No, nie tylko prezes tak twierdzi, bo jeszcze twierdzi tak:
2 kluczowych biegłych rewidentów z ramienia KPMG,
4 członków zarządu, którzy podpisali sprawozdanie,
Katarzyna Beuch, czyli przewodnicząca komitetu audytu.
Nie neguję tego, że skuteczność egzekucji komorniczej spadła, ale Kruk dużo ponad połowę wierzytelności windykuje w sposób ugodowy. To strategia realizowana od kilkunastu lat. Ba, nawet w omówieniu jest cały akapit o tym, że spłaty w stosunku do wartości portfela spadają, co miedzy innymi może mieć związek ze spadkiem efektywności windykacji sądowej i egzekucji komorniczej. Tylko, że sam spadek skuteczności nie wyklucza rekordowych spłat, bo liczy się wielkość portfela z jakiego te egzekucje się odbywają.
A zmiana Ustawy o komornikach, którą przywołujesz weszła w życie 1 stycznia 2019 r., czyli już po raportowanym okresie. Dlatego ja przeciwnie do Ciebie wierzę, że nowela ustawy nie wpłynęła na rekordowe spłaty. Każdy jednak wierzy w to co chce ;)
Ja bardzo szanuję forumowiczów, którzy szukają dziury w całym, oczywiście w sposób merytoryczny. Choć swoją aktywność wykazujesz w zasadzie tylko na forum Kruka, to mnie to zupełnie nie przeszkadza. Jak piszesz o niekorzystnych zmianach w prawie to chwała Ci za to, ale jak rzucasz teksty "trup śmierdzi coraz bardziej", albo nieprecyzyjne informacje jak w sprawie procesów legislacyjnych w Rumunii to na to nie ma zgody. Forum jest po to, żeby inwestorzy dzielili się wiedzą i na bazie tejże wiedzy podejmowali swoje decyzje inwestycyjne.
Sugerujesz, że Krupa kłamie, a w zasadzie, że kłamie cały zarząd spółki i audytor, bo do tego sprowadza się podważanie danych operacyjnych. Moim zdaniem niczym sobie na takie niepoparte argumentacją tezy nie zasłużył. W tym miejscu chciałbym przypomnieć, że publicznie Krupa jako pierwszy mówił o tym, że wyniki GetBacku są niemożliwe. To zarząd Kruka informował przed raportem, wbrew standardowi, że wyniki IV kw. 2017 r. będą słabe. To Krupa mówił, że ich stopa podatkowa będzie zmierzać w stronę 19 proc., bo pewne rozwiązania w świetle GAAR mogą okazać się nieskuteczne. To Kruk pokazuje najbardziej transparentnie swoje wyniki i ma najbardziej przejrzystą strukturę spółki. To Kruk stroni od zarządzania obcymi portfelami, z uwagi na to, że widzą konflikt interesów itd. itp.