czurcz napisał(a):Z jednego z artykułów:
"Pozyskane środki z emisji nowych akcji posłużą spłacie istniejącego zadłużenia w celu poprawy swojej dźwigni netto. Zdaniem Grupy, oferta wzmocni jej pozycję finansową poprzez umożliwienie spłaty części zadłużenia."
Dotarł ktoś do danych ile tego zadłużenia mają?
jeśli DN/EBITDA to 3,7 a EBITDA to 1,5 mld no to dług netto wychodzi, że w okolicach 5,5 mld zł. jeśli założymy, ze całość by poszła na spłatę to by spadło do 4,5 mld i wtedy dostajemy wskaźnik 3,0 na koniec roku o którym mówili, ale to by oznaczało, ze EBITDA by w H2 nie rosła - ew. EBITDA by wzrosła ale zadłużenie również związane z finansowaniem rozwoju.
Ja tam mam takie przemyślenia, że tutaj trzeba zrozumieć równiez takie kwestie jak:
a) dlaczego przepuszczają przez luksemburski KNF - jestem podejrzliwy z natury :p
b) kwestia Amazona i potencjalnego ryzyka, że biznes im się mcno ograniczy - mocno promowanie (i dopłacanie) do Allgero Smart i logistyki sugeruje, ze się obawiają Amazona i próbują w ten sposób zagrać.. Z Ebay sobie poradzili, ale Amazon to chyba inna rozgrywka
c) trzeba zobaczyć sprawozdania i dane rynkowe is spróbować zweryfikować - cashowanie właścicieli wydaje się być oczywiste. przykład Play czy Getback nastraja pesymistycznie, ale Dino już sporo lepiej :)
Analityk fundamentalny z zawodu, ale przede wszystkim z pasji. Miłośnik GPW - #giełdamojapasja.
Twitter - @AnalitykF