0 Dołączył: 2018-05-03 Wpisów: 184
Wysłane:
20 września 2018 08:57:00
Dziękuję również za informacje. Czy ktoś na tym forum rozumie pkt 5 że umorzona część obligacji będzie mogła zostać odpisana od podstawy opodatkowania? Czy takie odpisanie będzie mógł zrobić przeciętny Kowalski który pracuje na umowę o pracę za 2300 netto i jakie będzie miał z tego korzyści? Może głupie pytanie ale jestem laik w tych sprawach.
|
|
0 Dołączył: 2017-09-03 Wpisów: 117
Wysłane:
20 września 2018 09:53:24
Apel obligatariuszy indywidualnych do wierzycieli zabezpieczonych (głównie banków) na pewno nie zaszkodzi. I wystarczy nawet wklejenie krótkiego apelu na forach bankiera odpowiednich banków. Tylko ważne jest, aby sporo ludzi pod tym klikało, a jest ile dużo więcej niż tu wypowiada się regularnie na forum.
Pewnie chodzi o banki: Mbank, Getin Noble Bank, PKO BP(chyba), BGŻ BNP Paribas, Raiffeisen, Alior bank, Idea Bank (chyba) plus TFI: Quercus, ......
Trzeba chyba wspomóc naszą RW!
Edytowany: 20 września 2018 09:54
|
|
Wysłane:
20 września 2018 10:31:53
Dlaczego to jest ważne!
Zajrzyjcie w to wstępne niezaudytowanego sprawozdanie finansowe za 2017 - to kolorowe (może w tym kolejnym też to jest).
Dalej idźcie na stronę 75, gdzie jest tabelka z zestawieniem zobowiązań zabezpieczonych. Są tam m.in kredyty zabezpieczone udzielone przez banki (wymieniłem we wcześniejszym poście).
I teraz najważniejsze (np. Getin Bank): - wartość zobowiązań = 45 600 000 - wartość zabezpieczenia = 124 213 639
Czyli 45 mln vs 124 mln !!!
Tj. wartość ustanowionego zabezpieczenia na portfelach wierzytelności wielokrotnie przewyższa wartość samej wierzytelności.
Następnie Alior bank: 42 mln vs 239 mln.
Czy teraz już wszyscy widzą dlaczego te negocjacje sa takie ważne! Ich wierzytelnoś to może łącznie 200 mln, a są pozabezpieczane portfelami o wartości pewnie razem ok. 700 mln. Banki te przystępując do układu mogą wykazać dużo dobrej woli przystępując do układu, bo naprawdę mogą sobie na to pozwolić. Ile zysku rocznie ma np. Alior - może nawet kilkadziesiąt razy więcej niż jego wierzytelność. To dla niego żadna strata ! ( zwłaszcza, że część odzyska ok. 20 mln z tych 42 mln). A przystępując do układu i zwalniając duże zabezpieczenie na portfelach pozwoli odzyskać wiecej indywidualnym. To byłby gest, który na pewno zostałby doceniony i banki mogły dużo zyskać wizerunkowo !
Dlatego teraz jest ważne nasze wsparcie w tej kwestii poprzez apel na forach internetowych lub jak ktoś tu proponował oficjalny apel ( można też go wkleić na fora banków) !!!!
To przystąpienie banków do układu znacząco zwiększy procent spłaty dla indywidualnych i dlatego warto o to walczyć. Ale tu też chodzi pewnie o zwolnienie przez banki tych zabezpieczeń bo są one bardzo duże !
|
|
|
|
0 Dołączył: 2018-05-12 Wpisów: 447
Wysłane:
20 września 2018 11:35:57
Oficjalna prośba/apel w postaci listu otwartego (nasz zespół do spraw mediów roześle go do wszystkich redakcji) + wklejenie tego listu na fora banków może tylko poprawić naszą sytuację.
Ale to nie może być suchy, zwykły apel, ten list musi wzbudzać emocje i odwoływać się do ludzkiej wrażliwości.
Tu ludzie tracą oszczędności swojego życia, tracą zdrowie, silny stres nie pozwala im normalnie funkcjonować, to tragedia i porażka życia dla wielu osób. Wielu kupowało bo sprzedawca zapewniał ich o bezpieczeństwie tej inwestycji, czują się dodatkowo oszukani i wykorzystani.
Po drugiej stronie jest bank, który większości tych uczuć nie doświadcza (pewnie też czuje się oszukany), bank przede wszystkim nie traci oszczędności swojego życia.
Zakładam, że prezesom banków uczucie empatii nie jest obce. Dlatego dobrze napisany list może nam pomóc. Ale ten list trzeba już napisać – dzisiaj, jutro.
W sytuacji, kiedy Wszyscy się zgadzają, że taki list trzeba napisać, ale Wszyscy myślą, że Ktoś ten list przygotuje, skończy się tym, że Nikt tego listu nie napisze, niestety.
Albo są osoby, które taki list mogą do jutra przygotować i się zadeklarują tu na forum, że to zrobią, albo sobie darujmy.
Ja nie potrafię napisać takiego emocjonalnego listu, mogę wprowadzić jakieś poprawki, coś dodać.
|
|
Wysłane:
20 września 2018 11:49:02
Ważne, aby może coś powstało mniej lub bardziej emocjonalne do końca tygodnia lub przez weekend (ale nie skupiajmy się na tym aby habilitację z tego osiągniąc - tu ważna jest też ilość osôb popierających a winno być ich tysiące !)
Można to też np. wkleić jako nowy wątek na firm bankiera dla banków i tam ważne aby wszyscy klikali a raczej pisali słowa poparcia i jak chcą to pod apelem mogą dodać coś emocjonalnego od siebie ...
To chyba obecnie jest bardzo ważny temat, bo czasowo ograniczony !!!!
|
|
0 Dołączył: 2018-06-10 Wpisów: 541
Wysłane:
20 września 2018 12:42:46
Pomysł z napisaniem emocjonalnego listu do wierzycieli zabezpieczonych czyli banków uważam za bardzo dobry. Cały dramat z GB skupił się głównie na Nas .zwykłych ludziach w dużej mierze starszych wiekiem.Taki list w którym pokażemy jak bardzo zostaliśmy skrzywdzeni moim zdaniem powinien powstać i być głosem zdeterminowanych i pogrążonych w beznadziei ludzi.
|
|
0 Dołączył: 2018-05-13 Wpisów: 301
Wysłane:
20 września 2018 13:17:13
AsGBK: Cytat:W sytuacji, kiedy Wszyscy się zgadzają, że taki list trzeba napisać, ale Wszyscy myślą, że Ktoś ten list przygotuje, skończy się tym, że Nikt tego listu nie napisze, niestety.
. Też się obawiam, że może to się skończyć na apelach i dyskusji. Chyba nie będziemy prosić o pomoc forum fb? Może Pani Maupa coś powie?
|
|
0 Dołączył: 2018-05-01 Wpisów: 122
Wysłane:
20 września 2018 13:34:04
Przygotuję dziś projekt takiego listu. Wiadomość o tym wysłałem AsGBK na priv. List nie będzie jednak przesadnie emocjonalny, bo adresaci (zarządy banków i innych instytucji finansowych) to ludzie do których trafiają raczej nie emocje, a racjonalne, zwłaszcza finansowe argumenty.
|
|
0 Dołączył: 2018-05-11 Wpisów: 528
Wysłane:
20 września 2018 13:43:23
Też mi się wydaje, że nie ma co za bardzo na emocje liczyć.
|
|
0 Dołączył: 2018-04-21 Wpisów: 582
Wysłane:
20 września 2018 13:59:13
1/ Dzisiaj rozesłaliśmy do Kuratora, NS, Spółki treści uchwał podjętych wczoraj - rekomendacja co do warunków porozumienia z wierzycielami zabezpieczonymi oraz zawezwanie do ugody z Trigon 2/ Spółka rozesłała pisma z propozycjami układowymi dla banków 3/ Po otrzymaniu raportu z przeglądu operacji przygotujemy oraz mając szacunki wyceny EV GBK na podstawie mnożników umówimy się na rozmowy z inwestorami aby przedstawić nasz punkt widzenia dot. wartości EV (teraz/ cel)
|
|
|
|
0 Dołączył: 2018-04-21 Wpisów: 582
Wysłane:
20 września 2018 14:00:22
kris1986 napisał(a):Dziękuję również za informacje. Czy ktoś na tym forum rozumie pkt 5 że umorzona część obligacji będzie mogła zostać odpisana od podstawy opodatkowania? Czy takie odpisanie będzie mógł zrobić przeciętny Kowalski który pracuje na umowę o pracę za 2300 netto i jakie będzie miał z tego korzyści? Może głupie pytanie ale jestem laik w tych sprawach. W idealnej sytuacji strata podatkowa do rozliczenia także z dochodów z tytułu umowy o pracę i podobnych To byłoby faktyczne wsparcie ze strony państwa
|
|
0 Dołączył: 2018-05-12 Wpisów: 447
Wysłane:
20 września 2018 14:25:09
bog41 napisał(a):Przygotuję dziś projekt takiego listu. Wiadomość o tym wysłałem AsGBK na priv. List nie będzie jednak przesadnie emocjonalny, bo adresaci (zarządy banków i innych instytucji finansowych) to ludzie do których trafiają raczej nie emocje, a racjonalne, zwłaszcza finansowe argumenty. Przesadnie emocjonalny to nie, ale trochę emocji nie zaszkodzi :) Myślę, że najlepiej te racjonalne, finansowe argumenty to przedstawi bankom nasza RW, nasz list musi być nieco inny. To musi być przede wszystkim prośba o przystąpienie do układu, a nie forma nacisku. Musimy jednak pokazać, że nas to znacznie bardziej dotyka i jesteśmy w znacznie gorszym położeniu niż banki, ale że oczywiście zdajemy sobie sprawę, że banki również zostały oszukane, tyle że banki poradzą sobie z tą sytuacją znacznie lepiej niż my. Odpisałam Ci na priv.
Edytowany: 20 września 2018 14:35
|
|
Wysłane:
20 września 2018 15:13:20
W temacie listu popieram sposób rozumowania AsGBK.
PS. Sam jestem 74-letnim emerytem. Straciłem kasę/ życiowe oszczędności. Jakie mam szanse na odrobienie tego?
Edytowany: 20 września 2018 16:15
|
|
Wysłane:
20 września 2018 16:43:28
Cytat:Mienie za ponad 13,5 mln zł zajęła byłemu prezesowi GetBacku prokuratura; łącznie śledczy zabezpieczyli dobra podejrzanych na 80 mln zł – informuje dziś "Rzeczpospolita". niezalezna.pl/236692-byly-prez...Czy to może być ujęte w puli pieniędzy dla dla wierzycieli?
|
|
38 Dołączył: 2016-02-29 Wpisów: 978
Wysłane:
20 września 2018 16:57:12
@bog41 @AsGBK Jak chcecie to chętnie się włączę w redagowanie tego listu.
|
|
38 Dołączył: 2016-02-29 Wpisów: 978
Wysłane:
20 września 2018 17:08:01
alder74 napisał(a):Cytat:Mienie za ponad 13,5 mln zł zajęła byłemu prezesowi GetBacku prokuratura; łącznie śledczy zabezpieczyli dobra podejrzanych na 80 mln zł – informuje dziś "Rzeczpospolita". niezalezna.pl/236692-byly-prez...Czy to może być ujęte w puli pieniędzy dla dla wierzycieli? Do tych pieniędzy będzie się można dobrać jak osoby którym to zostało zabezpieczone zostaną prawomocnie skazane i zostanie zasądzony obowiązek naprawienia szkody. A to może potrwać nawet lata...jak wskazuje na to przypadek innej spółki rodem z Wrocławia czyli Gant Development SA obligacje.pl/pl/a/cztery-lata-...Nikt jeszcze nie usłyszał zarzutów, a skarga na przewlekłość postępowania została uznana za bezzasadną.
|
|
Wysłane:
20 września 2018 17:22:34
@Pesto: Cytat:I teraz najważniejsze (np. Getin Bank): - wartość zobowiązań = 45 600 000 - wartość zabezpieczenia = 124 213 639 Czyli 45 mln vs 124 mln !!! Tj. wartość ustanowionego zabezpieczenia na portfelach wierzytelności wielokrotnie przewyższa wartość samej wierzytelności. Następnie Alior bank: 42 mln vs 239 mln. Dla mnie to szok. Wg której wartości są liczone wierzytelności zabezpieczone? (przyjmowane w PPU). Tutaj może się kryć spore zaskoczenie. W ogóle nie rozumiem zabezpieczenia na 300% wartości nominalnej. Chyba każdy, kto ma takie zabezpieczenie, wolałby raczej z niego skorzystać, niż z wykupu.
Edytowany: 20 września 2018 17:31
|
|
297 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 7 675
Wysłane:
20 września 2018 17:42:54
to proste, zabezpieczenia wynosza 300%, bo banki dobrze wiedziały co kupują (obligi).
Banki ciągnęły profity w postaci wysokiego oprocentowania obligów, a teraz i tak sciagną 100% z nawiązką.
to kolejny dowód, że oszukano tutaj tylko drobnych inwestorów
|
|
0 Dołączył: 2018-05-11 Wpisów: 528
Wysłane:
20 września 2018 17:47:14
Banki sprzedawały długi, banki sprzedawały obligacje, banki kupowały obligacje i na wszystkim zarabiały/zarobią. To się pięknie wszystko spina.
|
|
0 Dołączył: 2018-05-17 Wpisów: 64
Wysłane:
20 września 2018 17:55:21
Maupa_w_niebieskim napisał(a):@bog41 @AsGBK Jak chcecie to chętnie się włączę w redagowanie tego listu. Chcemy, bo Szanowna Maupa_w_niebieskim bardzo komunikatywnie pisze. Mam nadzieję, że już się kontaktujecie na priv, bo czau mało. Jak już list będzie -wrzućcie na forum listę miejsc, gdzie on będzie zamieszczony, byśmy mogli go poprzeć jakimiś krótkimi komentarzami.
Edytowany: 20 września 2018 17:58
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.