A ja z kolei aktualną sytuację spółki widzę z grubsza tak....
Tegoroczne przychody z TWOM ( i bilon z BC) powinny pokryć całkowicie koszty działalności spółki w 2018 roku. Raport za pierwszy kwartał wskazuje, o 22% niższe przychody niż w analogicznym okresie w 2017 ( 2 244 586 vs 2 871 844 ) Sądzę, że planowane dodatki i efekt synergii z nowym tytułem sprawią, że wskaźnik ten może być nawet wyższy w dalszej części roku. Pomagają nam też umacniające się waluty. Dawało by to minimum 15 milionów złotych przychodów ze "staroci", które powinny wystarczyć "na życie". W idealnych warunkach TWOM amortyzowałby nawet Frostpunka i fundował poszerzenie składu 11tki
Frostpunk na ten moment ma 10 833 recenzje na STEAM DB. Przyjmując najpopularniejszy przelicznik 1/70 daje to około 750 tysięcy sprzedanych jak do tej pory kopii gry. 1/70 to zapewne dość optymistyczny wariant - z tym że z tego co wiem, nie są tu wliczone recki z GOG a, więc w jakiś sposób się to wyrównuje.
Dzienny przyrost recenzji na STEAMDB, który notuję w przedziałach czasowych od godziny 15 do godziny 15 następnego dnia ( 15:00 to godzina premiery gry) wskazuje, że jeszcze nie było doby, w której gra nie sprzedała by się w ilości sztuk przynajmniej 7 tysięcy ( nie było doby bez przynajmniej 100 komentarzy).
Przyjmując, że tempo sprzedaży osłabnie i do wyprzedaży letniej przyjmie wartości 5 tysięcy w dniach pon - czw i 7 tysięcy w dniach pt - ndz, dawało by to dodatkowe 184 tysiące sprzedanych gier ( do 22 czerwca) Sądzę, że te przyrosty są jak najbardziej do utrzymania, zważywszy że planowana jest wkrótce premiera na Macu. Do tego być może doczekamy się jeszcze jakiejś mini przeceny rzędu 5 - 10% albo ponownej zniżki dla posiadaczy TWOM z okazji tego faktu. Jakaś taka "mini ofensywa"
ERGO do początku Summer Sale możemy "dojechać" z grubo ponad 900 tysiącami sprzedanych gier.... Osobiście uważam, że przecena na Summer Sale jest niemal pewna. Intuicyjnie postawiłbym na 15%. W takiej oto sytuacji być może to jeszcze nie "scenariusz bazowy", ale realna możliwość by uzyskać 1 milion sprzedanych kopii do końca kwartału
Tyle tylko, że to wszystko w tym momencie paradoksalnie nie ma AŻ TAK wielkiego znaczenia. Jesteśmy w stanie euforycznego rozchwiania na całym gameingu... Jak dla mnie w punkt trafili Andy/Frey. Taka swoista dwubiegunowa afektywna na całej branży... Przed chwilą raport działający na wyobraźnie podał playway... za chwilę coś będzie się działo na CD projekcie... u nas za moment jeszcze Moonlighter, z którego na mocy pierwszego akapitu cały przychód dla 11tki wpisuję w rubrykę "zysk". Wróble ćwierkają też o nowych rekomendacjach i zmianie składu mwigu 40.
Dla mnie ideałem by było gdyby kurs wszedł teraz w konsole między 440 a 550 i dał odpocząć trochę oscylatorom ( i moim biednym nerwom

) Niestety nie wiem, czy nie proszę o zdecydowanie za dużo. Nic to. Był weekend - to i uzupełnić można było zapas melisy