PARTNER SERWISU
rtaeveco
121 122 123 124 125

Kiedy dno bessy?

SlawekW
0
Wpisów: 878
Wysłane: 14 sierpnia 2009 00:08:37
Tak na szybko to skomentuje: sytuacja jest wyjatkowa i czasy sa wyjatkowe. Dobrze sie przygladac historii i statystykom, ale naprawde nic dwa razy sie nie zdarza.

Nie pamietam juz, czy to napisalem na tym watku, czy tylko pomyslalem, ale wydaje mi sie, ze jednak ze dwa miesiace temu poddalem w watplwiossc stara gieldowa prawde: "Sell in May and go away".

Wszystko sie zmienia bardzo dynamicznie: ilosc ogolnie dostepnej wiedzy, technologie, sposoby trejdowania, kierunki rozwoju gospodarek.

Zmierzam do tego, ze byc moze warto sie skupic na obecnych realiach, niz odnosic to co sie dzieje do zdarzen przeszlych i opierac sie na stwierdzeniach, ze "jeszcze nigdy tak nie bylo, zeby..."

Mnie tez dopadł kryzys.. jem spleśniały ser, pije stare wino i jeżdżę autem bez dachu....
Edytowany: 14 sierpnia 2009 00:30

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 14 sierpnia 2009 00:33:55
nocnygracz napisał(a):
Widzę, że pragnący głębokiej korekty opanowali forum.
Nie jestem z Wami.

Ja uważam odwrotnie, ale w razie korekty mogę ci być podporą. Drugiej flachy na razie nie przegrałem.

Cytat:

Gdybyśmy do jesieni byli świadkami niebywałego rajdu do poziomów XXL, prawdopodobieństwo korekty się oczywiście zwiększy. Ale to nie może być powodem aby teraz pozostawać poza rynkiem przecież

A kto mówi o pozostawaniu poza rynkiem? Jest pare perełek na dnie morza i są kontrakty króre działają w obie strony.salute
Edytowany: 14 sierpnia 2009 00:35

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 14 sierpnia 2009 00:38:16
Ja juz przedstawialem swoja teorie i narazie wszystko pasuje do niej. Mianowicie wszyscy gadali o letniej korekcie ja mowilem o jezdzie na 2400 trzeba spojrzec ze strony spekulanta z duza kasa jezeli sie nabralo akcji trzeba je komus pogonic najprosciej drobnicy z funduszy.
Mowilem ze latem zrobia jazde pozniej bedzie nagonka w telewizorni i po urlopach ludziska sie zleca z pelnymi worami kasy (juz mozna zauwazyc w bankach likwidacje lokat) a ten nasz spekulant wepchnie fundusza co ma a fundusz nie odmowi bo kasa wplywa i nie moze lezec bo w lapy pali chyba to jest za proste aby zrozumiec i nie patrzalbym na gospodarki i inne bzdety. Jak sie zaczela jazda na szczycie hossy wszyscy mowili ze to korekta, a Gospodarki mialy sie swietnie.

Podsumowujac sadze ze zobaczymy nowe szczyty w obecnym ruchu ale pozniej bedzie skok z wiezowca.

buldi
0
Wysłane: 14 sierpnia 2009 01:02:46
SlawekW napisał(a):
Ja widze to inaczej: wzrosty sa tak niepokojace, ze panicznie reagujemy na potencjalne sygnaly korekty.

Z tym bezrobociem to nie jest takie proste, tu jest dzisiejszy fajny artykul na ten temat: money.cnn.com/2009/08/13/news/...

Cytat:
Number of people filing first time claims for jobless benefits rose last week, but the total number of people filing ongoing claims fell.

Nie mam niestety czasu na calosc, ale przetlumacze 'leadera" chociaz: Ilosc osob skladajacych po raz pierwszy wnioski o zasilek w ubieglym tygodniu wzrosla, ale ogolna ilosc pozostajacych na zasilku zmalala.

Dalej w tekscie jest ciekawy argument w druga strone, mianowice: niewykluczone, ze stalo sie tak dlatego, ze wygasly uprawnienia do zasilku. W kazdym razie te dane nie sa w zaden sposob jednoznaczne.

Nie szukalbym tu roznicy miedzy "szarym czlowiekiem" szukajacym racjonalizacji i "grubasami z pekacami". Bo coz nam szkodzi uczestniczyc w tym co sie dzieje zachowujac rozsadek i stawiajac SL/TS (tez PKC oczywiscie)?

Sławek, ale cóż to ma wspólnego z takim zjazdem WIGu w trakcie sesji? Przecież to się ma jak piernik do wiatraka.
WIG powinien chodzić za danymi z naszej gospodarki, a tym czasem spekuluje na bzdurach dochodzących z USA, które być może za trzy dni wywrócą się do góry nogami.
Nie szukam różnicy między "szarym człowiekiem" a "grubasami z PKC" ( tym bardziej, że uważam się za tego pierwszego), tylko raczej próbuję się podzielić swomi obawami co do dalszych wzrostów. Nie chcę nikomu przerywać passy, ale też nie omieszkam wyrazić swojego zdania w tej entuzjastycznej atmosferze.
Choć wcale nie uważam, że to ja mam rację.

SlawekW
0
Wysłane: 14 sierpnia 2009 01:03:06
Taurus80 napisał(a):

Podsumowujac sadze ze zobaczymy nowe szczyty w obecnym ruchu ale pozniej bedzie skok z wiezowca.

No ale poczekaj... skok z wiezowca jak wyglada? z 24 pietra na 20? bo tak sugerowales?

Z cala pewnoscia bede uwaznie sledzil to co piszesz, bo z tego co mowisz, nigdy sie jeszcze nie pomyliles. Masz super "czuja". Pewnie w dluzszym terminie wyciagne z tego dobra nauke,
Mnie tez dopadł kryzys.. jem spleśniały ser, pije stare wino i jeżdżę autem bez dachu....

SlawekW
0
Wysłane: 14 sierpnia 2009 01:08:32
buldi napisał(a):

Sławek, ale cóż to ma wspólnego z takim zjazdem WIGu w trakcie sesji? Przecież to się ma jak piernik do wiatraka.

No dokladnie o to mi chodzi... Wzrosty sa tak napiete, ze jak trejderzy zobacza ze konsensus byl + 0,03, a jest minus cokolwiek, to "naduszaja" guzik "sell".

Emocje, panika, premia lub jej brak.

buldi
0
Wysłane: 14 sierpnia 2009 01:14:59
SlawekW napisał(a):
buldi napisał(a):

No dokladnie o to mi chodzi... Wzrosty sa tak napiete, ze jak trejderzy zobacza ze konsensus byl + 0,03, a jest minus cokolwiek, to "naduszaja" guzik "sell".

Emocje, panika, premia lub jej brak.

Jednym słowem to śliska gra.
Szczególnie na tych poziomach.wave

SlawekW
0
Wysłane: 14 sierpnia 2009 01:32:57
buldi napisał(a):

Jednym słowem to śliska gra.
Szczególnie na tych poziomach.wave

Jeszcze jedną rzecz sobie uswiadomilem. Jesli dobrze to zrozumialem, to chodzilo Ci o to, ze WIG zjechal nagle na danych z USA. Ale czy wczesniej nie wystrzelil na danych z USA, Niemiec i Francji? U nas sie chyba nic nie wydarzylo specjalnego, poza awaria GPW, ktora troche nakrecila sprezynke.
Edytowany: 14 sierpnia 2009 01:33

Taurus80
0
Wysłane: 14 sierpnia 2009 07:47:34
SlawekW napisał(a):
Taurus80 napisał(a):

No ale poczekaj... skok z wiezowca jak wyglada? z 24 pietra na 20? bo tak sugerowales?

Z cala pewnoscia bede uwaznie sledzil to co piszesz, bo z tego co mowisz, nigdy sie jeszcze nie pomyliles. Masz super "czuja". Pewnie w dluzszym terminie wyciagne z tego dobra nauke,

Super czuja nie mam a nie myli sie saper poprostu wyrazam swoja opinie.
Jedyne co robie inaczej to to ze strategie ustalilem sobie na poczatku roku i sie tego trzymam, narazie wszytko pasuje zobaczymy czy koniec rowniez bedzie pasowal.
Edytowany: 14 sierpnia 2009 07:57

slow2006
0
Wpisów: 132
Wysłane: 14 sierpnia 2009 10:35:42
hehe.. moze ktos zna jakas modlitwe w ramach wstrzemięźliwości od inwestowania w akcje ??? bo juz troche nie moge wytrzymac zeby nie zainwestowac... ale wydaje mi sie ze to jest ten moment :D hehe... albo jeszcze do 2400 pkt jak pisal Taurus80 zawsze, w momencie kiedy mam ochote zmienic pozycje bo nie wytrzymuje to jak juz zmienie nastepuje korekta :D

taki zart... mam nadziej ze tym razem wytrzymam i wyczekam.. ;] trzymacie kciuki ?:D hehe

Alfredzio
0
Wpisów: 364
Wysłane: 14 sierpnia 2009 11:22:26
Korekta jest nieunikniona po wzrostach, które trwają już ponad miesiąc. Myślę, że jest tuz przed nami.
Edytowany: 14 sierpnia 2009 11:22

tadekmazur
9
Wpisów: 1 151
Wysłane: 14 sierpnia 2009 11:42:20
Już dwa tygodnie jesteśmy w korekcie. Płaskiej.
Nie każda korekta jest przeciwna do trendu. Bywają też płaściutkie jak stół.
Mimo tego raczej czekam na 1950 jeszcze w sierpniu.

bulluk
0
Wpisów: 89
Wysłane: 14 sierpnia 2009 12:12:12
Alfredzio napisał(a):
Korekta jest nieunikniona po wzrostach, które trwają już ponad miesiąc. Myślę, że jest tuz przed nami.

Ja nie widze za bardzo tych wzrostow od ponad miesiaca... Np na WIGu20 od 3 tygodni poruszamy sie w kanale ponad 2000-2160 co daje jakies 6-7% zmiennosc wiec dla mnie to nie sa wzrosty.

Co do korekty to oczywiscie ze zdrowa musi byc, ale odnosze wrazenie ze zaczelo sie jakies zbiorowe zaklinanie na spadki. I teraz pytanie co to bedzie satysfakcjonujaca korekta? 2000? 1900? 1600? Zawsze przeciez moze zejsc nizej... Tak jak wspomnial tadek, korekta moze byc plaska, z jaka mamy teraz do czynienia.

Wszystko zalezy od tego jakie kto ma podejscie. Jesli ktos sie bawi w lapanie dolkow i gorek, to sie nie dziwie ze mu cos takiego nie pasuje bo wskazniki 'przegrzane' itp itd i najchetniej by widzial teraz -10-20% zeby wejsc i znow sie przejechac w gore. Jesli ktos inwestuje w spolki ktore uwaza ze niedowartosciowane i z potencjalem na przyszlosc, to go nie bola ruchy korektowe -5 czy -10%, bo patrzy dlugoterminowo.

Taurus80
0
Wysłane: 14 sierpnia 2009 12:14:18
Mam caly czas wrazenie ze LOP na koniach rosnie przy otwieranych L-kach ciekawie juz sie zrobilo korekta powinna byc a jak jest to strasznie plytkia. Rosnie za to coraz bardziej ryzyko przy wchodzeniu w akcje.
Z drugiej strony kazdy czeka na korekte jak na zbawienie a wyglada ze drobnica sie czysci przy plytkich korektach teraz tylko musza wymyslic co zrobic aby drobnice znow ubrac.
Azja juz nieciekawie wyglada, czyzby u nas mieli jeszcze jakas jazde zrobic ?
Jak sie fora czyta widac ze przy kazdym najmniejszym spadku wszyscy wieszcza mega zwale czyzby duza czesc stala z boku i patrzala z niedowierzaniem co sie wyrabia ??
Jeszcze pare pytan bym mial ale i tak nikt z nas odpowiedzi nie zna, wyjasni sie w niedlugim czasie.

bulluk
0
Wpisów: 89
Wysłane: 14 sierpnia 2009 12:28:18
No wlasnie ja tez obserwuje ostatnio to wieszczenie grubej zwaly po kazdym ruchu w dol - ostatnio po spadku WIG20 o -2% juz natknalem sie na mase newsow z serii "Nadeszla korekta...", "Lecimy w dol...", "Koniec minihossy...", no i rzeczywiscie nastapilo... Nie wiem, moze to jakis wyscig po to zeby potem sie chwalic: "No ale przeciez mowilem, nawet jako pierwszy, ze bedzie korekta, prosze spojrzec na moje wypowiedzi z ...". No coz, ale akurat dla mnie opinie analitykow juz od dawna ocieraja sie o smiesznosc i nie maja zadnego wplywu na moje decyzje.
I tak wszystko zalezy od grubasow, ktorzy zdecyduja w ktora strone isc w krotkim terminie. W dluzszym kazdy juz sobie musi sam odpowiedziec.

Taurus80
0
Wysłane: 14 sierpnia 2009 12:51:59
Dokladnie, ja probuje sie bawic w jasnowidztwo :) i kombinuje jak wyprzedzic ruch zwrotny grubasa.
Oczywistym jest ze wzrosty sa za duze i chyba najwieksze w historii GPW biorac oczywiscie pod uwage czas.
Kompletnie pod uwage nie biore analitykow (jeden mi sie podoba ale wiekszosc sie z niego smieje Kuczynski ale on jako jedyny mowil prosto w oczy chyba byl luty marzec ze mozemy dojechac nawet w okolice 2600 w tym roku)
Dane z gospodarek obecnie tez nic nie pokazuja no moze to co juz jest a kompletnie nie pokazuja co bedzie w przyszlosci.
Dolar slabnie i uwazam go jako smieciowa walute jezeli dalej bedzie lecial na pysk to w bardzo szybkim czasie zobaczymy w USA duza inflacje ( stagflacje ) jezeli to by sie sprawdzilo to zanim sie swiat przestawi na nowe warunki gry minie troche czasu, a co bedzie sie dzialo chyba kazdy sobie potrafi wyobrazic.
Ot co taki bardzo czarny scenariusz obecnie malo realny ale kto wie poczekajmy a zobaczymy.

nocnygracz
0
Wpisów: 2 104
Wysłane: 14 sierpnia 2009 13:19:44
SlawekW napisał(a):

Nie pamietam juz, czy to napisalem na tym watku, czy tylko pomyslalem, ale wydaje mi sie, ze jednak ze dwa miesiace temu poddalem w watplwiossc stara gieldowa prawde: "Sell in May and go away".

A ja właśnie gdzieś pod koniec czerwca zaczynałem żałować, że się do tej zasady nie zastosowałem. Ale mi później (z wiadomych względów) przeszło Angel

Alfredzio
0
Wpisów: 364
Wysłane: 14 sierpnia 2009 14:54:01
Widzę to tak: od marca była fala A w górę, potem B w dół do czerwca i teraz jest C w górę, w którym mamy falę 1 w górę trwającą bodajże od 8 lipca (kieruję się bardziej tym, co widzę na Dow Jones niż na WIG), a teraz zaczyna się korekta w dół, która prawdopodobnie będzie płytka (1900-2000?), po czym - być może już od września - fala 3 w górę (2500-2600?), po niej 4 w dół i fala 5 w górę (2900?), która zakończy C w górę, po czym IMHO będzie ostry zjazd w dół, bo cały ten tegoroczny wzrost od marca traktować należy jako korektę trendu niedzwiedziego, a nie początek nowej hossy. Dlatego myślę, że wątek Tadka ma przed sobą długi żywot. Jak na razie giełdy idą podobnym torem jak w czasie Wielkiej Depresji w latach 30tych oraz w 2001 roku, co umacnia mnie w przekonaniu, że dobrze interpretuję giełdowe fale. Dlatego dziś wyprzedałem wszystko co miałem, aby odkupić taniej pod koniec sierpnia lub we wrześniu, a czy mam rację pokaże czas, ale w takim czasie lepiej nie zostawiać gotówki na stole.
Edytowany: 14 sierpnia 2009 14:58

tadekmazur
9
Wpisów: 1 151
Wysłane: 14 sierpnia 2009 14:59:54
Ale gospodarka idzie innym torem niż podczas WK. Czyli giełdy też pójdą innym torem.
Nie wierzę w nowe dno bessy.

slow2006
0
Wpisów: 132
Wysłane: 14 sierpnia 2009 15:58:47
Giełda: USA: Indeks Uniwersytetu Michigan - wst 63,2 pkt (prog. 68.5 pkt.)

jak dla mnie ok...

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

121 122 123 124 125

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,263 sek.

dcvlmzlv
tjavpivf
stwazyje
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
qpasokqg
psnxrvfv
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat