PARTNER SERWISU
ocrwgyru
1 2

Spółka na zawsze - casting.

discopolo
0
Wpisów: 1 035
Wysłane: 10 września 2009 11:36:57
Kamil napisał(a):
Spółka musi mieć ogromny potencjał, ale w dniu kupna być niedowartościowana i mieć słabe wyniki.

Łatwo powiedzieć, ale skąd takie brać. O słabe wyniki łatwo, ale skąd przekonanie że zostaną przezwyciężone?

klakson
0
Wpisów: 69
Wysłane: 10 września 2009 14:10:12
nie ma spółki na zawsze, jest jedynie najlepszy horyzont inwestycyjny, i jest to nieskończoność

wujek_staszek
0
Wpisów: 792
Wysłane: 10 września 2009 23:05:20
discopolo napisał(a):
wujek_staszek napisał(a):
A po co Wam teraz płynność w strategii buy and hold? Ja uważam, że kupno paru perełek z NC to doskonały pomysł. Zakładając długi okres inwestycji, kilka z nich może dać po pare tysiecy procent zysku a jak tak to i płynność na nich bedzie. Zakładając nawet ze 1-2 nie dotrwa i tak bedzie super zysk.

Jesteś w stanie podrzucić parę nazw?

Proszę:

SSI, Mera, TSC, WDM, LTG, EEX, Rocca, Urlopy

Albo my ich, albo oni Was.

discopolo
0
Wysłane: 10 września 2009 23:08:32
discopolo napisał(a):
A po co Wam teraz płynność w strategii buy and hold? Ja uważam, że kupno paru perełek z NC to doskonały pomysł. Zakładając długi okres inwestycji, kilka z nich może dać po pare tysiecy procent zysku a jak tak to i płynność na nich bedzie. Zakładając nawet ze 1-2 nie dotrwa i tak bedzie super zysk.

Jesteś w stanie podrzucić parę nazw?

Proszę:

SSI, Mera, TSC, WDM, LTG, EEX, Rocca, Urlopy

Dzięki. Przyjrzę się.

cyklotyk
0
Wpisów: 47
Wysłane: 11 września 2009 13:42:56
Ja też jakiś czas temu postanowiłem wynaleźć sobie coś "na zawsze" na NewConnect.

Mój wzrok padł na ReadGene. Kupiłem pakiet i postanowiłem zapomnieć o tym na dłużej.

Spólka zajmuje się m. in. komercyjnymi badaniami genetycznymi.
Wydaje mi się, że w tym jest przyszłość.

Odpowiedź na pytanie "kim jesteś?",a co ważniejsze - "kim będziesz?",
na podstawie analizy włosa (oczywiście upraszczam ;-)) może mieć przyszłość
nie tylko w tradycyjnie rozumianej medycynie.

Wyobrażam sobie np. pracodawcę wysyłającego do analizy włos potencjalnego
pracownika. Albo dziewczynę "testującą" w ten sposób kandydata na męża. ;-)

Kamil
0
Wpisów: 637
Wysłane: 13 września 2009 17:58:27
Myślę, że największą klientelę ReadGene mają wśród facetów, którzy potrzebują sprawdzić dlaczego ich syn ma ciemniejszy odcień skóryThink To jest rzeczywiście dobry pomysł na biznes. Ale jest więcej czynników. Nieudolny zarząd, konkurencja, zmiany w prawie i spółka leży..
Aktualnie: MRB(100%)
Edytowany: 13 września 2009 17:58

Zajaczek
0
Wpisów: 70
Wysłane: 16 września 2009 12:30:02
Nogonie troche ;) Proponuje przyjrzec sie funduszowi Bmp A/G notowanemu na Gpw i w Niemczech. Spolka swietnie spelnia punkt 1 z metody Kamila (pozostale niekoniecznie...). Mamy ciezkie czasy, wyceny spolek portfelowych niskie, wyjscia z inwestycji odkladane na kolejne lata. Spolka notuje strate, niewielka ale jednak. Do tego spolka jest dramatycznie NUDNA a zarzadowi zdaje sie nie zalezy na zbytnim dbaniu o PR.

Zainteresowalem sie z kilku powodow. Na poczatek, w porownaniu dajmy na to do Mci, spolka jest duzo mniej zmienna (=spie spokojniej). Ale najwazniejsze - jej spolki portfelowe solidnie przepracowaly okres obecnej bessy i kilka z nich ma potencjal aby dac stope zwrotu wielokrotnie przeyzszajaca obecna kapitalizacje funduszu. Chociazby Revotar (zaawansowane badania na leki na luszczyce i choroby pluc, globalny rynek wart kilka mld $) ktory kiedys byl tylko start-upem a teraz ma juz przed soba powazne perspektywy. Albo Nugg.ad spolka ktora zajmuje sie targetrowaniem behawioralnym - np. emisja reklam dobranych zależnie od pogłębionego profilu behawioralnego danego internauty.

Rzut oka na wykres i widac ze to spolka dla cierpliwych - nie uczestniczyla w poprzedniej hossie. Nie miala argumentow fundamentalnych. teraz ma zdecydowanie wiecej argumentow, pytanie tylko kiedy i jak argumenty przeloza sie na zyski?

Podsumowujac, stracic tu mozna jedyne 100% a zyskac moze i ponad 500 ;) ryzyko do oceny indywidualnej, ja zdecydowalem sie w to wejsc na dluzej, bo na krotko zdecydowanie wole inne spolki...

Kamil
0
Wpisów: 637
Wysłane: 19 września 2009 22:22:37
9 września Kamil napisał(a):
Żałuję, że pan Kulczyk nie jest w ogóle notowany na giełdzie. Kombinacja surowce+motoryzacja+piwo to prawdziwa żyła złota, która będzie dawała krociowe zyski prze długie lata.

15 września mamy komunikat że w zimie KOV zadebiutuje na warszawskim parkiecie. Cena emisyjna pewnie będzie zaporowa, ale odczekać miesiąc dwa i kto wie...
Aktualnie: MRB(100%)

Henryk_Anatol_Rzezucha
0
Wpisów: 179
Wysłane: 20 września 2009 02:53:12
Zajaczek napisał(a):
Nogonie troche ;) Proponuje przyjrzec sie funduszowi Bmp A/G notowanemu na Gpw i w Niemczech. Spolka swietnie spelnia punkt 1 z metody Kamila (pozostale niekoniecznie...). Mamy ciezkie czasy, wyceny spolek portfelowych niskie, wyjscia z inwestycji odkladane na kolejne lata. Spolka notuje strate, niewielka ale jednak. Do tego spolka jest dramatycznie NUDNA a zarzadowi zdaje sie nie zalezy na zbytnim dbaniu o PR.

Zainteresowalem sie z kilku powodow. Na poczatek, w porownaniu dajmy na to do Mci, spolka jest duzo mniej zmienna (=spie spokojniej). Ale najwazniejsze - jej spolki portfelowe solidnie przepracowaly okres obecnej bessy i kilka z nich ma potencjal aby dac stope zwrotu wielokrotnie przeyzszajaca obecna kapitalizacje funduszu. Chociazby Revotar (zaawansowane badania na leki na luszczyce i choroby pluc, globalny rynek wart kilka mld $) ktory kiedys byl tylko start-upem a teraz ma juz przed soba powazne perspektywy. Albo Nugg.ad spolka ktora zajmuje sie targetrowaniem behawioralnym - np. emisja reklam dobranych zależnie od pogłębionego profilu behawioralnego danego internauty.

Rzut oka na wykres i widac ze to spolka dla cierpliwych - nie uczestniczyla w poprzedniej hossie. Nie miala argumentow fundamentalnych. teraz ma zdecydowanie wiecej argumentow, pytanie tylko kiedy i jak argumenty przeloza sie na zyski?

Podsumowujac, stracic tu mozna jedyne 100% a zyskac moze i ponad 500 ;) ryzyko do oceny indywidualnej, ja zdecydowalem sie w to wejsc na dluzej, bo na krotko zdecydowanie wole inne spolki...

BMP jest faktycznie ciekawy i jakby w cieniu IDM, MCI itd, ale jest tu jeden problem dlugoterminowy - oni zarabiaja w Euro ktore w dlugim okresie bedzie spadac wzgledem zlotowki, no i dzialaja w Niemczech gdzie trudniej o okazje niz u nas. Ja moze w nich wejde jesli zaczna robic buyback, albo jesli spolki portfelowe pokaza cos wiecej niz potencjal.

discopolo
0
Wysłane: 21 września 2009 21:48:24
Teoretycznie to taką inwestycją powinien być fundusz akcji. Najdłużej działa u nas Pioneer Akcyjny od grudnia 1995.
Niestety wypada fatalnie. Przegrał zdrowo z indeksem. W dodatku tylko nieznacznie pokonał inflację.
Realna stopa zwrotu to tylko 2.5% rocznie, a gdyby trzeba było zapłacić podatek (a teraz już trzeba; gdyby się weszło w 1995 to nie) to można było zarobić około 1.5% rocznie. Dramat. To juz lokata w banku jest lepszym pomysłem.

discopolo
0
Wysłane: 22 września 2009 09:38:36
Policzyłem realną stopę zwrotu z WIG z uwzględnieniem inflacji i dywidend. Na przestrzeni ostatnich 13 lat wychodzi 4.2% rocznie. Do tego dochodzi belkowizna i możemy mówic o 3.0%. Eldorado to nie jest.
Tyle się mówi i pisze że akcje są najlepszą inwestycją w dłuuugim terminie.
13 lat to długo. W dodatku akcje są z szybko rozwijającej się z gospodarki. Na podstawie różnych entuzjastycznych autorów piszących o zarabianiu na akcjach w długim terminie spodziewałbym się 10-12%, a tu marniutkie 3%. Fatalny wynik.

plynacyzrynkiem
0
Wpisów: 1 344
Wysłane: 22 września 2009 20:58:43
discopolo napisał(a):
Teoretycznie to taką inwestycją powinien być fundusz akcji. Najdłużej działa u nas Pioneer Akcyjny od grudnia 1995.
Niestety wypada fatalnie. Przegrał zdrowo z indeksem. W dodatku tylko nieznacznie pokonał inflację.
Realna stopa zwrotu to tylko 2.5% rocznie, a gdyby trzeba było zapłacić podatek (a teraz już trzeba; gdyby się weszło w 1995 to nie) to można było zarobić około 1.5% rocznie. Dramat. To juz lokata w banku jest lepszym pomysłem.

jestem Pioneerowi bardzo wdzieczny, bo to wlasnie dzieki niemu odkrylem, ze skoro tacy zawodowcy (wtedy najlepsi - bo jedyni) korelacje w dol maja 80% ale w gore tylko 40, to czemu nie sprobowac samemu :)

discopolo
0
Wysłane: 22 września 2009 21:42:06
Pioneer lipny - zgoda. Ale wziąłem i policzyłem stopę zwrotu z WIGu. Przez ostatnich 13 lat po uwzględnieniu dywidend i inflacji wychodzi 4.2% rocznie przed opodatkowaniem. Też lipa!

enforces
0
Wpisów: 1 506
Wysłane: 10 grudnia 2009 17:19:25
readgene jakiś teraz taki drogi...

to zobaczcie na serenity. jako udziałowcy w przyszłości dostaniemy jakąś zniżkę?

bernie
43
Wpisów: 603
Wysłane: 10 grudnia 2009 17:35:32
Kamil napisał(a):
Czytałem niedawno o ciekawej metodzie wyboru spółki na dłuższy termin:

1. Spółka musi mieć ogromny potencjał, ale w dniu kupna być niedowartościowana i mieć słabe wyniki.
2. Jest zaliczana do nietypowej, bardzo niepopularnej branży: wywóz odpadów komunalnych, usługi pogrzebowe, produkcja szamb itp.
3. Jej nazwa jak na razie nie powinna się kojarzyć z niczym, może mieć ewentualnie jakieś negatywne konotocje typu Parszywex, Fekaliopol, Badziewprzem.

Diabeł tkwi w psychologii rynku: spółka kończy etap inwestowania, zaczyna pokazywać świetne wyniki, lecz wciąż jest ignorowana przez spekulantów. Spółkę skupują tylko nierozgranięci długoterminowcy, uparte staruszki, zwykły Kowalski za pieniądze ze spadku lub wesela... stabilny popyt wykańcza całą podaż i spółka jest w cierpliwych rękach które w życiu nie dały zlecenia sprzedaży. Ma niemal zerową płynność i najdrobniejszy wzrost popytu powoduje silny wzrost cen akcji zakończony piękną hiperbolą.

Metoda była wypróbowana w Usa, tam jest dużo szerszy rynek i łatwiej o spółkę pasującą do tego profilu. U nas dużo ciężej coś takiego znaleźć

FASING??

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 10 grudnia 2009 18:27:04
Ja już wybrałem Atona, ale to pewnie wiecie, więc nie będę powtarzać żeby nie wyszło że naganiam...

Powiadają że EUI też się opłaci. Jeśli odniesie sukces - na pewno. Ale tak naprawdę o EUI będzie można coś powiedzieć po pierwszym kwartale 2010. Zobaczymy czy uda się załapać do konsorcjum, czy pojawią się już jakieś konkrety ze sprzedaży produktów, czy pojawią się inwestorzy.

Z szerszego rynku ciężko coś wytypować. Vox dobrze napisał że FW20. Można zabawić się większą gotówką w łapanie dołka, oddawać od razu po stracie 1%, ale jak już złapie, to trzymać parę lat z rolowaniem. Prędzej czy później dobijemy do 5000, bo niby dlaczego nie? Niekoniecznie w tym cyklu koniunkturalnym, ale dlaczego nie w przyszłości? A to da 25000 zł zysku na jeden kontrakt, jeśli zaczniemy teraz.

Na przykład coś takiego:

1. Wybieramy dzień w którym wydaje nam sie że widać dołek.
2. Otwieramy L z akceptowalnym stopem i czekamy.
3. Jeśli kiedyś SL nam odpali to ustawiamy się z L z limitem na tym samym poziomie co poprzedni.

Punkty 2-3 powtarzamy do skutku. Jeśli nawet dwa czy trzy razy oddamy na stopie, to za którymś razem kurs przebije ten poziom na tyle silnie, że już do niego nie wróci.

Oczywiście pod warunkiem że cykl wzrostowy nagle się nie załamie, ale wtedy patrz punkt 2. Naszym celem nie jest zarabianie na pozycji, tylko dobicie do 5000 punktów.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
Edytowany: 10 grudnia 2009 18:35

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 11 grudnia 2009 14:53:51
Helio. 20% ROE (z działalności operacyjnej). Przy tym tempie co 5 lat podwaja swoją WK.

Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

internet99
0
Wpisów: 83
Wysłane: 16 grudnia 2009 00:28:33
discopolo napisał(a):
Kamil napisał(a):
Spółka musi mieć ogromny potencjał, ale w dniu kupna być niedowartościowana i mieć słabe wyniki.

Łatwo powiedzieć, ale skąd takie brać. O słabe wyniki łatwo, ale skąd przekonanie że zostaną przezwyciężone?

VICTORIA (VIC) z NC spełnia te kryteria. Wczoraj wzbudziła moje zainteresowanie. ciekaw jestem opinii. pozdrawiam
Edytowany: 16 grudnia 2009 10:35

summus
0
Wpisów: 241
Wysłane: 3 maja 2010 09:17:41
wątek zamarł; a ja dostrzegłem na horyzoncie 1000 %-owe wzrosty w przeciągu 3 lat na orle opony i patentusie. WD, jeśli jesteś fundamentalistą, zakochasz się w tych spółkach.

1. orzeł opony: nowatorska linia technologiczna opracowana przez Politechnikę Lubelską. Fabryka w Poniatowej zatrudniać będzie specjalistów HT, a nie zwykłych fizoli. granulat ma wielorakie zastosowanie w różnych branżach przemysłu. nadaje materiałowi elastyczność. cena wskaźnikowo: brać nie pytać.
2. patentus: prezes - były komendant policji w Pszczynie na Górnym Śląsku; od takiego człowieka nie strach kupić samochód. realne widoki na fabrykę o powierzchni 10 000 m2 ( 6 hal ) z widokami na kolejne hale fabryczne. klientela: na poczatek tysiąc chińskich kopalń. wszystko sprowadzamy z chin, dlaczego nie wyciągniki? kopex to kolos na glinianych nóżkach, a w patentusie drzemie 'potencjał patentowy' polskich inżynierów.

zapraszam do merytorycznej dyskusji

ostrokrzew
0
Wpisów: 11
Wysłane: 7 lipca 2010 13:25:25
Kamil napisał(a):
Czytałem niedawno o ciekawej metodzie wyboru spółki na dłuższy termin:

Metoda była wypróbowana w Usa, tam jest dużo szerszy rynek i łatwiej o spółkę pasującą do tego profilu. U nas dużo ciężej coś takiego znaleźć

Zerknij sobie na Lokaty Budowowlane z NC. Cierpliwe ręce tam są. W sumie do zebrania niewiele. Branza deweloperska, więc na tą chwilę bardzo perspektywiczna (ale LBD działa trochę niszowo). No i obecnie spółka bardzo mocno niedoszacowana, fatalne wyniki, bo cały czas inwestują no i będą docelowo na GPW. Do strategii trzymania na długi okres idealna moim zdaniem. Ja ją cały czas skubię małymi pakietami:)

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,740 sek.

zgzquatt
pwlqhzor
kjsnlrfl
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
cujcozxf
dhvqeskw
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat