3 Dołączył: 2013-07-17 Wpisów: 163
Wysłane:
25 listopada 2014 08:44:54
przy kursie: 40,99 zł
Nie zapominajmy że w takich spółkach najważniejsi są LUDZIE, a załoga 11bit na grach się zna. Popatrzcie w akcjonariat, starzy wyjadacze. Jeśli jakość nie spadnie i nie przeszarżują z kosztami spółka będzie rosnąć a wraz z nią kurs.
Dla wielu skok o 400% w tydzień to szok, dla mnie też. Ale myśląc trzeźwo i porównując np. do CI które ma stratę około 30M te 100M kapitalizacji przy takim sukcesie to chyba nie jest przewartościowanie. Póki gra się sprzedaje, a idzie grudzień, spadków większych raczej nie będzie moim zdaniem.
|
|
115 Dołączył: 2010-01-27 Wpisów: 1 082
Wysłane:
25 listopada 2014 08:52:18
przy kursie: 40,99 zł
Siłą tej spółki jest zespół - kreatywnych i mądrych ludzi, którzy nie tylko mają nowatorskie pomysły, ale też potrafią je realizować po rozsądnych kosztach. Sukces TWOm niewątpliwe trudno będzie powtórzyć - bo jest olbrzymi (gra znów na drugim miejscu steam, a do tego polecana obecnie przez 76 (!) kuratorów). Nie mam jednak wątpliwości, że zespół 11-bit będzie robił dobre, dopracowane gry - które jak pokazał - umie robić - vide seria Anomaly i mój ulubiony sleepwalker's journey. Po takim sukcesie jak w przypadku TWOM i rozsławieniu ich marki, dobry start kolejnych produktów mają zapewniony. Oprócz rzeki pieniędzy wpływającej obecnie do spółki, to właśnie wycenia rynek - przynajmniej tak mi się wydaje. Jako, że kreatywny i mądry zespół oraz wyrobiona marka jest jest niewątpliwie dużo wart - moim zdaniem - tak jak pisze Scarry - miejsca na wzrosty jeszcze zostało.
|
|
0 Dołączył: 2010-10-30 Wpisów: 12
Wysłane:
25 listopada 2014 09:03:01
przy kursie: 39,90 zł
pieniek1 napisał(a):@kbernot
30 mln ewentualnego zysku to wspaniała rzecz dla takiego studia jak 11 bit. Pytasz się co dalej, konsole( nawet jeśli jesteś sceptyczny to mogą tam mieć sprzedaż dodające pare mln do zysku), dalej promocje cenowe rozbudowa gry i co ważne MOBILKI. Po takim wejściu na PC sądzę, że jeśli produkt wejdzie na mobilki to też powinien zamieszać , skoro jest nowatorski na PC to tym bardziej będzie na mobilki ( tak czy nie).
I jeszcze jedna ważna rzecz w pzrypadku CIG i CDR, na kolejne produkty na rynku po sukcesach ich flagowcow musieliśmy czekac PARĘ LAT, w przypadku 11 bit tak nie będzie.
Mają 7 projektów na tapecie, w tym ten na ktory czekam 'a którego robi Maciej Szcześnik ( odpowiedzialny za gameplay i system walki w WIEDŹMINIE 3), ten projekt nazywa się industrial, programiści TWoM w jednym z wywiadów dali do zrozumienia, że pracują na kolejnym wyjątkowym projektem , który powienin zaskoczyć rynek tak samo jak TWoM a może jeszcze bardziej. Po tym jak sprzedaje sie TWoM to IM osobiście WIERZE , i uważam że wiedzą co mówią.
P.S akurat na obroty na 11 bit nie mozna narzekać, a te dynamiczne wzrosty nie wynikają ze spekuły, tylko z tego, że studio które zrobiło HITA PC towego, które bije się z produkcjami AAA, kosztowało tydzien temu 20 mln PLN. Nie kwestionuję ich sukcesu - ten jest niezaprzeczalny. I masz rację - urządzenia mobilne mogą sporo dać spółce - warto mieć jednak na uwadze że cena na tych urządzeniach raczej nie będzie wysoka. Co do TWOM 2 - mam wątpliwości bo tego typu gra wg mnie raczej nie nadaje się na kontynuację. Co do flagowców - tu się różnimy - nie zakładam, że zespół jest wybitny i każdy następny tytuł taki będzie oceniając tylko po jednej grze. Jedna jaskółka - choćby ze złota to za mało. A co do obrotów - to tak szybko jak się pojawiły - tak szybko mogą zaniknąć - taki urok NC. Co z tego jak będziesz miał akcje po 30 zł skoro chcąc je sprzedać zwalisz kurs o 15 zł.:)
|
|
|
|
PREMIUM
2 Dołączył: 2014-04-29 Wpisów: 295
Wysłane:
25 listopada 2014 09:08:46
Twom 2 nie będzie , będą rozbudowywali TWoM.
Co do mobilek cena pewnie będzie w granicach 20-12 PLN. Ważne ile się tego może sprzedać jeśli sprzeda się w kilku mln egzemplarzy to konkretny zysk też będzie dla spółki.
A jak mówię na TWoM świat się nie kończy i kto wie czy np industrial nie będzie porównywalnym HITEM, a on może wejdzie już w przyszłym roku do obiegu.
W każdym razie wycena tak perspektywicznej spółki technologicznej na poziomie 100 mln czy niżej w MOJEJ ocenie jest bardzo niska. Czy się mylę , zobaczymy o kapitalizacji w następnych dniach tygodniach miesiącach RYNEK będzie decydował a nie ja.
|
|
115 Dołączył: 2010-01-27 Wpisów: 1 082
Wysłane:
25 listopada 2014 11:11:39
Na humblebundle store do kupienia TWOM Delux Edition - z soundtrackiem za 18,99 euro. I 3 miejsce w bestsellerach.
|
|
0 Dołączył: 2014-11-22 Wpisów: 351
Wysłane:
25 listopada 2014 11:24:29
Cytat:ALE
ale soft rozrywkowy jest inny. Sam wiesz. Wirtualny towar, niesamowicie prosty do powielania, niesamowicie prosty do dystrybuowania, łatwy do reklamy.
Popatrz na casus spółki np Wargaming, od World of Tanks - najpierw parę średnio udanych produktów... jeden mega udany i w parę lat stali się gigantem - od 5 zatrudnionych osób do kilkuset, ogromny wielomilionowy zysk itd. Wzrost wartości o kilka tysiecy procent w parę lat. Takich przypadków w sofcie rozrywkowym jest co najmniej parę i są to sytuacje nie do powielenia w innej branży (bo tylko tutaj kazdy popyt da sie zaspokoić w trybie instant). Jeden bardzo trafiony pomysł, masowe rozpowszechnienie i kasa konsumentów leje się niesamowicie szerokim strumieniem. Dokładnie. A ta kasa z TWoM może przyjść do spółki w idealnym momencie. W ostatnim tygodniu starałem się wygrzebać z netu, i dopytać po znajomych z branży, co wiedzą na temat Industriala, i szczerze mówiąc, to ten projekt może w przyszłości przykryć czapką przychody z TWoM. Zapowiada się bardzo rozbudowane i dopieszczone multiplatformowe MMO w segmencie F2P. Segmencie, w którym najlepsze gry generują dziennie kilka milionów dolarów czystego zysku. Oczywiście szanse na wbicie się do elity tego segmentu rynku nie są zbyt wielkie (choć niedawno każdy tak myślał o TWoM ;)), ale nawet umiarkowany sukces może zaprocentować strumieniem gotówki liczonym w dziesiątkach milionów złotych. Przy dużym sukcesie, mówimy już o setkach milionów przychodu, a w przypadku stania się grubą rybą, o miliardach złotych przychodu (największe firmy w tym segmencie rynku mają wyceny liczone w miliardach dolarów). I tu właśnie pojawia się kwestia wysokich zysków z TWoM, które pojawiły się w doskonałym momencie, bo dadzą spółce szansę bardzo agresywnego wypromowania Industriala. W 11bit jest jeszcze wiele niewiadomych, ale jeżeli uda im się połączyć sukces na PC, z sukcesem na mobilach, z sukcesem na konsolach i udanym wdarciem się na rynek F2P MMO, to ta spółka może w nadchodzących latach stać się legendą polskiej giełdy.
Edytowany: 25 listopada 2014 11:31
|
|
25 Dołączył: 2009-03-18 Wpisów: 402
Wysłane:
25 listopada 2014 11:41:26
warto pamietać, że w zalezności od ram czasowych sukces TWOM/11b można różnie interepretować. Spekulacyjnie spółka jest bardzo wdzięcznym obiektem, niedużo akcji, skok z niedoszacowania do przeszacowania ogromny, firma wydaję się być normalna spółka robiącą to co deklaruje i robi to naprawde niezle. Czy spekulacyjnie wzrost może być do poziomow trzycyfrowych? Pewnie że może, tak długo jak unosimy się w oparach domysłów i teoretycznych wyliczen ;) Jak ktoś próbuje na tym etapie zastanawiać się nad inwestycją w spółkę, temat średnio dobrze wygląda jeśli chodzi o perspektywy - teoretycznie będzie ładny czek za TWOM, teoretycznie GR zwiększy obroty (mimo to wciąż nie jest to przełomem dla firmy), jaki bedzie kolejny projekt? Jak wykorzystają kase?
Podobnie jak anty_teresa uważam, że powtorzenie sukcesu TWOM będzie trudne. TWOM można eksploatować na zasadzie dodatkowego DLC/trybów etc, na pewno warto to zrobić żeby zatroszyć się o tworzące sie community graczy (może nawet za free w ramach marketingu). Firmy które cieszą się dużym zaufaniem graczy zwykle zarabiaja łatwiej i lepiej od tych które na chama już spienieżają franczyze i robia myki z blokowaniem recenzji n-dni po premierze :P
Osobiscie marzy mi się kontynuacja tematu TWOM - czyli po prostu przeżycie - ale w wersji 3d sfabularyzowanej, cos pomiędzy 'the last of us'/thief. Dobrze by było zachować tragiczny/brutalny klimat z TWOM. Jak spółka będzie zainteresowana, mogę pomoć w przygotowaniu scenariuszu bo historia musi być najlepszym elementem gry.
Tryby online bym sobie darował bo ludzie będą sobie robić okropne rzeczy wypaczając przekaz
pzdr
|
|
Wysłane:
25 listopada 2014 11:46:48
 kliknij, aby powiększyćzakres korekty 30 lub 22 tak na chlopski rozum ;)
|
|
0 Dołączył: 2010-11-10 Wpisów: 808
Wysłane:
25 listopada 2014 11:51:04
Na pewno nie ma sensu kiedy wszyscy są rozentuzjazmowani i klepią się po plecach jak to będzie super. Chociaż AT to nie moja bajka i uznaję ją jedynie pomocniczo do zajmowania/zamykania pozycji to parę stron temu krewa podjął się przybliżenia lokalnych ekstremów na podstawie zniesień fibonacciego, także to można sobie odkopać i wyciągnąć wnioski.
Co do projektu industrial - w mojej ocenie trudno formułować jakiekolwiek wnioski a tym bardziej zakładać jakiekolwiek przychody z tytułu, co do którego nawet nie znamy założeń/gatunku, nie mówiąc już o grafikach koncepcyjnych czy gameplayu.
rockq: Możesz podać jakieś swoich informacji źródło? Bo równie dobrze ja mogę spekulować, że 11 bit w przyszłym roku dostanie umowę z Activision na zrobienie nowego Call of Duty (bo czemu by nie) i będzie to warte tyle samo.
