PARTNER SERWISU
nstjojfs
63 64 65 66 67
fre0n
0
Wpisów: 127
Wysłane: 17 kwietnia 2018 09:45:35
mysiauek napisał(a):
Odwołanie zarządu i poszczególnych osób - trochę późno.
Czekamy na wyniki i scenariusz z obligacjami. Na razie wygląda na to, że wszyscy chcą ratować spółkę.

Czy przy bieżącej cenie można już traktować spółkę jako okazje (bardzo) długoterminową? Oczywiście,patrząc przez pryzmat ryzyka, na procentowy udzial w portfelu czy spekulacje.

raczej nie ponieważ:
- brak dokapitalizowania i sensownych kroków przez właściciela równa się z brakiem zgody KNF na odwieszenie
- odwrotna sytuacja po odwieszeniu kurs akcji może pójść trochę do góry

zawieszenie jest bez terminu także tutaj ciężko stwierdzić co będzie a po odwieszeniu na pewno X osób będzie chciało wyjść z spółki za każdą cenę.

konkretne ruchy i informacje mogłyby dać przesłanki do podejścia inwestycji długoterminowej.

_olo_
30
Wpisów: 690
Wysłane: 17 kwietnia 2018 09:57:27
Wydaje mi się, że żadne wierzące decyzje nie zapadną, bo nowy tymczasowy prezes musi zorientować się co się dzieje w spółce. Teoretycznie walne rozpoczęło się 28.03.2018r. więc + 30 dni tj. ok 28.04.2018r. i na tak długo wg mnie mogą przesunąć jeszcze walne a w tym czasie może opublikują raport.

Czy ktoś wie kogo Abris wprowadził do zarządu jak został głównym akcjonariuszem?

Ciekawe czy ci którzy odeszli znajdą gdzieś zatrudnienie?

Jeszcze SII dorzuca swoje:
SII
Cytat:
Oprócz tego, SII przesłało do Komisji Nadzoru Finansowego wniosek o możliwie jak najszybsze przeanalizowanie zaistniałej sytuacji oraz wydanie publicznego oświadczenia na temat wyników przeprowadzonych analiz. Dodatkowo stowarzyszenie zwróciło się do KNF z wnioskiem o weryfikację, czy nie doszło w tym przypadku do manipulacji informacją.
Edytowany: 17 kwietnia 2018 10:16

win1248
0
Wpisów: 529
Wysłane: 17 kwietnia 2018 09:58:18
Moim zdaniem cała sytuacja może mieć negatywny wpływ na innych windykatorów i możliwości pozyskiwania finansowania z obligacji. Rynek może mieć dość windykatorów jak kiedyś deweloperów po Gancie.
W listopadzie best nie dał rady za jednym zamachem uplasować 60 mln i musiał podnieść marżę i wydłużyć zapisy ostatnio żeby domknąć 30 mln. Jednak jego zadłużenie też rośnie, a w pierwszym kwartale nic nie kupił - zaciągnął hamulec jak getback, we Włoszech się też wycofał, żeby nie wejść na minę.

Kruk ma pod tym względem swobodę, bo ma finansowanie bankowe nisko oprocentowane, ale jego obligi też myślę schodziłyby mniej chętnie.

A na getbacku mamy sytuację dobry car - źli bojarowie. Odrzedł zły kosiu z anią kłamczuszką i od tej pory wszystko będzie dobrze, abryś zrobi porządek.
Edytowany: 17 kwietnia 2018 10:00

Nanako
6
Wpisów: 201
Wysłane: 17 kwietnia 2018 10:25:59
Na pewno zmiany we władzach to pierwszy ruch - zgodny i oczekiwany przez wszystkich zaangażowanych.

Teraz tak naprawdę brakujące ogniwa:

1) Jasne przedstawienie sytuacji spólki i określenie ile pieniędzy potrzeba, czy są wstanie tylko pozyskać i jak.
2) Do potwierdzenia 1 - należałoby opublikować raport. Dobry roczny + dobry za IQ pokazujący, że firma pracuje, a problem to tak naprawdę o 1-2 zakupy za dużo.
3) Zamknięcie sprawy emisji najlepiej z możliwe szybkim przedstawieniem ceny tej emisjii.

Najzabawniejsze będzie to jak się za chwile okaże, że w spółce wcale nie jest jakoś źle, że Arbis przejął obie emisje za grosze, a pieniądze poszły na wykup obligacji własnych za bezcen....

win1248
0
Wysłane: 17 kwietnia 2018 10:32:35
Nie będzie żadnej emisji. Kto miałby ją objąć? NN, które do końca wierzyło też w końcuwyszło co oznaczało, że tnie straty - bo wejście w emisję to byłoby uśrednianie w dół.
Teraz jest tylko kwesta ile da się odzyskać w procesie restrukturyzacji, szczególnie ludzikom nabitym w butelkę, którym sprzedano obligi.

fre0n
0
Wysłane: 17 kwietnia 2018 10:35:26
także sądzę żę emisja to już temat archiwum na chwile obecną.

jedyna opcja na przetrwanie bez restrukturyzacji etc to według mnie dofinansowanie od Arbis

ewentualnie plus dogadanie się z głównymi posiadaczami obligacji na przesunięcie terminu/wydłużenie spłat.

Nanako
6
Wpisów: 201
Wysłane: 17 kwietnia 2018 10:54:14
Dlaczego archiwalny, Arbis wprowadził teraz ludzi, którzy dokładnie zraportują sytuacje. Jeśli będzie perspektywa to nie widzę powodu, żeby Arbis objął całość emisji po akceptowalnej i wymaganej do posprzątania kwocie.

fre0n
0
Wysłane: 17 kwietnia 2018 11:00:01
nikt oprócz Arbisu tego nie obejmie raczej

obecnie mają 60%
emisja 20 mln
emisja 50 mln
w tym przypadku mieli by zbyt duże zaangażowanie (wezwanie itp)

Nowy prezes nie będzie komentował szczegółowo sytuacji spółki. Najbliższe dni poświęci na zapoznanie się ze stanem faktycznym w firmie. Przyznał, że dla niego nowa rola również jest zaskoczeniem.

Na otwarciu głos zabiera p.o. prezesa. Prowadzący zapowiedział, że nie będzie dyskusji na temat poniedziałkowych wydarzeń

czyli znowu nic się nie dowiemy, ciekawe że RN kompletnie nic nie wiedziała co się dzieje

win1248
0
Wysłane: 17 kwietnia 2018 11:00:10
Gdyby to zrobili jak piszesz, to byłby bardzo ładny gest, ale oznaczałoby to , że nie są funduszem ,a instytucją charytatywną. Jaki oni mają interes w spłacaniu komuś długów, jak taki dług w procesie restrukturyzacji może im zostać darowany w dużej części (strzyżenie) a w skrajnym przypadku w ogóle nie będą musieli go oddawać.

mindek
0
Wpisów: 1 107
Wysłane: 17 kwietnia 2018 11:09:47
w sprawie get backu kilka rzeczy mnie interesuje przede wszystkim. czy kasa z abrisu weszła do spółki bez specjalnych uprawnień. wtedy abris będzie nadal walczył o spółkę.

uchwała o emisji przejdzie, teraz wszyscy na wza są pod ścianą i nie chcą upadłości tylko kontynuacji. wrta więc trzymać cash na rachunku i w odpowiednim momencie kupić czy to obligi czy akcje. już po emisji akcji. nie ma się co wychylać, lepiej zapłacić drożej ale bezpieczniej.

lesgs
38
Wpisów: 907
Wysłane: 17 kwietnia 2018 11:23:03
Emisje mogą sobie być. Ważna jest uchwała o objęciu tych akcji - a tego się łatwo nie dowiemy.

jankowski90
0
Wpisów: 32
Wysłane: 17 kwietnia 2018 12:11:25
Czytając relację z Walnego odnoszę wrażenie, że p.o. Prezesa nie jest w stanie odpowiedzieć na żadne pytanie. Akcjonariusze nie wiedząc co się dzieje w spółce i jakie są plany władz mają jednocześnie decydować o dokapitalizowaniu poprzez emisję. Jeśli da się coś zrobić źle w relacji z akcjonariuszami to w przypadku GBK to już zostało zrobione.
Zorganizowanie Walnego w tym terminie i tych okolicznościach również świadczy, że interes akcjonariuszy jest bardzo nisko na liście władz spółki. Zasadne byłoby przygotowanie się na pytania, które mogą paść i padają na spotkaniu.
Słusznie pretensje są kierowane także do RN, której rola jest bliżej nieznana. Czy nie powinni w imieniu odwołanego Zarządu być w stanie odpowiedzieć na pytania akcjonariuszy?

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 244
Wysłane: 17 kwietnia 2018 12:15:24
Teraz Abris zbada finanse spółki. Określi ile musi włożyć. Wpłaci minimalną kwotę za którą obejmie maksymalnie dużo akcji za minimalną cenę. Sanacja potrwa kilka lat.

Bedzie promocja na pakiety wierzytelności GetBack-a. Niestety nie mam firmy która działa w branży. :)

Elderion
0
Wpisów: 21
Wysłane: 17 kwietnia 2018 13:18:38
1ketjoW napisał(a):

Widzisz, Getback płacił więcej za nabywane portfele wierzytelności, bo twierdził, że je efektywniej będzie windykował. Inkaso przeczy temu twierdzeniu z założenia. Sprzedajesz zakupione wierzytelności i kto inny je windykuje. Nie ma więc mowy o efektywniejszej windykacji niż konkurencja. Teraz zastanówmy się jak Getback wyliczał swoje 20% więcej niż zakładał z portfeli wierzytelności jakie kupił. Skoro więcej windykował to rozumiem, że miał więcej gotówki niż zakładał i to o 20% więcej. Za 3 kwartał 2017 r. odzyski wyniosły ca 360 mln zł. 20% więcej to ca 72 mln.

W inkaso nic nie sprzedajesz. Dlatego właśnie to się nazywa inkaso. Resztę opisałem już w poprzednich postach.

1ketjoW napisał(a):

Nie twierdzę, że nie ma sensu. Twierdzę, że nie ma sensu twierdzenie Prezesa Getback-a, że windykuje się efektywniej niż konkurencja i sprzedawanie portfeli wierzytelności jednocześnie aby poprawić swój cash flow.

j.w.

1ketjoW napisał(a):

Generalnie nie widzę większego sensu w startowaniu w przetargu na zakup wierzytelności jeżeli nie mam powyższych elementów w organizacji. To jak mam zamiar windykować. Musze kogoś znaleźć kto kupi mój portfel wierzytelności. Ryzykowne podejście jak dla mnie z punktu widzenia operacyjnego. Mogę nikogo nie znajdować za cenę która mnie satysfakcjonuje i środki nie pracują. Lokali windykatorzy wiedzą, że nie mam struktur i ile mniej więcej zapłaciłem. Kokosów na tym raczej nie zrobię jako firma.

Nikt nie kupuje portfela. Startowanie w przetargu ma sens, ale wiąże się z ryzykiem.

Obawiam się, że kompletnie mylisz typy oraz etapy windykacji. W jakiś magiczny sposób powiązałeś inkaso z windykacją sądową oraz komornikiem, co nie ma sensu. Nie wiem jakie masz doświadczenia z windykacją, więc może ostatni raz, krótko: windykacja dzieli się na kilka etapów, nie musi być sekwencyjna, można przechodzić pomiędzy etapami, niektóre pomijać oraz wracać do nich wielokrotnie. Co do zasady można uznać, że są 2 tryby:
1. Polubowna
2. Sądowa
Pierwsza jest to "miękka" windykacja - call center, jakiś terenowy jedzie, ugody, list, nic strasznego. Same przyjemne rzeczy. Druga jest gorsza, ponieważ wchodzi sąd, komornik (a z nim negocjuje się gorzej niż z call center) oraz kancelaria prawna. Możliwe, że to z ostatniego powodu wydaje Ci się, że inkaso jest związane z komornikiem i sądem, chociaż wcale nie musi być. Duże firmy mają własne kancelarie, które strukturalnie są autonomicznymi spółkami. Firmy windykacyjne (te duże) ogólnie mają strasznie pokręcone struktury, nie tylko przez dużą ilość funduszy wchodzących w skład grupy. Nie będą wchodził w szczegóły, ale nie ma nic dziwnego w tym, że najpierw dostaniesz propozycję ugody od Getback z ładnym logo, a później wezwanie do sądu z innym logo. Logo kancelarii należącej Getback lub ewentualnie świadczącej usługę na rzecz Getback. To natomiast w żaden sposób nie koliduje z oferowaniem ugody (w liście z logo Getback)! Ba! Nie ma nic dziwnego w sytuacji, w której jedna sprawa obsługiwana jest już przez komornika, a druga jeszcze przez miłą panią z call center, która proponuje pomoc w wyjściu ze spirali zadłużenia.;) Uzyskanie od klienta ugody (niezależnie od pozostałych rzeczy) jest bardzo korzystne dla firmy windykacyjnej. W momencie, gdy podpiszesz ugodę, przestaje mieć znaczenie zadłużenie początkowe (kwota, terminy przedawnienia) a ma znaczenie jedynie ugoda. Technicznie oznacza to, że udało Ci się wydłużyć czas prowadzenia działań o 10 lat.*

Dalej piszesz o wzięciu kosztów na etapie wyceny portfela. Obawiam się, że koszt można pominąć w tym równaniu, ponieważ ponosisz go operacyjnie jako spółka, a to jest niezależne od ceny, którą zapłacisz za portfel. Ma to wpływ na stopę zwrotu i cenę, którą chcesz zaoferować za portfel, a nie na wartość portfela jako taką.

W mojej ocenie nie spięła im się płynność. Były prezes to showman, który dostał do zbudowania start-up na dużym lewarze i mocno konkurencyjnym rynku, więc snuł wizje i bagatelizował problemy. Co miał zresztą zrobić?:) Spółka przyjęła agresywny sposób rozwoju, na dużym lewarze, zakładając, że spłaty będą rosły szybciej niż koszty obsługi długu. Nie dostali finansowania bankowego, jedna emisja obligacji im się osunęła i teraz jest kłopot, bo nie ma jak rolować długu. Jeśli wytnie się z wypowiedzi prezesa elaboraty na temat ich geniuszu, to zasadniczo prostym tekstem mówi, że jest problem z kasą na dług oraz inwestycje. Nawet kwoty się zgadzają. Pewnie na końcu również miał rację - bez miliarda spółka raczej nie popłynie, ale rozwój zdechnie, bo wszystko pójdzie na bieżącą obsługę. Założenie o dużo lepszej windykacji zapewne nie okazało się prawdziwe, a nawet jeśli było, to zmaterializowało się drugie ryzyko - potrzeby kapitałowe. I o tym mówi też p.o. prezesa z centrali. Jak Integer. Pewnie pierwsze założenie nawet nie jest tak dużym problemem, jak drugie. W końcu ktoś powiedział "sprawdzam" i okazuje się, że król jest nagi.
Jestem w stanie nawet uwierzyć, że regularnie dostawał dane, które potwierdzały jego założenia, które dodatkowo były prawdziwe, ale źle interpretowane.:)

*To trochę bardziej skomplikowane i są niuanse prawne, ale ogólnie można to w ten sposób rozumieć.
Edytowany: 17 kwietnia 2018 13:23

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 17 kwietnia 2018 13:48:35
Tak Elderion. Przyznałem już na forum ze myliłem inkaso ze sprzedażą. Przyznaje to jeszcze raz i posypuje głowę popiołem.

Nie twierdze, że inkaso jest nierozerwalnie powiązane z postępowaniem sądowym. Trudno mi jednak sobie wyobrazić sytuację gdy kupuję portfel wierzytelności zagranicznych, że nie stać mnie na zatrudnienie kilku osób do prowadzania windykacji polubownej. Operacyjnie nie widzę sensu zlecania tego typu działań na zewnątrz organizacji.

A co do kwestii płynności. To że mają problemy napisałem po wywiadzie prezesa. Wpis jest na tym forum. Wydaje się, że wieki minęły od tego czasu.

Elderion
0
Wysłane: 17 kwietnia 2018 14:24:55
Cytat:

Nie twierdze, że inkaso jest nierozerwalnie powiązane z postępowaniem sądowym. Trudno mi jednak sobie wyobrazić sytuację gdy kupuję portfel wierzytelności zagranicznych, że nie stać mnie na zatrudnienie kilku osób do prowadzania windykacji polubownej. Operacyjnie nie widzę sensu zlecania tego typu działań na zewnątrz organizacji.

Mnie natomiast ciężko jest sobie wyobrazić, że kupujesz portfel, zatrudniasz parę osób i zaczynasz windykować. Strasznie trywializujesz problem. Nie zastanowiło Cię nigdy, dlaczego wszyscy istotni gracze działają inaczej, niż Ci się wydaje?

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 17 kwietnia 2018 15:18:11
Pamiętam co przeczytałem. Mam taką przypadłość. Kruk działa inaczej niż wszyscy według Ciebie i buduje równolegle struktury.

Cytat:
Przeprowadziliśmy szereg analiz i Wrocław, gdzie prowadzimy centrum operacyjne na Niemcy, okazał się bardzo wdzięczną lokalizacją. Ze względu na małą odległość do zachodniej granicy udało się stworzyć zespół osób posługujących się doskonałym niemieckim. Dzięki temu nie mamy problemu z barierą językową u naszych klientów. Oczywiście myślimy o dalszym doskonaleniu naszych usług i rozwoju, nie wykluczamy akwizycji biznesu inkaso w Niemczech. W wypadku Włoch i Hiszpanii, zamierzamy w pierwszej kolejności korzystać z usług zewnętrznych serwiserów, równolegle budując własne kompetencje w tych krajach. W tym wypadku również nie możemy wykluczyć akwizycji lokalnego serwisera.

www.stockwatch.pl/wiadomosci/k...
Edytowany: 17 kwietnia 2018 15:18

Elderion
0
Wysłane: 17 kwietnia 2018 15:48:23
@up
No tak.

Cytat:

Przeprowadziliśmy szereg analiz i Wrocław, gdzie prowadzimy centrum operacyjne na Niemcy, okazał się bardzo wdzięczną lokalizacją. Ze względu na małą odległość do zachodniej granicy udało się stworzyć zespół osób posługujących się doskonałym niemieckim. Dzięki temu nie mamy problemu z barierą językową u naszych klientów. Oczywiście myślimy o dalszym doskonaleniu naszych usług i rozwoju, nie wykluczamy akwizycji biznesu inkaso w Niemczech. W wypadku Włoch i Hiszpanii, zamierzamy w pierwszej kolejności korzystać z usług zewnętrznych serwiserów, równolegle budując własne kompetencje w tych krajach. W tym wypadku również nie możemy wykluczyć akwizycji lokalnego serwisera.

Co w tej wypowiedzi jest niezrozumiałe?
Polecam także zapoznać się ze strategią ekspansji na rynki europejskie (w tym oczywiście Polskę) przyjętą przez spółki skandynawskie, tj. Intrum, Lindorff oraz B2Holding. Wszystko jest transparentne, całkiem ciekawa lektura. Do tego proponuję zapoznać się charakterystyką rynku wierzytelności w Polsce oraz Europie, z uwzględnieniem podmiotów nienotowanych na GPW. Wtedy ewentualnie wrócimy do tej dyskusji dotyczącej budowy swoich struktur składających się z "kilku pracowników" do windykacji polubownej.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 17 kwietnia 2018 16:10:36
Klika osób to oczywiście skrót myślowi czyta się "bez rozbudowywania dużej organizacji".

fre0n
0
Wysłane: 17 kwietnia 2018 16:35:28
www.stockwatch.pl/komunikaty-s...

Osoba powołana na wniosek NN, czyli można domniemywać że NN wyszło całe z akcji, (mieli także obligacje)

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE CAPITEA
  • NIK: Nadzór KNF nad GetBackiem był nierzetelny i nieprawidłowy
    NIK: Nadzór KNF nad GetBackiem był nierzetelny i nieprawidłowy

Najwyższa Izba Kontroli oceniła negatywnie działania Komisji Nadzoru Finansowego w zakresie nadzoru nad spółką GetBack (obecnie Capitea) oraz podmiotami z nią współpracującymi. Zdaniem NIK nadzór był nierzetelny i nieprawidłowy, a instytucje odpowiedzialne za bezpieczeństwo rynku finansowego nie wykorzystały przysługujących im uprawnień.

63 64 65 66 67

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,520 sek.

ogkrmnqa
zozekylj
hildnzxh
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
utmglwwk
bnipdipz
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat