reset napisał(a):proszę o rzetelne wyliczenie Ratingu Altman EM-Score bo inni analitycy i inne źródła podają że jest AAA !!!
a waszym zdaniem ccc nie sądzicie że spora rozbieżność???? nie wprowadzacie akcjonariuszy w błąd?
Jeśli ta sama metoda daje na dwóch kalkulatorach różne wyniki, to zaiste co najmniej jeden z nich się myli - w formule i/lub w danych wejściowych.
Zobaczmy: EM-Score = 3,25 + 6,56 x KO / A + 3,26 x ZZ / A + 6,72 x ZO / A + 1,05 x KW / Z
Który składnik Twoim zdaniem liczymy nieprawidłowo, bo zakładam że dokonałeś własnych obliczeń i podasz swój wynik?
Żeby nie było, weźmy nawet przebrzydłego Bankiera z danymi Notorii, niech już będzie ;)
www.bankier.pl/gielda/notowani...dopisałem na Paincie trzy linijki z bilansu, choć oczywiście do obliczeń potrzebna jest tylko jedna, najnowsza kolumna. Zyski zatrzymane są zerowe lub pomijalne. Tysiące też gubię bo to niczego nie zmienia.

kliknij, aby powiększyćNo i nie chce być inaczej: EM-Score = 3,25 + 6,56 x -10 / 57 + 3,26 x 0 + 6,72 x -1 / 57 + 1,05 x 35 / 22 = 3,65 czyli CCC jak nic.
Rating ściąga w dół przewaga zobowiązań krótkoterminowych nad aktywami obrotowymi, no i ujemny EBIT.
Wiem też, gdzie Twoi "analitycy" się pomylili, bo sobie w międzyczasie sprawdziłem. Tak to jest jak się księguje za duże RMki. Porozmawiaj ze spółką na temat polityki rachunkowości, bo jak dla nas to są ekwiwalentem zobowiązań, chociażby z czystej ostrożności.