Edytowany: 25 listopada 2014 11:52
|
|
Wysłane:
25 listopada 2014 11:55:16
z fibo wynika w zasadzie ok 40, 60 ale też są kolejne fibo rzadko jednak spotykane ;) Kolejny wychodzi przy 99 Teoretycznie, przy dobrych wynikach sprzedazy i zapowiedziach solidnego produktu setke mozna minać w biegu
|
|
|
|
0 Dołączył: 2014-11-22 Wpisów: 351
Wysłane:
25 listopada 2014 12:04:53
piotrch napisał(a):Na pewno nie ma sensu kiedy wszyscy są rozentuzjazmowani i klepią się po plecach jak to będzie super. Chociaż AT to nie moja bajka i uznaję ją jedynie pomocniczo do zajmowania/zamykania pozycji to parę stron temu krewa podjął się przybliżenia lokalnych ekstremów na podstawie zniesień fibonacciego, także to można sobie odkopać i wyciągnąć wnioski.
Co do projektu industrial - w mojej ocenie trudno formułować jakiekolwiek wnioski a tym bardziej zakładać jakiekolwiek przychody z tytułu, co do którego nawet nie znamy założeń/gatunku, nie mówiąc już o grafikach koncepcyjnych czy gameplayu.
rockq: Możesz podać jakieś swoich informacji źródło? Bo równie dobrze ja mogę spekulować, że 11 bit w przyszłym roku dostanie umowę z Activision na zrobienie nowego Call of Duty (bo czemu by nie) i będzie to warte tyle samo. Już z tego co sam możesz znaleźć w sieci: gra w okresie rewolucji przemysłowej z elementami SteamPunk. http://mscg.com.pl/referencje/
|
|
178 Dołączył: 2010-09-09 Wpisów: 3 453
Wysłane:
25 listopada 2014 13:07:58
rockq napisał(a):piotrch napisał(a):Na pewno nie ma sensu kiedy wszyscy są rozentuzjazmowani i klepią się po plecach jak to będzie super. Chociaż AT to nie moja bajka i uznaję ją jedynie pomocniczo do zajmowania/zamykania pozycji to parę stron temu krewa podjął się przybliżenia lokalnych ekstremów na podstawie zniesień fibonacciego, także to można sobie odkopać i wyciągnąć wnioski.
rockq: Możesz podać jakieś swoich informacji źródło? Bo równie dobrze ja mogę spekulować, że 11 bit w przyszłym roku dostanie umowę z Activision na zrobienie nowego Call of Duty (bo czemu by nie) i będzie to warte tyle samo. Już z tego co sam możesz znaleźć w sieci: gra w okresie rewolucji przemysłowej z elementami SteamPunk. http://mscg.com.pl/referencje/ Mysle ze warto zacytowac calosc: Industrial Beneficjent: 11 BIT STUDIOS S.A. Wartość projektu: 297 462,00 Euro Wartość dofinansowania: 148 731,00 Euro Creative Europe MEDIA Celem projektu jest stworzenie prototypy gry Industrial w grafice trójwymiarowej. Gra bazująca na dziewiętnastowiecznej rewolucji przemysłowej w połączeniu z atmosferą świata Steampunk. Dzięki przyznanemu grantowi Wnioskodawca sfinansuje m.in. prace zespołu badawczego oraz zakup wartości niematerialnych i prawnych niezbędnych do opracowania gotowego produktu.
|
|
193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
25 listopada 2014 13:23:49
@topfacettego jest więcej, dostali kasę na (wartości projektów podane, dostali na obydwa po 50% kasy): Industrial: 1 247 620,00 PLN Opracowanie multiplatformowej technologii produkcji gier MMO free-2play: 2 684 220,00 PLN "Celem projektu jest stworzenie prototypy gry Industrial w grafice trójwymiarowej. Gra bazująca na dziewiętnastowiecznej rewolucji przemysłowej w połączeniu z atmosferą świata Steampunk. Dzięki przyznanemu grantowi Wnioskodawca sfinansuje m.in. prace zespołu badawczego oraz zakup wartości niematerialnych i prawnych niezbędnych do opracowania gotowego produktu" o projekcie MMO nic więcej nie wiadomo.... hmmm ale wiadomo że wszyscy bedą go kojarzyć z Autorami TWOM, co na starcie daje mu ogromny handicap. XIX wiek + Steampunk.... moje ulubione klimaty * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 25 listopada 2014 13:27
|
|
31 Dołączył: 2012-02-14 Wpisów: 110
Wysłane:
25 listopada 2014 13:31:59
Hej, Jeszcze za dużo nie wiemy ale już się podniecamy. Spokojnie.
Z tego na co obecnie czekam, to:
1. informacja o ewentualnym wejściu funduszu (kto inny brał akcje w takiej skali) 2. dołożenie wersji hiszpańskiej do TWOM 3. wejście na Mac App store 4. ciekawa akcja marketingowa przy czarnym piątku 5. sprzedaż pudełek w Media Markt de + wejście do sklepów 6. Stonowanie komentarzy i mniejsze floodowanie.
To szóste, to chyba najważniejsze.
PS. A ta sprawa z dofinansowaniem, to już ile ma pół roku?
Przyszłość przed nami ale bez paniki/gorącej głowy
Edytowany: 25 listopada 2014 13:51
|
|
PREMIUM
2 Dołączył: 2014-04-29 Wpisów: 295
Wysłane:
25 listopada 2014 14:32:16
Ten MMO to może być ich najnowszy projekt, a nie industrial, bo od jakiegoś czasu wisi ogloszenie ze poszukują lead senior designer, do multiplatformowego projektu gry.
|
|
0 Dołączył: 2011-10-31 Wpisów: 65
Wysłane:
25 listopada 2014 14:42:38
Wydaje mi się dość normalne, że skoro jedna gra okazała się wielkim sukcesem, założyć można, że pozostałe będą co najmniej udane.
Co do kursu to dla mnie wszelkie metody wyceny w tym momencie są zbędne. Myślę, że trzeba spojrzeć na to z perspektywy tygodnia. W piątek mieliśmy tych co kupowali pod udany weekend i tych co sprzedawali z obawą przed weekendowym spadkiem. Weekend udany więc poniedziałek ze wzrostem. Wydaje mi się, że cykl będzie powtarzany, aż do wypadnięcia z top sellersów. Wszyscy ochłoną, i kurs będzie można szacować już racjonalnymi metodami.
|
|
PREMIUM
0 Dołączył: 2008-12-16 Wpisów: 18
|
|
86 Dołączył: 2011-11-10 Wpisów: 334
Wysłane:
25 listopada 2014 16:36:23
Anty Teresa niczego nie sugeruje. Przedstawia jeden z możliwych punktów widzenia natomiast kilka osób ( przede wszystkim Ty @pieniek1) próbuje wkładać mu w usta rzeczy, których nie napisał. Ja jestem mu głęboko wdzięczny za to co robi, chociaż mam swój punkt widzenia i swój sposób liczenia tego co się dzieje, a także swoje oczekiwania. Prosiłbym podobnie jak kilku kolegów parenaście postów wyżej, o wzięcie pod lupę tego wątku przez moderatorów, co by nie zrobił tu się rzeczywiście drugi parkiet. Sugerowałbym też kilku osobom, które nie wnoszą żadnych treści merytorycznych a jedynie powtarzają wciąż to samo innymi tylko słowami o nieco rzadszą częstotliwość pisania postów.
|
|
0 Dołączył: 2008-12-01 Wpisów: 354
Wysłane:
25 listopada 2014 16:42:37
Witam, czy ktoś próbował oszacować sprzedaż na podstawie liczby polubień na Facebook?. Jak to wygląda z innymi grami trafiającymi do starszej grupy wiekowej graczy? Po przeanalizowaniu kilku/kilkunastu gier czy te rozbieżności są znaczne? 1% gracy linkuje ? 5%? Czy ktoś to sprawdzał?
|
|
0 Dołączył: 2008-12-01 Wpisów: 354
Wysłane:
25 listopada 2014 16:51:00
kwestia druga..zastanawiam się czy obroty na stem mogą być znacznie niższe w listopadzie w porównaniu do innych miesięcy, gdzie gracze wstrzymują się z zakupami w oczekiwaniu na przeceny w black friday, a to by mogło oznaczać, że szacunki jakie niektórzy przyjęli na podstawie pozycji w bestselerach są odrobinę zawyżone
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.