PARTNER SERWISU
grvotbpu
70 71 72 73 74
kombiii
2
Wpisów: 63
Wysłane: 24 lutego 2016 19:44:30 przy kursie: 12,70 zł
W przeddzień publikacji wyników za IV q, dowiadujemy się, że w grudniu 2015 r. zarząd gonił akcje po 12 zł na rynku regulowanym. Think

pempek
PREMIUM
4
Wpisów: 36
Wysłane: 26 lutego 2016 10:18:41 przy kursie: 11,70 zł
Pojawił się raport i wcale nie wygląda tak tragicznie jak niektórzy wróżyli :)

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 26 lutego 2016 10:35:38 przy kursie: 11,70 zł
Wygląda źle, a do tego komentarz zarządu odbiera ostatnie resztki wiarygodności. Całość będzie w omówieniu. Może jeszcze dziś.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 26 lutego 2016 15:19:26 przy kursie: 11,70 zł
Omówienie sprawozdania Eko Export SA po 4 kwartale 2015 r.

Spółka w IV kwartale pierwszy raz od pamiętnego roku 2012 (problemy z dostawcami) zaraportowała stratę operacyjną (w sprawozdaniu brakuje minusa przy kwocie, ale pozycja uzgadnia się do innych kosztów i wartości skumulowanych). Mocno zmieniła się struktura bilansu z czego także można wyciągnąć istotne wnioski i właśnie od niego zacznę omówienie.

W pasywach dzieje się mało, w dodatku brakuje znaczących danych. Kapitał własny spółki jest w miarę stabilny – Eko wykazuje zyski, więc delikatnie rośnie. W III kwartale mocno wzrosły zobowiązania długoterminowe, co jak wynika z ostatniego raportu jest głównie pochodną zobowiązań wobec akcjonariuszy z tytułu odkupu akcji partnerów. Przypomnę, że dostawy mikrosfery szarej uzależnione są od wymian krzyżowych właścicieli akcji spółek partnerskich i EEX. Po takiej wymianie właściciele sprzedają akcje partnera do spółki. W związku z brakiem gotówki w kasie EEX pokazał zobowiązania z tytułu nabycia akcji partnerów wobec swoich właścicieli. Zwraca uwagę także systematyczny wzrost salda kredytów. Te wykazywane jako krótkoterminowe pochodzą z estymacji na podstawie raportu rocznego za rok 2014 i rachunku przepływów finansowych. Z tego powodu należy do prezentowanych wartości podchodzić ostrożnie.

kliknij, aby powiększyć

Znacznie więcej dzieje się po stronie aktywów. Cały czas rośnie saldo zapasów, powoli, ale rośnie. Wartość bilansowa to 17 mln zł, z czego:

Cytat:
Wyroby gotowe ujęte w bilansie na koniec 2015 roku stanowią wartość 8.441 tyś zł.

A więc jedną połowę stanowią surowce i półprodukty, drugą produkty gotowe. Ponadto w komentarzu zarząd informuje, że:

Cytat:
Istotną pozycję w bilansie stanowią należności z tytułu dostaw i usług, których na koniec września było 6.946 tys. zł. Należności te wynikają głównie z tytułu sprzedaży produktów. Aktualnie Zarząd Spółki realizuje stopniowe odzyskanie tych środków, w celu zwiększenia płynności finansowej i możliwości zakupu większej ilości surowca.

W tym miejscu trzeba dodać, że należności od partnerów z którymi kooperuje spółka to kwota tylko 1,04 mln zł! Resztę stanowią należności od jednostek powiązanych, czyli od spółki w Astanie, która nie jest konsolidowana… Krótko mówiąc wedle dostępnej wiedzy, zarząd po prostu mija się z prawdą, albo czegoś inwestorom nie mówi. Z tego co wiadomo, to do Astany sprzedawane były tylko towary (urządzenia), a nie produkty, czyli przetworzona mikrosfera.

Po raz kolejny wzrosła suma inwestycji czyli pożyczek udzielonych spółkom w Astanie, ale zmieniła
się jej struktura. Do tej pory spółka trzymała praktycznie całość w aktywach krótkoterminowych., teraz mamy 31,9 mln w długoterminowych i 6 mln w krótkoterminowych. Zmiana klasyfikacji oznacza, że zarząd nie spodziewa się spłaty całości pożyczek surowcem w tym roku, czego wydaje się wszyscy oczekiwali przy uruchomieniu w pełnym zakresie Astany. Do spółki z Kazachstanu prawdopodobnie trafi surowiec za kwotę tylko 6,5 mln zł. Łączna kwota zaangażowanych u Kazachów środków spółki wynosi obecnie 43,3 mln zł i stanowi 66 proc. kapitału własnego.

kliknij, aby powiększyć

Wbrew temu co napisano w raporcie:

Cytat:
Obecnie zgromadzone aktywa Spółki wynoszą 98.717 tys. zł, a ich struktura jest typowa do spółek produkcyjnych, do których na dzień dzisiejszy także się zalicza

EEX ma obecnie strukturę mieszaną i coraz bardziej upodabnia się do spółki pożyczkowej/banku ni ż stricte produkcyjnej. Tym bardziej, że w aktywach spółki mamy jeszcze akcje z wymian krzyżowych o prezentowanej wartości 18 mln zł. A zatem 2/3 całego majątku 61/99 mln stanowią aktywa nie związane wprost z produkcją, a z działalnością inwestycyjno-finansową. No, ale miejmy nadzieję, że wszystko zmieni się po konsolidacji spółki zależnej. Z bilansu wtedy znikną należności i inwestycje a pojawią się aktywa trwałe, wnip i zapasy. Znikną także przychody wykazywane od tych pożyczek, ale o tym za chwileczkę.

Pod względem przychodów kwartał był najgorszy od 2012 r. Spółka zaraportowała obroty na poziomie tylko 3 mln zł., w porównaniu do uzyskiwanych np. w roku 2013 przeszło 10 mln kwartalnie. Sytuacja ma oczywiście związek z brakiem kontrahentów z sektora ropy naftowej i gazu, który przy obecnych poziomach cen wstrzymuje inwestycje, w tym odwierty do których wykorzystywana jest mikrosfera. Co ciekawe strasznie w dół poszła w tym kwartale marża brutto na sprzedaży.

kliknij, aby powiększyć

Niestety nie wiemy dlaczego. Czy to efekt tylko i wyłącznie spadku produkcji i wyższego kosztu jednostkowego przy rozliczaniu kosztów stałych, czy może także dalszego spadku cen mikrosfery na rynku. Ze sprawozdania wynika, że cena już nie spada, ale informację tą traktowałbym ostrożnie.
Przy tak niskiej rentowności i sprzedaży EBIT spadł poniżej progu rentowności i spółka zamknęła 4 kwartał stratą operacyjną na poziomie 650 tys. zł.

Tradycyjnie wynik okresu dopaliły pożyczki do niekonsolidowanych spółek w Kazachstanie, dzięki czemu spółka zakończyła kwartał na plusie.

kliknij, aby powiększyć

Chciałem zwrócić uwagę na jeszcze jeden komentarz:
Cytat:
Uzyskany poziom przychodów umożliwił jednak Spółce wypracować znaczny zysk netto, który na koniec 2015 roku wyniósł 5.918,6 tys. zł (przy zysku 9.524 tys. zł w 2014 roku).

To jest po prostu nieprawda. Na taki poziom zysku netto wpływ miały przede wszystkim odsetki od udzielonych przez spółkę pożyczek – 4 mln zł. To one zrobiły 61 proc. rocznego zysku netto. Gdy wynik skorygujemy o odsetki od pożyczek to dostaniemy tylko 2,3 mln zysku netto. Zwracam uwagę, że bilans nam się w ciągu roku powiększył o 7 mln z tytułu akcji partnerów. Mało prawdopodobne aby z tych akcji miała jakąś korzyść ekonomiczną, w sensie dywidendy lub kwoty uzyskanej ze sprzedaży. Dlatego z ekonomicznego punktu widzenia spółka w tym roku miała ujemną rentowność ekonomiczną jeśli chodzi o powtarzalny zysk.

Nie najlepiej wygląda także CF operacyjny. Spóła w ostatnim kwartale co prawda wygenerowała gotówkę, ale pochodzi ona głównie ze spadku sprzedaży i związanego z tym spadkiem obniżenia kapitału obrotowego.

kliknij, aby powiększyć

Gdyby takie wyniki miały się powtórzyć to spółka posiada znaczący potencjał spadkowy, ale przyszłość wygląda nieco lepiej w związku z raportowanymi przez spółkę zamówieniami. Z raportowanych wprost kwot EEX posiada zamówienia na co najmniej 25 mln zł, czyli o 5 mln więcej niż uzyskała w tym roku. Szału może nie ma, ale wyniki powinny się nieco poprawić oczywiście przy założeniu status quo z Astaną. Szansą jest wzrost produkcji spółki córki, choć znów należy pamiętać o tym, że:
Cytat:
Drugim ważnym czynnikiem mającym wpływ na wynik jest niższa sprzedaż białej mikrosfery. Spółce nie udało się uplasować na rynku dodatkowych ilości białej mikrosfery, które spółka miała do dyspozycji w drugim półroczu 2015 roku

Bez kontraktów od dużych odbiorców ciężko myśleć o lepszej przyszłości.

>> Wyceny automatyczne są tutaj
>> Więcej analiz najnowszych raportów finansowych jest tutaj

Powyższa treść przez 120 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.
Edytowany: 26 lutego 2016 15:22

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 26 lutego 2016 15:23:09 przy kursie: 11,70 zł
tomcichy napisał(a):

@anty_teresa powinieneś mieć nick anty_ekoexport bo od jakiegoś czasu jedziesz po tej spółce jak po łysej kobyle i wszystkie wątpliwości i pytania dotyczące spółki przedstawiasz na jej niekorzyść
coś mi tu śmierdzi a co to niech zostanie w sferze moich domysłów Think

"jadę", bo na to spółka zasługuje. Przecież to nie ja zamknąłem kwartał operacyjną stratą, to nie ja mijam się z prawdą w sprawozdaniach i komentarzach zarządu, to nie ja zapomniałem powiedzieć o pożyczkach itd. Tak, wszystkie wątpliwości rozstrzygam na niekorzyść spółki, z resztą nie tylko tej. Tego nauczyła mnie giełda.

dreamer
0
Wpisów: 89
Wysłane: 26 lutego 2016 21:08:37 przy kursie: 11,70 zł
Podsumowując, wyniki są lepsze niż można było oczekiwać. Obecne spadki nałezy wykorzystać do akumulacji. Takie moje zdanie king

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 26 lutego 2016 21:24:45 przy kursie: 11,70 zł
I tym, że są lepsze świadczy zachowanie kursu na dzisiejszej sesji...

lesgs
38
Wpisów: 907
Wysłane: 26 lutego 2016 21:47:58 przy kursie: 11,70 zł
Jedno, co można powiedzieć na pewno o kursie tej spółki to to, że jest on miotany niezwykłymi silami, świadczącymi o kompletnym chaosie, złudnych nadziejach i rozczarowaniach. Nie są rzadkością podbitki o 10% w trakcie jednego dnia, i równe silne spadki. Obserwowana tendencja od jakiegoś czasu jest wyraźnie zniżkowa (vide wykres @sasky'ego ze stycznia 2016 r.).

Oczywiste jest również, że jeśli notowania ropy nie powrócą do poziomu ok. 60 USD za baryłkę (w tym zakresie zaczyna opłacać się szczelinowanie) nie będzie szans na masową sprzedaż podstawowych produktów spółki.

Pomimo tego, rynek nadal optymistycznie wycenia przyszłość EEX. Czy słusznie? Może kilka przykładów:

Krezus inwestował w Afryce, szukając złóż cennych metali - nic z tego nie wyszło, kurs spadł o ok. 66%.

Serinus inwestował na Borneo (słynne odkrycie złóż wody sodowej) - nic z tego nie wyszło, kurs spadł o ok. 90%

Petrolinvest inwestował w Kazachstanie - nic z tego nie wyszło, kurs spadł o ok. 99%

Kerdos inwestował w Niemczech - nic z tego nie wyszło - spółka jest na granicy upadłości.

Może ktoś zna inne podobne przykłady z naszej giełdy. Wszystkie powyższe spółki mają jeden wspólny element - inwestycje w odległych rejonach, o których mogliśmy dowiadywać się tylko tyle, ile przekazywały nam władze tych podmiotów. Zawierane umowy były bardzo skomplikowane, obietnice wielkie, rozliczenia niejasne. EEX nie wyróżnia się na tle tych przykładów. Może i kurs po silnych spadkach zachęca do akumulacji, ale powyższe przykłady raczej wskazują na zachowanie wielkiej ostrożności w powierzeniu swoich środków przyszłości tego podmiotu. Nawet jeśli okaże się, ze po tych wszystkich perturbacjach i niejasnościach spółka wyjdzie na prostą, to zawsze będzie można wejść - ten pociąg nigdy nie ucieka i zawsze będzie kolejna okazja inwestycyjna. Kiedyś EEX była notowana po ok. 5 zł i nie jest wykluczone, że spadki w optymistycznym wariancie zatrzymają się na tym poziomie. Może czekając nie uzyska się zwrotu na poziomie 200-300%, ale w inwestowaniu rzadko liczy się na aż takie wyniki. To bardziej przypadek niż reguła, a ryzyko jest niebagatelne.

Na horyzoncie widać jeszcze inną ale tym razem wielką spółkę - KGHM. Pamiętamy słynna inwestycję w Kongo. Teraz jest Kanada (z bajkami o Indianach), Chile, itp. - tu też wiemy tylko tyle, ile dostarczy nam zarząd.

lb85
7
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 224
Wysłane: 27 lutego 2016 15:40:15 przy kursie: 11,70 zł
"Na horyzoncie widać jeszcze inną ale tym razem wielką spółkę - KGHM. Pamiętamy słynna inwestycję w Kongo. Teraz jest Kanada (z bajkami o Indianach), Chile, itp. - tu też wiemy tylko tyle, ile dostarczy nam zarząd."

Chciałbym zauważyć, iż to zgoła odmienny przypadek w porównaniu z przytoczonymi powyżej przez kolegę.
Temat jest dosyć złożony i warto pamiętać, że KGHM ma 55% udziałów w Sierra Gorda, a pozostałe 45% należy do japońskiego funduszu Sumitomo. Nie sami więc pomimo pakietu kontrolnego prowadzili analizy i prognozy odnośnie tej inwestycji. Ale to nie wątek o KGHMie.

koszyk
0
Wpisów: 1 099
Wysłane: 27 lutego 2016 21:58:28 przy kursie: 11,70 zł
dreamer napisał(a):
Podsumowując, wyniki są lepsze niż można było oczekiwać. Obecne spadki nałezy wykorzystać do akumulacji. Takie moje zdanie king

Akumuluj, najlepiej z solidną dźwignią.
Wyniki się bronią, wiarygodny Zarząd, co w życiu słowa nie zełgał.
Korzystne wymiany akcji i pożyczki.
Jedynym blokującym "sky is the limit", jest niejaki Anty Teresa, który krecią i wrażą robotę tu czyni.

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 28 lutego 2016 03:43:15 przy kursie: 11,70 zł
tomcichy napisał(a):
@anty_teresa powinieneś mieć nick anty_ekoexport (...) coś mi tu śmierdzi a co to niech zostanie w sferze moich domysłów Think

Napisz po prostu, że Kolega Anty zwyczajnie zaniża przed odpałem. Chociaż radziłbym raczej coś zrobić z węchem.

addison
190
Wpisów: 3 286
Wysłane: 28 lutego 2016 20:07:18 przy kursie: 11,70 zł
anty_teresa napisał(a):
tomcichy napisał(a):

@anty_teresa powinieneś mieć nick anty_ekoexport bo od jakiegoś czasu jedziesz po tej spółce jak po łysej kobyle i wszystkie wątpliwości i pytania dotyczące spółki przedstawiasz na jej niekorzyść
coś mi tu śmierdzi a co to niech zostanie w sferze moich domysłów Think

"jadę", bo na to spółka zasługuje. Przecież to nie ja zamknąłem kwartał operacyjną stratą, to nie ja mijam się z prawdą w sprawozdaniach i komentarzach zarządu, to nie ja zapomniałem powiedzieć o pożyczkach itd. Tak, wszystkie wątpliwości rozstrzygam na niekorzyść spółki, z resztą nie tylko tej. Tego nauczyła mnie giełda.

Tak jest, tego uczy giełda! zarządy są na bakier z etyką. plusy zawyżają, minusy zaniżają. Jeżeli pojawia się wątpliwość to rozstrzygać to trzeba dokładnie tak.

ekoexport to byłą dobra spółka, ale poczuli się jak panowie na włościach i wtedy zaczęły się ich problemy. a pożyczka, nabycie akcji od kazachów czy jak to tam leciało to już był koniec mojego zainteresowania spółką.

sasky
PREMIUM
49
Wpisów: 2 767
Wysłane: 29 lutego 2016 08:19:20 przy kursie: 11,70 zł
Klątwa Borata – analiza techniczna Eko Export w porannym Wykresie dnia.

kliknij, aby powiększyć

Szczegółowe omówienie sytuacji w serwisie Wiadomości SW:
www.stockwatch.pl/wiadomosci/k...
Liczby nie kłamią (...) ale kłamcy liczą

Blacky
0
Wpisów: 8
Wysłane: 29 lutego 2016 09:00:44 przy kursie: 11,70 zł
krewa napisał(a):
Nowym szlakiem jedwabnym im. premiera Jaceniuka - przez Kazachstan do morza Kaspijskiego, następnie promem do Azerbejdżanu, drogą lądową przez Gruzję do morza Czarnego. A potem to już z górki - promem na Ukrainę a tam drogą lądową do Europy.

Koszt transportu wzrośnie tylko 2,5-krotnie.

Negatywna informacja została natychmiast podana na forum ale o tym że problem z transportem już nie istnieje to autor zapomniał poinformować. Zastanawiające co najmniej.

krewa
PREMIUM
1 362
Wpisów: 11 957
Wysłane: 29 lutego 2016 10:39:29 przy kursie: 11,70 zł
Problem z transportem istniał tylko w wyobraźni gimbów z Czerskiej i ich wiernych czytelników, pozbawionych umiejętności samodzielnego myślenia. Owszem, dotknął on polskich przewoźników, ale z punktu widzenia akcjonariuszy EEX to bez znaczenia. Mikrosfera przewożona autami na kazachskich, białoruskich czy litewskich tablicach nie traci swoich właściwości.

Mój wpis miał zabarwienie ironiczne a nie negatywne.

niedźwiedź
70
Wpisów: 637
Wysłane: 29 lutego 2016 20:50:10 przy kursie: 11,70 zł
tu dali drugi raport kwartalny?
biznes.pap.pl/espi/pl/reports/...

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 29 lutego 2016 20:54:04 przy kursie: 11,70 zł
To korekta. Jak pisałem w pierwotnej wersji były błędy - brak minusów przy zyskach.

Gambling
0
Wpisów: 73
Wysłane: 1 marca 2016 12:43:51 przy kursie: 12,12 zł
Brak minusów przy zyskach to dosyć istotna korekta blackeye
Naprawdę, gdyby nie to że czekam z utęsknieniem na jakiś zalążek realizacji planów spółki w tych sprawozdaniach, to ich jakość by mnie serdecznie bawiła :)
God laid down his hand. The Devil had won again. Even Satan has his triumphs. Even God has his failures.

kombiii
2
Wpisów: 63
Wysłane: 11 marca 2016 20:03:13 przy kursie: 12,10 zł
Po kursie widac, że nadal pokutuje filozofia "skrótów myślowych". Zaufanie do mocarstwowych planów zarządu legło w gruzach. Nawet ostatni skok ropy brent nie zdołał wskrzesić w inwestorach choć cienia entuzjazmu. Przysłowiowa już "rura" z Astany, jeśli nawet zeszła z deski kreślarskiej ma do przebycia długą drogę.
Edytowany: 11 marca 2016 20:07

wski
0
Wpisów: 5
Wysłane: 15 marca 2016 12:34:44 przy kursie: 11,99 zł
Z dzisiejszego infa: gpwinfostrefa.pl/GPWIS2/pl/com... wynika ze Spółka sprzedała ostatnie akcje własne jakie posiadała po... 11 złotych za sztuke. Wygląda na to, że wciąż pustki w kasie i wciaż Astana pochłania dużo gotówki :(
Edytowany: 15 marca 2016 12:35

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

70 71 72 73 74

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,091 sek.

umljumnv
bhnbflwx
muulsaoa
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
exioxkna
savoypkp
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat