PARTNER SERWISU
mvkyvzze
54 55 56 57 58

Porozumienie obligatariuszy GetBack SA - CAPITEA SA

Maupa_w_niebieskim
38
Wpisów: 978
Wysłane: 31 maja 2018 00:02:21
Obligatariusz kontakt napisał(a):
1. Abris nie zaakceptował żadnej kandydatury złożonej przez Obligatariuszy - były ich 2
2. Jedna została złożona przez PO GetBack, druga przez grupę FB
3. Jak dla mnie to jasne postawienie sprawy co do rozmów w przyszłości - brak współpracy
4. Czytamy przepisy dot. PPU i nie znajdujemy tam słowa o akcjonariuszach i RN dłużnika. I tak też będzie w naszych działaniach. Tym bardziej po publikacji rzeczy, które się działy za rządów Abris
5. Dalsze kroki prawne w przygotowaniu

Wygląda na to, że Kąkolewski pomimo zapowiedzi nie startował do Rady Nadzorczej (jest organem spółki - nie mylić z Radą Wierzycieli!). Było 2 kandydatów na przedstawiciela obligatariuszy w RN: osoba desygnowana przez Nasze Porozumienie (nie Radek i nie Paweł, fachowiec od zarządzania kryzysowego i procesów restrukturyzacyjnych) i ktoś desygnowany przez grupę Artiego.
Abris wolał 'swojego człowieka' p. Przemysława Schmidta. No cóż, ich prawo jako większościowego akcjonariusza i ich wybór.
Tak przy okazji: p. Schmidt nie został wybrany jednogłośnie, zgłoszono do protokołu 3 protesty ale na osłodę wraz z pp. Dubińskim i Burnosem (powołanymi do RN podczas 1ej części NWZA) przytuli miesięcznie 20 tysi brutto za ciężką pracę w Radzie Nadzorczej puke_l
www.bankier.pl/static/att/emit...

joshep
0
Wpisów: 115
Wysłane: 31 maja 2018 00:04:14
@Jan Nowak
taki jest wg. mnie plan podstawowy, ale trzeba być realistą i w przypadku braku zainteresowana głównego, powiedzmy sobie, właściciela czyli Abris wyprowadzeniem spółki na prostą to wg. mnie trzeba będzie próbować iść w kierunku zarządu przymusowego jeśli się da. Mam cichą nadzieję że sąd sam dojdzie do takiego wniosku że PPU w przypadku tej spółki jest niemożliwe w świetle zarzutów jakie kieruje KFN i prokuratura przeciw GetBack, albo kurator złoży odpowiedni wniosek do sądu w trakcie trwania PPU. Nie ma się co łudzić, sytuacja jest fatalna i nie tylko od strony finansowej w zakresie tego co wiemy ale również od strony zaufania do działań tych ludzi - Abris rządził i nadzorował spółką jak ta doszła do bankructwa w wyniku przestępczej działalności i dalej Abris ma rządzić spółką w celu wyprostowania sytuacji. To jest sytuacja jakby złodziej prowadził śledztwo w swojej własnej sprawie, przecież to patologia jest.

Obligatariusz kontakt
0
Wpisów: 582
Wysłane: 31 maja 2018 00:07:03
1. Dłużnik właśnie podał, że wartość aktywów netto na 1 akcję to -6 zł - jaką proponujesz cenę do konwersji?
2. W międzyczasie dowiedzieliśmy się co działo się w GBK pod nadzorem RN mianowanej przez Abris. Wierzysz, jako akcjonariusz, w rękojmię Abris co do wyprowadzenia GBK z aktualnych problemów?
3. Tak, na tym polega zawarcie układu; ale doczytaj proszę:
- kto składa propozycje układowe
- jak się je przegłosowuje
- co dzieje się, gdy zarząd nie daje rękojmi wykonania układu
Potem wróćmy do rozmowy
4. Nie jestem niekulturalny wobec Ciebie, ale mam po dziurki w nosie traktowania nas przez Abris jak małe dzieci. Kontrolowana przez nich spółka, z której uzyskiwali pożytki, jest nam winna 2,3 mld zł, a Wam - mniejszościowym akcjonariuszom jakieś 500 mln zł. Razem pod 3 mld zł. Jeżeli myślą, że jesteśmy bandą dyletantów to się zdziwią. Underdog
Edytowany: 31 maja 2018 00:10

Jan Nowak
0
Wpisów: 181
Wysłane: 31 maja 2018 00:07:50

voyager747
0
Wpisów: 528
Wysłane: 31 maja 2018 00:15:12
Pisałem już dawno, że nie ma się co ze złodziejami układać, ja mogę poświęcić te swoje 70 tys. chociaż to dla mnie dużo i niech znikają z powierzchni ziemi.
A cały zarząd do pierdla i niech oddają to co tam zarobili, wzięli 15 mln za doprowadzenie do tego co teraz mamy.
Szkoda gadać.

Jan Nowak
0
Wysłane: 31 maja 2018 00:48:01
Ja już sam nie wiem czy wierzę Abrisowi, ale chyba wierzę. Możliwe, że jestem naiwny...

Ja się obawiam, że jak będziecie próbować np. odebrać zarząd Getbackowi czy zrobić coś innego, żeby pozbawić ich władzy w Getbacku ale się to Wam nie uda to może być coraz gorzej jeśli chodzi o dogadanie się co do układu. Tu ważny jest czas a już prognozują co najmniej pół roku do głosowania - o ile będzie nad czym głosować za te pół roku - czy będzie istniała wtedy taka wersja propozycji układowej, na którą przystaną obie strony - i wierzyciele i dłużnik...

Cytat:

GetBack podał, że wstępnie zakłada, że głosowanie nad propozycjami układowymi powinno nastąpić w okresie 6-8 miesięcy od dnia otwarcia przyspieszonego postępowania układowego.

businessinsider.com.pl/finanse...

voyager747
0
Wpisów: 528
Wysłane: 31 maja 2018 00:53:00
Teraz jest super, wspaniale się dogadujemy.

joshep
0
Wysłane: 31 maja 2018 01:08:02
Oficjalna diagnoza - jesteś naiwny

Jan Nowak napisał(a):
Ja już sam nie wiem czy wierzę Abrisowi, ale chyba wierzę. Możliwe, że jestem naiwny...

Ja się obawiam, że jak będziecie próbować np. odebrać zarząd Getbackowi czy zrobić coś innego, żeby pozbawić ich władzy w Getbacku ale się to Wam nie uda to może być coraz gorzej jeśli chodzi o dogadanie się co do układu. Tu ważny jest czas a już prognozują co najmniej pół roku do głosowania - o ile będzie nad czym głosować za te pół roku - czy będzie istniała wtedy taka wersja propozycji układowej, na którą przystaną obie strony - i wierzyciele i dłużnik...

Cytat:

GetBack podał, że wstępnie zakłada, że głosowanie nad propozycjami układowymi powinno nastąpić w okresie 6-8 miesięcy od dnia otwarcia przyspieszonego postępowania układowego.

businessinsider.com.pl/finanse...

joshep
0
Wysłane: 31 maja 2018 01:14:28
Działaj Radek, jak Abris nie chce się dogadać to konwersja po 5 gr i niech spada na drzewo albo uchylenie zarządu. Z nimi nie można się wg. mnie dogadać oni mają swój plan ograbienia nas do cna i będą go konsekwentnie realizować, straszyć upadłością, że nic nie odzyskamy itd. Ale to co wiadomo na pewno to że nic nie odzyskamy jeśli oni zostaną przy władzy i będą kontynuować swoje przestępcze praktyki.

1. Dłużnik właśnie podał, że wartość aktywów netto na 1 akcję to -6 zł - jaką proponujesz cenę do konwersji?
2. W międzyczasie dowiedzieliśmy się co działo się w GBK pod nadzorem RN mianowanej przez Abris. Wierzysz, jako akcjonariusz, w rękojmię Abris co do wyprowadzenia GBK z aktualnych problemów?
Potem wróćmy do rozmowy
4. Nie jestem niekulturalny wobec Ciebie, ale mam po dziurki w nosie traktowania nas przez Abris jak małe dzieci. Kontrolowana przez nich spółka, z której uzyskiwali pożytki, jest nam winna 2,3 mld zł, a Wam - mniejszościowym akcjonariuszom jakieś 500 mln zł. Razem pod 3 mld zł. Jeżeli myślą, że jesteśmy bandą dyletantów to się zdziwią. Underdog

Jan Nowak
0
Wysłane: 31 maja 2018 01:46:10
Cytat:

Działaj Radek, jak Abris nie chce się dogadać to konwersja po 5 gr i niech spada na drzewo albo uchylenie zarządu. Z nimi nie można się wg. mnie dogadać oni mają swój plan ograbienia nas do cna i będą go konsekwentnie realizować, straszyć upadłością, że nic nie odzyskamy itd. Ale to co wiadomo na pewno to że nic nie odzyskamy jeśli oni zostaną przy władzy i będą kontynuować swoje przestępcze praktyki.

Może i jestem naiwny ale uważam, że jeśli będziecie stawiać warunki dłużnikowi (którego większościowym właścicielem jest i będzie Abris) nie do przyjęcia przez dłużnika (5 groszy za akcję czyli praktycznie wywłaszczenie Abris) to będzie to wszystko trwało latami i możliwe, że w rezultacie g... z tego wyjdzie. Układ jest zawierany przez dłużnika z wierzycielami.

Jan Nowak
0
Wysłane: 31 maja 2018 02:20:20
Jeszcze taką kwestię chciałbym poruszyć a mianowicie jaki może być skutek odebrania zarządu Getbackowi:

Postępowanie sanacyjne ma dwie podstawowe zalety, wstrzymuje egzekucję jakichkolwiek roszczeń z majątku dłużnika (nieważne czy układowych czy nie) i pozwala uczynić przeszłe czynności dłużnika, które zostały dokonane na szkodę wierzycieli (np. wyprowadzania majątku ze spółki) za bezskuteczne. Innymi słowy można szkodliwe przeszłe działania dłużnika odwrócić. Ma też niestety wady – podstawową jest to, że odbiera się dłużnikowi zarząd nad własnym majątkiem w całości lub w części – to by oznaczało, że KNF mogłaby uznać, iż skoro funduszami Getbacku zarządza ktoś pozbawiony licencji (zarządca ustanowiony przez sąd) a nie zarząd Getback to należy ją cofnąć. Wówczas Getback nie mógłby w ogóle prowadzić działalności dotyczącą funduszy inwestycyjnych, a to oznaczałoby katastrofę.

www.twoja-firma.abc.com.pl/czy...

Mowa tu jest o odbieraniu zarządu w postępowaniu sanacyjnym ale odebranie zarządu w PPU rodzłoby zapewne identyczne skutki.

Edytowany: 31 maja 2018 02:21

sjanisz
0
Wpisów: 64
Wysłane: 31 maja 2018 02:43:38
Potem wróćmy do rozmowy

Z grubsza rzecz biorąc, to oni mają rację -jesteśmy bandą dyletantów. Na szczęście są wyjątki i oby jak najwięcej się udało.

A jeśli ktoś z forumowiczów spotka osobę zastanawiającą się jeszcze, kto może być właściwy do zajęcia się sprawą Getback -to proszę, pokażcie tej osobie oryginał cytowanego przeze mnie posta Obligatariusz kontakt. Jeśli taką postawę uzna za wątpliwą -to już niech sobie sama dywaguje niczym Jan Nowak :)

Liczę, że nie spodziewają się wśród nas kogoś naprawdę skutecznego. Ale i tak trzeba trochę uważać, by Obligatariusz kontakt nagle coś się nie stało. To są na tyle duże pieniądze, że takie "filmowe" zdarzenia i jeszcze gorsze mogą zaistnieć.

krisek
0
Wpisów: 48
Wysłane: 31 maja 2018 08:10:04
Witam Wszystkich w świąteczny poranek.

Czy ktoś może mi wytłumaczyć jaki jest sens układania się, gdy Abrisowi wyraźnie nie zależy na ratowaniu GBK?
Przecież nawet jeśli podpiszą jakikolwiek układ to i tak go nie dotrzymają.
Pisałem już tu, że utopiłem ogromną kasę ale to nie zmienia faktu, że trzeba spojrzeć realnie - "w tym cały jest ambaras, żeby dwoje chciało na raz". A tu tylko my - wierzyciele - chcemy ratować firmę. TO NIE MOŻE SIĘ UDAĆ!!!!! Nie da rady.

Może rzeczywiście lepiej iść w upadłość - wtedy i Abris straci choć trochę?

Zrozumcie - nie uratujemy GBK bez Abrisu, tym bardziej, że nie widać chęci pomocy ze strony Państwa. Pozorowane działania KNF i Prokuratury tylko mają stworzyć atmosferę, że Państwo zadziałało. Pomocą byłaby wyraźna deklaracja np. PZU lub PFR: wchodzimy w to teraz albo po PPU z taką a taką kasą. Tego się nie doczekamy, bo Państwo tu nie wejdzie!!!!

Sory za realizm. Sam nie mogę się pogodzić z utratą takiej kasy. Ale zaklinanie rzeczywistości nic nie zmieni.
I wcale się nie zdziwię, jak p. Radek nie znajdzie się w RW, bo - przypominam - to sąd decyduje ostatecznie o składzie RW!!!!

Obligatariusz kontakt
0
Wpisów: 582
Wysłane: 31 maja 2018 08:41:59
1. Abris nie jest inwestorem branżowym i nie widzę, żadnego know-how operacyjnego po ich stronie; ba, do tej pory byli kontrproduktywni bo wszyscy jesteśmy w czarnym miejscu; Abris nie palił się do wsparcia kapitałowego spółki i obecnie też tego nie widać, więc zadam pytanie - jaką wartość dodaną dla nas stanowią?
2. Obecny zarząd (2 osoby z PZU) może działać po konwersji - zakładam, że są profesjonalistami; do nich można dokoptować osobę od operacji i obszaru prawnego; pozwoli to na kontynuację działalności; zaoferujemy im możliwość objęcia pakiety menadżerskiego po korzystnej cenie i będziemy ręka w rękę pracować aby uratować nasze środki
3. PPU trwające 6-8 miesięcy? to żart - ono powinno trwać 2-3 miesiące, bo to ogromne ryzyko dla demoralizacji zespołu - tym bardziej nasze przemyślenia są zasadne
4. Odebranie zarządu w PPU jest możliwe, nie trzeba kończyć PPU i otwierać sanacji; sanacja ma jednak jeden plus - łatwiej ciąć koszty osobowe; pytanie co wtedy powie KNF na temat TFI... do omówienia z nimi tete-a-tete:)
5. Uważam, że dobrze opakowane equity story w uporządkowanej spółce po układzie będzie interesujące dla podmiotów z udziałem SP - upside powinien być nęcący

joshep
0
Wysłane: 31 maja 2018 08:44:27
@krisek
wg. mnie jest dokładnie tak jak to napisałeś, jedyna opcja dogadania się z Abris to sytuacja w której oni kładą coś wartościowego na stół co będzie częścią układu albo w formie jego gwarancji albo w formie bezpośredniego dokapitalizowania. Jeśli tego nie będzie nie ma sensu z Abris rozmawiać i trzeba by o ile się uda to zrobić, uchylić ich zarząd albo zlikwidować spółkę. Układ za wszelką cenę żeby tylko był nie daje realnej perspektywy odzyskania żadnych środków. Zresztą ja nie rozumiem dlaczego Abris nie chciał by dać takiej gwarancji, przecież to nie jest taki duży problem, niech idą do banku i pod zastaw swojego majątku uzyskają gwarancję bankową, oczywiście to będzie kosztowało kilkanaście milionów za samą gwarancję ale co to jest w porównaniu z 3 mld zł. Dlatego uważam że takie powinno być nasze pierwsze żądanie w ramach układu tj. gwarancja bankowa na powiedzmy 800 mln zł. Niestety możemy mieć na to tylko płonne nadzieje, bo Abris w żaden sposób się nie zaangażuje bo nie o to mu chodzi żeby GetBack ratować tylko żeby wyjść z tego syfu z zyskiem i bez zarzutów ze strony prokuratora i KNF.

joshep
0
Wysłane: 31 maja 2018 09:01:45
Nie rozumiem Twojego toku myślenia powiem szczerze, mamy do czynienia z wielopoziomowym przestępstwem na wielką skalę realizowanym przynajmniej przy współudziale Abris a być może to Abris to wszystko wymyślił i nie ma tutaj co przytaczać że to była wina jednego człowieka KK bo tak po prostu nie mogło w świetle dostępnych faktów być. No więc, mamy do czynienia z przestępczą działalnością i ta sama grupa interesów która to przestępstwo popełniła dalej zarządza spółką, w tym momencie już niepodzielnie i ma doprowadzić do wyjścia spółki na prostą. Jednocześnie nie widać żadnych dowodów żeby główny "zainteresowany" układem tj. Abris miał jakąkolwiek realną wiarę w ten układ, no chyba że wierzysz tylko słowom która płyną z tamtej strony że będzie dobrze - jeśli tak to pozwól ze przemilczę komentarz. No i teraz wg. Ciebie KNF odbierze licencję na zarządzanie funduszami sekularyzacyjnymi jak odsuniemy ten "dobry" zarząd od jego działania? Ja się dziwie że jeszcze tego nie zrobił bo wg. ma do tego wszelkie podstawy a odebranie Abris zarządu niczego w tym zakresie nie zmieni i tylko może poprawić sytuację spółki w oczach KNF.

Jan Nowak napisał(a):
Jeszcze taką kwestię chciałbym poruszyć a mianowicie jaki może być skutek odebrania zarządu Getbackowi:

Postępowanie sanacyjne ma dwie podstawowe zalety, wstrzymuje egzekucję jakichkolwiek roszczeń z majątku dłużnika (nieważne czy układowych czy nie) i pozwala uczynić przeszłe czynności dłużnika, które zostały dokonane na szkodę wierzycieli (np. wyprowadzania majątku ze spółki) za bezskuteczne. Innymi słowy można szkodliwe przeszłe działania dłużnika odwrócić. Ma też niestety wady – podstawową jest to, że odbiera się dłużnikowi zarząd nad własnym majątkiem w całości lub w części – to by oznaczało, że KNF mogłaby uznać, iż skoro funduszami Getbacku zarządza ktoś pozbawiony licencji (zarządca ustanowiony przez sąd) a nie zarząd Getback to należy ją cofnąć. Wówczas Getback nie mógłby w ogóle prowadzić działalności dotyczącą funduszy inwestycyjnych, a to oznaczałoby katastrofę.

www.twoja-firma.abc.com.pl/czy...

Mowa tu jest o odbieraniu zarządu w postępowaniu sanacyjnym ale odebranie zarządu w PPU rodzłoby zapewne identyczne skutki.

Perry
0
Wpisów: 16
Wysłane: 31 maja 2018 09:40:10
a może należałoby zorganizować spotkanie z Premierem, Szydło lub Ziobro.Tylko upublicznienie tej afery daje szanse na transparentne działania Knf itp. Ziobro moglby objac osobisty nadzór nad dochodzeniem. presja ma sens. Tylko rząd ma wystarczający lewar aby sklonic pewne podmioty do akcji ratunkowej.

adashi2
0
Wpisów: 127
Wysłane: 31 maja 2018 10:58:53
To że Abris niczego "nie położy na stole" pozostaje poza sporem. Nie ma co dalej bić piany. W żaden sposób nie byłoby to dla Abrisu perspektywiczne.

Ta spółka będzie w najbliższym czasie pod szczególnym nadzorem i będzie szczególnie trudno kolejne rzeczy z niej "wyjmować". A podmioty takie jak Abris nie zarabiają na zwykłej działalności operacyjnej, tylko na inne sposoby. To dlatego nie działają na rynkach rozwiniętych tylko w różnego rodzaju bantustanach.

AsGBK
0
Wpisów: 447
Wysłane: 31 maja 2018 11:04:44
infostrefa.com/infostrefa/pl/w...

Na przebudzenie (to brzmi trochę jak - dobre propozycje układowe to już były):
„Plan naprawczy musi zostać zweryfikowany, mamy coraz więcej wiedzy. Proces weryfikacji zajmie nam pewnie 2-3 miesiące."

Na pocieszenie:
„Pokazujemy cały czas istotne aktywa, mamy sprawnie działającą platformę do windykacji, pracownicy pracują, wypłacamy na czas pensje, nie mamy z tym problemów. Daje to wiarę zarządowi, że jesteśmy w stanie przeprowadzić plan naprawczy”

„W pierwszym kwartale chcemy oczyścić bilans z transakcji, które były wtedy przeprowadzane, ale to nie będzie już taka skala jak w 2017 roku"

Na rozbawienie:
„Rozmawiamy z bankami, obligatariuszami, współpracujemy z regulatorem, dostarczamy wszelkich danych”.

Jan Nowak
0
Wysłane: 31 maja 2018 11:06:17

4. Odebranie zarządu w PPU jest możliwe, nie trzeba kończyć PPU i otwierać sanacji; sanacja ma jednak jeden plus - łatwiej ciąć koszty osobowe; pytanie co wtedy powie KNF na temat TFI... do omówienia z nimi tete-a-tete:)

W tym artykule w tym artykule do którego link podałem w swoim poście omawiana jest kwestia sanacji i konsekwencji odebrania zarządu w tym rodzaju postępowania restrukturyzacyjnego. Ale mi nie chodzi o to żeby zmieniać PPU na sanację tylko o to, że odebranie zarządu w PPU spowoduje takie same konsekwencje jak opisano w tym artykule tj. "że KNF mogłaby uznać, iż skoro funduszami Getbacku zarządza ktoś pozbawiony licencji (zarządca ustanowiony przez sąd) a nie zarząd Getback to należy ją cofnąć. Wówczas Getback nie mógłby w ogóle prowadzić działalności dotyczącą funduszy inwestycyjnych, a to oznaczałoby katastrofę."

Oczywiście nie wiem co uznałaby KNF w takiej sytuacji...

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

54 55 56 57 58

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,442 sek.

bppttuux
fuqlafne
sylawdqo
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
tnbzotvx
szrvefgc
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat