Przyznam, że nie czytałem rekomendacji Noble.
Jednak naszła mnie taka refleksja.
Nie można wykluczyć sensowności wyceny ......
Komentując zazwyczaj zapominamy, że część rekomendacji jest wydawanych w perspektywie 12 miesięcy. Choć niektórzy "podążają za rosnącą wyceną" innych.
Nie wiem czy w wycenie zostało zaznaczone o jaką perspektywę chodzi.
Jednak biorąc pod uwagę taką perspektywę to można się zgodzić z prognozą wyceny do maja 2020. Tym bardziej jeśli bierze się symulowaną sprzedaż na podstawie q1 2019.
Tyle, że wynik q1 jest nieco mylący. Wynik za q2 powinien być zbliżony tak sądzę w rekomendacji. Jeżeli założy się wyniki q3 i q4 po 6-8mln to wynik roczny zysku byłby około 20mln. To założenie spełniałoby rekomendację i dawało przy współczynniku 1:20 kapitalizację zbliżoną do aktualnej.
Tyle, że jak wiemy sama umowa za 3mln USD dołoży ponad 10mln do zysku co w połączeniu nawet tylko po 6mln w q3 i q4 da już wynik zysku zbliżony do 30mln. Biorąc pod uwagę poziom sprzedaży ML można liczyć się z tym, że wyniki za q3 a szczególnie q4 powinny być wyraźnie wyższe niż 6mln. Co nawet przy dynamicznie rosnących kosztach może dać wynik zbliżony do ubiegłorocznego - choć bardziej spłaszczony kwartalnie.
Nie sądzę aby wycena obejmował perspektywę po premierze P8.
@Andy
Dla mnie nie jest tajemnicą, że P10 może być FP2 ale nie jest to przesądzone bo z wypowiedzi wynikało, że poza P9 i P10 jest jeszcze jedna gra w planach.
Dla mnie osobiście nie ma większego znaczenia jaki projekt jak się nazywa.
Jednak trzymałbym się logicznie mojej opinii choć nie musi być poprawna.
Jak wynika z wypowiedzi P8 prowadzi jakaś ekipa i jest nabór.
Nad P9 są już jakieś prace co kiedyś się "wymknęło" co mnie nie dziwi bo tak samo było z P8. Czyli już tak ktoś pracuje. W tym roku rusza nabór do P9.
Podobnie prace ruszają nad P10 w tym roku nad prototypowanie - czyli już "schemat na A4" mają gotowy ....
Nad FP będą pracować jeszcze co najmniej rok nad DLC.
Część ekipy będzie zasilać inne projekty.
Mi się jednak wydaje, że P9 i P10 są już gotowe studyjnie (koncepcja) i ruszają nad nimi prace.
FP2 to chyba będzie dodatkowy projekt który jeszcze oficjalnie nie jest ogłoszony.
Jest gotowa ekipa mająca doświadczenie. Mają lub będą mieć mnóstwo gotowych nie wykorzystanych wcześniej pomysłów i materiałów. Czyli prace nad następcą będą mogły ruszyć dużo szybciej można pominąć duży fragment prototypowania gry i niemal od razu po produkcji DLC do FP ruszyć z produkcją.
Może się okazać, że FP2 może mieć premierę przed P10 ....
Mogę się mylić ale to całkiem możliwy scenariusz. Jeśli uda się plan naboru do P9 i P10 nie będzie potrzeby demontowania sprawnie działającego zespołu od FP..
Jednak na razie jest możliwy każdy scenariusz.
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)