0 Dołączył: 2014-11-24 Wpisów: 65
Wysłane:
25 listopada 2014 22:33:37
przy kursie: 39,90 zł
teresa W związku z tym, że jutro będę brał aktywny udział w pewnym wydarzeniu na waszym portalu to pozwolę sobie na szczerość jutro i to na PW. Tak to nie byłoby wywiadu a nie chce mi się zakładać drugiego nicka. Następne 4 kwartały będą lepsze zarówno pod względem przychodów, zysków, wzrostu aktywów. O ile? Tego nie wiem ani ja, ani ty. I tu jest remis. Wycena wskaźnikowa zmieni się diametralnie do tej z którą obecnie mamy do czynienia, czy tego chcesz, czy nie. Nie będzie jakichś kosmicznych C/WK i C/Z w porównaniu do innych spółek notowanych na warszawskim parkiecie, o takim samym profilu. Po wynikach za IV kwartał 2014 r będziemy wiedzieć jak bardzo zmieniła się na korzyść sytuacja fundamentalna spółki. Ale niedoszacowanie wobec innych spółek z branży przy obecnej wyceni moim zdaniem będzie duże. Zresztą już teraz, biorąc pod uwagę komunikat sprzed kilku dni, o tym, że w sam weekend sprzedali tyle sztuk gry, że pokryło to wszelkie koszty jej produkcji wskazuje na to, że sprzedaż jest na prawdę rekordowa. Skoro twórca CoD wspomina, że tegoroczna sprzedaż od premiery jest rekordowa na STEAM to jest to kolejna przesłanka, by sądzić, że produkcja 11 może stać się najlepiej sprzedającą się grą w historii polskich produkcji.
Edytowany: 25 listopada 2014 22:43
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
25 listopada 2014 22:46:47
NikoPL napisał(a):@anty-teresa ale to nadal wskaźnik C/Z=17-18 a ty piszesz o 8-12 dla powtarzalnego zysku... a tu używasz sformułowania w najbliższej przyszłości - kolego coś ci się precyzja z logiką i konsekwencją rozjechały i to dużo bo ponad dwukrotnie + spodziewane a powtarzalne.
Polemizujesz tu dużo a w tak prostej sprawie sam się wysypałeś... przecież to podstawa do całej dyskusji. Nie chciałbym być nie miły, ale po prostu nie zrozumiałeś. Ja nie wyceniam spółek po obecnych mnożnikach, bo one się do tego nie nadają. Z resztą nie tylko ja... Czytasz rekomendacje czasem? Zauważ, że tam w wycenie porównawczej masz prognozowe C/Z, C/WK, C/P na parę lat do przodu i z tego masz robione mnożniki. Sama wycena porównawcza w rekomendacji ma z reguły parokrotnie mniejszą wagę. Czasem nawet 1/10 w stosunku do DCF. Dlaczego, bo to jest bzdurny rodzaj wyceny po prostu, no ale standardy każą robić 2 to je się 2 robi. Tak się akurat składa, że wspomniany C/Z=8 odpowiada stopie dyskontowej na poziomie 12 proc. Podoobnie 10 odpowiada stopie dyskontowej na poziomie 10 proc. I to jest klucz do używania C/Z. Takiego C/Z w przedziale 5-20 możesz używać jako odwrotność do dyskontowania zysków. Wycena, a właściwie oszacowanie oczekiwań rynku CDP to nieco bardziej skomplikowana sprawa niż w przypadku 11B. Tam są w tytuły, tam jest GOG i to rosnący GOG. Zauważ, że ja w swoim pierwszym wpisie zacząłem właśnie od tego czego oczekuje rynek dając taką a nie inną kapitalizację. A C/Z obecny nie ma żadnej wartości informacyjnej poza miarą oczekiwań co do poprawy wyniku. Tutaj też rynek dopiero się spodziewa, nie ma w tym sprzeczności.
|
|
193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
25 listopada 2014 23:05:27
anty_teresa napisał(a):@NikoPL Wycena CDP oznacza dla mnie, że rynek oczekuje od spółki ponad 100 mln powtarzalnego co rok zysku netto w niedalekiej przyszłości. strasznie konserwatywnie patrzysz na te spółki. Wycena każdej spółki softu rozrywkowego, która udowodniła że jest w stanie uzyskać znaczące prawdopodobieństwo nagłego sukcesu komercyjnego musi to jakoś uwzględniać, w jakiś sposób być to dyskontowane. I mimo że spółki nie osiągają takich sukcesów zbyt często to inwestorzy zakładają na nie spore dyskonto. Zresztą popatrz na wycenę Electronic Arts, kóre na C/Z na zupełnie innym, wyższym poziomie niz softowe giganty "klasyczne" jak Google. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 25 listopada 2014 23:08
|
|
|
|
PREMIUM
Wysłane:
25 listopada 2014 23:08:13
@steampowers 1. CIA, czy dawne CIA prócz faktu, że jest studiem, jest wydawcą, to jest także dystrybutorem. MSR pozwala wykazać sprzedaż po przeniesieniu ryzyk na nabywcę i uzyskaniu korzyści. Z tego powodu nawet przed premierą gry CIA to co wstawiła do sklepów zafakturował i wykazał jako przychód. Sprzedaż do odbiorcy końcowego to zupełnie inna sprawa. 2. Oczywiście sytuacja fundamentalna się poprawi. Nie znamy także poza ludźmi ze spółki faktycznej sprzedaży, ale są pewne przesłanki do szacowania. Mniej lub bardziej prawdopodobne. Zgoda 3. Wyceny porównawcze. One naprawdę nie nadają się w zasadzie do niczego, a już na pewno nie do wyceniania spółek "growych". Czy spółkę pracującą na marży 50 proc. można porównać do takiej, która działa na 0,5 proc po przychodach? Czy spółka, której wynik różnice kursowe zepchnęły pod wodę ma mieć ujemną kapitalizację? Czy w końcu rysunek mojego dziecka można porównywać pod względem ceny do dzieł Picassa?
|
|
PREMIUM
Wysłane:
25 listopada 2014 23:13:11
@Scarry Tak, podchodzę konserwatywnie, bo tylko wtedy widać okazje. Jasne, że mnożniki wynikają od momentu względem sukcesu. Zerknij choćby na T2: uk.finance.yahoo.com/q?s=TTWO&...Tak naprawdę 1 tytuł: GTA -> C/Z=6,5 Dlaczego? Bo następnej części nie będzie co rok...
|
|
Wysłane:
25 listopada 2014 23:22:21
@antyteresa hmm ale tam jest nawet szacowane C/Z na następny rok i wynosi ono 1/20 * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
|
|
PREMIUM
Wysłane:
25 listopada 2014 23:23:19
@Scarry Zobacz, mnie jest najbliższe takie podejście jak choćby w tym pierwszym lepszym reko dla CDP: www.inwestoronline.pl/r/res/ar...Tam dokładnie widać czego oczekują w kolejnych latach i co jest już w cenach... Dzisiejsze C/Z może sobie być i 100000000 natomiast ważne jest jakie będzie za rok, dwa, trzy, czy cztery. Z resztą finalnie analityk zlał porównawczą i postawił na DCF... Z tego DCF wynika także ile oczekuje zysków od CDP już w 2015 roku... EDIT: Jeszcze o wskaźnikach... Zynga ma prognozowany na ten rok C/Z 400 przy średniej dla branży na poziomie 15. Czy to oznacza, że jej kapitalizacja powinna się zwalić jakiś 30 razy w dół? No raczej nie... W medianie na kolejne lata masz mniej więcej moje wartości... Może jednak wcale nie są takie głupie ;)
Edytowany: 25 listopada 2014 23:32
|
|
1 Dołączył: 2010-11-12 Wpisów: 1 207
Wysłane:
25 listopada 2014 23:30:36
Czytam, czytam, czytam i wszelkie próby wyceny na chwilę obecną w moim mniemaniu są bez sensu. Nie wiemy jaki będzie zysk (można tylko szacować), nie wiemy jaka będzie powtarzalność zysku, nie wiemy jaką stopę dyskonta zastosować, nie wiemy czy np. zespół się nie rozpadnie, nie wiemy jakie gry zostaną stworzone w przyszłości. Próba wyceny w tej chwili DCF to dla mnie jakaś abstrakcja, próba wyceny tej branży metodą porównawczą to też próba wróżenia z fusów. Porównywanie spółki do EA z USA to też nieco bez sensu tam średnio na giełdzie P/E wynosi około 17, a co chwilę ustanawiane są jest rekordy za rekordami na indeksach. Gdybym usłyszał, że w przeciągu kilku dni będzie spadek do 20 zł i gdybym usłyszał, ze w przeciągu kilka dni będzie 80 zł to uznałbym to za tak samo prawdopodobne. Wiem, natomiast, że historia lubi się powtarzać i wiem, że po takim skokowym wzroscie do pewnego poziomu zysku (to raczej pewne, nie szacuje nawet poziomu) nawet nie powtarzalnego, rynek zachowuje się emocjonalnie tak samo jak emocjonalnie zachowuje się to forum. I to jest całkowicie normalne. Rynek na chwilę obecną wariuje, na pewno nie jest efektywny i nigdy nie był. A mówiąc zwięźle historia wskazuje, że mocne trendy wywołane nagłymi zmianami zysków trwają przeważnie dłużej niż 11 dni, a przeważnie pomiędzy 0,5 roku a rok. Zawierają często korekty i po 50% i czasami więcej. "Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett
Edytowany: 25 listopada 2014 23:36
|
|
PREMIUM
131 Dołączył: 2009-09-04 Wpisów: 578
Wysłane:
25 listopada 2014 23:41:37
@ anty Zdaję sobie sprawę, że wszelkie obliczenia jakie robimy są po części wróżeniem z fusów niemniej jednak jakoś trzeba sobie oszacować to co się wydarzyło, a w mojej ocenie Twoje wyliczenia są nazbyt konserwatywne. Starałem się wycenić sam wpływ TWOM, więc rzeczywiście przyjąłem najbliższe 4 kwartały. Co w tym złego? W końcu za rok właśnie takie wskaźniki mają szansę się pojawić na Waszych wycenach. Ze sprawozdania za 2013 rok wyszło mi 1,6 mil kosztów nieprodukcyjnych. Możliwe, że w tym roku jest tego więcej, ale pewnie dotyczą też innych projektów. Podział wyniku na 2 lata jest po, żeby zobaczyć jak mniej więcej wygląda rentowność kapitałów własnych, a przyznasz, że te dane też robią wrażenie. Mając 30 mln kapitału powinni być w stanie robić 4 razy więcej projektów niż mając 7 mln, dlaczego więc szacując powtarzalność wyników dzielić je jeszcze dodatkowo przez 2?
|
|
PREMIUM
Wysłane:
25 listopada 2014 23:41:53
Cytat:Wiem, natomiast, że historia lubi się powtarzać i wiem, że po takim skokowym wzroscie do pewnego poziomu zysku (to raczej pewne, nie szacuje nawet poziomu) nawet nie powtarzalnego, rynek zachowuje się emocjonalnie tak samo jak emocjonalnie zachowuje się to forum. I to jest całkowicie normalne Pełna zgoda. W takich momentach emocje odgrywają decydującą rolę, w szczególności na NC, gdzie z zasady jest mniej instytucji z komitetami inwestycyjnymi, które podejmują nieco bardziej rozważne decyzje na podstawie znanych faktów. Tylko czy patrząc z boku z punktu widzenia jednego z tworzących ten portal mam się na to godzić? Nie! Gdzieś jest ten racjonalny na dziś dzień przedział wartości. Natomiast poziom emocji na wątku sięgnął zenitu i warto się czasem zastanowić co kurs już może dyskontować, a czego jeszcze nie. Jakie zdarzenia są racjonalne a jakie na dany moment nie... Kurs nigdy nie jest tam jak wynika z jego wartości wewnętrznej, a odchylenie jest odwrotnie proporcjonalne do wielkości spółki.
|
|
|
|
Wysłane:
26 listopada 2014 00:00:59
@antyteresaale cały czas wszystkie Twoje założenia, konserwatywne, czy nie, zakładają jakiś konkretny przedział sprzedaży gier. A co jeśli mylisz się o 100 czy nawet 200%, ba co jeśli mylisz się o 400% ? Przecież to też jest możliwe. Nikt z nas nie zna nawet zbliżonego wolumenu... pozostaje tylko subiektywny szacunek. @ucofbdobre ;) Jak rozumiem miałby tu w takim wypadku rolę do spełnienia podobną jak Jakubas na CDP ;) * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 26 listopada 2014 00:10
|
|
PREMIUM
131 Dołączył: 2009-09-04 Wpisów: 578
Wysłane:
26 listopada 2014 00:08:01
Cytat:Czy CIG mając po S1 furę gotówki zrobił kolejny dobry tytuł? Czy CI kiedykolwiek poza Sniperem I osiągało rentowności zbliżone do 11 bit? Cytat:Rynek na chwilę obecną wariuje, na pewno nie jest efektywny i nigdy nie był. A mówiąc zwięźle historia wskazuje, że mocne trendy wywołane nagłymi zmianami zysków trwają przeważnie dłużej niż 11 dni, a przeważnie pomiędzy 0,5 roku a rok. Zawierają często korekty i po 50% i czasami więcej. Zakładam, że podobnie będzie w tym przypadku, ponieważ ciśnienie w górę będzie przynajmniej do ogłoszenia wyników za 4 kwartał. Wyobrażam też sobie jaka będzie reakcja rynku na ogłoszenie wydania kolejnego tytułu. Tym bardziej kwestionowanie obecnej wyceny po niecałych 2 tygodniach wydaje mi się nieracjonalne.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
26 listopada 2014 00:28:46
Edytowany: 26 listopada 2014 08:46
|
|
93 Dołączył: 2010-11-28 Wpisów: 1 574
Wysłane:
26 listopada 2014 00:40:15
WD może sprzedać bez informowania o zejściu poniżej progu 5% ok 30-35tys akcji czy to aż tak dużo? sądząc po ostanich obrotach rynek to w chłonie bez problemu to raptem 10 srednich inwestórów, dwa kilkanaście postów wyżej była poruszana kwestia wejścia inwestora branżowego być może gdyby pojawiła się chęć zakupu przez jakis fund najprościej było bym im ustawić pakietówkę z którymś z więszych akcjonariuszy.
|
|
178 Dołączył: 2010-09-09 Wpisów: 3 453
Wysłane:
26 listopada 2014 00:57:45
Z DGP:
Polskie gry komputerowe odnoszą kolejne sukcesy na światowych rynkach - czytamy w "Dzienniku Gazecie Prawnej". Dzięki temu wzrasta zainteresowanie inwestorów tą branżą. "Spektakularny sukces odniosła właśnie "This War of Mine" małej spółki 11 Bit Studios. - Widać, że jej nowa gra od początku spotkała się z przychylnym odbiorem graczy i recenzentów - ocenia analityk Banku Ochrony Środowiska, Andrzej Bernatowicz. Debiut gry na arenie międzynarodowej 14 listopada podbił kurs akcji spółki o ponad 60 procent.
- Konkretnych danych nie podajemy, ale gra sprzedaje się bardzo dobrze. Na platformie Steam jest cały czas na różnych miejscach w Top 5 - nie ukrywa zadowolenia Paweł Miechowski z 11 Bit Studios. Steam to największa na świecie platforma cyfrowej dystrybucji gier. - Inwestorów cieszy nie tylko dobra sprzedaż, ale i to, że spółce po długim czasie przygotowywania gier nieosiągających sukcesów komercyjnych udało się odnieść sukces - tłumaczy reakcję rynków Bernatowicz.
"Dziennik Gazeta Prawna" dodaje, że sukcesy odnoszą także takie firmy, jak "Vivid Games, Farm 51 czy Bloober Team. Wzrosty ich przychodów w porównaniu z analogicznym okresem 2013 roku sięgają 100 procent".
"Dziennik Gazeta Prawna"
|
|
178 Dołączył: 2010-09-09 Wpisów: 3 453
Wysłane:
26 listopada 2014 01:04:10
Jest tez tekst na antyweb, w sumie nic odkrywczego, ale komentarze przypominaja mi troche to co sie dzieje teraz tu u nas na forum antyweb.pl/co-oni-zrobili-cena...
|
|
67 Dołączył: 2011-01-02 Wpisów: 1 254
Wysłane:
26 listopada 2014 01:34:52
Moim zdaniem póki co spółka może rosnąć, bo rynek jest emocjonalny, każdy o tym wie. Próbuje tylko powiedzieć, pewnie Anty też, że w tej chwili ryzyko jest większe niż potencjalny zysk - tyle. Patrząc na wolumen z ost 6 dni spekuła szaleje i z dużym prawdopodobieństwem stwierdzę, że nie były to fundy, które kupiły inwestując długoterminowo za 45+zł za akcje.
ps Okazja to była 1-dnia na widłach.
Edytowany: 26 listopada 2014 01:36
|
|
0 Dołączył: 2014-11-24 Wpisów: 65
Wysłane:
26 listopada 2014 08:47:56
mackopl napisał(a):Moim zdaniem póki co spółka może rosnąć, bo rynek jest emocjonalny, każdy o tym wie. Próbuje tylko powiedzieć, pewnie Anty też, że w tej chwili ryzyko jest większe niż potencjalny zysk - tyle. Patrząc na wolumen z ost 6 dni spekuła szaleje i z dużym prawdopodobieństwem stwierdzę, że nie były to fundy, które kupiły inwestując długoterminowo za 45+zł za akcje.
ps Okazja to była 1-dnia na widłach.
Z giełdą pewnie masz nie wiele współnego. Takich przykładów nma to, że kompletnie nie masz racji jest wiele. Poza historią spółek Vivid, CDR, CIG (branża gier) mogę ci wymieniać wiele innych, które na fali pierwszego sukcesu poszłuy o wiele wyżej. I takie poziomy jak obecny na 11 były nadal okazją. Eko Export. Wzrósł z 1 zł do 4 zł, gdzie zaczął się konsolidować. Wzrost imponujący i idą twoim tokiem myślenia to już koniec i tylko spadki. A co się stało potem z kursem? Momentami doszedł do poziomu 52 zł. Czyli od ceny 4 zł poszedł w górę jeszcze razy 13! KGHM. Nawet biorąc pod uwagę cenę 17 zł. Doszedł do 70. A potem co? A no poszedł pod 200 zł chociaż biorąc pod uwagę dywidendy pi drodze to jest to cena ok. 240 zł. Wszystko zależy od tego co się stało w spółce. A tutaj od kilkunastu dni gra firmy utrzymuje się non stop w TOP5 sprzedaży na największej platformie dytrybucji gier. I to jest właśnie ten katalizator, który spowodował takie a nie inne zachowanie. Kolejnym będą zarówno wyniki finansowe, jak i działania samej spółki. Wybacz ale z twoim podejściem i podejściem Anty Teresy nigdy bym nie zarobił na giełdzie. Giełda dyskontuje przyszłość. I to jest stara zasada jak świat. Tutaj na 11 bit to nie spekuła wywindowała kurs jak to ma miejsce na spółkach chociażby Patrowicza. Kurs wywindowała zaskoczenie, szok. Nikt się nie spodziewał takiego syukcesu. A studzenie głół no cóż może się okazać, patrząc z perspektywy czasu działaniem na niekorzyść tych co chcieli kupić, ale zwątpili dzięki takim wpisom. Na przykładzie EEX, KGHM, CIG, CDR widać, że fundy wchodzą na jeszcze wyższych poziomach cenowych i zazwyczaj wtedy zarabiają. O wiele gorzej idzie im przy wychodzeniu.
|
|
PREMIUM
2 Dołączył: 2014-04-29 Wpisów: 295
Wysłane:
26 listopada 2014 08:52:44
brazyliana7 napisał(a):To nie nowa gra.Tylko wyprzedaż starej dlatego się wcisnęła przed 111 to jest nowa gra, i nie jest noname , seria borderlands jest maga hitem steamowskim, tak wielkim ze borderlands 2 jest na 4 miejscu TOP RECORDS jeśli chodzi o jednoczesny PEAK PLAYERS z wynikiem 123,5 k graczy
Edytowany: 26 listopada 2014 08:53
|
|
0 Dołączył: 2009-05-14 Wpisów: 149
Wysłane:
26 listopada 2014 08:56:08
steampowers napisał(a):Kurs wywindowała zaskoczenie, szok. Nikt się nie spodziewał takiego syukcesu. A studzenie głół no cóż może się okazać, patrząc z perspektywy czasu działaniem na niekorzyść tych co chcieli kupić, ale zwątpili dzięki takim wpisom.
Też uważam że stwierdzenie, iż spekulanci pociągnęli tak kurs jest grubym nadużyciem. Cały czas uważam, iż skok do 50 zł to urealnienie wartości spółki. Spekulanci i ulica dopiero się tutaj pojawią jak zwykle spóźnieni.
|
|