PARTNER SERWISU
jcjrhzkv
39 40 41 42 43

Porozumienie obligatariuszy GetBack SA - CAPITEA SA

GMMMB
0
Wpisów: 23
Wysłane: 23 maja 2018 17:54:10
Cytat:
Ale z tego co czytałem to raport, na który tak czekamy będzie za poprzedni rok a bardziej interesujący byłby bilians za pierwszy kwartał 2018?

Teoretyczne/deklarowane terminy raportów skonsolidowancyh:
raport roczny za 2017: 29/05/2018
raport za Q1: 30/05/2018

Maupa_w_niebieskim
38
Wpisów: 978
Wysłane: 23 maja 2018 17:56:44
@avenger82
1/ Wybory do Rady Wierzycieli 'organizuje' kurator obligatariuszy. Członkiem Rady Wierzycieli (a zatem i kandydatem na takowego) może być wyłącznie wierzyciel. Akcjonariusze (niestety dla nich) nie mają tam nic do gadania - to nie walne zgromadzenie. Spełnienie formalnych warunków co do możliwości kandydowania do RW oraz do zasiadania w niej sprawdza kurator i sędzia-komisarz.
2/ Utworzyło się wiele grup i każda stara się ulokować w RW swojego przedstawiciela - to zupełnie normalne zjawisko przy ilości wierzycieli. Każdy wybiera wg swojego uznania.
3/ Wątek ten został utworzony przez pp. Radka i Pawła na potrzeby wymiany poglądów i informacji grupy obligatariuszy którzy się wokół nich skupili. Miło nam 'gościć' dyskutantów z innych grup oraz anonimowych 'podczytywaczy'. Nie dyskredytujemy kandydatów innych grup (podobno każdy żołonierz nosi w plecaku buławę marszałkowską) i spodziewamy się tego samego wobec naszego kandydata.
Edytowany: 23 maja 2018 18:12

XBC-21
0
Wpisów: 15
Wysłane: 23 maja 2018 17:58:12
GMMMB napisał(a):
[quote]

... to wszystko są insynuacje mające na celu zasianie wątpliwości...

A Ci którzy mają wątpliwości to "prowokatorzy" i "malkontenci" ;-)

Maupa_w_niebieskim
38
Wysłane: 23 maja 2018 18:08:07
avenger82 napisał(a):
GMMMB napisał(a):

.. Klucz tkwi w obecnej kondycji spółki, rzeczywistej jakości portfeli oraz kontynuacji działalności operacyjnej (windykacja). Niedługo (może) poznamy raporty - to będzie moment of truth. Jak cyfry będa złe - to kaszanka, będzie zjazd i stypa. Jeśli okażą się przyzwoite/nie tragiczne - jakieś wariacje powyższych scenariuszy miałyby szansę się realizować.

Ale z tego co czytałem to raport, na który tak czekamy będzie za poprzedni rok a bardziej interesujący byłby bilians za pierwszy kwartał 2018?

Żeby zrobić porządnie raport za I kw 2018 potrzebne jest zamknięcie 2017 bo stan na 31.12.2017 będzie bilansem otwarcia do bilansu na dzień 31.03.2018.

avenger82
0
Wpisów: 22
Wysłane: 23 maja 2018 18:21:44
Maupa_w_niebieskim napisał(a):
@avenger82
1/ Wybory do Rady Wierzycieli 'organizuje' kurator obligatariuszy. Członkiem Rady Wierzycieli (a zatem i kandydatem na takowego) może być wyłącznie wierzyciel. Akcjonariusze (niestety dla nich) nie mają tam nic do gadania - to nie walne zgromadzenie. Spełnienie formalnych warunków co do możliwości kandydowania do RW oraz do zasiadania w niej sprawdza kurator i sędzia-komisarz.
2/ Utworzyło się wiele grup i każda stara się ulokować w RW swojego przedstawiciela - to zupełnie normalne zjawisko przy ilości wierzycieli. Każdy wybiera wg swojego uznania.
3/ Wątek ten został utworzony przez pp. Radka i Pawła na potrzeby wymiany poglądów i informacji grupy obligatariuszy którzy się wokół nich skupili. Miło nam 'gościć' dyskutantów z innych grup oraz anonimowych 'podczytywaczy'. Jak zapewne zauważyliście nie komentujemy /nie oceniamy tego co się dzieje w innych grupach ani tego o czym się tam dyskutuje i na jakim poziomie ta dyskusja jest prowadzona.

Dzięki za odpowiedź.

AD 1. A co jeśli obligatariusz jest jednocześnie akcjonariuszem i dodatkowo w akcjach ma "utopione" dużo więcej kapitału niż w obligacjach?
Jako akcjonariusz - współwłaściciel może dążyć do tylko częściowego zaspokojenie wierzycieli, bo wtedy więcej zostanie w spółce, co przełoży się na jej wartość rynkową, gdy ta wróci na rynek.
Innymi słowy im większe "strzyżenie" wierzycieli tym lepsza perspektywa spółki, bo spadnie znaczny ciężar obsługi długu, więc stanie się bardziej atrakcyjna dla inwestorów. Wtedy cena akcji wzrośnie. Z kolei jak układ będzie niby korzystny dla obligatariuszy, ale spółka się z niego nie wywiąże i czeka ją upadłość to akcjonariusze g..o dostaną.

XBC-21
0
Wysłane: 23 maja 2018 18:26:46
Wtedy mamy klasyczny konflikt interesów, ale mało kto na tym forum rozumie, co to znaczy :-(

GMMMB
0
Wpisów: 23
Wysłane: 23 maja 2018 18:57:59
@XBC-21
Cytat:
Wtedy mamy klasyczny konflikt interesów, ale mało kto na tym forum rozumie, co to znaczy :-(

Moim zdaniem, patrzenie na to z perspektywy pojedynczych akcjonariuszy (w tym przypadku to Radka, bo pewnie ta obawa o konflikt interesów dotyczy jego) jest niewłaściwe bo nie daje pełnej perspektywy. Jak napisałem wcześniej
Cytat:
główni gracze to obecny właściciel (abris) oraz nadzorca sądowy (wybrany przez Abris). To ONI wypracowują warunki układu co do którego decyzję podejmuje sędzia. Kurator z kolei będzie takim influencer'em sędziego

Abris i nadzorca to są rozgrywający, giganci, którzy rozegrają bitwę z obozem wierzycieli (głównie obligatariuszy al enie tylko). Masz całkowitą rację, ze ich interesy są rozbieżne. Co do tego nie ma wątpliwości. I na tym właśnie polega istota układu - czyli porozumienia. Win-win - warunki akceptowalne dla obu stron. Jeśli nie będzie zgody, układ będzie się ciągnął, spółka będzie powoli obumierała i jej wartość będzie spadała a wraz z nią nasze szanse na odzyskanie pożyczonych jej pieniędzy.

Nie znam zaangazowania Radka w akcje ani proporcji pomiędzy obligacjami i akcjami. Szanuję jego prawo do zachowania tej wrażliwej informacji. Czytałem tylko w jednym z jego postów, że w obligacjach jest cała jego rodzina. Na koniec dnia to jest kwestia zaufania komuś. Mnie Radek swoim zaangazowaniem, włożoną pracą przekonał do tego, że będzie dobrym reprezentantem obligatariuszy zaś fakt jakiegoś zaangażowania w akcje może też zadziałać na jego korzyść bo łatwiej mu będzie wczuć się w sytuację drugiej strony a to zaś może być pomocne w zawarciu kompromisu. Pamiętajmy, ze to nie jest mecz do jednej bramki. To nie jest tak, ze naszym zadaniem jest tylko zażądać jak najwięcej. Takie podejście jest skazane na niepowodzenie = przeciągające postępowanie i w efekcie brak układu.

Każdy musi samodzielnie zważyć te racje i wybrać kandydata, który mu odpowiada i który ma realne szanse aby być wybranym do RW. Życzę dobrego wyboru!

borecki
0
Wpisów: 54
Wysłane: 23 maja 2018 20:43:33
Z tego wynika, że kandydat tego forum do RW może mieć 1% zainwestowanych środków w akcjach i 99% w obligacjach lub odwrotnie, a to już ma istotny wpływ na jego stanowisko jakie będzie zajmował w kształtowaniu układu.
Moim zdaniem osoba pretendująca do RW i chcąca uzyskać poparcie-zaufanie innych obligatariuszy nie powinna zasłaniać się prywatnością (sama się jej zrzeka stając poniekąd osobą publiczną - wybieralną przez wiele osób) i pokazać dowody na posiadanie akcji/obligacji wraz z ich wielkością.
No chyba, że jest w 100 Forbes'a i obawia się o swoje bezpieczeństwo. Nie widzę powodu dla którego, oficjalny kandydat do RW miałby takich informacji nie podawać, skoro BEZPOŚREDNIO są związane z działalnością jaką pełniłby na stanowisku o które się ubiega. Tu nikt nie pyta o orientację seksualną ani o miejsce zamieszkania.

Ja osobiście nie zagłosuję na osobę, która nawet prezentuje stanowisko zbieżne z moim (pisać można wszystko, a na końcu i tak działa się by samemu nie być stratnym i w bajki nie wierzę), a nie jest transparentna w tej zasadniczej kwestii zasłaniając się źle pojętą prywatnością.
Edytowany: 23 maja 2018 20:44

Obligatariusz kontakt
0
Wpisów: 582
Wysłane: 23 maja 2018 21:29:57
Szanowni,
1. Nie wyjawiam, ile mam środków zaangażowanych w GBK i tego nie zmienię, nawet z uwagi na posty osób, które z tego powodu na mnie nie zagłosują. Mają możliwość wystartowania osobiście, bądź oddać głos na inne osoby. Jak kiedyś powiedział mi mądry klient z RPA: "you cannot be everybody's darling"
2. Dla mnie punktem wyjścia do dyskusji o potencjalnej konwersji jest cena emisyjna 0.05 zł; próbuję ogarnąć jak może być lepsza propozycja dla obligatariuszy niż nominał
3. Akcje to jakieś 3% mojego zaangażowania; owi adwersarze mogą mieć pośrednio więcej niż ja (TFI/ OFE)
4. Wydaje mi się, że przez ostatni miesiąc każdy kto chciał mógł poznać moje poglądy a przede wszystkim działania pro bono w obronie interesów wszystkich obligatariuszy GBK
5. Zdaję sobie sprawę, że będą wieczni malkontenci, bo takie mamy społeczeństwo - lepiej oceniać zza nick'a niż zrobić coś samemu z otwartą przyłbicą; cóż to tylko świadczy o ich małości jako ludzi... pozwólcie, że skupię się na bardziej konstruktywnych działaniach - mam nadzieję, że zakomunikujemy o efektach w przyszłym tygodniu:)

Pozdrawiam,
Radek

poszkodowany
0
Wpisów: 172
Wysłane: 23 maja 2018 21:36:57
Trochę teorii spiskowych i gdybania oraz propozycja działania.
1. Pytanie do Wszystkich: co sądzicie na możliwość ukartowania całego stanu GB przez Abris celem jego sprzedania (i podziału zysków pod stołem) np. Krukowi.
2. Jaka jest opinia nt. układu wrocławskiego.
3. Jak temu zaradzić - może wnioski do sądu o narzucenie niezależnego zarządu z urzędu.
?Jestem nowy więc jeżeli coś pokręciłem to z góry sorrki - uczę się dopiero.

Jan Nowak
0
Wpisów: 181
Wysłane: 23 maja 2018 21:46:21
Sąd właśnie oddalił wnioski o uchylenie zarządu własnego dłużnika i ustanowieniu zarządcy:

www.wroclaw-fabryczna.sr.gov.p...

Informacja dot. przyspieszonego postępowania układowego GETBACK SA we Wrocławiu
Postanowienie z dnia 21.05.2018 r. o oddaleniu wniosków o uchylenie zarządu własnego dłużnika i ustanowieniu zarządcy.

AsGBK
0
Wpisów: 447
Wysłane: 23 maja 2018 21:50:21
A czy wiecie, że NN ma 2,1 mln akcji Kruka? :)
2 100 000 x 228,40 (dzisiejszy kurs) = 479 640 000 zł

A aktualna kapitalizacja GBK to 375 000 000 zł...

XBC-21
0
Wysłane: 23 maja 2018 21:56:58
Obligatariusz kontakt napisał(a):

… Zdaję sobie sprawę, że będą wieczni malkontenci,

Każdy kto ma inne zdanie niż Ty to malkontent?. Cóż, gdy małym ludziom brakuje argumentów, sięgają po epitety.

Cytat:

- lepiej oceniać zza nick'a niż zrobić coś samemu z otwartą przyłbicą; cóż to tylko świadczy o ich małości jako ludzi...

Co świadczy o małości?!! Że ktoś na tym forum korzysta z nicka? Że zadaje pytania i zgłasza wątpliwości?!
Przegiąłeś, koleś!!

Edytowany: 23 maja 2018 21:58

analityk2
0
Wpisów: 79
Wysłane: 23 maja 2018 22:33:12
Pisałem już jaki będzie efekt 50g za akcję. Papier toaletowy którego nikt nie kupi. Od razu spalone 35% kapitału.
Zresztą nie ma co się nad tym głowić bo na to Abris nigdy się nie zgodzi. Czytam forum grupy na fb i powstaje tak coraz więcej list życzeń. 100% kapitału do tego odsteki i jeszcze akcje za 50g. Bądźmy realistami Abris to nie caritas jak mu układ nie przyniesie korzyść to zabierze 200mln z pożyczek i się zwinie. Ktoś pisał tu musi być win win. Choć dla nas win będzie pewnie oznaczał częściową stratę. Osobą które wejdą do RW proponuję poczytać o negocjacjach np. o batna i ją sobie określić oraz zastanowić się jaka jest batna arbisu. 50g za akcję to tak zwana zdechł ryba która druga strona albo odbija absurdalną propozycją w druga stronę albo wstaje od stołu i wychodzi.

krisek
0
Wpisów: 48
Wysłane: 23 maja 2018 22:37:47
Ta dyskusja robi się już uciążliwa i nieprzyjemna.
Przypomnijcie sobie, proszę, stare przysłowie: "dziel i rządź"
Apeluję o zgodę i byśmy nie dali się podzielić.

Zadam merytoryczne pytanie: czy jest jakiś termin, do którego GB musi podać konkretnie już propozycje układowe, które staną się podstawą do rozmów?

pawlap
0
Wpisów: 8
Wysłane: 23 maja 2018 22:42:40
Żeby mieć batne trzeba mieć wgląd w papiery. Możemy bić piane i rozwijać teorie spiskowe. Ja czekam na świadectwo i wysyłam poparcie dla Radka.
Nie dlatego że mu ufam. Przecież go nie znam ;). Dlatego że nie obiecuje niczego poza rzetelnym przygotowaniem się do walki o wspólny interes.
I za to, że emocje trzyma na wodzy. Walczymy dalej....

kikor
0
Wpisów: 9
Wysłane: 23 maja 2018 22:48:46
poszkodowany napisał(a):
1. Pytanie do Wszystkich: co sądzicie na możliwość ukartowania całego stanu GB przez Abris celem jego sprzedania (i podziału zysków pod stołem) np. Krukowi.
3. Jak temu zaradzić - może wnioski do sądu o narzucenie niezależnego zarządu z urzędu.

Póki co największym poszkodowanym (największą stratę) na tym cały biznesie ma Abris (z jakieś - 400 mln).
Wartość zadłużenia spółki to około 2,6 mld -> po ewentualnej redukcji jakieś 1,7 mld zł
Wartość portfeli po ostatnim odpisie to pewnie poniżej 1,7 mld, czyli nawet jakby się znalazł chetny na te portfele to cena nie pokryje wartości zadłużenia, a jeszcze przecież trzeba zapłacić pracownikom wynagrodzenia oraz inne koszty. Podsumowując Abris się z tego nie wyliże chyb że odpisy długu będą jeszcze większe. I jeszcze jedno, żeby sobie uzmysłowić jak nadmuchane księgowo są/były porfele Getback i dlaczego nikt nie zapłaci za nie dużo.
Getback płacił około 20-30% więcej od konkurencji oraz zakładał, że odzyska 3 razy cena, czyli załóżmy, że wartość nominalna takiego portfela to 100 mln zł, cena rynkowa załóżmy 20%, czyli 20 mln. Ale Getback płaci +średnio 25%, czyli 25 mln zł i kalkuluje wartość porfela i przychody na prognozie odzysków razy 3, czyli, że odzyska 75 mln zł. A teraz popatrz jaką krzywą spłat zakładają tuzy rynku wierzytelności, liderzy z kilkudziesięcioletnim doświadczeniemm mam namysli Intrum i Kruka - oni podają, że dla porfeli kupionych w ost latach w prognozach spłat zakładają 2 razy cena, czyli płacą 20 mln zł, a odzyskują 40 mln zł, czyli różnica jest kolosalna między 75 mln Getbacka, a 40 mln zł Intrum/Kruka. Właśnie dlatego za te porfele nie zapłaci nikt dużo, nie mówiąc już o ryzykach prawnych.

analityk2
0
Wpisów: 79
Wysłane: 23 maja 2018 22:50:13
No trzeba. Dla tego na razie tak jak napisałem powstają koncerty życzeń. Natomiast abris ma zapewne już swoją batne tego możemy być pewni.
Do tego Abris pokazuje nam już kierunek strata dojdzie pewnie do takiej wysokości aby 35% długu skonwertowne na akcje pokryło ujemne kapitały własne.
Dla mnie jednak ciągle jednym z ważniejszych postulatów jest taki aby Abris obją minimum za kwotę pożyczki akcje po cenie konwersji a najlepiej tyle żeby utrzymał stan posiadania akcji.

Maupa_w_niebieskim
38
Wysłane: 24 maja 2018 00:52:26
poszkodowany napisał(a):

Ad 1/ 'Celem sprzedania Krukowi' - niestety Kruk akurat póki co nie wyraża zainteresowania przejęciem GetBack (tzn. kupna akcji GetBack) więc pytanie jest czysto teoretyczne. Owszem wyraził zainteresowanie nabyciem pakietów wierzytelności ale po due dilligence (czyli z grubsza mówiąc rzetelnej niezależnej wycenie). Oczywiście można zadać sobie pytanie czy Abris ' na złość babci postanowił odmrozić sobie uszy' ale nie podejrzewam ich o taki brak instynktu samozachowawczego w sytuacji gdy GBK to nie jedyne ich zaangażowanie w Polsce.
Ad 2/ Nie roztrząsamy tutaj teorii spiskowych. Jeżeli ktoś ma uzasadnione podejrzenie, że dopuszczono się przestępstwa powinien zgłosić to do prokuratury.
Ad 3/ Sąd z własnej inicjatywy może uchylić zarząd własny dłużnika - jeżeli tego nie zrobił i na dodatek oddalił złożony w tej sprawie wniosek kilku wierzycieli to znaczy, że na razie dał szansę wykazania się temu zarządowi co jest.

Maupa_w_niebieskim
38
Wysłane: 24 maja 2018 01:07:31
krisek napisał(a):
Ta dyskusja robi się już uciążliwa i nieprzyjemna.
Przypomnijcie sobie, proszę, stare przysłowie: "dziel i rządź"
Apeluję o zgodę i byśmy nie dali się podzielić.

Zadam merytoryczne pytanie: czy jest jakiś termin, do którego GB musi podać konkretnie już propozycje układowe, które staną się podstawą do rozmów?

A ja inne przysłowie: "Jeszcze się taki nie urodził żeby wszystkim dogodził"
Co do terminu - o ile pamiętam w ustawie chyba konkretnego terminu nie ma, natomiast trudno się jakiejś wersji zaktualizowanej spodziewać moim zdaniem wcześniej niż dostępne będą sprawozdanie za 2017 i za I kw 2018. Wszyscy chyba sobie zdają sprawę z tego, że to co złożono razem z wnioskiem do sądu to wersja pisana 'na kolanie' pod presją czasu. Oczywiście, biorąc pod uwagę publikowane przez GBK komunikaty widać gołym okiem, że trwają intensywne prace nad tym aby pokazać, że 'wcale tak dużo we wstępnych propozycjach układowych nie przestrzeliliśmy".

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

39 40 41 42 43

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,342 sek.

onyuwxwi
israrvzo
myyzcvar
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
pluwfjdj
yorqgzxm
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat