Na forum są ludzie różnego pokroju i tak powinno być.
Jednak na spółkach z tej branży przeważają (a może i nie) ludzie z niewielkimi zasobami kapitału chcący szybko zarobić .... i dowartościować się na zakupach.
Mam nadzieją, że to mylne wrażenie ...
W każdym razie z kapitałem do 50 tyś (według badań Stowarzyszenia Inwestorów Indywidualnych) trudno oczekiwać aby ktoś "zamroził" 50k i patrzył jak mu rośnie i spada.
Można zrozumieć strategię szybkich kółek.
Jednak jest część inwestorów którzy są tu od lat i dla których te 2-3-5 lat to jest perspektywa znośna. Podobnie jak dla gościa zza Odry.
Jeśli ktoś nie kręci kółeczek nie oznacza jeszcze, że jest coś z nim nie w porządku.
Od 2010 roku można było mieć całkiem satysfakcjonujący zwrot na kapitale.
Ważne jest w jakim okresie wchodzi się w spółkę.
Jak się trafi na dołek to zyski na takiej spółce pojawiają się wcześniej niż na górce - gdzie trzeba poczekać "nieco" dłużej.
Niektórzy wszędzie szukają oszustów a na Zachodzie się po prostu inwestuje bo tam mają więcej kapitału.
Spółka zyskuje rozpoznawalność na tymże Zachodzie i po funduszach norweskich przyjdą kolejne. Kiedyś miałem co do tego wątpliwości ale 84 podmioty pytające w związku z WZA czy konferencją to sporo nawet jak na znaną spółkę a 11bit jest jeszcze na dorobku.
Ten rok będzie chyba bardziej skromny kursowo jednak już w przychodach niekoniecznie. Dużo powiedzą nam wyniku q2.
Przyszły rok w przypadku premiery z wydawnictwa raczej nie będzie gorszy a jest szansa na poprawę. Dużą zagadką mogą być mobilki a wydawca jest gigantem nie tylko na skalę chińską. Może być jakaś niespodzianka. W 2022 prawdopodobne 2 premiery i gra pod większe przychody. Kurs bitów rósł już sporo przed premierą FP bo ponad rok.
Dlatego mnie nie dziwi realna strategia Pana YT. Nie jest to ktoś całkiem anonimowy z forum B. Chyba nikt temu nie zaprzeczy. Choć nie warto też przeceniać bo to nie on sprowadził ten fundusz norweski.
Jednak już inwestorów z Niemiec może sprowadzić. Przy tak dużej ilości gotówki jaka jest i będzie generowana przez banki centralne ten pieniądz gdzieś będzie lokowany. Czas pokaże gdzie.
TSG ma 3 premiery niebawem a 11bit 3 nieco później 1-2 lata. Perspektywy przychodów mogą być podobne a kapitalizacja znacznie się różni.
WZA pokazało znaczny wzrost zainteresowania spółką z czasem może do dać efekty.
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)