5 Dołączył: 2015-03-15 Wpisów: 279
Wysłane:
16 listopada 2015 23:59:30
przy kursie: 68,92 zł
rockq napisał(a): Przecież na przełomie lipca i sierpnia była wyprzedaż na Steam. Były również wyprzedaże na GR i w innych kanałach.
Mówisz o tej wyprzedaży z 11 czerwca? Bo ja innej nie pamietam
|
|
45 Dołączył: 2015-01-03 Wpisów: 859
Wysłane:
17 listopada 2015 00:05:01
no tak, pierwszą stronę przeczytałem dopiero teraz - jeśli "blisko" połowa przychodów jest z tabletów, to jest to ok, 1,6 mln zł, to oznaczałoby jednak kwotę prawie 2*taką jak podał SensorTower, z kolei kłóci się to z wyliczeniami ze steamspy, gdzie w tym okresie sprzedali 80k sztuk TWOM (około połowa na promocji, zakładałem, że mniej). Już z tego wynikałoby ok 2,2mln zł przychodu, a są jeszcze inne gry.
|
|
12 Dołączył: 2009-11-14 Wpisów: 698
Wysłane:
17 listopada 2015 00:07:57
Frey napisał(a):mrJackson napisał(a):@lelo-pakero
Nie wiem jak ty to liczysz - ale mobilne odpowiada nie za połowę zysku tylko za połowę łącznych przychodów czyli jakieś 1,8M PLN Tak liczy, że zysku od przychodu nie odróżnia, a pisze - bo uważa, że ma rację i musi to pokazać. Nie wiem po co te nerwowe reakcje. Więcej merytoryki, a mniej insynuacji proponuję. Prowizja na Steam jest taka sama jak w sklepie Apple. Podatki też płacą podobne, więc założyłem, że zysk z tabletów stanowi połowę łącznego zysku. Jest to jednak jedynie moja estymacja, bo w raporcie mowa jest o przychodach. PS. Swoją drogą już kolejny raz udało mi się w punkt oszacować zysk netto spółki. Z góry dziękuję za gratulacje lelo-pakero napisał(a):Według moich wyliczeń zysk netto za III kw. będzie na poziomie 1,4 - 1,8 mln zł. Oczywiście w wyniku może namieszać rozwiązanie rezerwy i ewentualne koszty związane z przejściem na GPW, ale to zdarzenia jednorazowe. Wtedy po III kwartałach mielibyśmy ok. 9 mln netto.
IV kw. to na razie spora zagadka, choć sprzedaż na tablety z pewnością pokazała, że rynek mobilny to nie są kokosy dla TWOM. Zresztą to i tak bez znaczenia. Rynek już pokazał, że ma głęboko obecne wyniki 11 bit i liczy się wyłącznie przyszłość, a przyszłość 11 bit to Industrial. Chyba, że zmienią zdanie co do kontynuacji TWOM, ale na razie zajmują w tej kwestii bardzo jasne i twardo stanowisko, więc ta opcja raczej odpada. Czekam z niecierpliwością na trailer i pierwsze screenshoty z Industriala. Wtedy pewnie rynek wyda werdykt co do kierunku kursu 11 bit... tak samo jak to ma miejsce na innych spółkach z branży.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2014-11-22 Wpisów: 351
Wysłane:
17 listopada 2015 00:09:02
mrJackson napisał(a):Mówisz o tej wyprzedaży z 11 czerwca? Bo ja innej nie pamietam Między 30 lipca a 3 sierpnia była na Steam wyprzedaż z 50% zniżką. Tutaj, na dole strony, masz wykresik z wszystkimi zmianami cen. https://steamdb.info/app/282070/
Edytowany: 17 listopada 2015 00:10
|
|
0 Dołączył: 2015-09-09 Wpisów: 23
Wysłane:
17 listopada 2015 00:32:27
Napiszcie jakie były wasze przewidywania przed raportem. Bo po raporcie to każdy mądry. :)
|
|
152 Dołączył: 2011-03-02 Wpisów: 3 436
Wysłane:
17 listopada 2015 00:44:55
mrJackson napisał(a):rockq napisał(a): Przecież na przełomie lipca i sierpnia była wyprzedaż na Steam. Były również wyprzedaże na GR i w innych kanałach.
Mówisz o tej wyprzedaży z 11 czerwca? Bo ja innej nie pamietam rockq ma rację była na przełomie lipca i sierpnia mnie raport nie satysfakcjonuje liczyłem na 700tyś więcej - koszty pona 1,2mln to ponad 200tyś więcej niż w 1 półroczu. Te dodatkowe 700tyś które mi "zabrakło". Tym razem nie miałem racji z wynikiem. Tak dużej różnicy nie można tłumaczyć. Moim zdaniem koszty w sporej części mogą być związane z GPW (od nowa raporty, prospekt, doradztwo i inne koszty). Nie sądziłem, że będą aż tak znaczne. Wszystko to nic bo przychody też mogły by być kilkaset tysięcy wyższe. Do tego doliczyć koszty mobile i mamy komplet - mówiło się o kilkuset tysiącach i chyba wyszło z 500tyś. Koszty na smartfony jednak są dużo niższe bo tylko 100tyś jest to pocieszenie na 4 kwartał. Chyba entuzjaści nie mają co liczyć na te 18mln zysku, bo tyle z wersji PC się nie wyciśnie a wszystko wskazuje, że ze smartów chyba nie wyjdzie więcej jak 2,5mln zysku. Wersja PC może dać 3-4 mln co da chyba przy optymalnej sprzedaży około 14mln zysku. Ogólnie nie jest źle ale liczyłem na około 1mln więcej zysku. Mam nadzieję, że utrzyma się dotychczasowa progresja wyników. Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
|
|
Wysłane:
17 listopada 2015 08:02:31
broker12 napisał(a):Napiszcie jakie były wasze przewidywania przed raportem. Bo po raporcie to każdy mądry. :) masz to napisane na stronie 371.
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
17 listopada 2015 08:38:38
Zanim będzie omówienie, to chciałem zwrócić uwagę, że spółka zmieniła zasady rachunkowości, co wbrew temu co jest napisane wcale nie wynika z przejścia na MSR. Otóż obecnie 11B inaczej pokazuje i rozlicza koszty produkcji gier. Do tej pory kapitalizowane były na zapasie i rozliczane z zerową marżą jako zmiana stanu produktów w momencie pisania. W przypadku takiego TWOM koszty napisania, czyli cała wartość zapasów została natychmiast rozliczona w kwartale premiery. Teraz spółka koszty kapitalizuje na WNIP,a nie zapasie, a więc już nie dodaje tych kosztów do przychodów. 11B je teraz AMORTYZUJE przez okres do 18 miesięcy. Oznacza to, że w obecnych wynikach mamy prawdopodobnie... I tutaj możecie sami pomyśleć, albo poczekać na omówienie :)
Edytowany: 17 listopada 2015 08:40
|
|
12 Dołączył: 2009-11-14 Wpisów: 698
Wysłane:
17 listopada 2015 09:30:13
przy kursie: 68,10 zł
baks napisał(a):...wszystko wskazuje, że ze smartów chyba nie wyjdzie więcej jak 2,5mln zysku. Wersja PC może dać 3-4 mln co da chyba przy optymalnej sprzedaży około 14mln zysku. Ogólnie nie jest źle ale liczyłem na około 1mln więcej zysku. Mam nadzieję, że utrzyma się dotychczasowa progresja wyników. Baks, serio liczysz na 2,5 mln zysku ze smartfonów? Ja już zrezygnowałem z hurraoptymizmu na rzecz pragmatyzmu. Tobie też to radzę :-) Zauważ, że z tabletów wyszło raptem kilkaset tysięcy zł zysku. Spółka mówiła wtedy o bardzo dobrej sprzedaży, a sensortower pokazał maksymalnie ok. $4,5 mln AppWorth. Teraz spółka mówi jedynie o satysfakcjonującej sprzedaży na smartfony, a sensortower pokazał do tej pory $2 mln AppWorth. Aczkolwiek chwała spółce, że uczciwie mówią o temacie, bez koloryzowania jak to mam miejsce na wielu innych spółkach z branży.
|
|
130 Dołączył: 2009-01-29 Wpisów: 998
Wysłane:
17 listopada 2015 09:38:03
To chyba skorzystam z promocji na abonament, zresztą warto wynagrodzić Waszą pracę w ten choćby sposób. Anty_Teresa, proszę tylko waż słowa, na niepłynnym rynku Twoja analiza może mieć wpływ na kurs w krótkim terminie ;)
|
|
|
|
32 Dołączył: 2012-09-24 Wpisów: 590
Wysłane:
17 listopada 2015 09:42:59
@lelo_pakero
Ale wiesz co oznacza słowo "satysfakcjonujący" w języku polskim?
|
|
Wysłane:
17 listopada 2015 10:08:19
@chimpo TWOM na PC bardzo mocno rozbudziło oczekiwania inwestorów, kiedyś sprzedaż anomaly na poziomie podobnym do tego co jest z TWOM dla tabletów była sukcesem. A zobacz jakie były opinie tu na forum jak w lipcu ze statystyk wynikało, że tablety sprzedają się podobnie jak anomaly. Zarząd tonuje nastroje używając słowa "satysfakcjonujący" przynajmniej w moim mniemaniu - jak to Andy napisał na niepłynnym rynku trzeba uważać ;).
|
|
93 Dołączył: 2010-11-28 Wpisów: 1 574
Wysłane:
17 listopada 2015 10:48:39
anty_teresa napisał(a):Teraz spółka koszty kapitalizuje na WNIP,a nie zapasie, a więc już nie dodaje tych kosztów do przychodów. 11B je teraz AMORTYZUJE przez okres do 18 miesięcy. Oznacza to, że w obecnych wynikach mamy prawdopodobnie... I tutaj możecie sami pomyśleć, albo poczekać na omówienie :)
dobrze rozumiem że Spółka już amortyzuje koszty produkcji gry Industrial?
|
|
Wysłane:
17 listopada 2015 11:10:16
Polecam przeczytać artykuł w parkiecie. Prezes wspomina tam o: - satysfakcjonującej sprzedaży wersji PC w IIIkw - braku akcji promocyjnych w III kw (PC) - optymistycznej sprzedaży na telefony w pierwszych kilku dniach - niewyczerpanym potecjale wersji PC i przygotowaniach do akcji promocyjnych w IVkw - szanse aby IV kw był najlepszy w 2015
|
|
6 Dołączył: 2009-05-12 Wpisów: 97
Wysłane:
17 listopada 2015 11:46:50
Kolejna aktualizacja przejścia na GPW 11 bit KNFw Google Play wskoczyliśmy w przedział instalacji 10 000 - 50 000 od momentu premiery na telefony przybywa około 300 ocen dziennie (ciekawe jaki odsetek graczy w ogóle ocenia aplikacje).
Edytowany: 17 listopada 2015 12:04
|
|
Wysłane:
17 listopada 2015 12:13:52
vladinho napisał(a):no tak, pierwszą stronę przeczytałem dopiero teraz - jeśli "blisko" połowa przychodów jest z tabletów, to jest to ok, 1,6 mln zł, to oznaczałoby jednak kwotę prawie 2*taką jak podał SensorTower, z kolei kłóci się to z wyliczeniami ze steamspy, gdzie w tym okresie sprzedali 80k sztuk TWOM (około połowa na promocji, zakładałem, że mniej). Już z tego wynikałoby ok 2,2mln zł przychodu, a są jeszcze inne gry.
Warto by się dopytać na forum inwestorskim, ale myślę że rozwiązaniem zagadki niższych od oczekiwań przychodów z wersji PC i wyższych z wersji tabletowych są preordery wersji na Androida, do których za darmo były dołączane wersje PC. To by z jednej strony zawyżyło wskazania Steam Spy, a z drugiej zaniżyło wskazania Sensor Tower i Google Play, bo obie te strony nie rejestrują sprzedaży prowadzonej przez GR. Każde 150 tys zł przychodu z preorderów androidowych przekłada się na około 5000 darmowych kopii na PC. Przy 450 tys zł z preorderów byłoby to już 15000 „błędnych” wskazań na Steam Spy.
|
|
Wysłane:
17 listopada 2015 12:14:45
Zauważyłem jeszcze jedną ciekawą rzecz w raporcie. Podają że należności z tytułu dostaw i usług od Koch Media GmbH wynoszą 453 848 zł. Większość tej kwoty to zapewne należności za prace nad TWoM TLO w III kwartale. Gdyby od wyniku netto odjąć rezerwę oraz powyższą kwotę, to okazałoby się, że faktyczny zysk w tym kwartale mógł być poniżej miliona złotych.
|
|
Wysłane:
17 listopada 2015 12:17:27
I jeszcze kwestia wynagrodzenia zarządu. W pierwszych trzech kwartałach przekroczyło 1,225 mln zł. W IV kwartale pewnie dojdzie kolejne 400k plus premia roczna. Z perspektywy kosztów funkcjonowania spółki są to już całkiem niebanalne kwoty, bo wychodzi na to, że koszty utrzymania zarządu odpowiadają za ponad ¼ kosztów funkcjonowania spółki.
|
|
Wysłane:
17 listopada 2015 13:56:36
rockq napisał(a):Zauważyłem jeszcze jedną ciekawą rzecz w raporcie. Podają że należności z tytułu dostaw i usług od Koch Media GmbH wynoszą 453 848 zł. Większość tej kwoty to zapewne należności za prace nad TWoM TLO w III kwartale. Gdyby od wyniku netto odjąć rezerwę oraz powyższą kwotę, to okazałoby się, że faktyczny zysk w tym kwartale mógł być poniżej miliona złotych. Jeżeli chcesz być skrupulatny to po pierwsze powinieneś to wyłączyć z przychodu a nie zysku, a po drugie w końcu spółka pracowała w tym kwartale na te pieniądze rozwijając TWOM TLO! Tak samo nie widzę powodu odrzucania zysku z rozwiązania rezerwy. Jak rezerwę zawiązano w poprzednim kwartale to nikt nie dodawał tych pieniędzy do zysku a teraz je się odejmuje.
|
|
152 Dołączył: 2011-03-02 Wpisów: 3 436
Wysłane:
17 listopada 2015 14:03:53
rockq napisał(a):Zauważyłem jeszcze jedną ciekawą rzecz w raporcie. Podają że należności z tytułu dostaw i usług od Koch Media GmbH wynoszą 453 848 zł. Większość tej kwoty to zapewne należności za prace nad TWoM TLO w III kwartale. Gdyby od wyniku netto odjąć rezerwę oraz powyższą kwotę, to okazałoby się, że faktyczny zysk w tym kwartale mógł być poniżej miliona złotych. Nie będę tu polemizował z poprawnością sformułowań w raporcie ale mam powody sądzić, że tam nie ma takiego błędu. Widzę jednak poważne braki u Ciebie w zakresie terminologii lub rozumienia czytanego tekstu...... należności to nic innego jak przychody które JESZCZE NIE WPŁYNĘŁY !!! nie sądzę aby to błędnie ujęto. Utrzymując podjętą tematykę to można chyba sądzić, że mogą to być pieniądze od Koch za wykonanie pewnych rozwiązań albo część kosztów które miał ponieść Koch a nie wpłynęły jeszcze do spółki. Zacytuję tutaj za Wikipedią .... W rachunkowości podmiotów gospodarczych należności są kategorią wyłącznie pieniężną i oznaczają wszelkie przewidywane przychody środków pieniężnych, ... Należy więc sądzić, że za jakiś czas lub w raporcie rocznym będzie korekta przychodów i zysków na plus o wspomnianą kwotę - tak przynajmniej mówi logika. Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
Edytowany: 17 listopada 2015 14:06
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.