PARTNER SERWISU
tbowomzh
18 19 20 21 22
jaskol
0
Wpisów: 128
Wysłane: 21 października 2014 09:12:52 przy kursie: 3,86 zł
W II kwartale 2014 r. Cormay planował rozpocząć budowę centrum produkcyjnego BlueBox.

Natomiast zdolności produkcyjne analizatora BlueBox zakład PZ Cormay powinien osiągnąć pod koniec 2015 r.
Przed wprowadzeniem analizatora do sprzedaży nastąpi walidacja kliniczna i certyfikacja, a początek sprzedaży w 2016 r.

Pytanie dotyczy możliwości zrealizowania tego harmonogramu oraz największych zagrożeń w realizacji tego planu.

sasky
PREMIUM
49
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 2 767
Wysłane: 22 października 2014 12:05:34 przy kursie: 3,86 zł
WatchDog napisał(a):
Jesteśmy w kontakcie z agencją pracującą dla p. Tuory i umówiliśmy się, że w razie zainteresowania Użytkowników zbierzemy pytania, a następnie umówimy się na wywiad.

Bardzo proszę o wrzucanie na ten wątek propozycji pytań do czwartku do godz. 22:00.

Skoro na pytania będzie odpowiadał bezpośrednio p. Tuora, mam kilka pytań:
1. Dlaczego (licząc od czerwca) sprzedał Pan połowę pakietu akcji Cormaya. W wywiadach pojawiało się tłumaczenie, że to na potrzeby udziału w emisji Orphee. Według komunikatów w rynek poszło ponad 3,6 mln akcji. Licząc np. po średnie cenie 5 zł (kurs w tym okresie to między 7 zł a 4,50 zł) za walor daje to ok. 18 mln zł. Tymczasem kupił Pan 3 mln nowych akcji Orphee (po cenie 3,75 zł), co daje 11,25 mln zł. Jaki więc był powód sprzedawania z taką "górką"?

2. Czy przez ten cały czas, gdy sprzedawał Pan akcje Cormaya w niedużych pakietach, nie miał Pan świadomości do czego to może doprowadzić, że straci Pan władze w spółce?

3. Co dalej z Cormayaem? Czeka nas długa sądowa batalia?

4. Dlaczego nie wierzy Pan w prezesa Płocice? W jednym z wywiadów padło stwierdzenie z Pana strony, ze ktoś kto sprzedaje odkurzacze nie poradzi sobie na tym stanowisku. Moim zdaniem Były prezes Zelemera wcale nie miał łatwego zadania a jednak odniósł sukces.
Liczby nie kłamią (...) ale kłamcy liczą

totmes4
0
Wpisów: 108
Wysłane: 22 października 2014 20:14:58 przy kursie: 3,86 zł
Sądzę, że warto by było nawiązać też kontakt z TotalFiz i posłuchać co oni mają do powiedzenia. Jak jest konflikt to przydałoby się wysłuchać obu stron. Zwłaszcza, że to raczej fundusze mają teraz realną władzę w spółce.

del-28032019
0
Wpisów: 36
Wysłane: 22 października 2014 20:58:21 przy kursie: 3,86 zł
pytania do Pana Tomasza Tuory:

- proszę o wyjaśnienie celu transakcji kupna przez Orphee nieruchomości od Planezza Ltd, oraz tak wysokiej wyceny, w tym zasadności jej składników dodatkowych "nadwyżki nad wartość odtworzeniową" w wysokości 400 tys PLN i wierzytelności TT Managment w kwocie 557 tys PLN. Transakcja ta, z uwagi na Pana powiązanie z wszystkimi spółkami mającymi udział w transakcji została bardzo źle przyjęta i odebrana być mogła przez wielu drobnych inwestorów jako działanie na szkodę spółki i próbę wyprowadzenia pieniędzy.

- jakie miał Pan ustalenia z Panem Łapińskim, które gwarantowały Panu utrzymanie funkcji prezesa spółki Cormay z chwilą sprzedaży tak znaczącego pakietu akcji? Jeżeli żadnych pisanych czy dżentelmeńskich umów między Panami nie było, czym prócz faktu bycia współzałożycielem spółki - w sytuacji kiedy wyzbył się Pan w dość krótkim czasie ponad połowy posiadanych akcji i swoimi działaniami naraził Pan na straty pozostałych udziałowców - argumentuje Pan swoje prawo do dalszego zajmowania funkcji prezesa z pakietem akcji trzykrotnie mniejszym niż obecny główny udziałowiec Cormaya?

- Po decyzji sądu w kwestii bezzasadności Pana wniosku o unieważnieniu uchwały odwołującej Pana ze stanowiska prezesa Cormaya, nadal nie uznaje Pan faktu prawa przedstawicieli spółki Cormay do zwołania walnego zebrania Orphee i w praktyce przeciąga Pan jego zwołanie. Proszę uzasadnić zasadność tego działania, lub podać informację kiedy zostanie walne zebranie w Orphee zwołane.

- w jaki sposób patowa sytuacja pomiędzy CRM a ORP wpływa na wypuszczenie na rynek nowych analizatorów?
Ich produkcja i dystrybucja jak rozumiem jest w pełni kontrolowana przez Orphee. Jakimi więc działaniami Cormay aktualnie przyczynia się do opóźnienia planowego wypuszczenia nowych modeki analizatorów na rynek?

dziękuję.

StolicaKrajuWarszawa
0
Wpisów: 72
Wysłane: 23 października 2014 19:12:39 przy kursie: 3,73 zł
Spółce coś nie idzie od kiedy przestał pisać o niej w Forbes zarządzający Total FIZ w ramach tze. portfela inwestycyjnego. Swoją drogą niezłą nagonkę robił pod pozorem fachowej analizy...

andypaton
0
Wpisów: 279
Wysłane: 26 października 2014 01:18:22 przy kursie: 3,73 zł
nick46 napisał(a):
Tak znów sobie siedże i myślę, czym nas jeszcze prezes zaskoczy?

Posłuchajcie co mówił w lutym 2012:

Hmmmmmm, gdzie ten news flow ??

Pozdrawiam

pytanie:
po obejrzeniu tego klipu proszę panie Tomaszu odpowiedziec wszystkim tym, którzy uwierzyli w pańskie przepowiednie i kupili akcje w tym czasie.

lesgs
38
Wpisów: 907
Wysłane: 26 października 2014 12:23:48 przy kursie: 3,73 zł
O dziwo, przez te lata uczestniczenia w dyskusji dotyczącej CRM zabrakło mi zdecydowania by kupić te akcje. Wydaje mi się, że zrobiłem dobrze. Wcale nie jestem jakimś rewelacyjnym i nieomylnym inwestorem, lecz w tym przypadku mamy do czynienia z podmiotem, który swoją przyszłość opiera jednym produkcie. Analiza jest o tyle łatwiejsza, że ryzyko inwestycji można określić czynnikami o dość spójnym charakterze. Takich "mono" spółek jest na naszej giełdzie dość liczna grupa, a doświadczenia inwestycyjne obejmują całe spektrum możliwych historii. Tej "monogamiczności" nie należy mylić z działalnością w jednym segmencie (np. developerzy), gdzie każda inwestycja ma swój indywidualny charakter.

Wnioski i pytania do p. Tuory formułuję na podstawie mojego kilkuletniego uczestnictwa w dyskusji dotyczącej CRM:

1. Jak zmieniła się sytuacja konkurencyjna na rynku "Point of Care" i, czy prognozy o rynku liczonym w "miliardach" nie powinny zostać zweryfikowane i zaktualizowane? Czy autor pomysłu posiada taką wiedzę i, jeśli tak, to jak plasuje przyszłość rynkową BB zgodnie z aktualnymi danymi rynkowymi?

2. Zapowiadany termin premiery BB w 2014 r. nie jest już aktualny. Na jaką datę obecnie planuje się debiut tego urządzenia (nie uznaję odpowiedzi, że obecnie nie ma wpływu na to bo nie jest we władzach spółki - to byłaby próba uniknięcia odpowiedzi przez autora urządzenia).

3. Jak jest struktura praw autorskich/patentowych do urządzenia i jego elementów? Zgodnie z dominującą tendencją na rynkach rozwiniętych, wszelkie majątkowe prawa autorskie i patentowe przekazywane są podmiotowi, dla którego urządzenie i jego elementy zostały opracowane. Autor zachowuje osobiste prawa majątkowe i, na mocy zawartych ze spółką umów, otrzymuje z tego tytułu jakieś korzyści, ale nie zawsze. Ponieważ autorem był zespół Panów Tuora, który także władał w CRM, interesuje mnie konstrukcja własności tych praw autorskich i patentowych. W przyszłości, nawet jeśli spory z funduszami zostaną zażegnane, spory dotyczące praw własności mogą skutecznie uniemożliwić rozpoczęcie lub kontynuację produkcji BB.

4. Czy poza BB istnieją jakieś inne alternatywy rozwojowe dla CRM i Orphee? Czy, jeśli debiut BB nie dojdzie do skutku (np. z przyczyn wymienianych w punkcie 3), to los obu spółek sprowadzi się do zwykłej dystrybucji produktów dla medycyny? Jeśli zrealizuje się taki negatywny scenariusz, to czy spisanie inwestycji w straty nie zmusi CRM do ogłoszenia upadłości, pozostawiając na rynku jedynie Orphee jako dystrybutora.

Pytanie w punkcie 4 jest bardzo istotne od strony inwestycyjnej. P. Tuora może swoimi działaniami skierowanymi przeciwko CRM doprowadzić do jej upadłości, a zachowując pakiet kontrolny Orphee spokojnie kontynuować biznes dystrybucyjny (już bez BB), niezbyt spektakularny, ale z pewnością dochodowy. Tu oczekuję jasnej odpowiedzi typu: "Moim zamiarem jest ścisła współpraca z nowymi władzami CRM i w zadnym przypadku nie zamierzam doprowadzić swoimi działaniami do upadłości tej spółki". Albo "Moim obowiązkiem jest lojalność wobec innych akcjonariuszy". Tutaj, brak odpowiedzi może wiele znaczyć.

5. Niedawno p. Tuora zachęcał niedwuznacznie do zakupu akcji Orphee używając słów typu: "Bo taniej już nie będzie". Oczywiście, wkrótce akcje Orphee staniały z 3,75 zł do do poniżej 3 zł, a więc o kilkadziesiąt procent. Czy p. Tuora nie uważa, że stwierdzenia tego typu to typowe nieuprawnione nakłanianie do zakupu akcji przez osobę posiadającą informacje poufne, uregulowane w Ustawie o obrocie papierami wartościowymi, podlegające karze grzywny (Art. 182 Ustawy) oraz rozpowszechnianie informacji nierzetelnych (Art. 172 w związku z Art. 39.2(4)(b) Ustawy)?

andypaton
0
Wysłane: 29 października 2014 05:51:52 przy kursie: 3,80 zł
WatchDog napisał(a):
Jesteśmy w kontakcie z agencją pracującą dla p. Tuory i umówiliśmy się, że w razie zainteresowania Użytkowników zbierzemy pytania, a następnie umówimy się na wywiad.

Bardzo proszę o wrzucanie na ten wątek propozycji pytań do czwartku do godz. 22:00.

WD, czy pan Tuora już wycofał się z umówionego wywiadu po przeczytaniu pytań? Liar (sto procent, że tak). Czy może ma na tyle odwagi, że podejmie rękawice? Nie wydaje mnie się - jak mawiał klasyk. Silenced

WatchDog
50
Wpisów: 8 588
Wysłane: 29 października 2014 08:23:33 przy kursie: 3,80 zł
Sprawa jest cały czas aktualna. Czekamy na kontakt zwrotny. Dajmy jeszcze czas powiedzmy do czwartku i zacznę się przypominać.

Skimixa
26
Wpisów: 354
Wysłane: 31 października 2014 12:13:19 przy kursie: 4,11 zł
Uważam , że pytania były tendencyjne . Nikt nie zapytał o mój wkład w budowanie spółki , o godziny poświęcone na spotkaniach , a pytacie o jakieś pierdoły ze sprzedażą paru akcyjek . Albo o jakieś 8 milioneczków wyprowadzone ze spółki. Do takiego poziomu to ja się nie będę zniżał.Wszystko to robiłem dla dobra firmy , a że spuściłem z 18,6 do 3,5 PLN to nie moja wina . Przecież nie jestem takim idiotą jak główny akcjonariusz Arctic , żeby swoje pieniądze pożyczyć spółce ( aby nie musiał robić emisji ). Nikt mnie nie docenia ..dlatego wam nie odpowiem!
Wielki T

WatchDog
50
Wysłane: 1 listopada 2014 14:19:09 przy kursie: 4,11 zł
Zapraszam do lektury.

Cytat:
Chcę aby projekty BlueBox, Hermes, Equisse, ujrzały światło dzienne. I dotychczasowe akwizycje wskazują, że ta strategia przynosi efekty. Chcę by Cormay dalej rozwijał się jako już globalna firma dostarczająca światu najlepsze technologie biomedyczne. Zależy więc mi na współpracy z inwestorami, bo zewnętrzny lewar finansowy daje nam ekspozycję na nowe rynki geograficzne oraz badawcze. Wnoszę do firmy know-how, znajomość branży i kontakty, ale i finansowanie na dokończenie projektów. Osobiste pretensje nie mają dla mnie większego znaczenia - kluczowa dla mnie jest obecnie współpraca na rzecz firmy. Wiem, że pozostałym akcjonariuszom również zależy na rozwoju spółki. Jest tu ku temu najprostszy powód: w końcu oprócz ambicji czy poświęconego czasu wszyscy mamy w niej swoje pieniądze. I teraz co, mam odpuścić Cormay? Oczywiście, że nie.

www.stockwatch.pl/artykuly/pos...

del-28032019
0
Wysłane: 1 listopada 2014 23:36:34 przy kursie: 4,11 zł
1.
cyt. "Sprzedaż części z należących do mnie akcji Cormaya wynikała z potrzeby reinwestowania w akwizycje i rozwój firmy. Była to strategia uzgodniona z pozostałymi akcjonariuszami, a gotówka wracała w postaci przejęć."

Czy takie "uzgodnienie" dokonane za plecami rynku bez podania oficjalnego komunikatu (jeżeli takowy był, to byłbym wdzięczny o podanie numeru komunikatu), a skutkujące gwałtownym spadkiem kursu akcji nie jest niezgodne z prawem? Jeżeli było, to chyba w niezbyt dobrym świetle stawia strony tego "uzgodnienia", które może być potraktowana przez KNF jako zmowa mająca na celu sterowanie kursem akcji spółki?

2.
Kwestia opóźnień w wypuszczeniu analizatorów o której mówił wcześniej w wywiadzie dla Parkietu Pan T.Tuora dotyczyła analizatorów Hermes, Equisse. Tu długo i namiętnie sugerował opóźnienie BlueBoxa.
Niemniej okazało się że na tagach w Niemczech Hermes i Equisse zostaną jednak pokazane, tak więc opóźnienia jak rozumiem w rzeczywistości żadnego nie ma. (cyt."Już za kilka dni na targach medycznych w Niemczech zaprezentujemy dwa następne, ciekawe urządzenia: Hermes i Equisse.")

3. Kurs do poziomu 4,30 zł nie sprowadził nowy zarząd, tylko wyprzedaż akcji przez Pana T.Tuorę.
Rynek z wielką radością przyjął zmianę prezesa reagując wzrostem do poziomu 5,9 zł. Również wbrew sugestii zawartej w wywiadzie odwołanie wcale nie było zaskoczeniem. Było oczekiwane.
Kolejna gwałtowna zniżka to efekt informacji o sprawie sądowej założonej przez byłego prezesa i informacji o zawarciu dziwnej umowy o sprzedaży lokalu Orphee z Planezza Ltd. Warto prześledzić kursy i komunikaty.
Tak więc pan Tuora sugeruje że kowal zawinił, a Cygana powiesili. Nie - akurat fundusze nie ponoszą żadnej winy za spadek kursu, wręcz przeciwnie - po decyzji o odwołaniu b.prezesa kurs zaczął rosnąć.

4. Nazwać działania blokujące głównemu udziałowcowi możliwość kontroli nad spółką "ostrożnym postępowaniem" to trzeba mieć naprawdę ciekawe poczucie humoru. Na sugestię jakoby Cormay chciał zatrzyzmać pieniądze Orphee proszą się o odpowiedź zarządu CRM. Nie ma ku temu póki co żadnych podstaw i może być traktowane jak pomówienie. Pieniądze w sytuacji nie przeniesienia aktywów produkcyjnych do Orphee mają być zwrócone do końca 2015 roku. (cyt."Czyli Cormay prawdopodobnie chce zatrzymać nie swoją gotówkę, blokując rozwój spółki córki w Genewie. ")

5. cyt."Dziś, w końcu października, ten sam inwestor dzwoni i pyta „Panie Tuora, co robimy?” I co ja mam mu powiedzieć?" Przekazać kontakt do aktualnego zarządu?

6. cyt"Dlatego chcę ratować Cormay i dlatego wszelkimi legalnymi sposobami będę walczył o dobro spółki."
Trzymam za słowo. Najlepiej więc współdziałać z nowym zarządem i nie przeszkadzać, nie blokować. Dla wspólnego dobra. NAwet za cenę prezesury w ORP

addi
0
Wpisów: 1 086
Wysłane: 2 listopada 2014 00:00:40 przy kursie: 4,11 zł
Spółka nie generuje zysku i rynek przestał wierzyć w gruszki na wierzbie wave.

andypaton
0
Wysłane: 15 listopada 2014 03:18:07 przy kursie: 3,88 zł
WD czyżby z wywiadu nici?

WatchDog
50
Wysłane: 15 listopada 2014 11:01:59 przy kursie: 3,88 zł
Zobacz trzy posty wyżej.

andypaton
0
Wysłane: 18 listopada 2014 04:21:54 przy kursie: 3,97 zł
Zajebiaszczy wywiad. Ręce opadają. Nie chce być niegrzeczny, ale WD Ty zakochany jesteś w tym Tuorze, czy coś? Gdzie są te wszystkie pytania forumowiczów? Tylko proszę nie kasuj mi tego posta. Ciekaw jestem, jak po tych płaczliwych wypowiedziach byłego prezesika wypowiedzą się teraz wszyscy, którzy zadali naprawdę konkretne pytania i żadnej odpowiedzi nie uzyskali? LESGS, KORIN, TOTMES4, SASKY, JASKOL? Cały wywiad powinien być udostępniony na forum Cormaya, a nie jakiś tam śmieszny link, którego ciężko zauważyc. WD nie po to płacimy abonament. I jeszcze ten cytat, który mnie rozwalił: "blubox.. wiemy, ze to będzie hit ...... na koniec sierpnia, kiedy zarządzałem spółką wszystkie elementy tej układanki działy się zgodnie z planem, bez najmniejszego opóźnienia." Czy ten człowiek funkcjonuje w jakimś innym przedziale czasu. Chyba Nolana "Intersteller" się naoglądał.

WatchDog
50
Wysłane: 18 listopada 2014 08:34:04 przy kursie: 3,97 zł
Myślę, że próbujesz strzelać do posłańca. Okej, jeśli takie wywiady i próby dowiedzenia się czegoś u źródła są niepotrzebne, to nie będziemy ich podejmować.

Odnośnie pytań:

Cytat:
sasky
1. Dlaczego (licząc od czerwca) sprzedał Pan połowę pakietu akcji Cormaya. W wywiadach pojawiało się tłumaczenie, że to na potrzeby udziału w emisji Orphee. Według komunikatów w rynek poszło ponad 3,6 mln akcji. Licząc np. po średnie cenie 5 zł (kurs w tym okresie to między 7 zł a 4,50 zł) za walor daje to ok. 18 mln zł. Tymczasem kupił Pan 3 mln nowych akcji Orphee (po cenie 3,75 zł), co daje 11,25 mln zł. Jaki więc był powód sprzedawania z taką "górką"?

Pytanie zostało zadane - odpowiedź w treści rozmowy.

Cytat:
sasky
2. Czy przez ten cały czas, gdy sprzedawał Pan akcje Cormaya w niedużych pakietach, nie miał Pan świadomości do czego to może doprowadzić, że straci Pan władze w spółce?

Pytanie zostało zadane i uzyskało odpowiedź.

Cytat:
sasky
3. Co dalej z Cormayaem? Czeka nas długa sądowa batalia?

Cytat:
sasky
4. Dlaczego nie wierzy Pan w prezesa Płocice? W jednym z wywiadów padło stwierdzenie z Pana strony, ze ktoś kto sprzedaje odkurzacze nie poradzi sobie na tym stanowisku. Moim zdaniem Były prezes Zelemera wcale nie miał łatwego zadania a jednak odniósł sukces.

Cytat:
totmes4
Sądzę, że warto by było nawiązać też kontakt z TotalFiz i posłuchać co oni mają do powiedzenia. Jak jest konflikt to przydałoby się wysłuchać obu stron. Zwłaszcza, że to raczej fundusze mają teraz realną władzę w spółce.

Pytanie dotyczyło podmiotu trzeciego, z którym nie rozmawialiśmy.

Cytat:
korin
- proszę o wyjaśnienie celu transakcji kupna przez Orphee nieruchomości od Planezza Ltd, oraz tak wysokiej wyceny, w tym zasadności jej składników dodatkowych "nadwyżki nad wartość odtworzeniową" w wysokości 400 tys PLN i wierzytelności TT Managment w kwocie 557 tys PLN. Transakcja ta, z uwagi na Pana powiązanie z wszystkimi spółkami mającymi udział w transakcji została bardzo źle przyjęta i odebrana być mogła przez wielu drobnych inwestorów jako działanie na szkodę spółki i próbę wyprowadzenia pieniędzy.

Pytanie zostało zadane, ale nie uzyskało odpowiedzi.

Cytat:
korin
- jakie miał Pan ustalenia z Panem Łapińskim, które gwarantowały Panu utrzymanie funkcji prezesa spółki Cormay z chwilą sprzedaży tak znaczącego pakietu akcji? Jeżeli żadnych pisanych czy dżentelmeńskich umów między Panami nie było, czym prócz faktu bycia współzałożycielem spółki - w sytuacji kiedy wyzbył się Pan w dość krótkim czasie ponad połowy posiadanych akcji i swoimi działaniami naraził Pan na straty pozostałych udziałowców - argumentuje Pan swoje prawo do dalszego zajmowania funkcji prezesa z pakietem akcji trzykrotnie mniejszym niż obecny główny udziałowiec Cormaya?

Pytanie zostało zadane w formie skróconej i uzyskało odpowiedź w zakresie tego, jakie prawa przysługują Cormay'owi.

Cytat:
korin
- Po decyzji sądu w kwestii bezzasadności Pana wniosku o unieważnieniu uchwały odwołującej Pana ze stanowiska prezesa Cormaya, nadal nie uznaje Pan faktu prawa przedstawicieli spółki Cormay do zwołania walnego zebrania Orphee i w praktyce przeciąga Pan jego zwołanie. Proszę uzasadnić zasadność tego działania, lub podać informację kiedy zostanie walne zebranie w Orphee zwołane.

Pytanie zostało zadane i uzyskało częściowo odpowiedź.

Cytat:
korin
- w jaki sposób patowa sytuacja pomiędzy CRM a ORP wpływa na wypuszczenie na rynek nowych analizatorów?
Ich produkcja i dystrybucja jak rozumiem jest w pełni kontrolowana przez Orphee. Jakimi więc działaniami Cormay aktualnie przyczynia się do opóźnienia planowego wypuszczenia nowych modeki analizatorów na rynek?

Cytat:
andypaton
po obejrzeniu tego klipu proszę panie Tomaszu odpowiedziec wszystkim tym, którzy uwierzyli w pańskie przepowiednie i kupili akcje w tym czasie.

Nie widzę tutaj pytania.

Cytat:
legs
1. Jak zmieniła się sytuacja konkurencyjna na rynku "Point of Care" i, czy prognozy o rynku liczonym w "miliardach" nie powinny zostać zweryfikowane i zaktualizowane? Czy autor pomysłu posiada taką wiedzę i, jeśli tak, to jak plasuje przyszłość rynkową BB zgodnie z aktualnymi danymi rynkowymi?

Cytat:
legs
2. Zapowiadany termin premiery BB w 2014 r. nie jest już aktualny. Na jaką datę obecnie planuje się debiut tego urządzenia (nie uznaję odpowiedzi, że obecnie nie ma wpływu na to bo nie jest we władzach spółki - to byłaby próba uniknięcia odpowiedzi przez autora urządzenia).

Cytat:
legs
3. Jak jest struktura praw autorskich/patentowych do urządzenia i jego elementów? Zgodnie z dominującą tendencją na rynkach rozwiniętych, wszelkie majątkowe prawa autorskie i patentowe przekazywane są podmiotowi, dla którego urządzenie i jego elementy zostały opracowane. Autor zachowuje osobiste prawa majątkowe i, na mocy zawartych ze spółką umów, otrzymuje z tego tytułu jakieś korzyści, ale nie zawsze. Ponieważ autorem był zespół Panów Tuora, który także władał w CRM, interesuje mnie konstrukcja własności tych praw autorskich i patentowych. W przyszłości, nawet jeśli spory z funduszami zostaną zażegnane, spory dotyczące praw własności mogą skutecznie uniemożliwić rozpoczęcie lub kontynuację produkcji BB.

Cytat:
legs
4. Czy poza BB istnieją jakieś inne alternatywy rozwojowe dla CRM i Orphee? Czy, jeśli debiut BB nie dojdzie do skutku (np. z przyczyn wymienianych w punkcie 3), to los obu spółek sprowadzi się do zwykłej dystrybucji produktów dla medycyny? Jeśli zrealizuje się taki negatywny scenariusz, to czy spisanie inwestycji w straty nie zmusi CRM do ogłoszenia upadłości, pozostawiając na rynku jedynie Orphee jako dystrybutora.

Cytat:
legs
5. Niedawno p. Tuora zachęcał niedwuznacznie do zakupu akcji Orphee używając słów typu: "Bo taniej już nie będzie". Oczywiście, wkrótce akcje Orphee staniały z 3,75 zł do do poniżej 3 zł, a więc o kilkadziesiąt procent. Czy p. Tuora nie uważa, że stwierdzenia tego typu to typowe nieuprawnione nakłanianie do zakupu akcji przez osobę posiadającą informacje poufne, uregulowane w Ustawie o obrocie papierami wartościowymi, podlegające karze grzywny (Art. 182 Ustawy) oraz rozpowszechnianie informacji nierzetelnych (Art. 172 w związku z Art. 39.2(4)(b) Ustawy)?

Pytanie nie zostało zadane, bo dotyczy tematu nie związanego z działalnością spółki i istotą wywiadu.

del-28032019
0
Wysłane: 18 listopada 2014 11:10:28 przy kursie: 3,98 zł
Cytat:
WatchDog
Myślę, że próbujesz strzelać do posłańca. Okej, jeśli takie wywiady i próby dowiedzenia się czegoś u źródła są niepotrzebne, to nie będziemy ich podejmować

inicjatywa jak najbardziej potrzebna i warta kontynuacji.
Uważam, że na większość pytań odpowiedzi padły, choć nie były wyczerpujące.
Swoje naistotniejsze uwagi do wywiadu podałem kilka postów wyżej.

del-28032019
0
Wysłane: 18 listopada 2014 11:16:12 przy kursie: 3,98 zł
andypaton napisał(a):
(...) Cały wywiad powinien być udostępniony na forum Cormaya, a nie jakiś tam śmieszny link, którego ciężko zauważyc.

Z całym szacunkiem, ale kto chciał, to znalazł bez trudu.
Wywiad wisiał na stronie głównej SW przez kilka(naście) dni, dodatkowo jest osobny dział WYWIADY
www.stockwatch.pl/artykuly/cat...

lesgs
38
Wpisów: 907
Wysłane: 18 listopada 2014 11:33:19 przy kursie: 3,98 zł
Wywiad spełnił moje oczekiwania, na ostatnie pytanie mogłem oczekiwać odpowiedzi tylko spontanicznie od p. Tuory - gdyby np. czytał naszą rubrykę.

Może teraz czas na uzyskanie odpowiedzi na podobne pytania od drugiej strony?

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

18 19 20 21 22

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,749 sek.

oanqxrvz
cqlrrbub
okihhxqc
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
zcnbmvlq
sjnfkspi
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat