0 Dołączył: 2013-09-08 Wpisów: 7
Wysłane:
13 kwietnia 2016 10:30:44
Zapisałem się na akcje IPO PBKM po 66.50zł Teraz cena została ustalona na 47 ostatecznie i co w tym wypadku sie stanie? Jeszcze raz trzeba bedzie się zapisac? Ale mam gotowke zablokowaną i nie wiem co sie stanie mam zapisane 157 akcji po tamtej cenie to teraz za ta gotowke zablokowana mialbym wiecej akcji. Nie wiem co zrobia proszę o pomoc
|
|
0 Dołączył: 2012-01-05 Wpisów: 361
Wysłane:
13 kwietnia 2016 10:38:49
roznice w cenie 66,5-47 razy ilosc akcji z zapisu otrzymasz jako zwrot gotowki po sesji rozliczeniowej 18kwietnia
|
|
0 Dołączył: 2013-11-07 Wpisów: 7
Wysłane:
13 kwietnia 2016 13:13:34
czyli 3061,5 zł masz na koncie wolne po 18-04 br.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2013-09-08 Wpisów: 7
Wysłane:
14 kwietnia 2016 00:17:24
Moim zdaniem nie było jeszcze takiej perelki na GPW jak PBKM S.A Jakie są wasze opinie na temat spółki, dla mnie to kandydat numer jeden do WIG20 za jakis czas, moim marzeniem bylby tez debiut na NYSE. Prosze o szcsere i rzetelne przemyslenia. Drugie LPP nam bedzie rosło
|
|
4 Dołączył: 2009-05-05 Wpisów: 1 251
Wysłane:
14 kwietnia 2016 09:53:01
Czesc.
Z tym LPP i nyse to radzę uważać. Spółka rosła szybko, jest inwestycja funduszową ale to nie znaczy, ze tak bedzie dalej.
Przychody z pobranych juz próbek mamy zabezpieczone na kilka lat do przodu. Odlicz tylko zakładane porzucenie abonamentu przez kogoś. Poza tym spółka nie wydaje sie pokazywać jakiegokolwiek źrodła gwarantującego tak szybkie wzrosty jak w przeszłości. Dla mnie istnieje ryzyko, ze wzrost organiczny jest limitowany do wielkości dobrze zarabiającej populacji i jej dzietności. Usługa nie jest tania (choć wycena życia to dla nas jeszcze nowy temat), wiec i grupa docelowa jest ograniczona. Tak samo ograniczona jest dzietność tej grupy. Jeśli usługi nie stanieją, to nie mamy szansy na wzrosty w stylu LPP, ktore bluzki sprzedaje wszystkim.
Dziwi mnie, ze spółka robi IPO. Jest na świecie wiele funduszy, ktore chetnie by odkupiło stake od Enterprise po wskazanej cenie, jeśli byłoby to tyle warte. Mój doświadczenia funduszowe pokazują, ze wyjście przez giełdę jest droga ostatecznością. Do przemyślenia, czemu taka ostateczność została wybrana.
Polecam zwrócenie uwagi na politykę marketingowa, tudzież konkretnie jej czesc celebrycka. Spółka daje usługi celebrytom za darmo w zamian za wizerunek. Fajna sprawa, na naszym rynku dobrze sie to sprzedaje.
Chciałam jeszcze odnieść sie do wskazanych w poprzednich postach ryzyk. Kiedyś umowy pbkm nie zawierały zobowiązania do "poprawnego" przechowywania próbek i nie dawały żadnych gwarancji z tym związanych. Trzeba by to zaktualizować.
Dodam, ze audytowalam te spółkę bezpośrednio po wejściu w nia Enterprisow. Dane stare, wiec nic nie ujawniam.
|
|
297 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 7 675
Wysłane:
14 kwietnia 2016 13:25:27
Cytat:Do przemyślenia, czemu taka ostateczność została wybrana. czy to nie jasne? jesli biznes osiaga maksimum swojego potencjalu, opycha sie go na gieldzie. rozumiem jeszcze emisje w celu podniesienia kapitalu, ale sprzedaz akcji przez dotychczasowych akcjonariuszy?
|
|
141 Dołączył: 2011-03-26 Wpisów: 4 899
Wysłane:
14 kwietnia 2016 13:33:30
analizując wszystkie za i przeciw, mnie ta oferta nie przekonała... mam wrażenie, że biznes osiągnął szczyt... chyba, że mają jakiś pomysł jak swój bank inaczej wykorzystać
Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..
teraz również na twitter.com
|
|
0 Dołączył: 2009-12-04 Wpisów: 807
Wysłane:
14 kwietnia 2016 14:10:39
Kasia Stefanska napisał(a): Dziwi mnie, ze spółka robi IPO. Jest na świecie wiele funduszy, ktore chetnie by odkupiło stake od Enterprise po wskazanej cenie, jeśli byłoby to tyle warte. Mój doświadczenia funduszowe pokazują, ze wyjście przez giełdę jest droga ostatecznością. Do przemyślenia, czemu taka ostateczność została wybrana.
A no właśnie. Ciekawe co zrobi "stary akcjonariat". Plany się pokrzyżowały. Miała być redukcja dla kupujących, a wyszła dla sprzedających. Zobaczymy jak to wyceni rynek na notowaniach. Będzie akcji wysypywanie czy będzie ich zbieranie ? - oto teraz jest pytanie. Kasia Stefanska napisał(a):Polecam zwrócenie uwagi na politykę marketingowa, tudzież konkretnie jej czesc celebrycka. Spółka daje usługi celebrytom za darmo w zamian za wizerunek. Fajna sprawa, na naszym rynku dobrze sie to sprzedaje. Niby tak, ale jak długo można być celebrytą? Nie zawsze do końca życia. I jak długo podstarzały celebryta może popełniać prokreację? Więc stale trzeba korzystać z co raz to nowszych twarzy no i do tego zmobilizowanych programem 500+. InwestorMRO napisał(a):Moim zdaniem nie było jeszcze takiej perelki na GPW jak PBKM S.A Jakie są wasze opinie na temat spółki, dla mnie to kandydat numer jeden do WIG20 za jakis czas, moim marzeniem bylby tez debiut na NYSE. Prosze o szcsere i rzetelne przemyslenia. Drugie LPP nam bedzie rosło Nie przesadzajmy. Na giełdzie pewnie znajdziesz spółki, które żyją z przechowywania czegoś tam (np. paliwa, węgla, złota, pieniędzy itd.). Ta spółka tylko przechowuje, ale nie handluje i nie prowadzi badań na rozwojem wykorzystania medycznego KM. No chyba, że jakieś plany w tym kierunku zaistnieją to wtedy coś zacznie się dziać. Kopanie się z koniem jest najlepszą reklamą konia.
|
|
0 Dołączył: 2012-01-05 Wpisów: 361
Wysłane:
14 kwietnia 2016 14:34:42
bankrucik napisał(a):analizując wszystkie za i przeciw, mnie ta oferta nie przekonała... mam wrażenie, że biznes osiągnął szczyt... chyba, że mają jakiś pomysł jak swój bank inaczej wykorzystać mnie przekonaly wskazniki roe, brak zadluzenia, polityka dywidendowa, no i skoro zapisalem ze jak bylo po 66,5 a kupilem po 47 to te dyskonto jeszcze bardziej cieszy - pytanie otwarte to jak wypadnie dzien debiutu - bo teoretycznie z lockupem fundzuszu i malym wejsciem drobnych mozna ze spolka zrobic cuda. ps. nie wydaje sie Wam ze to gotowy biznes do przejecia. Tort smaczny a kawalek tego tortu w spolce jest duzy i ma rosnac?
|
|
Wysłane:
14 kwietnia 2016 14:35:29
Cytat:Niby tak, ale jak długo można być celebrytą? Nie zawsze do końca życia. I jak długo podstarzały celebryta może popełniać prokreację? darmowy pomysl na ekspansje biznesu: celebryte w lod. zamrozic w cieklym azocie i przechowywac. za abonamentem
Edytowany: 14 kwietnia 2016 14:36
|
|
|
|
Wysłane:
14 kwietnia 2016 14:35:56
Vox napisał(a):Cytat:Do przemyślenia, czemu taka ostateczność została wybrana. czy to nie jasne? jesli biznes osiaga maksimum swojego potencjalu, opycha sie go na gieldzie. rozumiem jeszcze emisje w celu podniesienia kapitalu, ale sprzedaz akcji przez dotychczasowych akcjonariuszy? No nie, opycha się tam, gdzie ktoś chce kupić. A to znaczy, że nikt inny (dotychczasowi akcjonariusze, inny większy fundusz inwestycyjny) kupić tego nie chce.
|
|
Wysłane:
14 kwietnia 2016 14:37:42
Cytat:No nie, opycha się tam, gdzie ktoś chce kupić. A to znaczy, że nikt inny (dotychczasowi akcjonariusze, inny większy fundusz inwestycyjny) kupić tego nie chce. chec zakupu to funkcja ceny... widocznie cena uzyskana na gieldzie byla najwyzsza, skoro sprzedano na gieldzie. debiut moze byc jak najbardziej udany... wszystko zalezy czy kupujacy dopisza i czy bedzie 'hype'. a czy tak bedzie czy nie... nikt nie wie
Edytowany: 14 kwietnia 2016 14:39
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
14 kwietnia 2016 14:40:17
Coś mi się wydaje, że KOV, EEX i 11B doczekali się godnego następcy. Będzie szum, dym, biegunka na wątku, LSE i NYSE, zakwasy u moderatorów, zamknięte forum dla wyznawców itd. Obym się mylił
|
|
Wysłane:
14 kwietnia 2016 14:42:45
Vox napisał(a):Cytat:No nie, opycha się tam, gdzie ktoś chce kupić. A to znaczy, że nikt inny (dotychczasowi akcjonariusze, inny większy fundusz inwestycyjny) kupić tego nie chce. chec zakupu to funkcja ceny... widocznie cena uzyskana na gieldzie byla najwyzsza, skoro sprzedano na gieldzie. debiut moze byc jak najbardziej udany... wszystko zalezy czy kupujacy dopisza i czy bedzie 'hype'. a czy tak bedzie czy nie... nikt nie wie Vox, ja powołuję się tylko na moje doświadczenie giełdowo - funduszowe. Jak można sprzedać tak, żeby było dla spółki taniej (koszty emisji ponosi spółka i wpływają na wycenę), bez zdejmowania gaci przed całym światem (pokazywanie danych finansowych), to większość funduszy wybiera taką właśnie drogę. Trust me, giełda i wszelkie New Connecty to jest niestety ostateczność dla funduszy. Ale mam nadzieję, że się mylę i będzie dobrze
|
|
Wysłane:
14 kwietnia 2016 15:16:16
Cytat:bez zdejmowania gaci przed całym światem A moze to potrzebne zeby zrobic emisje na catalyscie? chyba trudniej uplasowac obligacje spolki niepublicznej Cytat:Trust me, giełda i wszelkie New Connecty to jest niestety ostateczność dla funduszy. No wlasnie, jak juz cos wchodzi na gielde, to albo - solidny biznes, jednak zbyt wysoko wyceniony - wydmuszka Ciezko jest zarobic na debiutach. okazja to 1/50 wprowadzanych spolek.
Edytowany: 14 kwietnia 2016 15:22
|
|
0 Dołączył: 2016-04-14 Wpisów: 5
Wysłane:
14 kwietnia 2016 18:52:58
Grupa docelowa nie jest tak do końca ograniczona, bo cały czas nowe osoby wchodzą w wiek, w którym mogą mieć dzieci. Dodając do tego stabilny portfel istniejących umów daje to perspektywy na wzrost, choć pewnie nie tak szybki jak w pierwszych latach działalności.
Sam biznes wydaje się dosyć stabilny. Wartość istniejącego portfela można dość łatwo wycenić, natomiast dla wyceny całej spółki kluczowe jest to do jakiego stopnia spółka jest w stanie zwiększyć skalę pozyskiwania nowych klientów.
Sam jestem klientem PBKM i z rozmów ze znajomymi widzę, że rośnie świadomość możliwości skorzystania z tego typu usług, dlatego nie oceniałbym aż tak pesymistycznie perspektyw wzrostu.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
14 kwietnia 2016 20:36:21
Cocomo, mógłbys wyjaśnić na czym polega stabilność portfela istniejących umów?
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
14 kwietnia 2016 22:10:03
Kolega ma na myśli najprawdopodobniej niski churn - według prospektu około 1 proc. umów rocznie nie jest przedłużanych.
|
|
0 Dołączył: 2016-04-14 Wpisów: 5
Wysłane:
15 kwietnia 2016 09:13:49
Dokładnie to mam na myśli.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
15 kwietnia 2016 10:31:00
Fajnie byłoby jednak poznać jaki odsetek umów nie był przedłużany w latach 2007-2009. Pamiętam boom na ubezpieczenia na życie, jaki miał miejsce na przełomie wieków. Pamiętam również, iż z rozpoczęciem kryzysu na początku wieku ilość osób rezygnujących z polisy liczona była w milionach. Komórki są swoistą polisą na życie/zdrowie, więc ciekaw jestem zachowania klientów w warunkach kryzysu ekonomicznego. Wbrew pozorom roczna opłata za przechowywanie w niesprzyjających ekonomicznie okolicznościach może okazać się barierą nie do przejścia.
Edytowany: 15 kwietnia 2016 10:31
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.