Widzę, że wciąż mamy troszkę wątpliwości. Spróbuję jeszcze raz po kolei odnieść się do każdej z nich.
Po pierwsze ubiegł mnie już @anti - dziękuję
anti napisał(a):Każda spółka publiczna może się zwrócić do KDPW o identyfikację akcjonariuszy.
Cytat:Od dnia 3 września br. pod adresem:
https://online.kdpw.pl udostępniona została nowa aplikacja internetowa Identyfikacja akcjonariuszy dla spółek giełdowych, emitentów akcji. Aplikacja umożliwi ujawnienie spółkom informacji dotyczących tożsamości akcjonariuszy, w tym informacji o
liczbie posiadanych przez nich akcji.
www.kdpw.pl/pl/uslugi/Sharehol... Spółka
ma możliwość dowiedzenia się kto i
ile akcji posiada w danym momencie
Także pod kolejną myślą podpisuję się:
anti napisał(a):
Trochę nie rozumiem po co ta dyskusja. Lock-upy to nie jest jakaś rynkowa nowość, a umowy na Starward nie odbiegają warunkami od typowych (szczegóły w dokumencie informacyjnym). Zdarzały się przypadki łamania lock-upów, ale praktyka pokazuje że są one rzadkie (i raczej na spółkach o, powiedzmy, niskiej reputacji).
Struktura lock upów jest omawiana na tym wątku od jego zarania - listopada 2019 roku. W dniu wczorajszym podałem nawet link na którym znajduje się dokument informacyjny. Jest tam jasno napisane: kto, w jakiej ilości i do kiedy ma podpisaną umowę lock-up.
Zwróciłbym także uwagę, że nieuczciwe praktyki mogą mieć miejsce nawet po wygaśnięciu wszystkich serii tych umów. Nie tylko na tej spółce, ale także na każdej innej. Ot, choćby okresy zamknięte, bądź sprzedaż akcji przez osoby powyżej 5% bez informowania rynku. Nieuczciwość zawsze i na każdej spółce jest czynnikiem ryzyka. Nie jestem zdania by to ryzyko było większe na spółce Starward Industries.
Odnośnie wysokości kar umownych - ja podpisywałem zobowiązanie na serię G
Pozwolę sobie zacytować:
W przypadku gdy Akcjonariusz w wyniku
jakiejkolwiek czynności doprowadzi do naruszenia postanowień niniejszej umowy i dokona zbycia lub rozporządzenia akcjami Spółki objętymi ograniczeniami wynikającymi z niniejszej umowy, wówczas Akcjonariusz będzie zobowiązany do zapłaty na rzecz Spółki kary gwarancyjnej w wysokości iloczynu liczby akcji Spółki, które zostały zbyte,
lub którymi rozporządzono oraz ceny emisyjnej jednej akcji Spółki ustalonej w ostatniej ofercie akcji Spółki skierowanej do inwestorów innych niż pracownicy lub współpracownicy spółki
Cena emisyjna ostatniej oferty skierowanej do inwestorów innych niż pracownicy lub współpracownicy spółki jest równa 97 złotych. Zatem taką karę umowną zapłaciłbym od sprzedaży jednej akcji spółki gdybym złamał umowę lock-up