PARTNER SERWISU
pfqgkvzk
32 33 34 35 36

PCZ (Catalyst)

addison
190
Wpisów: 3 286
Wysłane: 27 czerwca 2015 20:56:11
Zapewne sciborskie bedzie chciał zamienić obligi na akcje. Tyle, ze nominał to 10 PLN a to duzo za duzo do realnej wartości.

Najpierw obniżyć cenę nominalna do 1 PLN i to po splicie.... A potem zamienić obligi na akcje, gdzie sciborskiego akcje beda stanowiły ... 10 %

kajet
0
Wpisów: 145
Wysłane: 27 czerwca 2015 21:08:11
W jaki sposób można włączyć się postępowanie przed sądem?

Czy sprzeciwienie się układowemu charakterowi upadłości nie byłoby zasadne, wziąwszy pod uwagę fakt, że towarzystwo zarządzające spółką będzie mogło wyprowadzać kasę w najlepsze, dopóki nie pojawi się syndyk?

jabi1
0
Wpisów: 1
Wysłane: 27 czerwca 2015 21:20:07
No pięknie. Mądry po szkodzie, ale napiszę.
Wyniki na papierze mieli dobre rok temu i w Q4 2014, ale jaki był za 2013 audytor (nogi z dupy pourywać) to było teraz widać po korekcie - usunięcie ze skonsolidowanego udziałów w jednostkach zależnych. Innymi słowy dotychczas w skonsolidowanym było ponad 200m PLN, które powinny były być wyłączone przy konsolidacji - to jest szkolny błąd!!!!.

Poza tym środki pieniężne w raporcie za Q4 2014 oraz w raporcie rocznym 2014 różniły się o ok. 1,6 m PLN.
Głowię się jak to możliwe, no chyba że stado małp im prowadzi księgi.

No i dopełniając obraz nie robili informacji dodatkowej....

Tak więc szykuje się długa przygoda z tymi patałachami.

gentleman
0
Wpisów: 106
Wysłane: 27 czerwca 2015 21:23:27
dołączając się do postępowania o upadłość, wystarczy poinformować sąd o wyprowadzeniu majątku ze spółki a wniosek o możliwość zawarcia układu upadnie. W mojej ocenie należy prowadzić postępowanie jednocześnie przez prokuratora o działanie zarządów (obu) na szkodę spółki oraz wierzycieli.
Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem.
Warren Buffett

Marek Butelka
0
Wpisów: 171
Wysłane: 27 czerwca 2015 21:50:35
NIE PISZCIE TU NIC KONKRETNEGO. To jest forum ogólnodostępne, także dla oszustów. Idźcie do prawników, albo w drugą stronę. Pieniędzy pewnie już nie zobaczymy, więc zróbmy im, łapiąc się tak jak ci ludzie wszelkich środków, piekło. Tyle naszego.
Edytowany: 27 czerwca 2015 21:54

pwdw
0
Wpisów: 3
Wysłane: 27 czerwca 2015 22:09:02
Czy ktoś może śledził jakie wyniki finansowe miały konkretne spółki zależne? Ile mogą być realnie warte te szpitale?

cas
cas
0
Wpisów: 18
Wysłane: 27 czerwca 2015 22:37:48
ehh...
A ja się pytam po co 2 dni przed złożeniem w sądzie były te przetasowania akcjami i czy tam występowała jakaś realna gotówka czy tylko na papierze?

pwdw
0
Wpisów: 3
Wysłane: 27 czerwca 2015 22:42:39
to było wyprowadzanie majątku ze spółek zaleznych, dodając do tego 10 mln z wykupów na umowach cywlno prawnych to robi się niezła kwota.

Marc0101
0
Wpisów: 237
Wysłane: 27 czerwca 2015 22:56:19
No i wyszło jak zawsze. puke_l puke_l puke_l
Historia lubi się powtarzać. A bezkarność zachęca do złych czynów.
Kaski raczej nie odzyskacie.
NIESTETY miałem racje że PCZ to gówno.
Jeżeli ktoś z was ma obligacje Mirbudu to niech zastanowi się nad ich wywaleniem.
PCZ śmierdział mi w 2014 a Mirbud śmierdzi mi teraz.
Pozdor

Arcio
0
Wpisów: 144
Wysłane: 27 czerwca 2015 22:59:13
W przypadku przekrętu to rozumiem że będzie:
-Odpowiedzialność zarządzających z majątku prywatnego
-uznanie bezskuteczności czynności które uszczupliły majątek dłużnika. Mam na myśli wyprowadzanie ze spółek i wykupy obligacji od znajomych królika.

Popieram @Marka: zmówmy się na priva. Jestem za pozwem zbiorowym. Wziąć dobrą kancelarię żeby reprezentowała wszystkich pokrzywdzonych. Koszty prawników rozłożyć proporcjonalnie do zainwestowanych środków. Co Wy na to?

Arqadius
0
Wpisów: 23
Wysłane: 28 czerwca 2015 00:31:19
Kalashnikov napisał(a):
Arqadius, pozdrawiam. Ja też musiałem się nauczyć na własnych błędach czym jest tak na prawdę Catalyst, gdzie "Widzisz co się dzieje z Twoimi pieniędzmi"

Skoro zostałem "wywołany do tablicy" to podzielę się moimi refleksjami.

Upadłość układową raczej musieli ogłosić bo kwestia wypowiedzenia kredytu jest na tyle niejasna, że mogą spodziewać się żądań wykupu obligacji (luba nawet już je dostali). Jest to obowiązek zarządu, jednocześnie zwalniający go od części odpowiedzialności. Ogłoszenie upadłości układowej daje spółce czas spłatę zobowiązań, bo oczywiste jest, że nie są w stanie spłacić wszystkich zobowiązań od razu - tutaj bank sobie strzelił gola, niepotrzebnie, bo zapewne mogli rozwiązać to inaczej (co próbowali zrobić po fakcie, nieskutecznie).

W ruchach na akcjach PCZ nie widzę żadnego wyprowadzania majątku, zmienia się tylko formalny ich właściciel, bo rzeczywisty raczej pozostaje bez zmian. Ponadto, to kto jest właścicielem akcji nie ma bezpośredniego wpływu na majątek spółki.

W obecnej sytuacji, spółka spokojnie dostanie układ w sądzie i będzie działała dalej - ma zyski, ma kontrakty, działa w społecznie ważnej branży. Być może nawet uda jej się coś utargować z zadłużenia, choć nie widzę takiej potrzeby, bo uważam, że nadal ma zdolność do obsługiwania zadłużenia.

Dopuszczam nawet spłatę obligacji zapadających 30-06 i kuponu od pozostałych - choć nie wiem jak to wygląda od strony formalnej w zw. z wnioskiem o upadłość.

Nie twierdzę bynajmniej, że wszystko w spółce jest super - ale podtrzymuję ogólną opinię o branży, jako przyszłościowej i bezpiecznej w kontekście kontraktów z NFZ.

W tym kontekście zgłoszenie wniosku o upadłość jest w zasadzie formalnością i jej spełnienie można potraktować pozytywnie.

Nie czyję się komfortowo z ich obligacjami, ale staram się patrzeć obiektywnie na obecną sytuację.

gentleman
0
Wpisów: 106
Wysłane: 28 czerwca 2015 07:40:38
@Arqadius
w idealnym świecie i idealnie uczciwej spółce, tak by to wyglądało ale ostatnie ruchy na majątku spółki wskazują na coś odwrotnego. Bardzo złą praktyką jest prowadzenie przedsiębiorstwa po zawartym układzie przez ludzi, którzy doprowadzili do upadku spółki, dlatego należy zrobić wszystko aby tych ludzi odsunąć od spółki i jej majątku.

Postępowanie układowe jest szczegółowo uregulowane w art. 267 – 305 Ustawy. Przy upadłości układowej upadły powinien zgłosić propozycje układowe w terminie miesiąca od ogłoszenia upadłości wraz z rachunkiem przepływów pieniężnych za okres ostatnich dwunastu miesięcy. Inne podmioty także mogą złożyć takie propozycje (wierzyciele, zarządca, nadzorca sądowy).
Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem.
Warren Buffett
Edytowany: 28 czerwca 2015 07:41

Marek Butelka
0
Wpisów: 171
Wysłane: 28 czerwca 2015 09:42:36
@Arqadius

Być może straciłeś niewielką kwotę i masz komfort spokojnego snu. Mnie jednak nie stać na karmienie się kolejnymi bajkami. To co raportują nie ma dla mnie w tej chwili żadnej wartości poznawczej.
Edytowany: 28 czerwca 2015 09:44

sidiromek
0
Wpisów: 53
Wysłane: 28 czerwca 2015 10:17:23
Mnie załatwili na maksa.
Ten zakup aportem to dla mnie wyciągnięcie majątku.
Za akcje serii D,które są teraz bezwartościowe, Pogotowie zapłaciło 1,5mln x 10zł = 15mln.
Aportem, czyli majątek tej wartości należy do sprzedającego (np. nieruchomości
Tak na logike, Pogotowie nie ma teraz własnego majątku ma za to 1,5mln akcji bankruta PCZ.
Wyruchali nas i tyle, nie rozumiem tylko dlaczego nie mieli wogóle woli ratowania spółki.
Edytowany: 28 czerwca 2015 10:37

sidiromek
0
Wpisów: 53
Wysłane: 28 czerwca 2015 10:28:01
Wszystko wygląda na zaplanowane wcześniej niestety.
Ja się nawet nie łudzę, że jakikolwiek wykup obligacji będzie czy odsetki otrzymamy.
Zamiana obligacji na akcje? Musiałaby być jakakolwiek dobra wola PCZ do kontynuowania działalności a widząc informacje ze spółki poprostu wyciągneli ile się da i zostawiają wydmuszkę bez kasy i majątku.
To tylko moje przemyślenia, mogę się oczywiście mylić (czego bym sobie i pozostałym utopionym bardzo życzył).

DOC90
0
Wpisów: 22
Wysłane: 28 czerwca 2015 10:58:26

NIESTETY miałem racje że PCZ to gówno.
Jeżeli ktoś z was ma obligacje Mirbudu to niech zastanowi się nad ich wywaleniem.

Mógłbyś uzasadnić

czosnek
4
Wpisów: 398
Wysłane: 28 czerwca 2015 11:21:44
no właśnie co z tym Mirbudem? co do PCZ to się na nich pomyliłem pisząc o pokryciu długu aktywami jak mi jeszcze jedna wpadka z mirbudem wyjdzie to juz chyba chodowla jedwabników mi pozostanie angry3

dr andrew
5
Wpisów: 194
Wysłane: 28 czerwca 2015 11:33:41
gentleman napisał(a):
@Arqadius
w idealnym świecie i idealnie uczciwej spółce, tak by to wyglądało ale ostatnie ruchy na majątku spółki wskazują na coś odwrotnego. Bardzo złą praktyką jest prowadzenie przedsiębiorstwa po zawartym układzie przez ludzi, którzy doprowadzili do upadku spółki, dlatego należy zrobić wszystko aby tych ludzi odsunąć od spółki i jej majątku.

Postępowanie układowe jest szczegółowo uregulowane w art. 267 – 305 Ustawy. Przy upadłości układowej upadły powinien zgłosić propozycje układowe w terminie miesiąca od ogłoszenia upadłości wraz z rachunkiem przepływów pieniężnych za okres ostatnich dwunastu miesięcy. Inne podmioty także mogą złożyć takie propozycje (wierzyciele, zarządca, nadzorca sądowy).

Gentleman

Twoim zdaniem co powinniśmy zrobić i jakie mamy szanse na odzyskanie zainwestowanych środków?

Pozew zbiorowy?
Każdy indywidualnie?
inne opcje?

dziekan-k1
0
Wpisów: 30
Wysłane: 28 czerwca 2015 11:41:23
Niestety żyjemy w państwie bezprawia. Spółka deweloperska pożycza pieniądze innym spółkom, nie egzekwuje zwrotu pieniędzy, po czym ogłasza upadłość. Oczywiście okazuje się, że nie posiada żadnego majątku. Potem kolejna spółka zajmująca się wierzytelnościami sprzedaje za psie pieniądze pakiet wierzytelności i ogłasza upadłość. Następna spółka wykupuje obligacje od "swoich" potem przeprowadza dziwne transakcje na akcjach i też ogłasza upadłość. Wał za wałem. Gdzie jest KNF, ABW, Prokuratura? Nie wierzę już w żadną sprawiedliwość. Egzekwuje się należności i ciąga po sądach człowieka, który przekazał czerstwy chleb bezdomnym, a złodzieje w białych kołnierzykach maja się dobrze i śmieją w twarz. Ten kraj chyli się do upadku, gdy nie działają instytucje, które mają pilnować uczciwości, przestrzegania prawa. Za tego rządu już nic się nie zmieni. Może po wyborach ktoś zacznie robić porządek w tej stajni Augiasza.

de-13112024
0
Wpisów: 140
Wysłane: 28 czerwca 2015 11:44:41
a to czytaliście - koniec zabawy!!!

PCZ SA Informacja Zarządu o złożeniu wniosku o upadłości z możliwością zawarcia układu
Raport Bieżący nr 28/2015
Zarząd spółki PCZ S.A. (Emitent) informuje, że w dniu 26 czerwca 2015 r. został złożony w Sądzie Rejonowym dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VIII Wydział Gospodarczy ds. Upadłościowych i Naprawczych wniosek o ogłoszenie upadłości z możliwością zawarcia układu Emitenta.
Podstawa prawna: § 3 ust. 2 pkt 13 Załącznika Nr 3 ("Informacje bieżące i okresowe przekazywane w alternatywnym systemie obrotu na rynku NewConnect") do Regulaminu Alternatywnego Systemu Obrotu oraz § 4 Załącznika Nr 3 do Regulaminu Alternatywnego Systemu Obrotu organizowanego przez BondSpot S.A. „Informacje bieżące i okresowe przekazywane przez emitentów instrumentów dłużnych”.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

32 33 34 35 36

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,575 sek.

nxyacpjt
feisriov
rqenehdx
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
egyebyly
jxljcpeo
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat