PARTNER SERWISU
kvmxuztj
6 7 8 9 10
daniels
12
Wpisów: 113
Wysłane: 20 stycznia 2021 14:50:45 przy kursie: 12,05 zł
Tu trochę nie mają innej opcji jeśli chodzi o SM, bo jest fundusz.
Kasa też jest i jej nie przejedzą.
Tak, pamiętam to ale myślę, że też po drugiej stronie w korpo nie było za bardzo takiego zainteresowania. Wypadało mieć coś cyfrowego. Covid spowodował, że edukacja klientów znacznie przyśpieszyła. To już must have. W tym roku to też mówili, ale dodali że to są również procesy i jeśli już oczekiwać, to w 2021. To też będzie inny LV jaki był wtedy.
Ja akurat im wierzę, budzą moje zaufanie, powiem nawet, że są mocno asekuracyjni, a to co prezes opowiadał, to po prostu wynika z jego wizjii. On lubi opowiadać, to go kręci i stąd może wynikać rozczarowanie. Na forum bankiera jest całkiem niezłe forum Aillerona, dosyć merytoryczne, choć trzeba się przebić przez posty. Nie ma takich analiz jak tu ale nie ma jakiegoś trollowania i zajrzyj sobie trochę wstecz (np. 2-3 msc), cos z tego można wyczytać

Dzions
6
Wpisów: 85
Wysłane: 20 stycznia 2021 18:55:47 przy kursie: 12,05 zł
Panie, ja tam pracowałem 4 lata, znam bardzo dobrze tą spółkę od środka, w akcjach też trochę mam :)

daniels
12
Wysłane: 20 stycznia 2021 20:13:10 przy kursie: 12,05 zł
Dobre

daniels
12
Wysłane: 27 stycznia 2021 18:14:54 przy kursie: 11,60 zł
Mbank wydał dzisiaj prognozy wyników za 4q 2020.
Ich prognoza dla Ailleron to 7,7mln zysku netto za 4q 2020.

Tutaj screenshot z całą prognozą:
https://ibb.co/s97h8MT

Komentarz:
"■ Znaczna poprawa przychodów Enterprise Solutions przy wyraźnej poprawie rentowności (częściowo wskutek innego niż w 2019 r. rozpoznawania rezerw na premie dla pracowników).
■ Zakładamy dużą poprawę także w segmencie Fintech (szacujemy osiągnięcie 0,7 mln PLN zysku).
■ Neutralny wpływ segmentu Hoteltech na zysk operacyjny.
■ Wpływ sprzedaży segmentu ES na wyniki.

Te dane mają sens, Q4 zawsze najmocniejszy. Przyjmując, że to co mówili o wyciągniecu wniosków z '19 jest słuszne, to zrobienie 50 mln obrotu jest w zasięgu.
Taki zysk 7,7 za cały rok byłby nawet przyzwoity (bo musimy wziąć pod uwagę jednorazowe ale spore odpisy kilku mln na Hotelligę). No a gdyby to były tylko za Q4, to mieliby blisko 12 mln za cały rok.

mcmbbsqyp
7
Wpisów: 201
Wysłane: 28 stycznia 2021 18:09:57 przy kursie: 11,70 zł
Nie ma się co napalać. Ja u widzę raczej wejście gościa który z IT nie jest, ugadał się odkupił od fundu pakiet, zasiadł w RN - wchodząc w branżę na topie i też przyszłościową. Maks 2-3 lata i sprzeda z 2-3krotnym zyskiem. Oczywiście o ile spółka będzie dobrze przędła. Dajmy czas jej zarabiać niech pokaże wyniki roczne, niech dokona się operacja na SMie. Tak że 2-3 miesiące przerwy.

daniels
12
Wysłane: 28 stycznia 2021 19:34:33 przy kursie: 11,70 zł
Ja to rozumiem..to bardziej jako ciekawostka, pewien konsensus. Przypuszczam że za miesiąc powinien być raport (rok temu tak było).

daniels
12
Wysłane: 29 stycznia 2021 11:13:07 przy kursie: 11,60 zł
Inof ze spółki:

Dzień dobry,

zapraszam wszystkich zainteresowanych - dzisiaj o 14.30 Grzegorz Młynarczyk - Wiceprezes Zarządu - udzieli wywiadu dla comparic24.tv.

Porozmawiamy o spółce, rozwoju i planach na kolejne miesiące i lata.

https://comparic24.tv/

Mały Miki
10
Wpisów: 144
Wysłane: 30 stycznia 2021 00:48:59 przy kursie: 11,60 zł
mcmbbsqyp napisał(a):
Nie ma się co napalać. Ja u widzę raczej wejście gościa który z IT nie jest, ugadał się odkupił od fundu pakiet, zasiadł w RN - wchodząc w branżę na topie i też przyszłościową. Maks 2-3 lata i sprzeda z 2-3krotnym zyskiem. Oczywiście o ile spółka będzie dobrze przędła. Dajmy czas jej zarabiać niech pokaże wyniki roczne, niech dokona się operacja na SMie. Tak że 2-3 miesiące przerwy.

No niech wrzucą cos na espi bo plany to już wszyscy znamy...wkołko konferencje i to samo ble ble ble

daniels
12
Wysłane: 30 stycznia 2021 15:54:24 przy kursie: 11,60 zł
Masz rację, my znamy ale jest wielu, którzy nie znają więc może w tym kontekście to dobrze. Powtarzać, powtarzać ..jak z reklamą w TV.
Co do espi to pewnie że coś by się przydało. Z drugiej strony trudno by teraz ci tydzień był komunikat.
Na raport czekamy, jeszcze tylko miesiąc.
Po spokoju Młynarczyka w wywiadzie można sądzić że nie jest źle (chyba że tak się maskuje 😉)

daniels
12
Wysłane: 3 lutego 2021 22:04:49 przy kursie: 12,25 zł

Analityk Fundamentalny
PREMIUM
375
Wpisów: 996
Wysłane: 7 lutego 2021 17:49:15 przy kursie: 12,15 zł
Do wyników czwartego kwartału jeszcze 3 tygodnie więc postanowiłem sobie i Wam przypomnieć nieco deal (umowa przedwstępna) ze sprzedażą Software Minds (www.stockwatch.pl/komunikaty-s... ).

Po jej zakończeniu Ailleron będzie miał 49,8% udziałów w biznesie, który wg wyceny transakcyjnej będzie wart 221 mln zł. Dodatkowo spółka Software Minds pozyska 71 mln zł w gotówce, a Ailleron dostanie 40 mln zł cashu. Wycena całego Ailleronu dzisiaj to ok. 150 mln zł, natomiast krótko przed transakcją „chodził” mniej więcej po 100 mln zł. można więc przyjąć, że rynek wycenił tę transakcję na gotówkę, którą otrzyma Ailleron + 10 mln zł ekstra. Albo inaczej patrząc można stwierdzić, że wyceniono 110 mln zł (połowa w nowym Software Minds) a 40 mln zł (150-40) to wycena całej reszty Ailleronu czyli głównie dywizji Fintech, ponieważ w wypadku resztówki hotelowej to chwilowo możemy je pominąć przy wycenie.

Oczywiście nie ma nic za darmo, więc Ailleron oddaje jednak 50% zysków do funduszu Enterprise co mówiąc wprost spowoduje, że zysk netto dla akcjonariuszy jednostki dominującej w 2021 roku będzie mniejszy. W ogóle jeśli byśmy spojrzeli na EBIT za ostatnie 12 miesięcy to segment ENTERPRISE SERVICES wypracował 13,5 mln zł podczas gdy cały Ailleron zaraportował tylko 7 mln zł. bierze się to stąd, ze były dość zauważalne straty w pozostałych segmentach czyli Fintechu i Hoteltechu.

Fundusze jak wiadomo wchodzą po to, aby spieniężyć z dużym zyskiem udziały za kilka lat. Przynajmniej taka jest teoria. Jeśli ktoś więc obstawia, że to się uda to oczywiście wycena Ailleronu może być obecnie uznawana za okazję. EI inwestuje 110 mln zł w połowę spółki i zakładając, że za kilka lat będzie chciał zrobić exit i szacuje stopę zwrotu np. na 200 proc. to daje przyszłościową wycenę SM na poziomie 660 mln zł. Oczywiście to matematyczna zabawa, ale przy takich parametrach to tylko udziały Ailleronu w SM były by dwukrotnie więcej warte niż obecna wycena całej GK Ailleron na giełdzie. Tutaj wyjściem może być IPO takiego podmiotu lub też jego dalsza odsprzedaż.

Jak będzie tego z nas nikt dzisiaj nie wie. EI, jak rozumiem, oprócz gotówki i umożliwienia zwiększenia masy (poprzez przejęcia) również powinien pomóc w zbudowaniu większej rozpoznawalności marki na rynku zarówno poprzez dostęp do klientów jak i potencjalnych celów akwizycyjnych. Wydaje się, że EI dość mocno wierzy zarówno w model biznesowy jak i ludzi, którzy do tej pory tym biznesem zarządzają co daje znak w strukturze transakcji i zostawieniu działalności operacyjnej de facto w rękach Ailleronu.

Driverem wzrostu dla kursu na pewno mogą być akwizycje jeśli oczywiście zostaną dokonane przy rozsądnych parametrach o raz będzie widać potencjał wzrostu. Tutaj wsparcie EI wydaje się być dość istotne ze względu po prostu na ich doświadczenie w przeprowadzanie tego typu transakcji. Oczywiście kolejnym plusem może być powrót na drogę wzrostu w Fintech-u czego pierwsze nieśmiałe promyki było widać w 2020 ale raczej jako zmniejszanie strat 😊. Jeśli tak się stanie to oczywiście widać, że Ailleron będzie miał (np. 40 mln od EI) środki na dokapitalizowanie tego segmentu. Nie ma co ukrywać, że tutaj jednak game changerem byłoby wygranie, podpisanie i rozpoczęcie realizacji zyskownego dużego kontraktu w segmencie bankowym.

W chwili obecnej wycena EV/EBITDA kształtuje się w okolicach 9-10 przy rocznym EBITDA na poziomie 15 mln zł. Wydaje się, że taki spodziewany uśredniony wynik EBITDA to raczej powyżej 20 mln zł (zobaczymy jak to będzie po Q4 2020) więc wtedy (przyjmijmy 20 mln zł rocznej EBITDA) by to spadło do okolic 7. To z kolei wydawałoby się dość atrakcyjnym poziomem. Gdybyśmy przyjęli, że spółka SM będzie się rozwijać z sukcesem to wskaźnik EV/EBITDA na poziomie dwucyfrowym nie powinien nikogo dziwić. A to z kolei znowu pokazuje, ze może być przestrzeń do wzrostów kapitalizacji.

Trzeba jednak pamiętać o takich księgowych zawirowaniach. Otóż wyniki jak wcześniej wspomniałem będą konsolidowane w 100% proc. – czyli zarówno sprzedaż jak i EBIT czy EBITDA, ale na samym dole zysk netto dla akcjonariuszy jednostki dominującej będzie jedna pomniejszony o te 50,2 proc. wypracowanego przez nowe SM. Warto o tym pamiętać.

Oczywiście można sobie również wyobrazić negatywny scenariusz, w którym mariaż z EI nie przynosi zakładanych skutków, a również Fintech się nie odbudowuje. Inwestorzy mogą przypominać prawie „obiecany” kontrakt na livebank z wielkim światowym bankiem, którego jednak do dnia dzisiejszego nie udało się podpisać. To niewątpliwie jest pewna rysa na wizerunku Ailleronu i warto o tym nie zapominać. Przy negatywnym scenariuszu oczywiście obecna wycena jest mocno na wyrost, a spółka przy takim rozwoju sytuacji może po prostu konsumować pieniądze. Jak będzie zapewne czas pokaże.

P.S. Oświadczam, że posiadam akcje Ailleron w moim portfelu (ok. 3 proc.) w chwili obecnej i nie dokonywałem transakcji w ostatnich 30 dniach. Powyższą analizę przeprowadziłem starając się być maksymalnie obiektywnym tak jak tylko potrafię.
Analityk fundamentalny z zawodu, ale przede wszystkim z pasji. Miłośnik GPW - #giełdamojapasja.
Twitter - @AnalitykF
Edytowany: 7 lutego 2021 17:49

Mały Miki
10
Wysłane: 7 lutego 2021 20:14:19 przy kursie: 12,15 zł
No no..jaka analiza hoho.. i tylko 3 procent potfela.

daniels
12
Wysłane: 7 lutego 2021 22:16:02 przy kursie: 12,15 zł
Dzieki, dobre i rzeczowe podsumowanie.
Ryzyko oczywiście zawsze jest, nie wszystkie plany wyszły Panu Styczniowi jak zapowiadał ale wtedy w sumie bardziej odpowiadał przed samym sobą, a dziś jedna ma dwóch "mocnych" Partnerów.
Poza funduszem dodałbym Orłowskiego, który odkupił pakiet od Intela. I to ich wejście postrzegam też jako atut.
Słuszna też uwaga, że od 2021 tylko 50% wyników tego co przynosiło cash (SM) będzie konsolidowana, choć ja wspomniane, ja mam na uwadze to, że 1.będzie to 50% od znacznie większej kwoty niż w 2020 (to to cały czas dobrze rośnie), 2. może być więcej jeśli chodzi o SM, gdyby coś w tym obszarze przejęli (do końca nie wiem czy tu będą, nie mam jasności ale wspominali coś o zwiększeniu choćby zatrudnienia i to znacznie), no i nie będzie już dołującej Hotelligi, a ona skonsumowała trochę.

P.S. 3% portfela ... cóż, to tylko %, bo może portfel duży :-

Miłego

Analityk Fundamentalny
PREMIUM
375
Wpisów: 996
Wysłane: 8 lutego 2021 12:12:55 przy kursie: 12,00 zł
Mały Miki napisał(a):
No no..jaka analiza hoho.. i tylko 3 procent potfela.

Analizy robię jako analityk a to czy mam akcję czy nie to podaję Wam abyście sami byli w stanie ocenić czy jestem obiektywny czy nie. Robię też analizy spółek, których akcji nie mam w portfelu :). Co do tego czy portfel duży czy nie duży to kwestia do kogo się porównujemy. Jak do studenta to pewno bardzo duży jak do EI np. to pewno niewielki ;).
Analityk fundamentalny z zawodu, ale przede wszystkim z pasji. Miłośnik GPW - #giełdamojapasja.
Twitter - @AnalitykF

Mały Miki
10
Wysłane: 8 lutego 2021 13:37:45 przy kursie: 12,00 zł
A jakiej spółki kolega ma najwięcej w portfelu jesli można wiedzieć..???
Edytowany: 8 lutego 2021 13:38

monuszek
1
Wpisów: 10
Wysłane: 8 lutego 2021 17:41:16 przy kursie: 12,00 zł
Podsumowując..do wzrostów potrzebny jest komunikat o podpisanej umowie, a nie planie albo kolejna konferencja.

daniels
12
Wysłane: 8 lutego 2021 20:03:53 przy kursie: 12,00 zł
No ja właśnie to miałem na myśli, że sam % niczego nie oddaje bo wartość może być znaczną. Życzę by była jak najbliżej tej EI 😉

daniels
12
Wysłane: 22 lutego 2021 12:51:15 przy kursie: 12,60 zł
Tu mowa, że można spodziewać się jednej z największych popraw wyników.
Za tydzień wyniki i pewnie konferencja (tym razem zupełnie online).

akcjonariat.pl/news/show/11527...

Moderator:
Pożądany format to link + cytat + uzasadnienie dlaczego ta informacja jest istotna.
Edytowany: 22 lutego 2021 13:05

daniels
12
Wysłane: 25 lutego 2021 18:47:44 przy kursie: 12,45 zł
Ok, poprawiam się

Cytat: " Natomiast z mniejszych spółek najwyższą dynamikę w poprawie wyników mogą zanotować Asseco South Eastern Europe, Atende i Ailleron - mówi dla Akcjonariat.pl Paweł Szpigiel, analityk DM mBanku."

Uzasadnienie: wpływ na kurs w dłuższym okresie, jako że spółka wychodzi z dołka sprzed roku i jasno deklaruje już poprawę.

Mały Miki
10
Wysłane: 1 marca 2021 17:17:24 przy kursie: 13,60 zł
Jest kontrakt w Stanach Zjednoczonych..

Jutro moze dowiemy sie wiecej na konferencji o godzinie 9.15

Link

zoom.us/j/97777641002?pwd=K3JM... ... VRRUdXZz09

Cytat:
Ailleron zrealizuje pionierski kontrakt w USA
Polski dostawca nowoczesnych produktów i usług technologicznych nawiązał współpracę z Charleston Harbor Resort and Marina z Karoliny Południowej. Ailleron wyposaży hotel w system interaktywnej obsługi gości hotelowych iLumio. Historycznie jest to pierwszy kontrakt segmentu HotelTech zawarty na rynku Stanów Zjednoczonych.

akcjonariat.pl/news/show/11547...
Edytowany: 1 marca 2021 17:21

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE AILLERON
  • AILLERON – spojrzenie na wykres
    AILLERON – spojrzenie na wykres

• Zmiany w zarządzie Aillerona
    Zmiany w zarządzie Aillerona

Rafał Styczeń - wieloletni prezes zarządu Aillerona - ogłosił zamiar przyszłej rezygnacji z pełnienia funkcji oraz objęcia stanowiska przewodniczącego rady nadzorczej spółki. Jednocześnie Styczeń jako główny akcjonariusz wraz z radą nadzorczą ustalili zamiar wyboru Sławomira Soszyńskiego na stanowisko prezesa zarządu.

6 7 8 9 10

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,284 sek.

bfbdkkda
inwfzenx
qowvpjxt
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
eslcnryd
xajaccho
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat