PARTNER SERWISU
zkluuven
85 86 87 88 89

Ukraina - dewaluacja hrywny?

serpico
0
Wpisów: 1 335
Wysłane: 16 grudnia 2014 12:50:56
Jeżeli rynki dyskontują przyszłość (euro=92 rubli, dolar=73 ruble), to wygląda to bardzo, ale bardzo źle. W dwa dni deprecjacja rubla 30%.

A napięcie rośnie:

Cytat:
W Obwodzie Kaliningradzkim odbyły się niezapowiedziane ćwiczenia wojskowe. Wzięło w nich udział dziewięć tysięcy żołnierzy. Zgromadzono 250 czołgów, 55 okrętów i ponad 100 dział. Choć manewry trwały od 5 do 10 grudnia strona rosyjska poinformowała o nich dopiero we wtorek rano.

Według komunikatu, cytowanego przez RIA Novosti, celem ćwiczeń było sprawdzenie gotowości bojowej jednostek Zachodniego Okręgu Wojskowego.

Szef Wydziału Operacyjnego rosyjskiego Sztabu Generalnego, gen. Andriej Kartapołow poinformował po zakończeniu manewrów, że wzięły w nich udział wyrzutnie rakiet Iskander, przerzucone w tym celu z centralnej części Rosji.
Edytowany: 16 grudnia 2014 12:58

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 16 grudnia 2014 13:17:57
@ serpico

Cytat:
Jeżeli rynki dyskontują przyszłość (euro=92 rubli, dolar=73 ruble), to wygląda to bardzo, ale bardzo źle. W dwa dni deprecjacja rubla 30%.

Końcowe etapy paniki przed jutrzejszym komunikatem FED. Rynek rublowy zachowuje się dziś tak, jakby jutro FED miał podnieść o 50 pb Angel co jest bzdurą. Wg mądrali z podręczników, panikują tylko "mali, niedoświadczeni inwestorzy". Notowania rubla pokazują, że to bujda i równie mocno panikują duziAngel

Jutro Rubel będzie stać w miejscu z wahaniami kilka procent góra/dół w oczekiwaniu na komunikat FED, a od 18.12 oczekuję potężnego odbicia i na surowcach i na rublu, bo FED 17.12 w protokole coś tam pobluka o jakimś zaostrzeniu polityki monetarnej, ale w stylu ostatnich paru posiedzeń, czyli zero konkretów, tylko zawoalowane w półsłówkach sugestie.
A panikarze zachowują się, jakby FED chciał zabić świat stopą procentową Angel
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 16 grudnia 2014 13:21:22
Napięcie rośnie?.. Anxious
A ja nadal nie rozumiem jakie zagrożenie stanowią systemy rakietowe ulokowane w centrum Moskwy. Przecież te rakiety nawet na Białoruś nie są w stanie dolecieć.

Btw. jakoś tak w listopadzie, ani chybił 11, na wrocławskim rynku widziałem radary, zielone pojazdy wojskowe i inne militaria. A w Biedronce jakaś staruszka zapasy soli robiła.

serpico
0
Wysłane: 16 grudnia 2014 13:30:13
Krewa, nie pisałem o rakietach w Moskwie, ale w Obw. Kalinigradzkim, przy granicy z Polską, przewiezione z centrum Rosji. Doczytaj artykuł.

Szutnik, liczę na spokojne święta i obyś miał rację. Nie martwię się budżetem Rosji, ale ich reakcją na wydarzenia na rynkach ekonomicznych. Deprecjacja waluty w dwa dni o 50% nie jest zjawiskiem codziennym, zwłaszcza w kraju takim jak Rosja.

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 16 grudnia 2014 13:32:36
serpico 16 grudnia 2014 12:03:07 napisał(a):
Rowów nie, bo to nie te czasy, ale systemy rakietowe S 400 w centrum Moskwy już tak.

edit: dobrze, znowu w niewłaściwym kierunku zmierzamy. Pamięta ktoś lub ma pod ręką wykresy obrazujące zachowanie indeksów przed wybuchami wojen/konfliktów? Bo na to, co obserwuję obecnie, żadnego uzasadnienia nie znajduję.
Edytowany: 16 grudnia 2014 13:57

serpico
0
Wysłane: 16 grudnia 2014 14:28:14
Krewa, zgadzam się z Tobą. Ja też nie potrafię znaleźć jasnej odpowiedzi na to co widzimy na rynkach finansowych. 50% w dwa dni na walucie, to nie jest standardowe zachowanie. Tym bardziej, że rubel prześcignął hrywnę w deprecjacji, a gdzie jednej gospodarce do drugiej. Fajnie gdyby ktoś dane historyczne wrzucił.

Jak rano czytałem Radziwinowicza, że euro może być do końca roku po 100 rubli, to pukałem się w czoło i uważałem to za niemożliwe, nie minęło kilka godzin i się ziściło.
Edytowany: 16 grudnia 2014 14:32

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 16 grudnia 2014 14:38:35
Radziwinowicz na dobrą sprawę powielił tylko to, o czym trąbią od kilku dni. Oficjalnie, w przychylnych Kremlowi mediach. I wytykają błędy popełnione przez bank centralny, sugerując jednocześnie przestawienie tego niezależnego organu w tryb ręcznego sterowania.
Moi znajomi siedzą i, przepraszam za wyrażenie - хуеют. W milczeniu obserwują notowania i nawet nie podejmują prób zastanawiania się co dalej.

Nasza bananowa jeszcze się trzyma, ale Bratankami trzepnęło nieźle.

Żyrinowski parafrazuje Kwaśniewskiego:
Cytat:
Elwira (szefowa CB), nie idźcie tą drogą

Zastępczyni szefa komisji budżetowej rosyjskiej Dumy
Cytat:
działania CB są schizofreniczne
Edytowany: 16 grudnia 2014 14:48

Lukasz Konopko
PREMIUM
42
Grupa: Bus Driver, Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 679
Wysłane: 16 grudnia 2014 14:57:02
W temacie podwyżki stóp procentowych w Rosji i reakcji rubla.
Cytat:
Celem podwyżki stóp jest uczynienie RUB walutą bardziej atrakcyjną i powstrzymanie jej dalszego osłabienia. Niestety, trzeba podkreślić, że taki ruch jest zazwyczaj efektywny, gdy problemem są zagraniczni spekulanci grający na osłabienie waluty – w przypadku Rosji, gdzie problemem jest odpływ krajowego kapitału, podwyżka stóp może tylko pogorszyć sytuację, uderzyć w krajowych pożyczkobiorców i spowodować skurczenie się gospodarki. To z kolei przełoży się na mniejszą atrakcyjność denominowanych w RUB akcji, nieruchomości i innych aktywów.

>> Link

Szutnik
153
Wysłane: 16 grudnia 2014 15:36:31
serpico napisał(a):
Krewa, zgadzam się z Tobą. Ja też nie potrafię znaleźć jasnej odpowiedzi na to co widzimy na rynkach finansowych. 50% w dwa dni na walucie, to nie jest standardowe zachowanie. Tym bardziej, że rubel prześcignął hrywnę w deprecjacji, a gdzie jednej gospodarce do drugiej [...]

Bez przesady, parę gorszych epizodów na innych walutach (np tajski bhat albo hongkoński dolar w 1997 r.) miałem już okazję widzieć na żywo. Tak właśnie wygląda bezgłowa panika, zwana inaczej bezhołowiem. "Byle uciec i uratować zdziesiątkowane resztki majątku, za każdą cenę"binky

Przez ostatnie parę miesięcy kurs USD/RUB zachowywał się całkiem racjonalnie, podążając krok w krok za spadającą ceną ropy naftowej i stale oscylując w granicach 3650-3850 rubli za baryłkę ropy CL (light sweet crude). Nie mam notowań URALS'a (rosyjskiego gatunku ropy), ale przypuszczam, że CL i URALS szły łeb w łeb ostatnio.
Zapewne pomocną dłoń rynkowi walutowemu metodą inflacyjną podawał tu na ciche polecenie władzy rosyjski bank centralny, drukując odpowiednią ilość rubli po to, by bronić rublowych wpływów do budżetu na jakimś założonym poziomie, wszak dochody z ropy to podstawa rosyjskiego budżetu.
Nie sądzę, by dealerzy walutowi na całym świecie zmówili się co do tego przelicznika Angel

Dopiero w ostatnich paru dniach quasi-peg ceny rublowej ropy CL trafił szlag, co wskazuje na paniczny charakter ostatnich dni i puszczenie wszelkich hamulców. W sam raz na chwilę przed FED Angel
A ponieważ cross USD/RUB jest dość mało płynny jak na standardy Forex'u i jak zwykle przy silnych trendach, czując krew zleciało się stado hien, gotowych uderzyć w krótkie na rubla to i ruchy na tej walucie są teraz olbrzymie, jak zawsze pod koniec paniki. Jak znajdę chwilkę czasu, spróbuję tu jakieś obrazki z walutami powrzucać
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

tack
0
Wpisów: 180
Wysłane: 16 grudnia 2014 20:31:44
W Rosji ustawiają się już kolejki do kantorów żeby wymienić ruble na walutę !
W sklepach z elektroniką , wyposażeniem mieszkań (lodówki,pralki etc) towar schodzi gwałtownie , ludzie wiedzą że następne dostawy będą droższe .
Jak ruszą do banków to i Putin nie pomoże i trzeba będzie wprowadzić restrykcje walutowe , a wtedy cofną się w rozwoju gospodarczym o 20 lat .
Jakby tego było mało Obama zdecydował o następnych sankcjach ( m.in. dotyczyć mają sektora zbrojeniowego Rosji ) a Ukraina dostanie pomoc .

serpico
0
Wysłane: 16 grudnia 2014 21:27:50
Mam plotkę sprzed chwili, zobaczymy na dniach, czy okaże się prawdziwa. Miedwiediew do dymisji. Jeżeli się okaże prawdziwa, oznaczałoby to zaostrzenie kursu politycznego Kremla.

Tack, wejście w życie tej ustawy w Stanach, to nic dobrego dla rozwoju wydarzeń. Ona już kilkanaście dni temu została uchwalona. Przesłanie uzbrojenia przez USA dla Ukrainy, to przyspieszenie i eskalacja wydarzeń militarnych, a to wróży dalsze kłopoty w tej części Europy.

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 16 grudnia 2014 21:47:50
A ja obstawiam Elwirę (szefową CB). Nagonka na CB jest niespotykana, nawet doradca Putina jedzie po niej jak po burej córce psa.

edit: z innej beczki - Due to the lack of market pricing on USDRUB and EURRUB, as of today the 16th of December, the instruments are not available for trading until further notice.
Ciekawe co z otwartymi pozycjami.
Edytowany: 16 grudnia 2014 21:51

serpico
0
Wysłane: 16 grudnia 2014 21:56:28
Szefowa CB, to już przesądzone chyba. Ciekawe, czy Miedwiediew również.

A informacje w sprawie pozycji rublowych na forex otrzymało sporo osób. Nie wiem co z otwartymi pozycjami, bo nikt ze znajomych na tych parach nie miał otwartej.

Szutnik
153
Wysłane: 17 grudnia 2014 07:34:26
@ Serpico

Cytat:
wejście w życie tej ustawy w Stanach, to nic dobrego dla rozwoju wydarzeń. Ona już kilkanaście dni temu została uchwalona

Na szczęście w USA to nie Kongres decyduje, a Prezydent. Kongres ma jedynie prawo kontrasygnaty decyzji prezydenckich, reszta to tylko tworzenie klimatu i polityczne bicie piany. Ta ustawa to jak na razie tylko zwiększenie nacisku politycznego na Rosję + danie wolnej ręki Obamie do działań (jeśli zechce, a nie musi).

@ Tack
Cytat:
W Rosji ustawiają się już kolejki do kantorów żeby wymienić ruble na walutę !

Czyli końcowe akordy paniki. Drobni panikują zazwyczaj wtedy, gdy wszystko się już kończy. Taki mamy timing owczego pędu jako ludzie, niestetyAngel
Mnie osobiście ciekawi, czy 4.236 wydłużenie Fibo wzrostów na USD/RUB z 2008-09 roku zatrzyma tę panikę (moim zdaniem powinno). Wypada to niemal dokładnie na 80 rublach za 1 USD, a wczoraj w tym rejonie pojawił się już górny cień - USD wzrósł do ponad 79 rubli i potem cofnął się do 72, robiąc górny cień. Dzisiaj prosi się o skuteczną obronę tego rejonu na tle FEDu.
To nie byłby koniec problemów rubla, ale koniec ostrej jazdy mógłby być.

serpico
0
Wysłane: 17 grudnia 2014 08:10:25
Szutnik, już wcześniej pisałem o tym, że uchwalenie tej ustawy przez Kongres, to nic innego, jak "wysłanie wiadomości" na Kreml, że "jeśli nie zrezygnujecie ze swoich planów (o których wiemy) jesteśmy gotowi min. na wspieranie militarne Ukrainy". Nie przesądza to jeszcze o tym, że Obama te ustawę podpisze i wejdzie ona w życie. W połączeniu z ostatnią sytuacją na rublu, daje to obraz pewnych działań ze strony USA, które mają na celu (moim zdaniem) wpłynięcie na zmianę decyzji, które mogły już zapaść w Moskwie. Takie jest moje zdanie.

A dla rozluźnienia porannej atmosfery taki dowcip na tle wczorajszych wydarzeń:

Rosyjskie dziecko pyta taty:
- Tato, dasz mi pięć rubli na chleb i wódkę?
- Dwadzieścia rubli? - odpowiada tata. - Na co ci pięćdziesiąt rubli?

Salak
2
Wpisów: 565
Wysłane: 17 grudnia 2014 09:56:52
serpico napisał(a):

Od kiedy pojawiły się zawirowania na wschodzie Europy, takie kraje jak Wlk. Brytania, Szwecja (a wraz z nią kraje bałtyckie) prawdopodobnie doszły do wniosku, że taki stan rzeczy nie jest im na rękę. Nie tylko nie są beneficjentami nowych kontraktów i umów, ale tracą jeszcze wpływy polityczne. W związku z takim rozwojem sytuacji nie opłacało im się popierać polityki Niemiec, a tym samym polityki UE. A to powoduje rysy na fundamentach UE.....
....Jak masz pytania, to pisz :)

mam uwagi :)
Przypomne tylko ze chyba w zeszlym roku BP dogadal sie w koncu z kremlem co do TNK-BP, sprzedali, po czym dostal w zamian ok 20% Rosnieftu...kreml ma 70%, BP 20%, reszta na gieldzie....BP ciagnie od tamtego czasu grube pakiety $$$ w postaci dywidend....tak wiec nie wiem czy GB nie widzi w Rosji zadnego swojego interesu i czy nie jest/chce byc beneficjentem...co do Szwecji to ich gospodarka to okolo 3% PKB EU plus pare mln ludzi, wiec duzego wplywu na kierunek decyzji nie maja i miec raczej nie beda...
Cytat:
To, że UE pozwoliła zaciągać spółkom-córkom pożyczki, być może było jakimś gestem ze strony Brukseli w kierunku Moskwy. Być może wiedza jaką posiadają w Berlinie, Paryżu, czy Londynie jest tak przerażająca (mam na myśli, co planuje Putin), że wyciągają ku niemu dłoń.

Byc moze w Brukseli jest najwieksze zageszczenie lobbystow na metr kwadratowy...byc moze w okolicach komisji europejskiej....byc moze to gest dobrej woli, nie wiem Angel
Cytat:
@ Serpico

Cytat:
wejście w życie tej ustawy w Stanach, to nic dobrego dla rozwoju wydarzeń. Ona już kilkanaście dni temu została uchwalona

Na szczęście w USA to nie Kongres decyduje, a Prezydent. Kongres ma jedynie prawo kontrasygnaty decyzji prezydenckich, reszta to tylko tworzenie klimatu i polityczne bicie piany. Ta ustawa to jak na razie tylko zwiększenie nacisku politycznego na Rosję + danie wolnej ręki Obamie do działań (jeśli zechce, a nie musi).

Mialem tez o tym napisac, ale czujny Szutnik pije swoja poranna kawe wczesniej ;)
Dodam tylko ze ze bialy dom powiedzial ze nie wiedza jeszcze czy prezydent to podpisze (J. McCaine to juz krzyczal zeby slac bron jakies pol roku temu...tak jak krzyczeli ze opozycji w Libi trzeba dac bron, i opozycji w Syri trzeba dac bron - rezultaty tych dzialan znamy, nie widzimy ich juz bo telewizja juz tego nie chce pokazywac zwlok bez glow na poboczu drogi i lejacej sie krwi w glownym wydaniu wiadomosci).
Co wiecej bialy dom powiedzial tez ze ewentualne podpisanie nastapi po KONSULTACJACH (i aprobacie zapewne...to w koncu jest europejski galimatias) z partnerami z Europy.
Wiec z kim beda to konsultowac? GB i DE najpewniej....a jak na moje oko Niemca absolutnie nie widzi sie eskalacja konfliktu, w tym slanie broni przez amerykanow (wiedza po prostu ze to sprawy nie zalatwi, jedynie bedzie wiecej zabitych...Vladi i tak ma wiecej broni/czolgow i duza armie ktora siedzi w koszarach i nic nie robi.
Ciekawe jak w tym wszystkim wodz Donald sie odnajdzie i jak bedzie tlumaczyl Polakom ze robi cos co nie jest w naszym interesie Think

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 17 grudnia 2014 09:59:50
Rząd Rosji wykazał si niezwykłą troską o swoich obywateli i ich sytuację finansową, spowodowaną bieżącym kryzysem finansowym - możliwość ogłoszenia upadłości konsumenckiej zostanie wprowadzona już w lipcu 2015 ;)

Ponieważ mamy tutaj jednak wątek poświęcony Ukrainie, kilka słów o sytuacji w Niezależnej. Podobnie jak w Rosji, wesoło nie jest.

Poroszenko miał udać się w bieżącym tygodniu do Brukseli na szczyt UE. Ostatecznie nie otrzymał zaproszenia, gdyż Tusk uznał, że europejscy politycy są już zmęczeni tematem ukraińskim i to nie jest najlepsza pora na wizytę. Rzeczywistym powodem jest jednak brak postępów Ukrainy w wypełnianiu podjętych zobowiązań. Królik ostatnio domagał się pieniędzy od Johannesa Hahna, tłumacząc, że środki potrzebne "na wczoraj". Komisarz (Hahn, nie Turczynow) odpowiedział, że na wczoraj nie będzie, na dzisiaj również, gdyż Ukraina nie przeprowadziła obiecanych reform. Dopiero po ich przeprowadzeniu UE udostępni solidną pomoc finansową.

Mówi się, że premier Królik jest zakładnikiem premiera Królika. Jaceniuk sprzed prezydentury Poroszenki składał obietnice i deklaracje, o których obecny Jaceniuk zdaje się nie pamiętać. A UE pamięta. Możesz ją zabić - narodzi się nowa. Spisane będą czyny i rozmowy. Gdyby tego było mało, to Królik domaga się od Europy zaprzestania handlu z Krymem, wprowadzenie ograniczeń w handlu z Rosją, uznania DNR i ŁNR terrorystami. Natomiast sama Ukraina nie kwapi się zastosować tego, czego domaga się od UE.
Edytowany: 17 grudnia 2014 10:02

Adagio
48
Wpisów: 843
Wysłane: 17 grudnia 2014 15:10:57
Krym coraz drozszy, ostatnio nawet w swiadmosci zwyklych Rosjan.

Ciekawe jak zareaguje Putin na krach!? Racjonalnie trudno to prognozowac.

Bluefarm
1
Wpisów: 53
Wysłane: 17 grudnia 2014 18:07:06
Hm, jakie jest Wasze zdanie - to pudrowanie szamba czy zagrywka noblowskiego ekonomisty?
Cytat:
"No mark-to-market for bonds" oznacza, że nowe rosyjskie reguły nie wymagają wycen akcji bankowych na bieżąco.

pieniadze.gazeta.pl/pieniadz/1...

irfy
0
Wpisów: 1 143
Wysłane: 17 grudnia 2014 22:22:01
@Bluefarm
Dla większej przejrzystości zacytuję ten komunikat:

Cytat:
- "No mark-to-market for bonds" oznacza, że nowe rosyjskie reguły nie wymagają wycen akcji bankowych na bieżąco. Co to oznacza dla samych banków? - Nie będą wykazywały tak gigantycznych strat na swoich bilansach - tłumaczy Paweł Cymcyk, manager komunikacji inwestycyjnej w ING TFI. - To jest dla nich bardzo dobra wiadomość. Bo skoro banki miały tyle strat, to musiałby uzupełnić kapitał, czyli poprosić inwestorów o pieniądze. Jeśli poprosiłyby inwestorów o pieniądze, to wtedy wycena ich akcji musiałaby solidnie spaść itd. Nowe reguły eliminują ten problem - dodaje.

Co w takim razie oznacza druga wytyczna - "no obligatory loan-loss provisions"? - Nie będzie potrzeby księgowania strat na pożyczkach, które zostały już udzielone - wyjaśnia ekonomista i dodaje: "Duża część rosyjskich firm ma kredyty w walutach zagranicznych. Z ich spłatą są coraz większe problemy. Rosyjskie banki, które im pożyczyły pieniądze, nie będą musiały jednak wykazywać strat z tym związanych. To samo się tyczy firm, mogących wpisać sobie taki kredyt w długoterminowy plan inwestycyjny - tłumaczy Cymcyk.

I teraz tak, ja nie wiem na jakich zasadach funkcjonowały dotychczas rosyjskie banki i nie wiem też, co oznacza stwierdzenie, że "banki nie będą wykazywały gigantycznych strat w bilansach", bo jest ono zbyt ogólnikowe. Jak długo nie będą wykazywały tych strat? Rok? Pięć lat? Dziesięć? A może wcale ich nie wykażą, tylko pewnego pięknego dnia wszystkie z hukiem padną tak jak w 1995 roku Barings, który też nie wykazywał strat, sprytnie chowanych pod dywan przez Nicka Leesona. Nie rozumiem więc, czemu miałaby to być taka "bardzo dobra wiadomość", szczególnie zaś dlatego, iż jestem święcie przekonany, że bankowi spryciarze szybko znajdą sposób również na przekształcanie innych strat w straty z tytułu kredytów walutowych. To samo dotyczy tego księgowania strat na udzielonych pożyczkach.

Bo tutaj założenie jest pewnie takie, że straty są przejściowe i wynikają z chwilowego załamania się kursu rubla wobec walut wymienialnych. Jeżeli jednak ten kurs nie wróci do "bezstratnych" poziomów, to wtopa nie zniknie tylko dlatego, że nie zostanie zaksięgowana. A rubel tak łatwo się nie umocni, nawet jeśli rosyjski bank centralny podwyższy stopy jeszcze bardziej, bo do tego potrzebna jest jeszcze stabilność i wiarygodność. Na podstawie obserwacji wnioskuję, że car będący zawodowym szpiegiem i wykrywaczem spisków jest całkowitym laikiem w dziedzinie finansowej i zupełnie nie rozumie powodów, dla których trzyma się określoną walutę.

Rubel zaś potrzebny jest wyłącznie podmiotom, które albo chcą w Rosji kupować akcje rosyjskich przedsiębiorstw, albo wybudować tam jakąś fabrykę i zatrudnić pracowników, którym pensje należy wypłacać w krajowej walucie. Czyli tym, które właśnie w panice z Rosji spierniczają, wyprzedając wszystko co mają a uzyskane ruble wymieniając na prawdziwe pieniądze. Do niczego innego rubel potrzebny nie jest, nie nadaje się ani do obrotu międzynarodowego ani do zaciągania w nim kredytów hipotecznych przez obywateli obcych państw, tak jak ma to miejsce z CHF-em albo nawet Jenem. Nie wezmą ich też Latynosi czy Tajowie, od których Rosja usiłuje teraz kupować jabłka i mięso. Nie sądzę też, żeby na carską walutę połakomili się międzynarodowi spekulanci walutowi, bo przy uwzględnieniu poziomu inflacji i ryzyka kursowego nawet oprocentowanie rzędu 20 i więcej % w skali roku wygląda zwyczajnie słabo.

POdsumowując, myślę że wyżej wymienione posunięcie na dłuższą metę nie będzie miało jakiegokolwiek pozytywnego wpływu na sytuację rosyjskich banków. Stale będą musiały spłacać zaciągnięte na zachodzie długi i skądś wykombinować na to dewizy, niezależnie od tego, jakie straty przemilczałyby w bilansach.
Czmychnąć na czas, by móc jeszcze raz :)
A tu do posłuchania :) www.youtube.com/watch?v=_-clFZ...
Edytowany: 17 grudnia 2014 22:25

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

85 86 87 88 89

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,734 sek.

mabekqvx
bjrqjdki
qqmfciea
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
eliqmzwm
wrbwqaih
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat