PARTNER SERWISU
gmxfoktl
34 35 36 37 38

RELIGA DEVELOPMENT (Catalyst)

czosnek
4
Wpisów: 398
Wysłane: 30 kwietnia 2015 09:21:37
cieszyć niestety się nie da :( zabezpieczenie serii G , były już dwie licytacje i działka nie poszła, następna licytacja po upływie pół roku :(

Resal
3
Wpisów: 173
Wysłane: 14 maja 2015 16:17:28
W dniu 30 kwietnia odbyła się licytacja nieruchomości
stanowiącej zabezpieczenie obligacji serii D wyemitowanych
przez oszusta i pseudodewelopera Religę.

Nieruchomość została sprzedana za cenę wywoławczą, co
po uwzględnieniu kosztów komorniczych oznacza około
30% wartości nominalnej obligacji.

To będzie chyba piewszy przypadek na Catalyst gdzie
wierzyciele odzyskają cokolwiek z zabezpieczenia
hipotecznego obligacji. Nawet jeżeli tak nie jest
to lista takich przypadków jest krótka.

Zapewne skomplikuje to misterną konstrukcję układową
mającą na celu pozbawienie wierzycieli zabezpieczeń
hipotecznych, umorzenie częsci wierzytelności i zamianę
reszty na akcje "renomowanej i wiarygodnej" spółki.

"Pozdrowienia" dla Religi gestem Kozakiewicza.
Edytowany: 14 maja 2015 16:18

Robert1974
0
Wpisów: 5
Wysłane: 16 maja 2015 20:54:01
Ja posiadam obligacje serii E. Dostałem od Secusa info o licytacji w dniu 22 maja oraz od Sądowego Zarządcy Religii pismo o wystąpienie o wstrzymanie egzekucji.
I namawiam wszystkich którzy posiadają obligacje serii E o wysłanie do Secusa pisma w sprawie wstrzymania egzekucji. bo to najlepsze rozwiązanie.
Dlaczego?
Aktualnie mam obligacje zabezpieczone hipoteką.
Jak pójdzie licytacja za 215 tys., to po potraceniu kosztów (komornik i Secus) zostanie 170 tys. czyli dostanę 7% wartości (70 zł za 1000 zł) i trafie do grupy wierzycieli niezabezpieczonych czyli pewnie 20 reszty w akcjach.
Jeśli licytacja będzie wstrzymana to poczekam na propozycje Religii która ma być znacznie korzystniejsza - oczywiście na razie to pobożne życzenie lub marzenie ale poczekam. Jeśli okaże się że tak nie będzie to wznowimy licytację. Z tą różnicą, że jest kilku obligatariuszy którzy maja ich sporo - chcą założyć spółkę z minimalnym kapitałem (każdy obligatariusz serii E jak będzie chciał będzie mógł przystąpić na zasadzie proporcji do obligacji) i wystartują w przetargu by podbić cenę. Jak licytacja przekroczy górny pułap opłacalności to ktoś kto to przebije kupi a jak nie to spółka. A jak nie to spółka to kupi i sprzeda w całości i odzyska więcej kasy dla obligatariuszy którzy przystąpią albo podzieli się na działki i wtedy sprzeda.W tym przypadku wszyscy obligatariusze dostaną znacznie więcej. Wycena jest sprzed trzech lat i w licytacji idzie za 2/3 ceny czyli 8 zł za metr a jak wejdzie się w ogłoszenia to ceny zaczynają się tam od około 30 zł czyli 4 razy drożej. Nie ma zamiaru dać zarobić jakiemuś podstawionemu łosiowi
Tak czy siak na wstrzymaniu wszyscy obligatariusze serii E w mojej ocenie zarobią a jak pójdzie licytacja to jesteśmy w czarnej .........
Przy serii D obligacji cena sprzedaży wyniosła 30%. Dla serii E wynosi niestety tylko 7%

Proponuje wszystkim którzy mają obligacje serii E i otrzymali pismo od Nadzorcy Sądowego o wstrzymaniu egzekucji i podpisanie go i wysłanie do Secusa a dodatkowo skan na maila p.mudyna@secus.pl
A jak ktoś nie otrzymał wzoru to niech napisze na mojego maila 19robert1974@gmail.com i odeśle mu dokumenty od nadzorcy sądowego z wnioskiem o wstrzymanie licytacji.
Mam nadzieje że nie będzie komentarzy do tego wpisu typu że namawiam do......
Jak ktoś uważa że sprzedaż nieruchomości i odzyskanie 7% go satysfakcjonuje - rozumiem jest bogaty i stać go na wrzucenie tych obligacji do kosza. Mnie nie i ja mam zamiar odzyskać przynajmniej te 30-50% bo uważam to za realne jeśli wstrzymamy egzekucje. I nie przez układ tylko podbicie ceny w licytacji bo ta na piątek 22 maja jest śmieszna tyle, że nie mam tych 215 tyś aby samemu stratować. Ale łącznie z tymi którzy chcą przystąpić do spółki mamy znacznie więcej tylko potrzebny czas na rejestrację i dogadanie szczegółów.

Resal
3
Wysłane: 17 maja 2015 14:15:13
Obligacje serii D z punktu widzenia prawa upadłościowego
były niezabezpieczone ponieważ nieruchomość należała do
osoby trzeciej. Sprzedaż nieruchomości w przypadku serii D
nie zmienia statusu obligatariuszy jako wierzycieli Religi.

Co do ceny sprzedaży. Licytację poprzedza wycena robiona
przez komornika. Komornik nie może opierać się na wycenie
sprzed 3 lat. Wycena jest robiona metodą porównawczą, więc
w przybliżeniu odzwierciedla ceny rynkowe.

Powiątpiewam w ceny rynkowe wyższe czterokrotnie niż wycena
komornicza. Po co kupować obligacje dające kilka procent
skoro można zarobić 400% ?

Rozumiem, że niektórzy nie mogą się pogodzić ze stratą, ale
przestawianie drogi egzekucyjnej jako sprzedaż po zaniżonej
cenie podstawionym osobom to przesada. Zresztą komornik woli
sprzedać za więcej ponieważ opłata egzekucyjna zależy od
uzyskanej ceny sprzedaży.

W każdym razie życzę powodzenia w podbijaniu ceny... albo
nabyciu nieruchomości.

hanselka
0
Wpisów: 4
Wysłane: 18 maja 2015 22:30:16
Resal o ile się nie mylę seria E ciebie nie dotyczy. Nie opowiadaj że komornik chce sprzedać drożej albo że odzyskamy resztę z masy upadłościowej bo nie ma takich szans. W dalszym ciągu uważam że w przypadku serii E najważniejsze jest wstrzymanie licytacji. Gdyby wycena działki była taka jak w przypadku serii D byli byśmy w trochę lepszej sytuacji ale niestety nie jesteśmy dlatego zgadzam się z Robertem1974. Nie rozumiem dlaczego mamy się pogodzić ze stratą i nie próbować coś odzyskać.

Resal
3
Wysłane: 19 maja 2015 17:37:15
Wątek dotyczy wszystkich serii. Na forum można
wyrażać swoje stanowisko również w stosunku do
instrumentów, których się nie posiada.

Opowiadanie, że cena z licytacji komorniczej
jest cztery razy niższa od wartość rynkowej to
moim zdaniem niedorzeczność wywołana emocjami.

Proponuję przeczytać z uwagą co napisałem.

Częściowe zaspokojenie wierzytelności z nieruchomości
nie wyklucza zaspokojenia z masy upadłości albo jej
objęcia układem.

Co do straty. Nie miałem na myśli straty 100%.
Należy ją próbować ograniczyć. Nie należy się jednak
łudzić, że posiadacze którejkolwiek serii odzyskają
cały zainwestowany kapitał. Stratę poniesie zapewne
każdy posiadacz obligacji chociaż jej poziom będzie
różny dla poszczególnych serii.

Zwracam uwagę na zagrożenie spowodowane odkładaniem
w czasie egzekucji z zabezpieczenia. Skutkiem
układu może być zamiana wierzytelności na akcje co
może skutkować wykreśleniem hipotek.

czosnek
4
Wysłane: 19 maja 2015 21:34:34
wtrące swoje 3 grosze:)
co do układu to jak dotąd (chyba że coś się zmieniło w tym wzgledzie w ciągu ostatnich 10 dni) ze strony religii nie padły żadne, już nie mówię: możliwe do zaakceptowania ale żadne konkretne propozycje ani co do terminu ani żadne kwoty nie zostały zaproponowane, poza jakimś mglistymi zapewnieniami że obligacje będą spłacone z przyszłych zysków firmy.

Resal
3
Wysłane: 20 maja 2015 10:14:40
To wskazuje na intencje Religi. Podejrzewam
pomysł: nic nie spłacić i przejąć nieobciążone
nieruchomości.

Robert1974
0
Wysłane: 21 maja 2015 15:11:25
Co do obligacji serii E
Udało się wstrzymać licytacje.
Faktycznie nikt nie widział jeszcze konkretnej propozycji.
Ja powiem tyle - albo dostane konkretną sensowną propozycje albo nie. Jak tak to przyjmę. Jak nie to wznowie licytacje i z innymi obligatariuszami stanę do licytacji.
A propos układu. Ja zgodzę się na otrzymanie akcji jak dostanę wpierw cześć wynikającą z układu w gotówce. I myślę, że nikt zdroworozsądkowo myślący nie zgodzi się na zdjęcie zabezpieczenia w postaci hipotek dopóki nie zobaczy gotówki - ja na pewno na to nie pójdę. Tak wiec nie ma szans by pan Religa dawał akcje i w zamian za to chciał zwolnienia hipoteki bez spłaty części w gotówce.

czosnek
4
Wysłane: 30 czerwca 2015 21:23:07
jakies nowe wiadomosci? odnosnie serii B lub jakiejkolwiek innej???

sunday82
0
Wpisów: 50
Wysłane: 30 września 2015 09:14:57
Czy ktoś się orientuje jak obecnie wygląda sprawa tego przekrętu? Czy rudy ma postawione jakiekolwiek zarzuty prokuratorskie?
A tak poza tym jak się ma sprawa licytacji zabezpieczeń np. seria F lub zmiany upadłości?
Dzięki

zastepca
0
Wpisów: 15
Wysłane: 23 listopada 2015 23:44:37
Panie Prezesie bardzo ładne volvo s80 t5, jak to się mówi tzw. luksusy na zasłużonej emeryturze.
Dobrze widzieć, że stanął Pan na nogi i znowu prężnie funkcjonuje Pan w branży deweloperskiej. Samych sukcesów życzę.

mindek
0
Wpisów: 1 107
Wysłane: 24 listopada 2015 12:32:43
Jak już go odkryłeś to odkryj całość... za jaką firmą teraz się schował?

robertokot25
0
Wpisów: 1 241
Wysłane: 24 listopada 2015 16:42:50
nie spłacili was jeszcze?

sunday82
0
Wpisów: 50
Wysłane: 7 grudnia 2015 23:14:27
Uciekł aż do Włocławka?
www.krs-online.com.pl/przedsie...

czosnek
4
Wysłane: 8 grudnia 2015 21:39:17
to chyba nie ten nasz Dareczek ten z Włocławka, z tego co wiem to sąd parę miesiecy temu orzekł przeciwko naszemu Dareczkowi zakaz prowadzenia działalnosci gospodarczej więc nie może prowadzić żadnej firmy, wyrok ten przy okazji był powodem nie dojscia do skutku układu jaki proponował Dareczek.

beataD
0
Wpisów: 62
Wysłane: 9 marca 2016 15:13:17
ZACHĘCAM WSZYSTKICH POKRZYWDZONYCH DO KONTAKTU Z ORGANAMI PROWADZĄCYMI POSTĘPOWANIE.Z GÓRY NAPISZĘ , ŻE TELEFONICZNIE NIE UZYSKAJĄ INFORMACJI Z WIADOMYCH WZGLĘDÓW A JA NIE MOGĘ O TYM PISAĆ NA FORUM.
INFORMUJĘ , ŻE WCZEŚNIEJSZE PROPOZYCJE RELIGI OKAZAŁY SIĘ PUSTYMI OBIETNICAMI , DLATEGO NALEŻY SIĘ SPODZIEWAĆ POWROTU DO UPADŁOŚCI LIKWIDACYJNEJ.
PROSZĘ OSOBY Z SERII "B" I "G" O KONTAKT MAILOWY NA PRIVA ( Z PODANIEM ILOŚCI OBLIGACJI I KONTAKTU TELEFONICZNEGO) W ZWIĄZKU Z PROPOZYCJĄ DOTYCZĄCĄ DALSZEGO POSTĘPOWANIA W TEJ SPRAWIE. INFORMUJĘ , ŻE PAWEŁ GRZĄBKA (CEE PROPERTY GROUP ) OFERUJĄCY NAM OBLIGACJE ZMIENIŁ NAZWISKO NA KOBIERSKI.

czosnek
4
Wysłane: 13 marca 2016 11:34:58
INFORMUJĘ , ŻE WCZEŚNIEJSZE PROPOZYCJE RELIGI OKAZAŁY SIĘ PUSTYMI OBIETNICAMI

a to akurat to było jasne jak słońce już rok temu , przynajmniej dla mnie, bo z tego co pamiętam to na tym forum było dużo zwolenników ,,układu,, niektórzy nawet namawiali do wysyłania pism do sądu z wnioskiem o wstrzymanie licytacji

enroto
0
Wpisów: 22
Wysłane: 5 kwietnia 2016 17:36:31
Czy ktoś z obligatariuszy serii D otrzymał jakieś pieniądze w wyniku licytacji zabezpieczenia?

michalos
0
Wysłane: 5 kwietnia 2016 22:43:59
4 kwietnia na rachunek wpłynęła kwota uzyskana z egzekucji nieruchomości będącej zabezpieczeniem REL1113 za pośrednictwem KDPW.
Bez szaleństw niecałe 20% nominału.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

34 35 36 37 38

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,483 sek.

nwjalhmb
lhqdxcjg
dmrnjrvl
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
gzzalflw
giivmilm
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat