GRAF78 napisał(a):Utnapisztim napisał(a):Też mi się wydaje że to przesada. Wystarczy 9 dni w TOP3 jak w przypadku TWOM.
W dniu premiery TWOM 11Bit była wyceniana na 20mln, a obecnie na 471mln czy wystarczy nie wiem?
Po tych 9 dniach to było ca 60 mln wyceny, po kolejnych kilkunastu dniach już ca 150 mln. Teraz jeszcze mają 30 mln na kontach. Ale rzeczywiście, jako że wyceny DM-ów zakładają sprzedaż na poziomie TWOM może to być za mało dla takiej kapitalizacji, baks zwrócił na pewną rzecz uwagę, a mi jakoś to umknęło:
baks napisał(a):Aby sprzedać za tą samą wartość FP wypadnie 4,5-5 tyś na dzień przez pierwsze 6 tygodni czyli jakieś 160-180tyś
Innymi słowy podobny okres w Top3 może oznaczać dla FP wyraźnie niższą sprzedaż niż miał TWOM. Tu potrzeba będzie raczej co najmniej kilkunastu dni, a że praktyce liczą się głównie weekendy to mówimy chyba o co najmniej 4 kolejnych weekendach w Top3.
Dla przypomnienia miejsca They Are Billions w Top10 w pierwszych tygodniach:
I. 6 (niepełny tydzień sprzedaży)
II. 3 (początek wintersale z przecenionym GTA5 na drugim)
III. 5 (wintersale z przecenionymi GTA5 na drugim i Divinity Original Sin 2 na czwartym)
IV. 3 (koniec wintersale z przecenionym GTA5 na drugim)
V. 2
Czyli gdyby nie Wintersale byłoby 5 kolejnych weekendów w Top3. Obecnie po ponad 6 tygodniach sprzedaży 457k kopii wg steamspy (z tego większość w promocyjnej cenie 22,49) czyli pewnie przynajmniej 30-40% więcej niż TWOM (który wg mnie w podobnym okresie mógł sprzedać ok. 350k kopii). Ze względu jednak na spodziewaną dużo wyższą cenę Frostpunk będzie musiał powtórzyć miejsca zajmowane przez They Are Billions żeby dorównać wynikowi sprzedażowemu TWOM z 2014r.
Czyli 4-5 tygodni w TOP3.
Zatem to co napisał rubik:
rubik napisał(a):Jeśli gra będzie przez miesiąc w TOP5 to bez wątpienia będzie spory sukces ale takiego chyba oczekujemy.
nawet jeśli jest przesadą to wcale nie aż tak dużą jak początkowo mi się zdawało.