0 Dołączył: 2018-10-23 Wpisów: 53
Wysłane:
14 listopada 2018 20:49:08
przy kursie: 2,49 zł
Wkleję dla uporządkowania pewnych spraw: jakoszczedzacpieniadze.pl/czy-... Zastanówcie się dwa razy zanim wygłosicie opinię bez wiedzy i sprawdzania czegokolwiek w tym temacie.
|
|
83 Dołączył: 2013-05-08 Wpisów: 1 586
Wysłane:
14 listopada 2018 21:00:36
harry12 A policzyłeś czy starczy kasy z BFG na pokrycie tych kwot?
|
|
297 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 7 675
Wysłane:
14 listopada 2018 21:16:10
rządzi PiS wiec wszystko jest tak naprawdę możliwe :-) resolution - czyli przymusowe umorzenie akcji oraz unieważnienie” obligacji"subiektywnieofinansach.pl/lesz...Cytat:Aby uruchomić resolution przede wszystkim trzeba udowodnić, że istnieje zagrożenie zatrzymania działalności banku i że zostały wyczerpane wszystkie środki nadzorcze będące w rękach KNF. Następnie sprawdza się czy występuje istotne zagrożenie interesu publicznego. A to występuje tylko wtedy, gdy „zwykła” upadłość mogłaby spowodować efekt domina. A więc bank jest za duży i zbyt powiązany z innymi bankami, by po prostu pozwolić mu zbankrutować.
Elementem interesu publicznego jest też ewentualny spadek zaufania do sektora finansowego, który mógłby nastąpić, gdyby zbankrutował zbyt duży bank (a nie jakiś-tam SKOK, któremu można pozwolić upaść „po cichu”).
Dopiero po spełnieniu tych warunków można mówić o uruchomieniu w stosunku do banku procedury resolution. A ta może zakładać m.in. obciążenie stratami właścicieli i niektórych wierzycieli banku (umorzenie akcji i „unieważnienie” obligacji) nie dziwie sie Czarneckiemu że ujawnił taśmy... Pytanie czy obligatariusze GNB i IDEI sa swiadomi ryzyka
Edytowany: 14 listopada 2018 21:33
|
|
|
|
PREMIUM
49 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
14 listopada 2018 23:56:08
Ciekawostka - tak IB walczy o zatrzymanie depozytów. Po wybuchu afery w KNF i informacji o wpisaniu IB na listę ostrzeżeń lokaty w Idea Banku poszły mocno w górę. Jeszcze w poniedziałek IB kusił lokatą Wielki Procent (3,20 proc.), ale już we wtorek wieczorem pojawiła się nowa oferta na 3,50 proc. Z tym, że nie dla każdego. Taką ofertę otrzymywali wyłącznie ci, którzy chcieli przelać pieniądze do innego banku. W nocy IB podbił stawkę do 3,80 proc. Z kolei dziś rano procent na Lokacie Beztroskiej podniesiono do 3,90 proc. Liczby nie kłamią (...) ale kłamcy liczą
|
|
0 Dołączył: 2011-08-31 Wpisów: 131
Wysłane:
15 listopada 2018 03:03:05
Cytat:Z kolei dziś rano procent na Lokacie Beztroskiej podniesiono do 3,90 proc. Lokata jest w porządku, ale jej nazwa jest trochę myląca :)
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
15 listopada 2018 06:41:50
W BFG na koniec 2017 było 18 mld zł aktywów i 16 mlď zł plynnych i dedykowanych środków. BFG spokojnie wytrzymałoby upadłość IdeaBanku. W IB jest o ile dobrze pamiętam 19 mld depozytów, z czego 18 mld depozytów ludności, ale bank miał ponad 4 mld zł płynnych aktywów. Resolution w polskim prawie dotyczy strzyzenia depo ponad 100 tys Euro. Za to upadłość GNB mogłaby wstrząsnąć systemem. Oczywiście BFG może zaciągnąć pożyczkę w NBP lub budżecie. Budżet może też dorzucić dotację. No i jest jeszcze składka nadzwyczajna od pozostałych banków. Dodatkowo banki mogą w trudnej sytuacji sprzedawać pakiety wierzytelności. Ale tak naprawdę pamiętajmy jaki jest "plan Zdziśka" - przejąć za 1 zł Wtedy nie ma potrzeby korzystania z BFG...
|
|
46 Dołączył: 2010-08-07 Wpisów: 1 795
Wysłane:
15 listopada 2018 10:37:04
przy kursie: 2,60 zł
BFG jest dla mnie jak najbardziej wyplacalne dopoki panstwo jest wyplacalne wiec w ogole z mojej strony nie ma o czym dyskutowac Natomiast ja nie wiem jak bank przy tak niskich stopach chce sie finansowac tak wysokimi lokatami...
|
|
127 Dołączył: 2009-03-01 Wpisów: 2 050
Wysłane:
15 listopada 2018 11:35:18
Zaskakujący ten popyt na IB. Do tego MwTrade. OF zaczyna się bronić.
|
|
190 Dołączył: 2009-01-06 Wpisów: 3 286
Wysłane:
15 listopada 2018 11:45:46
już wczoraj ktoś postawił ukryte K na 2.28(przesuwał) i zbierał w paczkach rzucanych po 10k.
Za chwilę wyniki całego byłego imperium. MWT na moje jest aktywem najłatwiej zbywalnym i za dobrą cenę. Gdyby taki Magellan chciał to kupić wykorzystując obecną sytuacje to nie przepłaciłby kupując go za 0.7WK. Pozbawiając się konkurenta mógłby podnosić marże dla klientów szpitalnych.
To tylko gdyby leszek był pod ścianą i musiałby sprzedać(wiele by nie dostał coś około 30mln), ale zawsze.
|
|
Wysłane:
15 listopada 2018 12:00:35
Miałby pieniądze na wezwanie na IB. Według mnie nadal jest to prawdopodobny scenariusz.
|
|
|
|
190 Dołączył: 2009-01-06 Wpisów: 3 286
Wysłane:
15 listopada 2018 12:41:23
ale czy KNF by się zgodziła na wycofanie?
w dzisiejszym pb piszą, że nawet po problemach z getbackiem był klient na cały bank, że nawet jakby policzyć, że idea będzie musiała wypłacić setki mln odszkodowań to wciąż jest tam "czysty" kapitał.
Może stąd ten popyt na idea bank. wycena całości to 200mln.
|
|
Wysłane:
15 listopada 2018 12:59:26
Nie wiem czy by się zgodził, ale zamknęłoby to temat parytetu przed połączeniem.
|
|
2 Dołączył: 2013-01-02 Wpisów: 325
Wysłane:
15 listopada 2018 13:28:29
Brzmi sensownie, przy przejęciu padłaby deklaracja o dokapitalizowaniu, KNF miałaby niewielkie pole do uwag.
|
|
0 Dołączył: 2009-09-03 Wpisów: 1 107
Wysłane:
15 listopada 2018 13:44:31
prezydent: Mój przedstawiciel w KNF Zdzisław Sokal chciał podejmować słuszne działanie; też uważam, że w pierwszej kolejności powinny być chronione interesy zwykłych ludzi; wielokrotnie z nim rozmawiałem, także o sytuacji dwóch banków, których cała sprawa dotyczy - powiedział w czwartek w TVP Info prezydent Andrzej Duda. całość: www.pb.pl/prezydent-moj-przeds...wydaje się, że są chronieni, właśnie po to jest BFG. Dostał Leszek nowe warunki(jedni mówią, że brutalne), wkłada świeżą kasę (200mln w tym roku), włoży idea bank. Rozumiem, że najtaniej dla systemu byłoby zabrać całość za free, włożyć swój 1 mld i mieć czas na pracę. Ciekawe czym KNF i min fin tłumaczą, że mamy w PL najwyższe wagi dla kredytów walutowych, których już praktycznie się nie sprzedaje a tamte nawet w przypadku bankructwa klienta już tak bilansów nie drenują.
|
|
2 Dołączył: 2013-01-02 Wpisów: 325
Wysłane:
15 listopada 2018 13:58:41
Jeśli duda tak powiedział, to postawił tym samym kropkę nad i - raczej już wiadomo na jakim szczeblu plan jest koordynowany. Obligacje pl. piszą, że BGF parę tygodni temu zamawiał konsultacje PR jak przedstawić planowane działania. Plan jest gotowy, teraz tylko Leszek trochę bruździ. Jedno jest pewne - będą gwałtowne zwroty sytuacji, bo nie wierzę,że L będzie biernie czekał, aż go poczęstują ustawą o przymusowym przewalutowaniu frankowiczów. Od dawna się tego spodziewa, a o tym co się dzieje informował go sam Chrzanowski.
PS O tym jak by się świeży banczek lub 2 przydał Partii, to nawet nie ma co pisać.
|
|
Wysłane:
15 listopada 2018 14:20:55
teraz akcja raczej przyśpieszy... wątpie żeby twardogłowi odpuścili przez głupie taśmy... ciekawy spektakl sie szykuje....
sam prezydent RP najwyraźniej zlecił całą akcję
Edytowany: 15 listopada 2018 14:21
|
|
Wysłane:
15 listopada 2018 14:52:49
mindek napisał(a):prezydent: Mój przedstawiciel w KNF Zdzisław Sokal chciał podejmować słuszne działanie; też uważam, że w pierwszej kolejności powinny być chronione interesy zwykłych ludzi; wielokrotnie z nim rozmawiałem, także o sytuacji dwóch banków, których cała sprawa dotyczy - powiedział w czwartek w TVP Info prezydent Andrzej Duda. całość: www.pb.pl/prezydent-moj-przeds...wydaje się, że są chronieni, właśnie po to jest BFG. Dostał Leszek nowe warunki(jedni mówią, że brutalne), wkłada świeżą kasę (200mln w tym roku), włoży idea bank. Rozumiem, że najtaniej dla systemu byłoby zabrać całość za free, włożyć swój 1 mld i mieć czas na pracę. Ciekawe czym KNF i min fin tłumaczą, że mamy w PL najwyższe wagi dla kredytów walutowych, których już praktycznie się nie sprzedaje a tamte nawet w przypadku bankructwa klienta już tak bilansów nie drenują. Jeżeli tak Prezydent się wypowiada, to zaczynam się poważnie bać o LC. Nie rozumiem dlaczego nie ma jeszcze wspólnej konferencji NBP, Banku i KNF. Podobno jest mały run na te instytucje i ludzie uciekają. W normalnym Państwie inaczej by to funkcjonowało.
|
|
Wysłane:
15 listopada 2018 14:57:18
Cytat:Jeżeli tak Prezydent się wypowiada, to zaczynam się poważnie bać o LC. no wlasnie o to chodzi - zlecenie wyszlo ze samych szczytow wladzy... LC chyba nie ma co szukac w tym kraju. Rentowności GNB są już ponad 50%, tym samym dołączając do listy okupowanej przez papiery GETBACK
Edytowany: 15 listopada 2018 14:58
|
|
208 Dołączył: 2018-10-03 Wpisów: 1 287
Wysłane:
15 listopada 2018 21:40:46
Przechodziłem dzisiaj przypadkiem pod oddziałem GNB i pierwsze skojarzenie po tym co zobaczyłem, że w ten weekend są Święta Bożego Narodzenia - tyle ludzi w środku. Później przeczytałem ten cytat: Cytat:"To jest to działanie, które odpowiedzialnie podejmować chciał mój przedstawiciel w KNF, które jest działaniem słusznym, ja także uważam, że w pierwszej kolejności powinny być chronione interesy zwykłych ludzi, by nie było takiej sytuacji jak przy Amber Gold, że tymi poszkodowanymi są właśnie zwykli ludzie, a wielkie rekiny nie wiadomo, gdzie zabrały pieniądze" - powiedział Duda. www.pb.pl/prezydent-moj-przeds...I puzzle się ułożyły. Świąt nie ma a Getin powiązano z Amber Gold w oczach "Kowalskich"
|
|
141 Dołączył: 2011-03-26 Wpisów: 4 899
Wysłane:
15 listopada 2018 22:15:43
mindek napisał(a):
Ciekawe czym KNF i min fin tłumaczą, że mamy w PL najwyższe wagi dla kredytów walutowych, których już praktycznie się nie sprzedaje a tamte nawet w przypadku bankructwa klienta już tak bilansów nie drenują.
kompletnie złe założenie że problem z frankowiczami polega na ich bankructwie... PROBLEM jest inny, sprzedawane produkty nie były kredytami walutowymi i mają całą masę klauzul abuzywnych ( czyli takich które mogą zostać uznane za nieistniejące) jak stwierdził, jeden ze znajomych prawników jak wyciągniesz postanowienia niezgodne z prawem z tych umów to już tam prawie nic nie zostanie... a to oznacza, w skrajnym przypadku, że zamiast banku który jest wierzycielem to po procesach klienci nie tylko że nic nie dopłacą już ale wręcz mogą sie domagać zwrotu nadpłat... bo z umowy o pseudokredyt walutowy zrobi się umowa złotówkowa ale oprocentowana po stawce "frankowej" jego klient wział 500 tys , spłacił 600 a zostało mu 400 i oni szacują, że jeśli będzie pozytywne rostrzygnięcie to już klient nic nie będzie płacił a może jakąs nadpłatę będzie miał... i z tego względu są te większe zabezpieczenia, choć i tak mogą być niewystarczające z tego co mówił ten koleś to prawnicy czekają na orzeczenie TSUE ( jakieś istotne) które ruszy lawinę wg nich... a getin już teraz króluje na wokandzie sądów warszawskich, można znaleźć zdjęcia w necie
Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..
teraz również na twitter.com
Edytowany: 15 listopada 2018 22:17
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.