PARTNER SERWISU
shzixdvt
296 297 298 299 300
pieniek1
PREMIUM
2
Wpisów: 295
Wysłane: 14 kwietnia 2015 11:08:16 przy kursie: 66,00 zł
kurtwallander napisał(a):
kolejny etap - zaczynają się narzekania, że nic się nie dzieje...
jak dla mnie dobry znak, przy poziomach poniżej 10pln sprawdziło się znakomicie

dokładnie tak, gra sprzedała się już w 500 K egzemplarzach biorąc pod uwagę ze zysk na czysto to 30 PLN za sztukę( po odliczeniu kosztów operacyjnych sprzedaży podatków etc.etc) to do tej pory spółka zanotowała ok 15 mln zysku, a tyle fajnych rzeczy jeszcze przed nami w tym i w przyszłym roku.

Jeśli ktoś jest zdeterminowany, żeby koniecznie wyrzucić akcje po 70 PLN, to jego sprawa, 6 miesięcy temu OFE tez było zdeterminowane żeby wyjść po 10 PLN.Whistle
Edytowany: 14 kwietnia 2015 11:08

vladinho
45
Wpisów: 859
Wysłane: 14 kwietnia 2015 12:06:54 przy kursie: 66,00 zł
To chyba dobry moment by przypomnieć pewien cytat z marca tego roku:

@Szutnik
Cytat:

tgregor1974 najwyraźniej nie bierze pod uwagę jednego czynnika, owego testu cierpliwości dla posiadaczy, o którym wspomniałem wyżej.
Na 11B całkiem prawdopodobnie wygląda dla mnie za parę(-naście)tygodni korekcyjna fala spadkowa do okolic powiedzmy 50-55 zł, napędzana przez tracących cierpliwość drobnych, widzących swój zakup pod poziomem "lustra wody" i rozczarowanych brakiem wzrostów.

(podkreślenie moje)

co prawda dziś sesja nie skończona, ale "coś w końcu się dzieje" 3 kolejne czarne świece wyróżniają się w notowaniach ostatnich 3 miesięcy, aktualnie (nie) broni się wsparcie na 66.81zł, dalej jest 63.99zł.
Nadal nie należy doceniać (nie)cierpliwości ulicy ?

andy_dufresne
130
Wpisów: 998
Wysłane: 14 kwietnia 2015 12:44:35 przy kursie: 66,00 zł
Pamiętajmy też jednak, że mamy tu mentalną "kotwicę" dotyczącą ceny, po której sprzedawali insiderzy.
Wydaje mi się, że nie spadniemy znacząco i długotrwale poniżej 68 PLN,
przynajmniej do momentu napłynięcia jakichś nowych istotnych danych fundamentalnych.
Jestem na Twitterze

tgregor1974
0
Wpisów: 19
Wysłane: 14 kwietnia 2015 12:57:25 przy kursie: 66,00 zł
vladinho napisał(a):

@Szutnik
Cytat:

tgregor1974 najwyraźniej nie bierze pod uwagę jednego czynnika, owego testu cierpliwości dla posiadaczy, o którym wspomniałem wyżej.
Na 11B całkiem prawdopodobnie wygląda dla mnie za parę(-naście)tygodni korekcyjna fala spadkowa do okolic powiedzmy 50-55 zł, napędzana przez tracących cierpliwość drobnych, widzących swój zakup pod poziomem "lustra wody" i rozczarowanych brakiem wzrostów.

(podkreślenie moje)

co prawda dziś sesja nie skończona, ale "coś w końcu się dzieje" 3 kolejne czarne świece wyróżniają się w notowaniach ostatnich 3 miesięcy, aktualnie (nie) broni się wsparcie na 66.81zł, dalej jest 63.99zł.

Moim zdaniem: nadalwave
Do 50 zł o których pisał szutnik daleka droga.
Poza "mentalną kotwicą" o której pisze Andy mamy tu jeszcze szereg (nie)cierpliwychAngel inwestorów(również się do nich zaliczam) którzy z takiej korekty zaczną korzystać.

pieniek1
PREMIUM
2
Wysłane: 14 kwietnia 2015 14:42:42 przy kursie: 66,00 zł
vladinho napisał(a):

@Szutnik
Cytat:

(podkreślenie moje)

jakie to ma znaczenie sławetna cierpliwość ulicy?? żadne, jeśli nie patrzysz na innych tylko masz jasny i klarowny plan inwestycyjny dotyczący swojego portfela i pozycji w nim się znajdujących. Tak mogą patrzeć tylko ludzie niezdecydowani albo ci co nie wiedzą po co i dlaczego kupują poszczególne papiery.

Ryzyko na 11 bit to było przed TWOM, kurczenie sie zasobów keszowych oraz ryzyko ze TWOM sie nie sprzeda, jakby tak było czekałaby nas zapewne emisja akcji zeby zdobyć kapitał obrotowy, ale to już nieaktualna przeszłość. Dzięki TWOM zyskali tez i inni np BLO i F51 mogli dzięki sukcesowi TWOM ,mogli uplasować emisje akcji i obligow, na rynku pomimo ze te spółki raczej kiszkowate są, bo 11 bit i jego TWOM rozruszał mode na growe spółki.

Akcji jest ile jest jedni sprzedają drudzy kupują, kto zarobi kto straci czas pokaże. Ci co przetrzymali i nie dali sie OFERMIE wyleszczyć ich presją podażową przed debiutem TWOM przy 10 PLn zarobili, ci co nerwy im puściły i sprzedali nie załapali się na potężny odpał.

Na rynku zawsze są ci co tracą i ci co zarabiają przy 50 PLN kapitalizacja będzie 110 mln, jak ktoś chce sypać po takiej cenie niech sypie, OFE sypało przy kapitalizacji 20 MLN , jak się okazało mogą mianować z perspektywy czasu do największych ciamciaramcia roku 2014. Czy obecny sypacz( kim on by nie był) też zdobędzie na to zaszczytne miano okaże się za jakiś czas, to będzie zależało od kursu spółki np pod koniec roku.thumbright
Edytowany: 14 kwietnia 2015 14:50

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 14 kwietnia 2015 14:59:56 przy kursie: 66,00 zł
pieniek1 napisał(a):
Ryzyko na 11 bit to było przed TWOM, kurczenie sie zasobów keszowych oraz ryzyko ze TWOM sie nie sprzeda, jakby tak było czekałaby nas zapewne emisja akcji zeby zdobyć kapitał obrotowy, ale to już nieaktualna przeszłość.

Ja bym to doprecyzował: wtedy mogło być ryzyko płynnościowe i niezbyt duże kursowe. Teraz nie ma ryzyka płynnościowego za to jest spore kursowe (względem tego które było przed TWOM).
Edytowany: 14 kwietnia 2015 15:12

pieniek1
PREMIUM
2
Wysłane: 14 kwietnia 2015 15:36:36 przy kursie: 66,00 zł
Oczywiście możesz spróbować doprecyzować powody tego ryzyka. Ale tu i tak fundamenty miały i będą miały decydujące znaczeni a nie AT. A te wyglądają już teraz bardzo mocno, na tle spółek z branży na naszym rynku.A zyski już osiągnięte tylko w pierwszych miesiącach tego roku je jeszcze bardziej wzmacniają, nie mówiąc kolejnych miesiącach tego roku i zapewne przyszłego.

Także to kwestia wyboru jeśli ktoś chce mieć spółke grową moze sobie wybierać i przebierać, może liczyć na to ze CDR zarobi 200 mln i bedzie usprawiedliwiona kapitalziacja 4 mld PLN przy c/z 20 i kursie 40 PLN, tylko co będzie w kolejnych latach? może liczyć na BLO ze wyda 3 hity na co zbierają pieniądze itp itd. To indywidualna kwestia każdego inwestora każdy może kupować marzenia co obrazuja C/z poszczególnych growych spółek, ja tam wole trzymac rzeczywistość juz w garści tym bardziej, ze ta rzeczywistość obrazuje tylko 1.5 miesieczną sprzedaz TWOM na PC, pomijając wszytkie istotne kwestie, które w tym roku mają miejsce(sprzedaz TWOM w ciagu tych miesiecy 2015 roku) lub będą miały mieć miejsce( dalsza monetyzacja twoma i innych projektow), łącznie z wejsciem na GPW i naturalnym zwiększeniem zainteresowania różnego rodzaju finansowych inwestorów.

Każdy ustawia swój portfel jak chce jedni wolą czyste marzenia ,inni już obecny realizm z możliwością dalszego potężnego rozwoju spółki w następnych qwartalach zarówno wynikowo jak i organicznie i kursowo.

P.S nie przytaczaj argumentu paru wyszukanych spółek na zachodzie z niskim c/z bo mogę cie zasypać mnóstwem spółek z dużymi c/z wartymi kapitalizacyjnie setki mln $, które od lat maja problemy z przyzwoitą rentownością
Edytowany: 14 kwietnia 2015 15:37

vladinho
45
Wpisów: 859
Wysłane: 14 kwietnia 2015 15:40:44 przy kursie: 66,00 zł
@Pieniek
Cytat:
jakie to ma znaczenie sławetna cierpliwość ulicy??

Właśnie mamy okazję to obserwować - Ci co kupowali w ciągu ostatnich dwóch miesięcy mają spore rozterki.
To nawet nie musi być kwestia przekonania o fundamentach i świetlanych perspektywach, ale złego momentu wejścia i spodziewanego potencjału ->korekty<-.

Cytat:
Akcji jest ile jest jedni sprzedają drudzy kupują, kto zarobi kto straci czas pokaże. Ci co przetrzymali i nie dali sie OFERMIE wyleszczyć ich presją podażową przed debiutem TWOM przy 10 PLn zarobili, ci co nerwy im puściły i sprzedali nie załapali się na potężny odpał.

Mylisz przyczynę ze skutkiem, Szutnik sugerował wystąpienie korekty, bo pojawią się tacy, którzy sprzedadzą pod presją podażową (wspomniana cierpliwość).

Cytat:
Czy obecny sypacz( kim on by nie był) też zdobędzie na to zaszczytne miano okaże się za jakiś czas, to będzie zależało od kursu spółki np pod koniec roku.

Nie ma sypacza - sprzedających jest znacznie mniej niż 2 miesiące temu, to kupujących aktualnie brakuje.

pieniek1
PREMIUM
2
Wysłane: 14 kwietnia 2015 16:18:52 przy kursie: 66,00 zł
1. szutnik nie jest akurat dla mnie żadnym autorytetem on nie raz zapowiadał korekty, które się nie ziściły, wiec nie mylę raczej przyczyny ze skutkami tylko on myli pojecie korekty z konsolidacją. Zagrywki psychologiczne mogą być oczywiście różne na rynku, to normalne , ale to nie determinuje tego czy papaier ma przyszłość w dłuższej perspektywie czy nie,tylko wyniki rozwoj i potencjał na przyszłość( przykład wysypywanie OFE po 10 PLN) . Wiec jeśli ktos nie widzi ich w 11 bit powinien dać sobie na luz z 11 bit i szukac innej pozycji w swoim portfelu, bo chyba o to chodzi w inwestowaniu , a nie tracić czas na coś co nie jest warte tego według jego mniemania.

2.Dla mnie nie ważna jest przyczyna konsolidacji jest bo może musi być, np.na vvd po 80 gr też była jak na wielu innych spółkach ,które potem rosły ,co nota bene, aż takich wzrostów, wyniki poźniejsze nie usprawiedliwiały. Ważne dla mnie jest to ile papierów się przewinęło na niej , a przeszło 2 mln szt o wartości ok 140 mln. To oznacza ze ci co chcieli faktycznie realizowac zyski zrobili to,juz dawno i dlatego obecnie jest zmniejszony wolumen, a ci co chcą mieć papiery mają i z doświadczenia wiem ze taki kapitał wcześniej czy później chce też korzystać z dobroci wrastania kursu i wyceny, tym bardziej że przesłanki do tego żeby kwit zwiększał swą kapitalizację istnieją i to w mojej ocenie są bardzo mocne.

P.S jeśli ktoś tu ma konkretna pozycje i wie dlaczego ją ma, to konsolidacja nie ma znaczenia, znaczenie ma to ,że firma jest perspektywiczna , i kiedyś na tym zbuduje większą wartość swego portfela tak jak zbudowali go ci co mieli kwity np po 10 PLN. A to jak odbierają to drobni akcjonariusze nie ma najmniejszego znaczenia dla przyszłych kursów , kasa jak tu się przewala od paru miesięcy ,biorąc pod uwagę ze to jest NC mówi jedno , drobni tu nie maja zadnego znaczenia bo gruby kapitał zainteresował sie 11 bit i kiedyś na tym zarobi ( podejrzewam ze za jakis czas na GPW, różne ofermy i fundy będą odbierały towar od tych zapakowanych na wzrostach i obecnej konsolidacji)

Edytowany: 14 kwietnia 2015 16:22

mrJackson
5
Wpisów: 279
Wysłane: 14 kwietnia 2015 21:37:33 przy kursie: 66,00 zł
Przyczyna konsolidacji jest jedna: rynek nie wie co spółka nam zaoferuje poza TWoM. Industrial jest tylko nazwą roboczą i nie znamy nawet gatunku tej gry. Można przypuszczać, że temat jest ciekawy bo dostali na to dotacje, oraz gatunek ma coś wspólnego z wieloplatformową rozgrywką (kolejna dotacja). Milczenie i tajemnice mają moim zdaniem nie popsuć strategii marketingowej, która jak pokazało 11b opiera się na pomyśle i planie a nie na pompowaniu kasy na reklame.
Kolejną niewiadomą to tajemniczy projekt poboczny dla TWoM. Co to będzie, jakie duże to będzie to też nie wiadomo. Aż prosi się wersja TWoM na konsole i jakoś wierzyć mi się nie chce, że ona nie powstanie - po co robili Anomaly 2 na PS4? W tym przypadku również rozsądnie jest tego planu nie ujawniać niepotrzebnie przyduszając popyt na wersje PC i mobilne. Ogłoszenie takiej decyzji to też etap kampanii marketingowej i musi być dokładnie zaplanowane (a nie podane mimochodem jako odpowiedź na forum czy FB).

baks
152
Wpisów: 3 436
Wysłane: 14 kwietnia 2015 23:10:33 przy kursie: 66,00 zł
Chciałbym przypomnieć, że w portfolio firmy jest jeszcze jedna gra poza Industrialem raczej nie związana z TWOM, która ma się ukazać raczej po Industrialu - nie było to rozstrzygnięte gdy pojawiła się ta informacja.
Spółka zawsze była tajemnicza i o premierze często dowiadywaliśmy się w dniu premiery. Stąd nie sądzę aby coś się zmieniło w strategii - więc nie rozumiem czemu takie larum. Chyba puszczają nerwy, że zbyt długo nie rośnie. Nic nie rośnie bez końca a jakaś korekta jest zawsze zdrowa.
Chciałbym wyrazić wątpliwość co do sugerowanych wcześniej pomysłów na to, że ktoś kupił 85tyś akcji po to aby puścić je w rynek i zarobić po kilku tygodniach 2-3zł na sztuce.
Kto topi 6mln zł po to aby po dość długim czasie zarobić 200 tyś nie będąc pewnym zarobku. Inwestor z taką kasą kupuje gry ma pewność dużego zwrotu na takiej inwestycji.
Oceniam więc, że niebawem dowiemy się czegoś ciekawego.
Inne pomysły ... Zarząd się wyprzedaje .... sam bym tak zrobił. Po kilku latach rozwijania spółki osiągnęli sukces i co niby mają czekać nie wiadomo ile aby nie kupić sobie fajnej chaty lu świetnych aut - tylko dlatego, że za rok mogą zarobić więcej ?
Za 2 lata dostaną z powrotem co najmniej 50tyś sztuk z emisji. Więc mogą już część swojego tortu posmakować. Czas upływa a ludzie nie są wieczni i sam lubię trochę poczuć zarobek a każdy lubi przyjemności. Warto spojrzeć na to z bardziej realnego punktu widzenia. Zastanawia mnie czy jest ktoś na forum kto by tak nie zrobił - nie sądzę, więc nie warto innych odsądzać od czci i posądzać o jakieś spiski. Wszystko się może wydarzyć ale jest to jeden z mniej prawdopodobnych scenariuszy.
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)

lelo-pakero
12
Wpisów: 698
Wysłane: 15 kwietnia 2015 00:12:50 przy kursie: 66,00 zł
mrJackson napisał(a):
Kolejną niewiadomą to tajemniczy projekt poboczny dla TWoM. Co to będzie, jakie duże to będzie to też nie wiadomo. Aż prosi się wersja TWoM na konsole i jakoś wierzyć mi się nie chce, że ona nie powstanie - po co robili Anomaly 2 na PS4? W tym przypadku również rozsądnie jest tego planu nie ujawniać niepotrzebnie przyduszając popyt na wersje PC i mobilne. Ogłoszenie takiej decyzji to też etap kampanii marketingowej i musi być dokładnie zaplanowane (a nie podane mimochodem jako odpowiedź na forum czy FB).

Na chwilę obecną też obstawiam, że ten dodatkowy produkt związany z TWOM to będzie wersja na konsole. Zapowiedzieli, że wyjdzie pod koniec roku. Jasno powiedzieli, że żadne DLC, choćby nie wiadomo jak duże, nie będzie płatne, więc to odpada. TWOM 2 też nie zrobią do końca roku :-) Puzzle czy misie z logo TWOM to raczej na pewno nie będą, bo powiedzieli, że budżet będzie "mniejszy" niż TWOM, a nie znacznie czy o wiele mniejszy... Dodatkowo zapowiedzieli, że produkt ten ma mieć duży potencjał komercyjny. Tak naprawdę znając te wszystkie informacje to ciężko wyobrazić sobie cokolwiek spełniającego wyżej wymienione kryteria z wyjątkiem wersji na konsole. Mnie najbardziej ciekawi czy ewentualna wersja na konsole będzie na nowe generacje konsol i czy zarówno na PS jak i Xbox, ale to pieśń przyszłości i nie ma co się teraz specjalnie rozwodzić nad tym.

mrJackson
5
Wpisów: 279
Wysłane: 15 kwietnia 2015 00:24:01 przy kursie: 66,00 zł
@lelo-pakero
jeszcze jedna sprawa pasuje do tej układanki - Koch jest wydawcą pudełek więc mamy wersje na konsole cyfrowo i pudełkowo. Zakładając, że premiera będzie pod koniec roku to jest prawie cały rok na wykonanie wersji konsolowych co wydaje się być wystarczającym czasem na to by przerobić TWoM, żeby działał dobrze z kontrolerami (bo to jest chyba największy problem).
Poza tym uważam, że spółce brakuje większej ekspozycji na rynek konsolowy, bo na tym rynku w niedługim czasie być może będzie nieco łatwiej (tzn luźniej) niż na rynku gier PC czy mobilnym.

rockq
0
Wpisów: 351
Wysłane: 15 kwietnia 2015 02:00:42 przy kursie: 66,00 zł
mrJackson napisał(a):

Zakładając, że premiera będzie pod koniec roku to jest prawie cały rok na wykonanie wersji konsolowych co wydaje się być wystarczającym czasem na to by przerobić TWoM, żeby działał dobrze z kontrolerami (bo to jest chyba największy problem).

Jakby to były wersje na konsole, to już by je mogli wydawać, bo konsole nowej generacji to tak naprawdę zwykłe pecety (z małymi odstępstwami), więc konwersja takiej gry jak TWoM nie zajęłaby im nawet dwóch tygodni. Do tego, moim zdaniem, kwestia sterowania skreśla TWoM jako kandydata na grę konsolową.

Ta umowa z Kochem była podpisana zaledwie kilka dni po premierze TWoM, więc ja bym jednak obstawiał jakieś rozszerzenie gry. Tylko znowu pojawia się pytanie czy spółka coś więcej na tym rozszerzeniu zarobi? Małe przychody ze sprzedaży pudełkowej mogą sugerować, że 11bit mógł podpisać z Kochem umowę dystrybucji pudełkowej na zasadach flat fee licence. A jeżeli tak było, to czy podpisali taką samą umowę na produkcję rozszerzenia? A jeżeli tak, to czy płatność za to rozszerzenie otrzymali z góry w formie zaliczki i wykazali już w raporcie za IV kwartał, czy może otrzymują rozłożoną na raty, za realizację kolejnych etapów prac? Niestety spółka nie rozjaśniła kwestii przyczyn niskich przychodów ze sprzedaży pudełkowej, więc prawdy dowiemy się pewnie dopiero przy okazji kolejnych raportów.

baks napisał(a):
Chciałbym wyrazić wątpliwość co do sugerowanych wcześniej pomysłów na to, że ktoś kupił 85tyś akcji po to aby puścić je w rynek i zarobić po kilku tygodniach 2-3zł na sztuce.

A ja uważam że te sugestie mają duże uzasadnienie w tym co było widać na rynku w ostatnich tygodniach. Ten ktoś nie kupił akcji dla zysku, tylko był zwykłym pośrednikiem którego jedynym zadaniem było przeprowadzenie dystrybucji akcji na rynku.

Gdyby to faktycznie był jakiś większy inwestor długoterminowy, to zarówno zarządowi, jak inwestorowi zależałoby na jawności transakcji, bo podniosłaby ona zaufanie i pozytywnie wpłynęła na kurs. A tak mamy, co mamy.
Edytowany: 15 kwietnia 2015 02:20

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 15 kwietnia 2015 08:21:55 przy kursie: 66,00 zł
rockq napisał(a):
Ten ktoś nie kupił akcji dla zysku, tylko był zwykłym pośrednikiem którego jedynym zadaniem było przeprowadzenie dystrybucji akcji na rynku.

Masz jakieś dowody na poparcie tej tezy?
Edytowany: 15 kwietnia 2015 09:03

rockq
0
Wpisów: 351
Wysłane: 15 kwietnia 2015 09:02:24 przy kursie: 66,00 zł
krewa napisał(a):

Chcesz żeby Ci pokazał umowę na piśmie? ;)

A tak na serio, to widać to było po sesjach. Najwyraźniej nie tylko ja to zauważyłem, bo kilka dyskusji na ten temat przetoczyło się na Bankierze. W skrócie to nienaturalne wypłaszczenie kursu z ostatnich tygodni nie było przypadkiem, tylko efektem pracy pana dystrybutora. Większość sesji wyglądała tak, że w arkuszu zleceń po stronie kupna pojawiały się duże, jawne, popychające zlecenia kupna. Przed tymi zleceniami ustawiali się chętni do kupna, bo przecież nikt nie lubi stać w kolejce po akcje za jawnym zleceniem na 3 tysiące akcji? Wszyscy którzy ustawili się przed takim zleceniem akcje dostawali, ale jakimś dziwnym trafem, praktycznie żadne sprzedawane akcje nie docierały do tych dużych zleceń. Żeby było zabawniej, wiele zleceń sprzedaży miało limit ceny o jeden grosz wyższy niż te duże zlecenia. Ciekawe, prawda?

A drugim elementem naprowadzającym na to że to mogły być akcje zarządu, a nie jakiegoś innego dużego nieujawnionego akcjonariusza, jest właśnie zachowanie zarządu po sprzedaży. Gdyby sprzedali dużemu długoterminowemu inwestorowi, to by się tym pochwalili, bo taka jawna informacja byłaby korzystna dla wszystkich stron - spółki, zarządu, inwestora i małych akcjonariuszy. Brak jawności przy tej transakcji, i to co się po niej wydarzyło na rynku, każe mi zakładać że to jednak był pośrednik, a nie inwestor długoterminowy.

lelo-pakero
12
Wpisów: 698
Wysłane: 15 kwietnia 2015 09:54:02 przy kursie: 66,00 zł
krewa napisał(a):
rockq napisał(a):
Ten ktoś nie kupił akcji dla zysku, tylko był zwykłym pośrednikiem którego jedynym zadaniem było przeprowadzenie dystrybucji akcji na rynku.

Zawsze tak jest, że przy spadkach odzywają się fani teorii spiskowych, bo wtedy łatwiej im uwiarygodnić swoją bezsensowną tezę zachowaniem kursu...

Mr Exclusive
0
Wpisów: 60
Wysłane: 15 kwietnia 2015 09:56:49 przy kursie: 66,00 zł
Wszystko fajnie...ale WatchDog nie puscil nawet sztuki akcji. Siedzi i trzyma.
Nie straszny mu nawis prawie 100k pod wasza "dystrybucje" ?

Pozdrawiam.
Oczekuj nieoczekiwanego.

Tofik
6
Wpisów: 101
Wysłane: 15 kwietnia 2015 09:59:41 przy kursie: 66,00 zł
rockq napisał(a):
krewa napisał(a):

Chcesz żeby Ci pokazał umowę na piśmie? ;)

A tak na serio, to widać to było po sesjach. Najwyraźniej nie tylko ja to zauważyłem, bo kilka dyskusji na ten temat przetoczyło się na Bankierze. W skrócie to nienaturalne wypłaszczenie kursu z ostatnich tygodni nie było przypadkiem, tylko efektem pracy pana dystrybutora. Większość sesji wyglądała tak, że w arkuszu zleceń po stronie kupna pojawiały się duże, jawne, popychające zlecenia kupna. Przed tymi zleceniami ustawiali się chętni do kupna, bo przecież nikt nie lubi stać w kolejce po akcje za jawnym zleceniem na 3 tysiące akcji? Wszyscy którzy ustawili się przed takim zleceniem akcje dostawali, ale jakimś dziwnym trafem, praktycznie żadne sprzedawane akcje nie docierały do tych dużych zleceń. Żeby było zabawniej, wiele zleceń sprzedaży miało limit ceny o jeden grosz wyższy niż te duże zlecenia. Ciekawe, prawda?

A drugim elementem naprowadzającym na to że to mogły być akcje zarządu, a nie jakiegoś innego dużego nieujawnionego akcjonariusza, jest właśnie zachowanie zarządu po sprzedaży. Gdyby sprzedali dużemu długoterminowemu inwestorowi, to by się tym pochwalili, bo taka jawna informacja byłaby korzystna dla wszystkich stron - spółki, zarządu, inwestora i małych akcjonariuszy. Brak jawności przy tej transakcji, i to co się po niej wydarzyło na rynku, każe mi zakładać że to jednak był pośrednik, a nie inwestor długoterminowy.

Mistrzu zarząd sprzedał akcje po 68 - bardzo prawdopodobne że nie otrzymał zgody na pochwalenie się tym komu sprzedał bo np. fundusz który to brał nie chciał się ujawniać póki nie przekorczy np 5%. Do tej pory jesteśmy raptem 4 pln niżej od tej transakcji i raptem 2 sesje niżej. Twoje szukanie teorii spiskowych i tego jak oszukać drobnych by może jeszcze miało sens jakby spółka guzik zarobiła a poszła setki % pod oczekiwania. ale każdy ma prawo do swoich przemyśleń

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 15 kwietnia 2015 10:00:49 przy kursie: 66,00 zł
@ rockq

Cytat:
A tak na serio, to widać to było po sesjach. Najwyraźniej nie tylko ja to zauważyłem, bo kilka dyskusji na ten temat przetoczyło się na Bankierze. W skrócie to nienaturalne wypłaszczenie kursu z ostatnich tygodni nie było przypadkiem, tylko efektem pracy pana dystrybutora.

Wystrzegałbym się tego typu podejścia. Tylko w niezwykle rzadkich przypadkach sytuacja jest taka, jak opisałeś, czyli "jeden duży przeciwko tabunowi małych".
Zazwyczaj i duzi i mali stoją po obydwu stronach rynku i nie sądzę, by tym razem na 11B było jakoś inaczej. A to, że na Bankierze sobie takie rzeczy wymyślają? A bo to pierwszy raz pojawia się tam myślenie spiskowe? Stosując myślenie spiskowe daleko się na rynku nie zajedzie.
A "spłaszczenie"? Cóż, po okresach dużej zmienności zawsze przychodzą krótsze lub dłuższe okresy małej zmienności, które znowu, gdy się kończą, przynoszą kolejną falę większej zmienności cen. To normalne na rynku...

Cytat:
A drugim elementem naprowadzającym na to że to mogły być akcje zarządu

A dlaczego nie np. gościa, który kupił jakieś 0,5% free float'u w czasie ostrych wzrostów i teraz delikatnie cały czas wychodził?
Moja teoria jest równie dobra, jak Twoja i ma takie same podstawy, jak i Twoja, czyli żadneAngel
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE 11BIT

296 297 298 299 300

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,480 sek.

zibphjha
vewopbel
akboxzok
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
mebixfhv
cjdrqipr
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat