PARTNER SERWISU
egmsanrv
74 75 76 77 78
kijekjjk
0
Wpisów: 336
Wysłane: 22 października 2009 13:38:05 przy kursie: 11,80 zł
007 napisał(a):
Nie mniej jednak tańczący z nożami już się szykują do akcji, więc jakieś krótkotrwałe odbice się pewnie przydarzy.

i cos sie bujnelo;d
„Inwestorzy nie planują przegrywać. Przegrywają, bo nie planują”...
"Taka jest moja koncepcja
Tak ja to widzę"

Joker
127
Wpisów: 2 050
Wysłane: 22 października 2009 13:45:12 przy kursie: 11,80 zł
Odnośnie tych planów oszczędnościowych.. może podam dość specyficzny przykład z podwórka mi bliskiego..
Spółka z tej samej branży z francuskim kapitałem, wykonująca przede wszystkim projekty dla TP S.A. Przyjmowała najtrudniejsze projekty do realizacji, jeżeli nie miała odpowiednio przeszkolonego kierownika grupy w danej dziedzinie to wysyłała na kilkudniowe szkolenia do Londynu, Francji czy nawet Maroko. Znaczne fundusze przeznaczała na szkolenia, inwestowała w ludzi.
I może dość groteskowo to zabrzmi ale wszystko zaczęło się sypać jak wdrożyli program oszczędnościowy. A największe oburzenie i niepokój o przyszłość firmy wzbudziła rezygnacja z darmowych soków i udostępnienie tylko darmowej wody. Anxious
Większość specjalistów odeszła do TP S.A i realizują te same projekty.
Ostatnie lata rozpuściły pracowników z tej branży.

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 22 października 2009 13:51:23 przy kursie: 11,80 zł
siekoo napisał(a):
pop, troche dziwna ta twoja wypowiedz z godz. 11.20 o stanie IT (podkreslenia, dobor slow, ogolny klimat beznadziei i tragedii). o sytuacji w IT mowi sie nie od dzis. nie wiem co o tym myslec, ale gdybym nie znal innych twoich wypowiedzi, powiedzialbym, ze wiesz cos wiecej i siejesz panike w wiadomym celu, lub tez sporo utopiles w sygnity i... masz dola.

edit: no i prosze blackeye

Nie,nie mialem Sygnity od 2 lat,a na gieldzie w ostatnich tygodniach calkiem nieźle akurat zarobiłem-na Oponeo (30%)i na wahaniach Zrembu(ponad 20%),na Gancie odrobiłem stratę,malutka wtopa jedynie na Netmedii.Mój pesymizm (czy jak mówisz"dół)wiąże się z tym,że kilku moich b.dobrych znajomych jest właśnie zwalnianych z pracy,a pracowali właśnie w tej branży...
Nie rozumiem jedynie Tw.zdania:"siejesz panike w wiadomym celu"- o jakim celu piszesz???

kijekjjk
0
Wysłane: 22 października 2009 14:00:50 przy kursie: 11,80 zł
zeby to sie dzisiaj tak jakos ladnie zamknelo..to moze byc dosc dobra swieczka przynajmniej na odwrocenie trendu krotkoterminowego
Tak ja to widzę"

siekoo
0
Wpisów: 1 746
Wysłane: 22 października 2009 14:03:17 przy kursie: 11,80 zł
pop, bez urazy.
po prostu znam twoje wpisy i nigdy nie byly one w takiej formie. jezeli twoi znajomi zostali wlasnie zwolnieni, to przykre i jednoczesnie tlumaczy forme wpisu.
jezeli Cie urazilem to przepraszam, ale popatrz na swoj wpis i okolicznosci przyrody - co bys pomyslal, gdyby ktos inny byl autorem?
Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 22 października 2009 14:10:03 przy kursie: 11,80 zł
no i się rzucili po najnowszym info.

pop
pop
0
Wysłane: 22 października 2009 14:18:07 przy kursie: 11,80 zł
siekoo napisał(a):
pop, bez urazy.
po prostu znam twoje wpisy i nigdy nie byly one w takiej formie. jezeli twoi znajomi zostali wlasnie zwolnieni, to przykre i jednoczesnie tlumaczy forme wpisu.
jezeli Cie urazilem to przepraszam, ale popatrz na swoj wpis i okolicznosci przyrody - co bys pomyslal, gdyby ktos inny byl autorem?

Nie,nie obraziłem się,tylko pytam,bo nie jestem pewien co mialeś na myśli.Jestem dosyć dobrze rozeznany w temacie IT i nigdy czegoś takiego nie widziałem(mam na myśli brak przetargow,fale zwolnień),a w każdym razie aż w takiej skali.Fajnie,że Zarząd dba o kurs podając optymistyczny komunikat,to mi się akurat podoba,bo inne spółki mają w d...e kursy i akcjonariuszy,ale sam widzę co się dzieje i trudno pisać optymistycznie,skoro -póki co -jest nie najlepiej.

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 22 października 2009 14:45:54 przy kursie: 11,80 zł
no cóż, ja też siedzę w IT, i
przynajmniej we Wrocławiu jest całkiem nieźle.
Dużo ofert dla programistów, testerów, administratorów.

pewnie że nie tak dobrze jak w 2007, ale gorzej już było.
Edytowany: 22 października 2009 14:46

andrzej72
0
Wpisów: 278
Wysłane: 22 października 2009 15:47:41 przy kursie: 11,80 zł
W chwili obecnej jak tak patrzę na te transakcje co idą po 11,50 to wydaje mi się, że ten komunikat SGN w stylu "my nie wiemy dlaczego spada" to jakaś ściema. Skoro rosło to pytanie kto uwalił cenę z ponad 12 zł na 11,50? Czyżby samo Sygnity? Skupują papiery?
Coś tu jest nie halo...
Nie wiem, nie znam się...
www.stockwatch.pl/blog/andrzej...

Artur
0
Wpisów: 418
Wysłane: 22 października 2009 15:55:48 przy kursie: 11,80 zł
Kilka osob zarobilo na wachnieciu, a ten kto chcial sie pozbyc akcji (fundusz ?) mogl to zrobic z mniejsza strata. Kierunek jest na razie bez zmian. Moze tempo spadkow bedzie mniejsze. W najblizszym czasie trudno o optymistyczne wiesci. W kazdym razie ten kto jeszcze ciagle sprzedaje ma tych akcji chyba jeszcze duzo i chyba postanowil wyjsc z tej inwestycji ze strata.

kijekjjk
0
Wysłane: 22 października 2009 16:03:17 przy kursie: 11,80 zł
najpierw komunikat w stylu "nie rozumiemy dlaczego nie kupujecie naszych akcji"..
a teraz
Cytat:
SYGNITY SA informacja o nabyciu akcji przez osobę wchodzącą w skład zarządu

Raport bieżący 77/2009

Na podstawie art. 160 ust. 4 Ustawy z dnia 29 lipca 2005 roku o obrocie instrumentami
finansowymi ("Ustawa"), Sygnity S.A. z siedzibą w Warszawie ("Spółka") informuje, iż w
dniu 22 października 2009 roku otrzymała, w trybie art. 160 ust. 1 Ustawy, zawiadomienie o
transakcji nabycia akcji Spółki w dniu 22 października 2009 roku przez osobę wchodzącą w
skład Zarządu Sygnity S.A. - Pana Piotra Kardacha - Prezesa Zarządu:

•8.000 sztuk akcji Sygnity S.A. po cenie średniej 11,92 zł za jedną akcję.

Nabycie akcji nastąpiło na rynku regulowanym, na sesji zwykłej.

Tak ja to widzę"
Edytowany: 22 października 2009 16:03

Artur
0
Wpisów: 418
Wysłane: 22 października 2009 16:21:35 przy kursie: 11,80 zł
Prezes wydal na akcje okolo 96 tys. Gdyby wydal 10 razy wiecej to bylby znaczacy gest.

IDOC
0
Wpisów: 6
Wysłane: 22 października 2009 17:24:28 przy kursie: 11,80 zł
pop napisał(a):

Dzieki WatchDog za miłe słowa.Nie tak łatwo pisać coś negatywnego,akcjonariusze raczej chcą czytać,że jest wszystko super i kurs będzie szedł do gory,i to ostro...Ale staram się pisać delikatnie,by nikogo nie urazić,nie mam złych intencji,ale rozumiem jesli komuś się nie podoba pisanie negatywów, czas i tak zweryfikuje te opinie.
A teraz odpowiadam:
1.Z umów serwisowych na ogół są tak niskie marże,że praktycznie są bez znaczenia,pieniądze to są z konkretnych przetargów,a nie z takich umów,no chyba,że jakiejś firmie uda się wytargować jakimś cudem większą marżę.
2.Kary umowne z przetargów są wręcz astronomiczne,więc nie ma żartów z niedotrzymaniem terminów
3.Proporcji przychodów z umów biegnących do tych z umów nie znam,ale z tego co wiem w przybliżeniu to może być w granicach 7-12%-ale zastrzegam,że to są moje prywatne przypuszczenia,więc trzeba wziąć jakąś granicę błędu
4.Odniosę się do postu Andrzeja72:
Asseco jest chwalebnym wyjątkiem,choć nie żyje raczej z przetargów publicznych,więc porównanie trochę wypacza ogólną sytuację.Jestem pełen podziwu dla Asseco,jego wyniki- to jest rewelacja jak na obecne warunki

Witam !

Ad1. Nie zgadzam się z tym punktem. Assceco tak dobrze stoi ponieważ rokrocznie ma olbrzymie przychody z umów serwisowych i utrzymaniowych (spojrzyj choćby na ZUS, banki, ministerstwa które zlecają robotę Asseco bez przetargów bo system jest ich autorstwa). Asseco równiez doskonale przeszło przez okres fuzji. Na rynku jest mało informacji o tym jak przebiegła ale to tylko dobrze świadczy o niej samej. Nie bez znaczenia jest skuteczna "JEDNOWŁADZA", tego Sygnity nie ma od dawna.
Ad2. Boleśniejsze od kar jest zupełne odcięcie od przetargów publicznych. Takie ryzyko dotyka wiele firm z branzy. Warto wspomnieć o Comarch-u który juz był posądzany o niewywiązanie się z umów podpisanych po wygranych przetargach, kilka razy prezentowano na forum artykuły o takich sytuacjach dotyczących Sygnity.
Ad3. Marże spadły to wszyscy wiedzą. Ale ... wystarczy 2-3% marży na dostawie PC-tów za kilkadziesiąt milionów niż walka przez rok dwa przy produkcji softu za kilka milionów gdzie ryzyko jest niepomiernie duże a planowana marża topnieje w wiecznych utarczkach o zakres z zamawiającym. Dostawy sprzętu i usług i softu z półki są o wiele bezpieczniejsze w tych trudnych czasach.
Ad4. j.w.

Co do Sygnity. Dużo się w tej spółce ostatnio dzieje, duzo in plus. Niestety nie wszystko super dobrze rokuje na przyszłość. Na pewno chwalebne jest cięcie kosztów, ale ... po omacku można odstrzelić dobrych specjalistów którzy mogą przynieść firmie spore pieniądze. Moim zdaniem Sygnity ma zapewnioną płynność do końca roku. Sygnały które przyjdą w grudniu i styczniu raczej ustabilizują kurs lub nawet go lekko podniosą (szczególnie po takim zjeździe). Nie wykluczam nagłych zmian ale raczej na plus, nie będzie to jednak najazd kawalerii, raczej SYG czeka powolne dzwiganie się z kolan.

Muszą się podnieść bo jeszcze trochę a znajdzie się sprzedawca mydła który w trymiga przejmie firmę, rozparceluje i posprzedaje co lepsze kawałki :)

Pozdrawiam
IDOC

pop
pop
0
Wysłane: 22 października 2009 17:44:06 przy kursie: 11,80 zł
Cytat:
Ad1. Nie zgadzam się z tym punktem. Assceco tak dobrze stoi ponieważ rokrocznie ma olbrzymie przychody z umów serwisowych i utrzymaniowych (spojrzyj choćby na ZUS, banki, ministerstwa które zlecają robotę Asseco bez przetargów bo system jest ich autorstwa). Asseco równiez doskonale przeszło przez okres fuzji. Na rynku jest mało informacji o tym jak przebiegła ale to tylko dobrze świadczy o niej samej. Nie bez znaczenia jest skuteczna "JEDNOWŁADZA", tego Sygnity nie ma od dawna.
Ad2. Boleśniejsze od kar jest zupełne odcięcie od przetargów publicznych. Takie ryzyko dotyka wiele firm z branzy. Warto wspomnieć o Comarch-u który juz był posądzany o niewywiązanie się z umów podpisanych po wygranych przetargach, kilka razy prezentowano na forum artykuły o takich sytuacjach dotyczących Sygnity.
Ad3. Marże spadły to wszyscy wiedzą. Ale ... wystarczy 2-3% marży na dostawie PC-tów za kilkadziesiąt milionów niż walka przez rok dwa przy produkcji softu za kilka milionów gdzie ryzyko jest niepomiernie duże a planowana marża topnieje w wiecznych utarczkach o zakres z zamawiającym. Dostawy sprzętu i usług i softu z półki są o wiele bezpieczniejsze w tych trudnych czasach.
Ad4. j.w.

Co do Sygnity. Dużo się w tej spółce ostatnio dzieje, duzo in plus. Niestety nie wszystko super dobrze rokuje na przyszłość. Na pewno chwalebne jest cięcie kosztów, ale ... po omacku można odstrzelić dobrych specjalistów którzy mogą przynieść firmie spore pieniądze. Moim zdaniem Sygnity ma zapewnioną płynność do końca roku. Sygnały które przyjdą w grudniu i styczniu raczej ustabilizują kurs lub nawet go lekko podniosą (szczególnie po takim zjeździe). Nie wykluczam nagłych zmian ale raczej na plus, nie będzie to jednak najazd kawalerii, raczej SYG czeka powolne dzwiganie się z kolan.

Muszą się podnieść bo jeszcze trochę a znajdzie się sprzedawca mydła który w trymiga przejmie firmę, rozparceluje i posprzedaje co lepsze kawałki :)

Pozdrawiam
IDOC

Ad.1.Nie wiem jak jest jest w Asseco,pewnie jest tak jak piszesz,ja wiem jak jest gdzie indziej w tych firmach ,które znam prywatnie
Ad.2.W pełni się zgadzam z tym zdaniem.Firmy skłonne są zapłacić nawet spore koszty za opóźnienie przetargu,ale dużo gorsze jest wypadnięcie z rynku,bo wtedy nawet bankom nie można przedstawić generowania przychodów...
Ad.3.Marże spadły bardzo,bo trwa wojna cenowa,ale jak spojrzysz na wyniki firm handlujących sprzetem,to nie wiem,czy jest to bezpieczniejsze,jest równie ciężko
Ad.4.nie wiem jak sobie poradzi Sygnity,życzę im,żeby wyszli z opresji jak najszybciej,ale jakoś nie mam zaufania do tych komunikatow Zarządu.Zmienię zdanie jak zobaczę dobry raport za III i IV kwartał.
Edytowany: 22 października 2009 17:45

siekoo
0
Wpisów: 1 746
Wysłane: 22 października 2009 18:28:25 przy kursie: 11,80 zł
jesli chodzi o dzialania naperawcze, to najwiecej zalezy od zarzadu. obecny zarzad Sygnity, z tego co widzimy, do najlepszych nie nalezy.

znajoma firma juz od 2 lat jest w trakcie procesu naprawczego, realizowanego przez nowy zarzad - chaotycznie lub tez po prostu glupio. testuje sie po kolei kolejne metody - jak z podrecznika dla managera. efekt jest taki, ze wielu specjalistow - koni pociagowych firmy, odeszlo, produkcja zaczela sie buntowac na wieczne nadgodziny a prestiz firmy zostal mocno nadszarpniety. obecnie walcza o przetrwanie.

dzialania naprawcze - tak, ale nie, jesli polegaja na wykrecaniu zarowek i kontrolowaniiu przez sekretarke ilosci zuzywanych spinaczy i kartek.

tutaj bezcenne byloby slowo jakiegos pracownika - jaki zarzad ma pomysl na naprawe, gdzie widzi bledy, jaki horyzont czasowy na naprawe przewiduje, jaka widza to pracownicy sredniego szczebla.
Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 22 października 2009 19:00:48 przy kursie: 11,80 zł
Ha, dobry moment żeby wyrazić moje zdanie o zarządach w ogóle. W przeważającej większości menedżerowie w spółkach publicznych (nie tylko polscy) są niekompetentni, niedouczeni oraz nieskuteczni. I przepłacani.
Jest nawet taka krotochwila, która mówi, że "awans do zarządu to zjawisko eliminacji głupców z procesu produkcyjnego".
A potrzeba tak niewiele: znaleźć i utrzymać dobrych ludzi, a potem ich słuchać i dać im pracować.

aviano
0
Wpisów: 47
Wysłane: 23 października 2009 14:47:36 przy kursie: 12,19 zł
Po ostatnim wpisie WatchDog'a cena akcji Sygnity ruszyła z kopyta. Może zarząd wziął te jego uwagi do serca, a sam się wziął "w garść" i coś z tego będzie?
Whistle
Dlaczego ludzie kupują mercedesy?

Phenomen79
0
Wpisów: 166
Wysłane: 24 października 2009 11:57:35 przy kursie: 12,19 zł
Kierujac sie osobistymi odczuciami to mam nadzieje ze akcje zostana tam gdzie sa lub nizej boi wyprzedalem je ze strata. oczywiscie nie zycze tu zle innym akcjonariuszom ktorzy jeszcze ta spolke posiadaja. Mysle ze ni wchodze tu wiecej na podstawie plotek a tylko konkretnych dobrych wiesci.

aviano
0
Wpisów: 47
Wysłane: 24 października 2009 16:16:09 przy kursie: 12,19 zł
Phenomen79 napisał(a):
Kierujac sie osobistymi odczuciami to mam nadzieje ze akcje zostana tam gdzie sa lub nizej boi wyprzedalem je ze strata. oczywiscie nie zycze tu zle innym akcjonariuszom ktorzy jeszcze ta spolke posiadaja. Mysle ze ni wchodze tu wiecej na podstawie plotek a tylko konkretnych dobrych wiesci.

"Dość dobrą wieścią" jest aktualnie całkiem przyzwoita ocena fundamentalna tej spółki. Cały ten nasz portal StockWatch "przesiąknięty jest ideą" poszukiwania spółek o dobrych fundamentach. Jesteśmy więc na wątku Sygnity - spółki o dobrych fundamentach....hello1
Dlaczego ludzie kupują mercedesy?

kijekjjk
0
Wysłane: 24 października 2009 16:20:57 przy kursie: 12,19 zł
aviano napisał(a):
"Dość dobrą wieścią" jest aktualnie całkiem przyzwoita ocena fundamentalna tej spółki. Cały ten nasz portal StockWatch "przesiąknięty jest ideą" poszukiwania spółek o dobrych fundamentach. Jesteśmy więc na wątku Sygnity - spółki o dobrych fundamentach....hello1

nie to zebym sie czepial..blackeye
ale ten rating..
CCC ;p
Tak ja to widzę"

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE sygnity

74 75 76 77 78

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,283 sek.

brpefngt
fpcqpccy
alunlcwk
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
xtddltwo
rvxcnzcl
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat