PARTNER SERWISU
vpakzrpz
170 171 172 173 174
baks
152
Wpisów: 3 436
Wysłane: 22 listopada 2017 10:03:37 przy kursie: 106,00 zł
@air
nie czytasz rekomendacji i prognoz ... czy udajesz Greka ?

Rekomendacje wycen akcji są budowane na podstawie oczekiwań zysków/przychodów ... a oczekiwania średnio za kwartał były dużo wyższe - stąd podniesienie reko dla CDP przed analityków.
Spółka pokazuje kolejny okres wyniki słabsze niż się spodziewano.
A teraz są one dużo słabsze niż się spodziewano.
35,73 mln zł (konsensus: 41,9 mln zł)
Słabość widać teraz dużo lepiej nie będzie w najbliższych kwartałach.
CP i inne odjechały w dal, Gwint się opóźnia już ponad rok .... gdzie te góry pieniędzy z rekomendacji a także planów rozwojowych spółki.
Plan do 2022 jest nieaktualny ... raczej.
Chyba, że zatrudnią 500 kolejnych "niewolników".

Szkoda mydlenia oczu ... wycena znacznie różni się niż rok temu - więc chyba dużo się mylisz porównując do ubiegłorocznych a nie do oczekiwań.
Boli porażka firmy ... ale musi boleć aby zrozumieć fakty.
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
Edytowany: 22 listopada 2017 10:06

aircanada15
PREMIUM
289
Wpisów: 1 947
Wysłane: 22 listopada 2017 10:25:47 przy kursie: 106,00 zł
Haha niszczysz baks po prostu.
"Boli porażka firmy" - jaka znowu porażka ?
Dla twojej informacji, poprzednie okresy kończyły się wynikami znacznie powyżej konsensusów. Teraz analitycy przeszacowali...
Najważniejszy wniosek z tego ja wyciągnąłem już jesienią 2015: zmienność wyników CDR nakazuje ostrożność w prognozach, które często znacznie odbiegają od rzeczywistych danych.
Tymczasem upłynął kolejny rok od premiery W3 i firma zdecydowanie okrzepła, dodatnie przepływy finansowe ciągle na świetnym poziomie.
Dzisiejsze komentarze zarządu odnośnie najbliższych planów są/będą zdecydowanie ważniejsze niż te nietrafione przychody i zysk.

Leszczor
1
Wpisów: 141
Wysłane: 22 listopada 2017 10:38:23 przy kursie: 106,00 zł
Baks, poczytaj trochę uważniej, bo szerzysz nieuzasadnione czarnowidztwo.

Najlepszy 3-ci kwartał w historii GOG-a:

stooq.com/n/?f=1207188&sea...
i fragment:
"Gwint" był najważniejszym produktem III kw. w segmencie GOG.com. Przychody ze sprzedaży tego segmentu wyniosły ponad 33 mln zł czyli o ponad 40% więcej niż w analogicznym okresie roku ubiegłego, dzięki czemu był to najlepszy przychodowo trzeci kwartał w historii GOG-a, podkreśliła też spółka."

I jeszcze dalsze newsy:
stooq.com/n/?f=1207191&sea...

Konferencja władz spółki jutro o 11-tej wave
Edytowany: 22 listopada 2017 10:39

win1248
0
Wpisów: 529
Wysłane: 22 listopada 2017 10:38:26 przy kursie: 106,00 zł
Sensacją jest wg mnie to, że spółka pierwszy chyba raz w historii nie pobiła konsensusu. Chociaż i tak ustawili jej nisko poprzeczkę mając w pamięci ostatni kwartał.

Leszczor
1
Wysłane: 22 listopada 2017 10:43:15 przy kursie: 106,00 zł
Ale i tak zysk ładny, a my kruszymy kopie o konsensusy. Pamiętajmy, że 3Q 2016 był siłą rzeczy wysoką bazą dla obecnego bo był "premierowy".

baks
152
Wysłane: 22 listopada 2017 12:06:08 przy kursie: 106,00 zł
aircanada15 napisał(a):
Haha niszczysz baks po prostu.
"Boli porażka firmy" - jaka znowu porażka ?
Dla twojej informacji, poprzednie okresy kończyły się wynikami znacznie powyżej konsensusów. Teraz analitycy przeszacowali...
Najważniejszy wniosek z tego ja wyciągnąłem już jesienią 2015: zmienność wyników CDR nakazuje ostrożność w prognozach, które często znacznie odbiegają od rzeczywistych danych.
Tymczasem upłynął kolejny rok od premiery W3 i firma zdecydowanie okrzepła, dodatnie przepływy finansowe ciągle na świetnym poziomie.
Dzisiejsze komentarze zarządu odnośnie najbliższych planów są/będą zdecydowanie ważniejsze niż te nietrafione przychody i zysk.

Trudno ocenić inaczej to co ma miejsce
Jak może nie wiesz spółki ocenia się przyszłościowo.
W3 już teraz ma coraz mniejsze znaczenie .... co widać.
Spółka i notowania rosły pod oczekiwania coraz wyższych przychodów - co sugerowała sama spółka )nie wprost) ale mówiąc o oczekiwanych dużych przyrostach sprzedaży .... a efektów brak i nie widać na horyzoncie tej wielkiej kasy.
Może warto przypomnieć, że CP nie jest gwarantowanym hitem większym od W3 ... co więcej może się sprzedać słabiej.
To przecież zupełnie nowa marka.
Mówienie o sukcesie nie widząc nawet bety gry jest kuriozalne.
Tym bardziej, że spółka twierdzi, że kampania marketingowa będzie krótka.
Albo nie liczą na dużą sprzedaż albo znów ściemniają tak jak z kosztami W3 .... mówili o 100mln a wydano grubo ponad 300mln całościowo.
Nowej marki nie da się wypromować bez dużych bilbordów wiszących długo i dużej kasy oraz wielu artykułów w mediach.
Dlaczego tak znana marka jak Wiedźmin miał plakaty w każdym większym sklepie. Przecież "nie było to potrzebne" dla takiego tytułu.
Albo nie wiesz jak to funkcjonuje albo uważasz, że w tym przypadku CP prawidła nie mają zastosowania.
Obudź się ze snu.
Nie piszę, że W3 był porażką ale oczekiwania sukcesu od CP są dużo większe jak piszą wszyscy akcjonariusze.
A z czego ma się wziąć ten sukces..... ?
Z cichej krótkiej reklamy ?
Zobacz sobie bez silnego marketingu większość nawet świetnych gier przepada w przypadku gdy dev nie ma kasy na duży marketing.
Wydanie świetnego W3 nie gwarantuje jeszcze większego sukcesu. Gracz musi zostać od nowa przekonany.
Jak widzę dyskusja jest jałowa. Ty wiesz swoje ale real jest jaki jest.
Nie twierdzę, że CP nie będzie giga sukcesem. Twierdzę jednak, że na razie gry prawie nie ma i trudno oszacować kiedy będzie. Być może gracze zapomną o nim zanim się ukaże.

FR
FR
0
Wpisów: 2
Wysłane: 22 listopada 2017 13:08:02 przy kursie: 106,00 zł
18 mln zainwestowane w cyberpunka a na koncie bankowym o 55 mln zl wiecej niz 3 msc temu. Dobry bufor dla tajemniczej inwestycji. Myle ze przy najblizszym trailerze CP2077 pare osob sie posika

lesgs
38
Wpisów: 907
Wysłane: 22 listopada 2017 14:31:09 przy kursie: 106,00 zł
@air napisał:

"Dzisiejsze komentarze zarządu odnośnie najbliższych planów są/będą zdecydowanie ważniejsze niż te nietrafione przychody i zysk."

Niestety, zauważyłem, że im większy zawód w sprawozdaniu, tym słodsze komentarze ze strony zarządów. Zawsze musi być jakaś optymistyczna nutka ("to co, że brakuje jednego koła w traktorze, zostały przecież jeszcze trzy!!"). Nie pierwszy, i nie ostatni to raz.

Informuję, że jestem zaangażowany w akcje, dla których oferowane są kontrakty, oraz w kontrakty na takie akcje. Pomimo zachowania staranności, moje wypowiedzi dotyczące tych walorów mogą nie być neutralne.
Edytowany: 22 listopada 2017 14:31

baks
152
Wysłane: 23 listopada 2017 10:48:46 przy kursie: 104,80 zł
@legs
Doskonałe podsumowanie nastrojów na walorze ....Angel

Trzeba przyznać, że większość Zarządów stosuje taką samą taktykę "słodzenia" ale jest pewna granica ściemy. Tyle, że aby dostrzec tą granicę trzeba zdjąć różowe okulary zanim same spadną - bo jak już spadną to ta "szczena" opadnie wielu zanim jeszcze zobaczą tego trailera.

Też trzymam kciuki za CP bo jego sukces pociągnie wszystkie spółki w górę zarówno te które coś produkują w realu jak i te produkujące tylko akcje....Angel
Więc sam na tym także skorzystam pośrednio .... jednak niech on zacznie być robiony a niech nie "robią tylko w konia" akcjonariuszy. Wygląda to teraz dokładnie tak jak na Arti przy IPO .... wypchnąć maksymalną ilość własnych akcji "naiwnym".
Wygląda na maksymalne pompowanie kursu (podtrzymywanie) pod co pytam ?
Czy boją się ewakuacji fundów czy może ktoś sam chce sprzedać ?
Jeśli są problemy i potrzebna jest "rekonstrukcja" składu - wymiana części zarządzających i lub uzupełnienie załogi to powinni otwarcie powiedzieć.
Dużo lepiej by wyglądało gdyby zakomunikowano coś takiego. Prace nad produkcją CP zbliżają się do finiszu ale potrzebujemy dodatkowych pracowników z wysokimi kompetencjami. Ponadto w najbliższym czasie rozbudujemy zespół produkcyjny drugiej gry, której produkcja nabiera tempa.
Zupełnie inaczej by to odebrano.

Podsumowują wypowiedź można to jeszcze rozwinąć.

Zostały jeszcze 3 koła ale nawet jeśli pracownicy zabiorą ze sobą wszystkie pozostałe koła to i tak pozostanie nam buda gdzie można będzie się schronić np. przed deszczem.

Mam nadzieję, że nie obudzicie się za 2 lata z ręką w nocniku i znacznie niższym kursem.
Trzymam kciuki za powodzenie także dla własnego interesu.....Think Tylko, że w perspektywie 2 lat lider może się zmienić ... np po wejściu Techlandu...Think

aircanada15
PREMIUM
289
Wpisów: 1 947
Wysłane: 23 listopada 2017 12:38:27 przy kursie: 104,80 zł
Moglbys baks wyjasnic o co wlasciwie Ci chodzi ? Bo poki co wyglada jakbys zostal forumowym emisariuszem portalu "Sensacje HR w polskim game-devie".
Firma nie wypelnia deadlinow, ktore jej wyznaczyles prywatnie czy jak ?

Leszczor
1
Wysłane: 23 listopada 2017 13:22:54 przy kursie: 104,80 zł
Baks faktycznie zawziął się na CDR i stara się doszukiwać negatywów.
A może przyczyna jest bardzo prozaiczna - chciałby mieć więcej tej spółki w portfelu akcyjnym, ale marzą mu się dużo niższe poziomy zakupu ? Think
Swoją drogą, to dość ostrożnie ferowałbym opinie o "maksymalnym pompowaniu kursu (podtrzymywaniu)".
Kurs, moim skromnym zdaniem, wraca tam gdzie absurdalnie spadł wskutek trudnych do sprawdzenia i wycenienia plotek jakiegoś YouTubera oraz wraca do poziomów, z których przesadnie spadł w chwilowej panice "na wszelki wypadek" z powodu niezłych zysków, odrobinę niższych od konsensusu d'oh!
Obydwa te "powody" były dość mocno naciągane, jako zapalnik spadków, co zresztą widać było po prędkości i sile odbicia z intradayowych dołków w obu przypadkach.

Ponadto kurs nie wydaje się jakoś specjalnie wysoki, jeśli do "zwykłej" wartości księgowej doda się wartość intelektualną i cały potencjał twórczy kilkuset pracowników firmy. Wówczas rzeczywista C/WK nie będzie już tak wysoka, jak ta "oficjalna" Not talking
Edytowany: 23 listopada 2017 13:25

Leszczor
1
Wysłane: 23 listopada 2017 13:54:22 przy kursie: 104,80 zł
Niestety nie mogę już edytować poprzedniego posta, dlatego dodaję tu małą erratę, gdyż miało być oczywiście "kurs [...] wraca tam, skąd absurdalnie spadł", zamiast "kurs [...] wraca tam, gdzie absurdalnie spadł" wave
Edytowany: 23 listopada 2017 13:56

GRAF78
93
Wpisów: 1 574
Wysłane: 23 listopada 2017 14:30:50 przy kursie: 104,80 zł
Wiem że spółka z troche innej branży ale obecnie CDR ma giełdową wartość trzy razy większą od Asseco Poland.
W3 wyszedł w 2015 a Cyberpunk 2077 wyjdzie pewnie w 2020 -> 5 lat później.

Leszczor
1
Wysłane: 23 listopada 2017 17:22:07 przy kursie: 104,80 zł
Ciekawy komentarz analityka w trakcie dzisiejszej sesji:
www.stockwatch.pl/wiadomosci/w...

I fragment, z którym najbardziej się zgadzam:

"[...]na wykresie sytuacja prezentuje się całkiem przyzwoicie. Środowe mocne spadki na otwarciu, które sprowadziły notowania poniżej psychologicznej bariery 100 zł, zostały przez inwestorów wykorzystane do kupna akcji. Był to już drugi raz w tym miesiącu, gdy zejście poniżej tego wsparcia skutkowało zakupami. To je istotnie wzmacnia. Stąd też teraz okolice 100 zł powinny teraz stanowić bazę pod przyszłe wzrosty.[...]"
Edytowany: 23 listopada 2017 17:22

Silverr
PREMIUM
1
Wpisów: 178
Wysłane: 23 listopada 2017 18:08:10 przy kursie: 104,80 zł
baks napisał(a):
@legs
Doskonałe podsumowanie nastrojów na walorze ....Angel

Więc sam na tym także skorzystam pośrednio .... jednak niech on zacznie być robiony a niech nie "robią tylko w konia" akcjonariuszy. Wygląda to teraz dokładnie tak jak na Arti przy IPO .... wypchnąć maksymalną ilość własnych akcji "naiwnym".

Piszesz o IPO Optimusa, przejęciu Optimusa przez CDR czy jeszcze o czym innym? Bo nie bardzo rozumiem do czego tu pijesz. Zarząd nie sprzedaje akcji, co może świadczyć o ich wierze w to, że spółka będzie wyceniana jeszcze wyżej. Po tak spektakularnych wzrostach jakie miały tu miejsce nie jednego by kusiła realizacja zysków i sprzedaż przynajmniej części posiadanych udziałów.

vladinho
45
Wpisów: 859
Wysłane: 23 listopada 2017 18:29:38 przy kursie: 104,80 zł
GRAF78 napisał(a):
Wiem że spółka z troche innej branży ale obecnie CDR ma giełdową wartość trzy razy większą od Asseco Poland.

A ja trochę odwrócę kota ogonem :)
Zobacz jak wielu graczy zadowolonych jest z W3, a teraz podaj mi jakąś firmę, jakąkolwiek, która zadowolona jest z wdrożenia systemu przez Asseco :)

Leszczor
1
Wysłane: 23 listopada 2017 18:43:17 przy kursie: 104,80 zł
@vladinho, celne porównanie blah5

Dodam jeszcze, że w akcjonariacie CDR jest tak wiele instytucji typu OFE i TFI, że to też świadczy o ich nie tyle wierze, co prognozach opłacalności takiej inwestycji - chyba wszyscy zarządzający tymi funduszami nie mogą się mylić ? dontknow

baks
152
Wysłane: 23 listopada 2017 22:07:25 przy kursie: 104,80 zł
Leszczor napisał(a):
Baks faktycznie zawziął się na CDR i stara się doszukiwać negatywów.
A może przyczyna jest bardzo prozaiczna - chciałby mieć więcej tej spółki w portfelu akcyjnym, ale marzą mu się dużo niższe poziomy zakupu ? Think
Swoją drogą, to dość ostrożnie ferowałbym opinie o "maksymalnym pompowaniu kursu (podtrzymywaniu)".
Kurs, moim skromnym zdaniem, wraca tam gdzie absurdalnie spadł wskutek trudnych do sprawdzenia i wycenienia plotek jakiegoś YouTubera oraz wraca do poziomów, z których przesadnie spadł w chwilowej panice "na wszelki wypadek" z powodu niezłych zysków, odrobinę niższych od konsensusu d'oh!
Obydwa te "powody" były dość mocno naciągane, jako zapalnik spadków, co zresztą widać było po prędkości i sile odbicia z intradayowych dołków w obu przypadkach.

Ponadto kurs nie wydaje się jakoś specjalnie wysoki, jeśli do "zwykłej" wartości księgowej doda się wartość intelektualną i cały potencjał twórczy kilkuset pracowników firmy. Wówczas rzeczywista C/WK nie będzie już tak wysoka, jak ta "oficjalna" Not talking

Negatywów nie trzeba szukać .... bo widać je o ile nie ma się różowych okularów.
Nie interesują mnie akcje CDP mam inne spółki o większym potencjale a tutaj tego brak w najbliższych latach.
Znam nieco spółkę bo zarobiłem swego czasu przyzwoitą kasę ale od premiery W2 na XBOX spółka stała się zbyt spekulacyjna jak dla mnie i dałem sobie spokój. Nie lubię gdy kurs ustalają niemal wyłącznie fundy. Takie miałem zdanie. Fakt mogłem zarobić więcej na tej spółce. Ale wyjście nie było błędem bo na innych zarobiłem x2 tego co byłoby na CDP. Tak więc rozczaruje Cię nie jest to mój cel inwestycyjny.
A życie "bez obciążenia" tymi akcjami pozwala mi patrzeć bardziej trzeźwo na sytuację.
Martwi mnie spółka i jej wpływ na branżę. Dramatyczne błędy w zarządzaniu widać na kilometry.
Nie przesądza to o braku sukcesu CP. Tylko perspektywa bardzo się oddaliła a sama spółka "psuje rynek pracy". Choć jak mówią nieoficjalnie ludzie z otoczenia jest to szansą innych na pozyskanie doświadczonych ludzi.
Jednak takie zamieszanie nie służy nikomu.
Jednak patrząc na to realnie w takich spółkach i w ogóle w branży programowania trudno jest pogodzić interes pracownika i firm. Przyznam nie zazdroszczę Prezesom. Jest to jednak tylko wychylenie wahadła płacowego. Przez lata pracodawcy dyktowali niemal żebracze pensje teraz jest odreagowani i uzdrowienie sytuacji. Spółki muszą jakoś pogodzić wodę z ogniem. To dość trudny egzamin dla Zarządów nie wszyscy sobie z tym poradzą. Pozostaje emitowanie dla tych którzy nie dadzą rady.
Za CDP trzeba trzymać kciuki bo ma zbyt duży wpływ na całą branżę.
Nie tylko krytykuję spółkę próbuję także podsuwać do dyskusji rozwiązania jakie widziałbym z tej sytuacji. Poczytaj moje wypowiedzi....Think
Czas chyba aby Zarząd CDP także zaczął szanować załogę .... w innym wypadku CP może nigdy nie powstać.
Trzymajmy kciuki wszyscy aby im się udało.... !!!Angel

baks
152
Wysłane: 23 listopada 2017 22:17:08 przy kursie: 104,80 zł
vladinho napisał(a):
GRAF78 napisał(a):

A ja trochę odwrócę kota ogonem :)
Zobacz jak wielu graczy zadowolonych jest z W3, a teraz podaj mi jakąś firmę, jakąkolwiek, która zadowolona jest z wdrożenia systemu przez Asseco :)

Ale jeśli Asseco "wcisnęło" komuś swój soft to ma zapewnione "tantiemy" (opłaty) za serwisowanie itp. Jest więc w lepszej sytuacji niż CDP który sprzedał raz i może kilka DLC.
Asseco ma zagwarantowane przychody przez wiele lat i rozszerza obszar działania. Przejmuje firmy konkurencyjne które ucierpiały w kryzysie powiększając swoją bazę klientów.
To trochę jak perpetummobile. Oczywiście do czasu aż zarządzający spółką popełni jakieś kardynalne błędy. Nie obserwuję zbyt dokładnie Asseco ale na razie rozwijają się liniowo.

A wracając do Twojego pytania ... nie szukajmy za daleko ...... czy ty znasz kogoś kto byłby całkowicie zadowolony z działania systemu Windows ...
Tak samo wygląda sytuacja z innymi programami.
Wybrałeś chyba zły przykład ....Angel

vladinho
45
Wpisów: 859
Wysłane: 23 listopada 2017 22:58:06 przy kursie: 104,80 zł
nie, to Graf wybrał zły przykład, a dlaczego - to napisałem w poprzednim poście. To Asseco coraz trudniej zdobywać klientów a tych co już mają to mogą stracić, właśnie ze względu na opinię jaką sobie wyrobili na rynku.
To o czym Baks piszesz nie ma związku, rynek uważa CDR za symbol wysokiej jakości produktu - potwierdzony i dlatego wycena jest taka a nie inna, bo ta wysoka jakość zwiększa prawdopodobieństwo odniesienia sukcesu w przypadku Cyberpunka.
To jest ten sam czynnik, który działa na rynek w przypadku 11 bit (aż dziwne,że muszę to Tobie tłumaczyć), kompetencje zarządu, wysoko postawiona poprzeczka, ambicje, coś co pozwoli utworzyć produkt nietuzinkowy na skalę światową.

Edytowany: 23 listopada 2017 23:00

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE CDPROJEKT
  • Sesja pod znakiem decyzji RPP i danych z USA, w grze Allegro, Vercom i Asseco
    Sesja pod znakiem decyzji RPP i danych z USA, w grze Allegro, Vercom i Asseco

We wtorek giełda w Warszawie wykonała zdecydowany zwrot w górę i wybroniła się przed 5. spadkową sesją z rzędu. W środę strona popytowa idzie za ciosem i ale finalnie o losach całej sesji i tak najprawdopodobniej zdecyduje reakcja na decyzję RPP i na dane z rynku pracy w USA. W centrum uwagi są dziś Allegro, Vercom i Asseco Poland.

• 10 mocnych spółek na wrzesień wg BM BNP Paribas
    10 mocnych spółek na wrzesień wg BM BNP Paribas

We wrześniowej odsłonie portfela BM BNP Paribas analitycy stawiają na dotychczasowe spółki, czyli liderów i czołowych graczy w swoich branżach. Oto jak oceniają wyniki za II kwartał poszczególnych top picks i ich perspektywy.

170 171 172 173 174

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,417 sek.

wnfigabf
vwjohmmj
yklotqis
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
reqeuqqm
dzsrlubf
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat