0 Dołączył: 2018-04-09 Wpisów: 8
Wysłane:
8 maja 2018 16:42:05
anty_teresa napisał(a):frik napisał(a):anty_teresa napisał(a):Nie jestem prawnikiem ale jak można wnioskować to: 1.Jeśli chodzi o odsetki to można mówić, że zobowiązanie powstaje po otwarciu restrukturyzacji i w świetle 326.2 muszą być regulowane, ale tylko do momentu uchwalenia układu, bo przecież pochodzić będą od obligacji które do układu wejdą. 2 Nie ma też co liczyć na wykup obligacji, bo to zobowiązania powstałe przed otwarciem restrukturyzacji i wejdą do układu.
W propozycji układowej jest punkt o umorzeniu wszelkich odsetek od obligacji i kredytów (pkt 2.3). Umorzeniu odsetek przyszłych, jak układ zostanie zatwierdzony - tak. Ale jest różnica pomiędzy wymagalnymi odsetkami, tych już nie płacimy, a odsetkami które dopiero narosną od niewymagalnych zobowiązań, bo te zgodnie ze wskazanym paragrafem spółka będzie musiała regulować - tak można to czytać i tak to interpretuje prawnik cytowany przez bankiera. Pkt 2.3 mówi o umorzeniu odsetek za okres do dnia otwarcia postępowania restrukturyzacyjnego, jak i tych za okres po tym dniu. Cytowany prawnik mówi też, że wszystkie obligacje z terminami wykupu po otwarciu postępowania powinny być normalnie w terminie wykupione na mocy art. 326.2, a we wniosku jako wartość objęta układem jest kwota zawierająca wszystkie obligacje. Edyta dodaje, że też nie jestem prawnikiem ;).
Edytowany: 8 maja 2018 16:42
|
|
0 Dołączył: 2016-05-04 Wpisów: 6
Wysłane:
8 maja 2018 16:50:02
Czy macie przemyślenia w zakrsie - Jaki jest powód, że obligatariusze posiadający zabezpieczone papiery dostali gorszą ofertę niż ci bez zabezpieczeń ?
|
|
0 Dołączył: 2018-05-08 Wpisów: 22
Wysłane:
8 maja 2018 18:05:58
Spróbuj skontaktować się ze swoim DM. Może oni coś Ci doradzą (w sensie ich prawnicy).
|
|
|
|
0 Dołączył: 2018-05-08 Wpisów: 1
Wysłane:
8 maja 2018 18:32:28
W tej chwili najważniejsze są 2 rzeczy :
Po pierwsze firma musi działać , inaczej nie odzyskamy pieniędzy !!! Po drugie odzyskać włożone pieniądze --- odsetki , terminy nie są ważne , ważne jest odzyskanie wkładu !!!
|
|
0 Dołączył: 2018-05-03 Wpisów: 184
Wysłane:
8 maja 2018 18:44:24
Aby tak było musimy działać wspólnie, Mamy dobrych liderów, którzy ja przyjemniej mam takie odczucie poświęcają się całym sobą w Naszej sprawie. Zobaczcie o której w nocy dostaliśmy od Nich maila z wyjaśnieniami? 03:24!!! Widać jaką mają determinację w dobrze ogółu. Dlatego to co było napisane w mailu popieram dwoma rękoma.
|
|
0 Dołączył: 2016-11-19 Wpisów: 28
Wysłane:
8 maja 2018 18:56:01
Obawiam się jeszcze jednej rzeczy. Mają klepniętą emisję 70 mln akcji, nikt jej nie zaskarżył. Jak przydzielą akcje w ramach restrukturyzacji po 8,63 zl obligatariuszom to potem jak ucichnie nagonka obejmą dla siebie po dużo niższej cenie.
|
|
297 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 7 675
Wysłane:
8 maja 2018 19:47:18
Najwazniejsza jest wymiana ludzi zarzadzających spółka na ludzi uczciwych. W przeciwnym razie układ będzie papierowy, a Abris wyssie ze spolki wszystko (co prawdopodobnie juz sie dzieje)
|
|
0 Dołączył: 2018-04-21 Wpisów: 25
Wysłane:
8 maja 2018 19:52:28
Pytanie do wszystkich którzy mogą podpowiedzieć do której (w teorii gdyby układ przeszedł) grupy zostanę zakwalifikowany mając w WEO zapis o zabezpieczeniu:
"Obligacje nie są zabezpieczone w rozumieniu przepisów Ustawy o Obligacjach. Emitent nie zobowiązuje się do zabezpieczenia Obligacji w przyszłości. Zgodnie z art. 74 ust. 5 Ustawy o Obligacjach za zobowiązania wynikające z Obligacji Emitent odpowiada całym swoim majątkiem."
dodatkowo: - odsetki powinny wpływać 5 każdego miesiąca (w tym momencie nie wpłynęły za Maj), więc teoretycznie mógłbym żądać przedterminowego wykupu ale zakładam, że w obecnej sytuacji nie ma to kompletnie sensu? Czy nie ma znaczenia w tym momencie czy grzecznie czekam, czy też złożę wniosek? - obligacje na okaziciela niemające postaci dokumentu
Zakładam, że wpadnę do grupy 1, ale wolę się upewnić.
|
|
2 Dołączył: 2013-01-02 Wpisów: 325
Wysłane:
8 maja 2018 20:09:51
Vox napisał(a):Najwazniejsza jest wymiana ludzi zarzadzających spółka na ludzi uczciwych. W przeciwnym razie układ będzie papierowy, a Abris wyssie ze spolki wszystko (co prawdopodobnie juz sie dzieje) Jest to sprawa absolutnie kluczowa.
|
|
297 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 7 675
Wysłane:
8 maja 2018 21:48:27
Cytat:Jest to sprawa absolutnie kluczowa. W takim razie trzeba wystapic o kuratora sądowego ktory decyzja Sądu przejmie władze w Spółce. Nie wiem tylko czy wtedy nie ma mowy o innym rodzaju upadłości niż jest prowadzony teraz.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2016-06-16 Wpisów: 78
Wysłane:
8 maja 2018 21:48:54
InwestorAmator napisał(a):Pytanie do wszystkich którzy mogą podpowiedzieć do której (w teorii gdyby układ przeszedł) grupy zostanę zakwalifikowany mając w WEO zapis o zabezpieczeniu:
"Obligacje nie są zabezpieczone w rozumieniu przepisów Ustawy o Obligacjach. Emitent nie zobowiązuje się do zabezpieczenia Obligacji w przyszłości. Zgodnie z art. 74 ust. 5 Ustawy o Obligacjach za zobowiązania wynikające z Obligacji Emitent odpowiada całym swoim majątkiem."
dodatkowo: - odsetki powinny wpływać 5 każdego miesiąca (w tym momencie nie wpłynęły za Maj), więc teoretycznie mógłbym żądać przedterminowego wykupu ale zakładam, że w obecnej sytuacji nie ma to kompletnie sensu? Czy nie ma znaczenia w tym momencie czy grzecznie czekam, czy też złożę wniosek? - obligacje na okaziciela niemające postaci dokumentu
A co to za różnica do której grupy wpadniesz? 1 i 3 grupa ma takie same % w kazdym roku. Moze sie myle to mnie poprawcie. A swoja droga tez nie wiem w ktorej ja będe Mam obligacje kupione na catalyst gbk 0918 seria ea Ostatnie odsetki marzec weszly kolejne czerwiec dopiero wiec póki co nie mam co składac zadnych wniosków bo mnie spłacają....
Edytowany: 8 maja 2018 21:52
|
|
0 Dołączył: 2018-04-29 Wpisów: 19
Wysłane:
8 maja 2018 22:00:55
kogucik napisał(a):Obawiam się jeszcze jednej rzeczy. Mają klepniętą emisję 70 mln akcji, nikt jej nie zaskarżył. Jak przydzielą akcje w ramach restrukturyzacji po 8,63 zl obligatariuszom to potem jak ucichnie nagonka obejmą dla siebie po dużo niższej cenie. Ja bym się bardziej obawiał tego czy spółka w ogóle dotrwa do tego przydziału. Nawet jesli do niego dojdzie, kurs zostanie odwieszony(nie zdjęła to z giełdy) to i tak te papiery będą bezwartosciowe 1> 😑
|
|
0 Dołączył: 2018-05-08 Wpisów: 4
Wysłane:
8 maja 2018 22:06:29
YaPaE napisał(a):InwestorAmator napisał(a):Pytanie do wszystkich którzy mogą podpowiedzieć do której (w teorii gdyby układ przeszedł) grupy zostanę zakwalifikowany mając w WEO zapis o zabezpieczeniu:
A co to za różnica do której grupy wpadniesz? 1 i 3 grupa ma takie same % w kazdym roku. Moze sie myle to mnie poprawcie. A swoja droga tez nie wiem w ktorej ja będe Mam obligacje kupione na catalyst gbk 0918 seria ea Ostatnie odsetki marzec weszly kolejne czerwiec dopiero wiec póki co nie mam co składac zadnych wniosków bo mnie spłacają.... W dniu dziejszym zadałem podobne pytanie, gdyż sam złożyłem żądanie wykupu (30.04 seria PZ1 stała sie wymagalna kolejna rata, 3 dni robocze 07.05 miałem prawo złożyć put). Równolegle pytałem DM i mojego mecenasa. Według wszystkich opinii powinnismy zostać zaliczeni do grupy 1. Dalsze kroki zależne od Sądu i przyjęciu lub odrzuceniu wniosku GB.
|
|
0 Dołączył: 2018-05-08 Wpisów: 4
Wysłane:
8 maja 2018 22:12:18
YaPaE napisał(a):InwestorAmator napisał(a):Pytanie do wszystkich którzy mogą podpowiedzieć do której (w teorii gdyby układ przeszedł) grupy zostanę zakwalifikowany mając w WEO zapis o zabezpieczeniu:
A co to za różnica do której grupy wpadniesz? 1 i 3 grupa ma takie same % w kazdym roku. Moze sie myle to mnie poprawcie. A swoja droga tez nie wiem w ktorej ja będe Mam obligacje kupione na catalyst gbk 0918 seria ea Ostatnie odsetki marzec weszly kolejne czerwiec dopiero wiec póki co nie mam co składac zadnych wniosków bo mnie spłacają.... Różnica między grupą I a III to 65% i 35% akcje dla grupy I a jedynie 65% dla grupy III. W chwili obecnej to może nie mieć znaczenia lecz w dłuższej perspektywie może być znaczące ...
|
|
0 Dołączył: 2018-05-08 Wpisów: 22
Wysłane:
8 maja 2018 22:22:37
InwestorAmator napisał(a):Pytanie do wszystkich którzy mogą podpowiedzieć do której (w teorii gdyby układ przeszedł) grupy zostanę zakwalifikowany mając w WEO zapis o zabezpieczeniu:
Obligacje niezabezpieczone - 1 grupa
|
|
0 Dołączył: 2018-04-29 Wpisów: 19
Wysłane:
8 maja 2018 22:38:02
Krygu napisał(a):YaPaE napisał(a):InwestorAmator napisał(a):Pytanie do wszystkich którzy mogą podpowiedzieć do której (w teorii gdyby układ przeszedł) grupy zostanę zakwalifikowany mając w WEO zapis o zabezpieczeniu:
A co to za różnica do której grupy wpadniesz? 1 i 3 grupa ma takie same % w kazdym roku. Moze sie myle to mnie poprawcie. A swoja droga tez nie wiem w ktorej ja będe Mam obligacje kupione na catalyst gbk 0918 seria ea Ostatnie odsetki marzec weszly kolejne czerwiec dopiero wiec póki co nie mam co składac zadnych wniosków bo mnie spłacają.... Różnica między grupą I a III to 65% i 35% akcje dla grupy I a jedynie 65% dla grupy III. W chwili obecnej to może nie mieć znaczenia lecz w dłuższej perspektywie może być znaczące ... może ktoś wyjaśnić dlaczego tak jest, że jesli komuś zapadły obligacje lub złożył wniosek o wykup to ma być w trzeciej grupie i być w dużo gorszej sytuacji? przecież właśnie te osoby powinny mieć spłacone te papiery szybciej niż te które będą wymagalne za rok, trochę tego nie ogarniam? i pytani czy art.777 kpc to też zabezpieczenie, bo przy klepnięciu wniosku staje się bezuzyteczne, co innego zabezpieczenie na certyfikatach czy rejestrze. ktoś może to jakoś wytłumaczyć ? :/
|
|
38 Dołączył: 2016-02-29 Wpisów: 978
Wysłane:
8 maja 2018 23:15:52
Trwa oto zażarta dyskusja kto będzie w której grupie wierzycieli i dlaczego w tej a nie innej, ale jakoś nikt nie zauważył, że GBK chce mieć 'swojego człowieka' jako nadzorcę sądowego (nie mylić z kuratorem obligatariuszy) gdyż zawnioskował o powołanie na tą funkcję Kaczmarek&Skonieczna Doradcy Restrukturyzacyjni Sp. Jawna. Owszem ustawa daje możliwość taką, że sąd powoła na nadzorcę sądowego osobę wskazaną przez dłużnika ale dłużnik powinien przedstawić pisemną zgodę na tą kandydaturę od posiadaczy ponad 30% sumy wierzytelności. Czytałam opublikowany na stronie sądu wniosek i jakoś się tej zgody wierzycieli dopatrzeć nie jestem w stanie. Wygląda to na próbę wstawienia na ważną funkcję 'przypadkowego pierdoły' bo niestety postępowania w których kandydująca spółka (jako spółka czy też jej wspólnicy samodzielnie) do tej pory brała udział - wstawiam link do wykazu ze strony sądu - każdy może sobie sprawdzić , to w dużej mierze upadłości konsumenckie czy postępowania dotyczące za przeproszeniem 'gospodarczego planktonu'. Czyli doświadczenie i umiejętności w sam raz aby ogarnąć sprawę Abmer Gold II www.wroclaw-fabryczna.sr.gov.p...Jeżeli chodzi o dokonania w dziedzinie postępowań restrukturyzacyjnych trudno cokolwiek znaleźć, no bo i chwalić się chyba nie ma za bardzo czym. Spółki i tak finalnie szły do piachu (np. ATS SA) albo postępowanie wlecze się jak flaki z olejem (Chemix Farby Sp. z o.o. - 10 miesięcy od powołania na nadzorcę sądowego i już udało się złożyć listę wierzytelności - tempo nawet nie warszawskie ale wręcz kosmiczne!). Jakoś nie wyobrażam sobie ile czasu by to zajęło w przypadku GBK... Lata świetlne?! Warto przy okazji przypomnieć, że nadzorcami restrukturyzacyjnymi mogą być osoby mające odpowiednie papiery/uprawnienia - z automatu weszły do tej grupy osoby z dawnymi licencjami syndyka stąd też większość doradców restrukturyzacyjnych ma i owszem doświadczenie ale grabarza nie lekarza. Jeżeli nazwisko Pani S. wspólniczki spółki wskazywanej przez GBK jako kandydat na nadzorcę sądowego wydaje się komuś znajome to bingo! Ciekawych zapraszam, na nieco już przykurzony wątek dotyczący Property Lease Fund SA. Osoba ta pełniła funkcję kuratora obligatariuszy w przyspieszonym postępowaniu układowym tejże spółki. I to jej głos przesądził o przegłosowaniu skrajnie krzywdzącego wierzycieli układu. Udało się to zaskarżyć ale spółka uprawia 'turystykę restrukturyzacyjną" a zarząd wysysa kolejne setki tysięcy na wynagrodzenia i usługi obce (od niekoniecznie obcych mu podmiotów). No ręce i biust opadają na taką kandydaturę!
|
|
0 Dołączył: 2017-04-13 Wpisów: 9
Wysłane:
8 maja 2018 23:55:23
Bardzo istotną sprawę poruszyłeś, która mam wrażenie umknęła większości osób. Jako, że mam "delikatne" doświadczeniem w tym temacie zdecydowanie się z Tobą zgadzam. Upadłości konsumenckie to są "popierdółki", które można prowadzić na kolanie.
Getback jest prawdopodobnie jest najbardziej złożonym i największym tematem w dziedzinie restrukturyzacji (nie liczę PBG bo tam weszły banki które mają swoje działy). 9 tys. osób i prawie 3 mld PLN wierzytelności ma robić takie maleństwo? Przecież oni by musieli sobie wydłużyć dobę. Dla porównania dam przykład Spółki, około 50 wierzycieli i 40 mln zobowiązań robi jedna osoba codziennie (wiadomo zdarzają się przerwy, ale też siedzenie do późna). Bo zawsze jest jakaś pierdoła do odpisania, przypilnowania. Nie wiem czy w chwili obecnej jest w Polsce kancelaria, która była by wstanie pociągnąć temat, ewentualnie jakieś konsorcjum. Już nie mówiąc o tym, że powinni to robić ludzie kompetentni, którzy cięższe tematy już przerabiali, czyli ograniczamy się właściwie do 5 kancelarii w Polsce.
Aaa jestem bardzo ciekaw kto pisał wstępny plan, bo stawiam, że Abris już go miał gotowy z 2 miesiące temu. Wstępniaka robi się około miesiąc (wiadomo zależy ile osób), prawidłowy 6 miesięcy.
Po krótkim zastanowieniu, wybór małej kancelarii ma sens, jeżeli Abris chce "zatkać" operacyjnie całą restrukturyzacje i mieć swobodę działania by nikt mu nie przeszkadzał. Wtedy do głosu będą dopuszczeni najwięksi, a i tak będzie piorytetyzacja zadań (mali na szarym końcu).
Edytowany: 9 maja 2018 00:09
|
|
2 Dołączył: 2013-01-02 Wpisów: 325
Wysłane:
9 maja 2018 08:15:46
Dodam sprawę myślę oczywistą - wierzyciele muszą uzyskać bezwzględną większość głosów i władzę w spółce, podział głosów w propozycji Abrisu jest nie do przyjęcia
|
|
0 Dołączył: 2018-04-24 Wpisów: 12
Wysłane:
9 maja 2018 09:45:37
Witam.Sory za lamerskie pytanie.Czy nalezy składac papiery o wykup do Get Back tak jak to doradza Dom maklerski w którym nabyło się obligacje :)?
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.