych kamienicach po liftingu.

– Flagowym przykładem jest w tym przypadku Dom Dochodowy o Trzech Frontach na pl. Trzech Krzyży. Budynek jest prawie cały wynajęty, a niewielkie dostępne moduły biurowe: 100–150 mkw., mają czynsz wywoławczy w granicach 25–28 euro za mkw. miesięcznie. Nieco niższe stawki wywoławcze znajdziemy w takich budynkach historycznych, jak plac Bankowy 1, Liberty Corner czy pasaż Lipińskiego – wylicza Michał Lis, dyrektor działu wynajmu powierzchni biurowych w JLL. – Sporo zainteresowanych najemców to mniejsze firmy, dlatego też komercjalizacja nieco się wydłuża – dodaje.

Jak wyjaśnia Paweł Lothammer, dyrektor w Agencji Komercyjnej w firmie Knight Frank, stawki transakcyjne są o ok. 1–1,5 euro za mkw. niższe w zależności od wielkości wynajmowanej powierzchni, długości umowy najmu oraz kosztów aranżacji powierzchni i pakietów zachęt dla najemców.

W Krakowie, gdzie jest najmniej powierzchni niewynajętej z całej Polsce, stawki nie dochodzą nawet do 20 euro za mkw., zatrzymując się zwykle na 17 euro za mkw.

– Warszawa jest miastem, gdzie większość firm lokuje swoje siedziby, które ze względu na swoją rolę powinny być reprezentacyjne. Tymczasem w miastach regionalnych firmy lokują tzw. back-office, a więc jednostki zajmujące się wsparciem operacyjnym. Nie muszą się więc one znajdować w centrum miasta, ponieważ nie obsługują klientów u siebie, a jedynie wykonują zadania dla innych komórek firmy – tłumaczy Tomasz Subocz.

Nieunikniona korekta

Paweł Lothammer dodaje, że w Warszawie najdroższe budynki mają stawki ofertowe nawet ponad 2–2,5-krotnie wyższe niż najtańsze biura w tym mieście. – Natomiast na rynkach regionalnych nie widać tak dużych dysproporcji. Różnice sięgają maksymalnie kilku euro na mkw. – szacuje Lothammer.

Większość drogich budynków w ścisłym centrum Warszawy jest na razie wynajęta w 80–90 proc. Ale ze względu na zwiększającą się podaż i konsolidację klientów z branż finansowych, ubezpieczeniowych czy telekomunikacyjnych oraz ich konsekwentne przeprowadzki poza śródmieście współczynnik powierzchni niewynajętej w centrum stolicy rośnie.

– Mając też na uwadze dużą podaż biurowców, zarówno w budowie, jak i w planach, szczególnie w okolicach ronda Daszyńskiego, w przyszłości możemy mieć do czynienia z odpływem najemców na bliską Wolę, co również nie pozostanie bez wpływu na wysokość stawek w ścisłym centrum – zauważa Paweł Lothammer.

Korektę cen zdaniem Michała Lisa już widać. – Jednak nie jest ona tak znaczna, zwłaszcza w prestiżowych kamienicach – podkreśla Lis.

Tendencja do nieznacznych obniżek w centrum Warszawy, i nie tylko, bo również w innych dzielnicach stołecznych, jak i w innych miastach, będzie się utrzymywał się przez najbliższy rok lub nawet dwa lata. Pamiętajmy, że w tym roku polski rynek biurowy powiększy się o rekordową powierzchnię: 660 tys. mkw. nowych biur."
www.ekonomia.rp.pl/artykul/709...

taipan
0
Wpisów: 189
Wysłane: 11 lipca 2014 09:24:46 przy kursie: 6,51 zł
Cytat:
Wątek został posprzątany, a wpisy o postępach prac ukażą się na stronie korporacyjnej.

anty, dzięki, dokładnie o takie rozwiązanie mi chodziło. cenię twoje posty i dlatego zależało mi, aby granica między wspieraniem RI, a 'zwykłymi' analizami była czytelna.

idąc krok dalej - może warto byłoby dodać stały link do strony partnerskiej echo, tak żeby każdy mógł w łatwy sposób dostać się na stronę (vide link do czata na pasku spółki). Przyznam, że baner linkujący na stronie głównej znika w gąszczu i łatwo go przeoczyć (zarówno dla echo jak i pozostałych spółek).

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 24 lipca 2014 09:54:35 przy kursie: 6,19 zł
W ostatnich dniach na stronie korporacyjnej pojawiły się 3 raporty branżowe, które można znaleźć tutaj:
echo.stockwatch.pl/category/ra...

a także parę newsów korporacyjnych do przeczytania w tym miejscu:
echo.stockwatch.pl/category/ak...

darektomczyk
4
Wpisów: 88
Wysłane: 3 sierpnia 2014 12:25:34 przy kursie: 6,20 zł
W opinii jednego z dyrektorów Colliersa mamy mega popyt na nieruchomości. Poniżej cytat z PN

Popyt jest nieustannie silny, co chwilę pojawiają się nowi inwestorzy, którzy są zainteresowani alokacją kapitału w Polsce. Tak naprawdę jedynym znakiem zapytania może być strona podażowa w tym roku. Jeśli pułap transakcji z ubiegłego roku [łącznie 3,3 mld euro - red.] nie zostanie osiągnięty, będzie to wyłącznie wynikiem tego, że na rynku zmniejszyła się podaż nieruchomości na sprzedaż - podkreśla Mirowski.

Podkreśla, że Colliers oczekuje, że ze strony popytowej jest potencjał na przekroczenie ubiegłorocznego wyniku. Do Polski ciągną inwestorzy z kapitałem europejskim, ale nie tylko. Są wśród nich również inwestorzy ze Stanów Zjednoczonych, Bliskiego i Dalekiego Wschodu. Wolumen transakcji może sięgnąć nawet 4 mld euro, choć podaż nieruchomości może ograniczyć ten wzrost

Ciekawe czy Echo coś w końcu sprzeda. W tym roku miała iść pod młotek MOP, ale na razie cisza.
Otoczenie jakby sprzyjało, więc może uda się ten projekcik spieniężyć.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 7 sierpnia 2014 19:53:56 przy kursie: 6,14 zł
Echo w ostatnich miesiącach opublikowało parę komunikatów o obniżeniu kapitału zakładowego spółek zależnych:

"53 – "Grupa Echo spółka z ograniczoną odpowiedzialnością"" SKA
"Echo Pasaż Grunwaldzki – "Magellan West Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością"" SKA
Projekt Naramowice – "Grupa Echo" Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością SKA

W związku z tym, że nie jest dla wszystkich jasne jaki charakter mają wymienione wyżej komunikaty, to wyjaśniam, że to nic innego jak powrót gotówki ze spółek zależnych do jednostki dominującej, czyli Echo Investment SA. Być może związane jest to z deklarowaną podczas czatu chęcią wypłaty dywidendy lub sfinansowania programu inwestycyjnego.

Ponadto Echo przedwczoraj opublikowało komunikat o zwiększeniu limitu jednego z kredytów bieżących do kwoty 75 mln zł.

Komunikat
Edytowany: 7 sierpnia 2014 19:57

Keczler
1
Wpisów: 105
Wysłane: 7 sierpnia 2014 21:45:17 przy kursie: 6,14 zł

kliknij, aby powiększyć

Takie tam moje wieczorne rozważania techniczne. Widzimy tutaj wykres tygodniowy, 3-letni obrazujący trend wzrostowy panujący na spółce. Obecna linia trendu poprowadzona od lata 2012 była testowana dwa razy, na początku tego roku i w tym tygodniu (dokładniej to dziś). Ostatnimi czasy widzimy korekcyjne spadki, jednakże towarzyszy im malejący wolumen, a wskaźnik AD też nie wysyła na razie żadnych niepokojących sygnałów. Widzę tutaj następujące poziomy wsparcia: 6.10 PLN, 5.90 PLN (linia trendu), 5.30 PLN oraz 4.45 PLN. Opory: 7.60 PLN (szczyty z 2013 roku) i lokalny szczyt 6.90 PLN. Patrząc na wykres wydaje mi się, że linia trendu powinna wytrzymać, a ostatnie spadki miały na celu schłodzenie papieru i przygotowanie do ataku na 7.60.

EDIT: Ciekawą i ważną informacją będzie także raport za Q2, który już niedługo się ukaże i może nam na wykresie też trochę namieszać. Ktoś ma jakieś przewidywania co do wyników?
Edytowany: 7 sierpnia 2014 21:47

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 7 sierpnia 2014 22:34:14 przy kursie: 6,14 zł
To ja wrzucę coś takiego:

kliknij, aby powiększyć

To są proste estymacje przy dwóch wielu założeniach.

1. Nie było zmiany metody wyceny z kosztu historycznego na DCF, czyli przez wynik nie poszedł żaden nowy projekt.
2. Galeria Amber, Park Rozwoju, A4 Biznes Park nadal miały wakacje kredytowe, co nie musi być prawdą, a nawet prawdopodobne jest bardziej, że nie miały
3. Nie rozliczono przez koszty adaptacji pomieszczeń dla nowych najemców
4. Nie zawiązano, lub rozwiązano istotnych rezerw i odpisów aktualizacyjnych
5. Sprzedaż mieszkań w sensie umów ostatecznych była na poziomie średnim z 1 i 4 kwartału.

Krótko mówiąc wynik powinien być lekko dodatni według mnie. Parę, paręnaście milionów.

krewa
PREMIUM
1 362
Wpisów: 11 957
Wysłane: 12 sierpnia 2014 07:21:18 przy kursie: 6,10 zł
Spojrzenie na wykres kieleckiego dewelopera

kliknij, aby powiększyć

Szczegóły jak zwykle w serwisie wiadomości SW:
www.stockwatch.pl/wiadomosci/b...

sasky
PREMIUM
49
Wpisów: 2 767
Wysłane: 19 sierpnia 2014 16:26:40 przy kursie: 6,03 zł
Nowe reko trafiło na rynek
Cytat:
Według najnowszych wycen ekspertów z UniCredit, akcje GTC mają 8,5-proc. potencjał do wzrostu, a Echo Investment ponad 21-proc. W poniedziałek kursy akcji obu deweloperów nieśmiało odrabiają wakacyjne zaległości.

www.stockwatch.pl/wiadomosci/m...
Liczby nie kłamią (...) ale kłamcy liczą

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE ECHO
  • WIG20 próbuje odrabiać straty, w grze Budimex, Dino, PKO BP i Echo
    WIG20 próbuje odrabiać straty, w grze Budimex, Dino, PKO BP i Echo

Rynki finansowe z rozczarowaniem przyjęły wyniki piątkowych rozmów Trump-Putin na Alasce, co przełożyło się słabe otwarcie poniedziałkowej sesji na giełdach w Europie. Jednocześnie, przed dzisiejszymi rozmowami Trump-Zełenski w Waszyngtonie, wciąż żywe są nadzieje na zakończenie wojny w Ukrainie, co poprawia nastroje na giełdach.

• Echo Investment sprzedaje spółkę z obszaru najmu instytucjonalnego za 2,4 mld zł
    Echo Investment sprzedaje spółkę z obszaru najmu instytucjonalnego za 2,4 mld zł

Echo Investment zawarło umowę przedwstępną sprzedaży 5 322 lokali Resi4Rent na rzecz Vantage Development z grupy TAG Immobilien za 2,405 mld zł. Spółka podkreśla, że pozostanie zaangażowana w rozwój pozostałego portfela R4R obejmującego ok. 4 500 mieszkań.

17 18 19 20 21

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,334 sek.

vqnhxlms
cgrlypop
tpbmtgsz
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
vubvjpvx
appktzui
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat