Notowanie portfela #12 - 1 kwietnia 2017Zysk: 7322,60 zł (było
6567,58zł +755,02 zł)
Stopa zwrotu: +36,61% (było
+32,84%, +3,77%)
Benchmark: WIG dnia 31.03.2017 = 57911 WIG dnia 03.03.2017 = 59313 (
-1402pkt, -2,36%)
kliknij, aby powiększyćPierwszy spadkowy miesiąc dla WIGu po 3 miesiącach intensywnych wzrostów. Biorąc pod uwagę spadkową wymowę świecy miesięcznej korekta może jeszcze troche potrwać. Co ważne portfel na tle WIGu zachował się bardzo dobrze, bo urósł wbrew rynkowi o prawie 4%. Dawno takiego bicia indeksu nie było (w ostatnich miesiącach samo nadążanie za nim było już niezbyt łatwe), oby tak dalej zwłaszcza, że doszły nowe spółki.
WIG month

kliknij, aby powiększyćMamy na wykresie miesięcznym dość klasyczną pułapkę na byki. Wbrew pozorom takie rozgrywanie indeksu oznacza, że w długim terminie wzrosty powinny być kontynuowane. Nie zadziałał opór na 56 i 58k, więc jest bull trap. Spodziewam się korekty w okolice 56 000 pkt które z dawnego oporu przemienia się w wsparcie. Scenariusz bardzo głębokiej korekty w okolice wybicia (tj. 49k) uważam za mało realny (choć możliwy). Zwracam uwagę na obroty które na podażowej ostatniej świecy wzrosły, możliwe jednak że część z tego ruchu to koszyki (były 3W w marcu). Wychodzi więc wstępnie spadkowy kwiecień i wzrostowy !?? maj (ew czerwiec).
Transakcje zakończone:
kliknij, aby powiększyćTo dopiero pasywność ;) Sprzedane KSG jakoś później rosnąć nie chciało, więc przynajmniej krótkoterminowo błędu nie było:

kliknij, aby powiększyćTyle z przeszłości, warto zajrzeć jednak w przyszłość ;) czyli co trafiło ostatnio do portfela i jakie wiążę z tym plany:
TRI week

kliknij, aby powiększyćW mojej nomenklaturze tzw. sygnał typ K czyli gra korekty - pullbacka (po A i B trzeci setup który grywam, trzeci i ostatni. To odnośnie częstego pytania ile trzeba mieć setupów by zarabiać ;)). Nie udało mi się kupić tego z wybicia (up - sygnał A, wybicie z konsoli) więc poczekałem na to aż się skorekci do sensownych poziomów. Taka strategia nie zawsze przynosi rezultaty (bo czasami korekty nie ma - vide 11B na premierze TWOM), ale tutaj akurat korekta była i to dość silna. Spółka jest niestety mało płynna, więc zlecenia trochę "wiszą". Setup jednak jest bardzo obiecujący, na wybiciu były obroty, teraz znów rosną gdy prawdopodobnie skończyła się korekta. Oczywiście wybicie new high będzie potwierdzeniem słuszności analizy. Poziomy docelowe to nawet i 16,7 zł, póki co jednak 4,3 i 5 zł na drodze.
PGM week

kliknij, aby powiększyćZagranie trochę spekulacyjne i ryzykowne (już mam całą pozycję), spółka jednak wydaje się być w bardzo ciekawym miejscu. Trend zapoczątkowany z krzywego oRGRa w styczniu zeszłego roku miał podstawy w obrotach (zwłaszcza pod jego koniec obroty były naprawdę dobre). Potem przyszła konsolidacja, która wydaje się obecnie kończyć. Poziom 3 zł zadziałał jako silne wsparcie, znów pojawiły się obroty na wzrostowych świecach. Obawiam się jedynie oporu na 5,35 (to też dawne szczyty z 2014), zwłaszcza że na dziennym RSI już jest dość wysoko. Jeśli uda się sforsowac ten opór test szczytu na 6,75 wydaje się pewny. W bardzo długim terminie (wykres miesięczny)poziomy 6,7-7.0 stanowią górę potężnej bazy, której wybicie mogło by zaowocować silnym trendem wzrostowym w perspektywie nawet lat.
TPE week

kliknij, aby powiększyćWygląda to na klasykę gatunku. Trend spadkowy, konsolidacja i teraz wybicie typ A (czyli po konsoli właśnie pospadkowej). Udało się w miarę dogodnie kurs złapać (spółka duża więc i ruchy mniej gwałtowne ;)). Cel to oczywiście okolice 5 zł. Jedyne co mi się nie podoba obecnie to obroty, które na wybiciu zamiast rosnąć - spadały. RSI jednak potwierdza trend wzrostowy, możliwa ciągle korekta w okolice 3,2 (wtedy zamierzam też dobrać).
Plany na kwiecień:1. Dobranie dogodnie TRI i TPE
2. Dalsze prowadzenie pozycji na GTN i HEL (HEL powrócił do wzrostów, GTN mam nadzieję w końcu skończy korektę)
3. Poszukiwanie ew okazji zakupu/shorta.