@vlad
dokładnie o tym samym myślałem.
Gra teraz konkurowała z około 45 grami które miały bonifikatę 50-80% i drugie tyle poniżej 50%
przy własnej 25% i kosztach produkcji jakie były to wyszli lepiej niż można było się spodziewać.
Wychodzi na to, że mają więcej z 1 gry niż te 25zł jakie zakładałem.
Kalkulowałem to tak (dla jasności) cena 70zł dla Valwe 21 zł; 24 dla wydawcy i 24 dla spółki .... ktoś sugerował, że spółka ma około 20% a jak widać jest to raczej bzdura, że ktoś dałby wydawcy ponad 2 razy więcej niż sam by wziął. Prawdopodobnie podział jest 40% dla spółki 30% dla wydawcy i 30% Valwe. Stąd prosty wniosek, że koszty wynosiły około 250 tyś przy 30% i około 300tyś przy 40%.
Tak taniej gry nie ma się co czepiać a to żart mówienie o zmarnowanym potencjale. Spółka nie miała funduszy na jakiś bardziej ambitny projekt. Jak widać posiadane fundusze nie zostały zmarnowany. Projekt na którym zarabia się + 200% lub więcej jest udanym projektem....
Wiele wskazuje na to, że do końca roku zarobią kilka razy więcej i będą mieć fundusze na kolejne większe produkcje lub dodatki i aktualizacje do RP.
Można narzekać ale za te fundusze chyba tylko 11bit zrobiłby podobną lub nieco lepszą grę.
Spółka buduje swój potencjał. Zgadzam się z przedmówcą, że na wyprzedażach 33%, 50% i większych sprzeda się dużo więcej kopii niż na premierze.
Przyznam, że mnie spółka zaskoczyła nieco pozycjonowaniem na Steam.
Może warto zauważyć, że spółka podkreśla, że chodzi o sprzedaż na Steam. Nie podano ile sprzedano w innych kanałach. Można sprawdzić sobie ile pokazuje Steam w środę i będzie wiadomo czy podana 10,5 tyś dotyczy tylko Steam czy nie.
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)